Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?
zdroj: Shutterstock

Maltodextrin je látkou široce používanou v potravinářském průmyslu, která si získává stále větší pozornost v oblasti zdravé výživy a podpory sportovního výkonu. Co maltodextrin vlastně je, z čeho je složen a jak se využívá?

Maltodextrin je sacharid, který vzniká dydrolýzou škrobů, které můžeme nalézt v potravinách jako jsou brambory, rýže či pšenice. Energetická hodnota je stejná jako u jiných sacharidů, činí 4 kilokalorie (kcal) na gram. Jeho významnou vlastností je rychlá stravitelnost a využitelnost, proto je využíván jako okamžitý zdroj energie. Jeho využití je však mnohem širší. Maltodextrin se často využívá v potravinářském průmyslu jako zahušťovadlo, stabilizátor a sladidlo. Má schopnost zlepšit konzistenci potravin a nápojů. Proto ho lze často najít v potravinách jako jsou sladké dezerty, proteinové nápoje, instantní polévky a sportovní gely. Nás ale bude především zajímat jeho použití v oblasti sportovní výživy.

Maltodextrin a sportovní výkon
Dostatek energie je pro sportovní výkon a regeneraci jednou ze zásadních podmínek. Maltodextrin je složený většinou z pěti nebo šesti molekul glukózy, podléhá jednoduchému štěpení, a proto je rychlým zdrojem energie pro tělo. Proto je využíván nejen ve vytrvalostních sportech, ale také v silovém tréninku. Je často součástí energetických gelů, práškových nápojů a proteinových směsí. Jeho další výhodou je udržení zvýšené hladiny krevního cukru po delší dobu na rozdíl od jednoduchých sacharidů (cukrů). A tímto není výčet jeho výhod u konce: za zmínku stojí také skvělá rozpustnost ve vodě a poměrně nízká cena. Jako u mnoha látek, tak i u maltodextrinu existují nejen pozitiva, ale také negativa.

Bezpečnost
Ačkoliv je maltodextrin obecně považován za bezpečný, jedna z možných nevýhod souvisí s jeho hlavní vlastností: schopnost rychlého navýšení hladiny krevního cukru může být nevhodná pro osoby s cukrovkou. Při konzumaci maltodextrinu může dojít k náhlému nárůstu hladiny cukru, který je poté následován rychlým poklesem, což může způsobit nežádoucí únavu, slabost a další nepříjemné příznaky. Nadměrná konzumace maltodextrinu může vést k nerovnováze střevní mikroflóry. Maltodextrin totiž slouží jak potrava pro různé bakterie v našich střevech, a to jak pro ty dobré, tak ty špatné. S tím souvisí i riziko nadýmání a zažívacích obtíží. Toto riziko je však značně individuální.

Jaké zvolit dávkování?
Doporučené dávkování maltodextrinu je velmi individuální, je důležité zohlednit typ aktivity a její intenzitu, stejně tak se doporučuje jeho dávky navyšovat postupně a předejít tak případným zažívacím problémům. Maltodextrin lze užívat nejen před tréninkem a po něm, ale také při samotném sportovním výkonu. Doporučená jednorázová dávka se pohybuje v rozmezí 30–60 gramů. Maltodextrin je často kombinován s proteiny nebo aminokyselinami. Tato kombinace může pomoci urychlit regeneraci svalů a napomoci syntéze bílkovin. Poměr maltodextrinu a bílkovin se může lišit, ale běžně se používá poměr 1:1 při hubnutí nebo 2:1 při nabírání svalů.

Je důležité si uvědomit, že každý jedinec je odlišný, a tak se dávkování maltodextrinu může lišit. Je vhodné experimentovat s dávkováním a kombinacemi v tréninku, aby se zjistilo, co funguje nejlépe pro vaše individuální potřeby a cíle.

Zdroje: healthline.com, BLOG gymbeam.cz, BLOG hsnstore.eu

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day, den, ve kterém můžete sníst úplně cokoliv a vystoupit tak ze své zajeté rutiny zdravého životního stylu nebo redukční diety. Názory na tento „podváděcí“ den se různí. Co to je to cheat day,...

Čtěte dál
Tryptofan: aminokyselina, potřebná pro náš kvalitní spánek a psychickou pohodu

Tryptofan: aminokyselina, potřebná pro náš kvalitní spánek a psychickou pohodu

Pokud jste někdy hledali, co by vám mohlo pomoci k lepší náladě a spánku, určitě jste narazili na tuto esenciální aminokyselinu. Na...
Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomicky první jarní den přijde letos 20. března přesně ve 4:07 hodin. Zároveň bude tento den vycházet Slunce přesně na východě...
Krátké antistresové techniky pro všední dny, které vás uvolní během pár minut

Krátké antistresové techniky pro všední dny, které vás uvolní během pár minut

Hodit se do klidu je důležité. Ale co dělat, když prostě nemáte moc času? Zkuste naše tipy na časově nenáročné formy zklidnění, které...
Akupresura – terapeutická metoda, která pomáhá ulevit od bolesti

Akupresura – terapeutická metoda, která pomáhá ulevit od bolesti

Vyzkoušeli jste již někdy akupresuru, léčebnou techniku, která vychází z tradiční čínské medicíny? Používá se již tisíce let, nicméně...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

Pojem diabetes neboli cukrovka, není určitě nikomu cizím slovem. Nicméně znalost bližších informací, jako je vznik, projevy a možné...
Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

V potravinách a nápojích se objevují dnes velmi hojně. Nám se nabízí otázka, zda jsou tyto složky v naší výživě opravdu bezpečné nebo...
Únava, ztráta energie a chuť jít spát. Proč se jaro ozývá jarní únavou?

Únava, ztráta energie a chuť jít spát. Proč se jaro ozývá jarní únavou?

Přichází tolik očekávané jaro, můžeme se těšit na vyšší teploty, sluníčko, zelenou a rozkvetlou přírodu. Očekáváme, že se nám rozšíří...
Modré světlo z televize a telefonu narušuje náš přirozený biorytmus

Modré světlo z televize a telefonu narušuje náš přirozený biorytmus

O biologických hodinách se často hovoří v souvislosti se ženami, kterým tyto hodiny tzv. „tikají“. Tikání hodin však nesouvisí jen...
Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Pokud se řekne slovo závislost, jistě vás napadne závislost na drogách, případně na sladkém. Možná to mnohé překvapí, ale dle mnoha...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...