Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!
zdroj: Shutterstock

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček během svátků. Stručně řečeno, jeden den plný nezdravých potravin vám dobrou formu nezkazí, naopak den plný zdravých potravin ji nezlepší. Jde o vytrvalost v tom, co děláte, pak si nemusíte dělat hlavu drobným výpadkem. Přesto se jistě najde část lidí, kteří chtějí i během Vánoc držet v rámci možností zdravou stravu.

Dieta? Ani za zlaté prase!
Jistě Vás napadne předvánoční půst. V tom je ale háček. Snadno se může stát, že si chybějící jídlo budete kompenzovat v pozdějších hodinách, kdy budete mít nutkání dohnat vše, co jste kvůli zlatému prasátku vynechali. Osobně bych proto doporučil si jídlo rozložit do celého dne. Sacharidy konzumujte ideálně v dopoledních hodinách. Večer již jejich příjem omezte. Je mi jasné, že se to snadno řekne. Navíc chlebíčky a cukroví nejlépe chutnají večer, že? Rozhodně se však vyvarujte toho, že budete celý den něco uzobávat. Svůj denní příjem si raději rozdělte do tří až pěti jídel.

Jídelníček na celý den
Jídelníček bude vždy kompromisem mezi zdravou stravou a tím, aby vám dané jídlo chutnalo. Tento poměr si při přípravě potravin musíte vybalancovat sami.

Snídaně: možností je několik, od ovesné kaše s trochou ovoce po vánočněji laděnou stravu. Vánočka může být udělaná ze špaldové mouky, polotučného tvarohu, místo cukru použijte čekankový sirup. Někdo možná sáhne po jáhlové kaši s medem.

Svačina: nemá cenu zakazovat si cukroví, jen si hlídejte počet porcí. Je lepší si dát pár kousků, než si je odepřít a večer si jich dopřát několikanásobně více. I cukroví má své odlehčené „varianty“ a nemusí být doslova obalené cukrem, či mléčnou čokoládou.

Oběd: v tomto čase jistě přijde vhod poctivá polévka, může jít o „bramboračku“, nebo rybí polévku. Jako přílohu, jeli třeba, můžete zvolit žitný chléb.

Svačina: jestli ji vynecháte, či ne, je na vás. Ke svačině si můžete připravit chlebíčky, které budou bez majonézy. Chlebíčky mohou obsahovat kvalitní šunku, uzeného lososa, mozzarellu light, dostatek zeleniny, klidně i v podobě přílohy. Jako pomazánku můžete zvolit např. „žervé“, které se dělá v „light“ variantě. Stejně tak můžete použít bílý jogurt s bylinkami, česnekem, nebo kořením dle vlastní chuti.  

Večeře: pokud jste bez větších prohřešků vydrželi až sem, tak vám gratuluji. V případě polévky není příliš co řešit. Zapomeňte však na kapra smaženého na pánvi, nebo řízky v trojobalu. Jistě vás napadne losos, ten ale v porovnání s kaprem obsahuje hodně tuku. Rybu i např. kuřecí řízky připravte v troubě na pečícím papíru. Ideálně v přírodní verzi, tj. bez strouhanky. Kuřecí řízky můžete udělat i netradičně naložené v marinádě z bílého jogurtu. Následně je obalíte v mouce, nebo v cornflakes lupíncích a upečete v troubě. Tradiční přílohou je bramborový salát, ten však může místo majonézy obsahovat bílý jogurt. Alternativou mohou být i vařené brambory, či bramborová kaše, ale jsou přeci jen Vánoce, že?

Večerní svačina
Ve večerních hodinách se již bude jistě těžké uhlídat. Večer již ale pečlivě zvažte, co si dáte. Jídla bohatá na tuky a sacharidy mají totiž ve večerních hodinách větší tendence k tomu, uložit se v podobě tělesného tuku. Všichni víme, že večer se prostě nemáme přejídat, to samé platí i v případě alkoholu, bohužel. Volte proto odlehčené varianty pokrmů, o kterých jsme se již bavili a k pití si dejte sklenku, nikoliv lahvinku.

Doufáme, že tento jídelníček bude alespoň drobnou inspirací a dovolte nám popřát abychom vám popřáli krásné prožití svátků a povedený vstup do nového roku.

Zdroj: autor

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější proteinové nápoje, tyčinky, kupují mléčné výrobky s vysokým obsahem...

Čtěte dál
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Pokud se řekne slovo závislost, jistě vás napadne závislost na drogách, případně na sladkém. Možná to mnohé překvapí, ale dle mnoha...
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Trávicí obtíže se stávají častým důvodem návštěvy lékárny – a okolo svátku teprve. Nepříjemné problémy v oblasti břicha dokážou potrápit,...
Majonéza – kolik při hubnutí a co s načatou skleničkou po svátcích?

Majonéza – kolik při hubnutí a co s načatou skleničkou po svátcích?

Mezi položky, které si alespoň jednou za rok vložíte do nákupního košíku, patří určitě majonéza. Štědrovečerní večeře bez klasického...
Cukrovka a Vánoce – základní pravidla pro diabetiky

Cukrovka a Vánoce – základní pravidla pro diabetiky

Dietní chyba u svátečního stolu umí poškádlit trávení, ale ve většině případů není život ohrožující. Díky úpravě životního stylu a...
Sušené datle – odkud pochází jejich tradice u nás a jaké mají využití při pečení

Sušené datle – odkud pochází jejich tradice u nás a jaké mají využití při pečení

Chléb pouště nebo koláč chudých – tak se říká datlím. Jde o sladké exotické plody, které u nás najdete zejména v jejich sušené podobě....
Rady a tipy, jak si udržet formu přes Vánoce

Rady a tipy, jak si udržet formu přes Vánoce

Snad Vás hned na úvod nezklamu, nebo neodradím od dalšího čtení, když řeknu, že řešit formu přes Vánoce je tak trochu úsměvné. Proč...
Vánoce a cholesterol v krvi – jak ho ovlivňuje hodování, stres a pohyb?

Vánoce a cholesterol v krvi – jak ho ovlivňuje hodování, stres a pohyb?

Ač je to paradoxní, mnozí z nás během vánočních svátků podléhají jednomu ze smrtelných hříchů, a sice obžerství. Je obtížné si toto...
Bezlepkové pečení cukroví: s jakými druhy mouky se nejlépe pracuje?

Bezlepkové pečení cukroví: s jakými druhy mouky se nejlépe pracuje?

Adventní čas je tu a s ním i doba pečení vánočního cukroví. Každý zná klasické druhy, jako jsou rohlíčky, linecké nebo perníčky. Co...