V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček během svátků. Stručně řečeno, jeden den plný nezdravých potravin vám dobrou formu nezkazí, naopak den plný zdravých potravin ji nezlepší. Jde o vytrvalost v tom, co děláte, pak si nemusíte dělat hlavu drobným výpadkem. Přesto se jistě najde část lidí, kteří chtějí i během Vánoc držet v rámci možností zdravou stravu.
Dieta? Ani za zlaté prase!
Jistě Vás napadne předvánoční půst. V tom je ale háček. Snadno se může stát, že si chybějící jídlo budete kompenzovat v pozdějších hodinách, kdy budete mít nutkání dohnat vše, co jste kvůli zlatému prasátku vynechali. Osobně bych proto doporučil si jídlo rozložit do celého dne. Sacharidy konzumujte ideálně v dopoledních hodinách. Večer již jejich příjem omezte. Je mi jasné, že se to snadno řekne. Navíc chlebíčky a cukroví nejlépe chutnají večer, že? Rozhodně se však vyvarujte toho, že budete celý den něco uzobávat. Svůj denní příjem si raději rozdělte do tří až pěti jídel.
Jídelníček na celý den
Jídelníček bude vždy kompromisem mezi zdravou stravou a tím, aby vám dané jídlo chutnalo. Tento poměr si při přípravě potravin musíte vybalancovat sami.
Snídaně: možností je několik, od ovesné kaše s trochou ovoce po vánočněji laděnou stravu. Vánočka může být udělaná ze špaldové mouky, polotučného tvarohu, místo cukru použijte čekankový sirup. Někdo možná sáhne po jáhlové kaši s medem.
Svačina: nemá cenu zakazovat si cukroví, jen si hlídejte počet porcí. Je lepší si dát pár kousků, než si je odepřít a večer si jich dopřát několikanásobně více. I cukroví má své odlehčené „varianty“ a nemusí být doslova obalené cukrem, či mléčnou čokoládou.
Oběd: v tomto čase jistě přijde vhod poctivá polévka, může jít o „bramboračku“, nebo rybí polévku. Jako přílohu, jeli třeba, můžete zvolit žitný chléb.
Svačina: jestli ji vynecháte, či ne, je na vás. Ke svačině si můžete připravit chlebíčky, které budou bez majonézy. Chlebíčky mohou obsahovat kvalitní šunku, uzeného lososa, mozzarellu light, dostatek zeleniny, klidně i v podobě přílohy. Jako pomazánku můžete zvolit např. „žervé“, které se dělá v „light“ variantě. Stejně tak můžete použít bílý jogurt s bylinkami, česnekem, nebo kořením dle vlastní chuti.
Večeře: pokud jste bez větších prohřešků vydrželi až sem, tak vám gratuluji. V případě polévky není příliš co řešit. Zapomeňte však na kapra smaženého na pánvi, nebo řízky v trojobalu. Jistě vás napadne losos, ten ale v porovnání s kaprem obsahuje hodně tuku. Rybu i např. kuřecí řízky připravte v troubě na pečícím papíru. Ideálně v přírodní verzi, tj. bez strouhanky. Kuřecí řízky můžete udělat i netradičně naložené v marinádě z bílého jogurtu. Následně je obalíte v mouce, nebo v cornflakes lupíncích a upečete v troubě. Tradiční přílohou je bramborový salát, ten však může místo majonézy obsahovat bílý jogurt. Alternativou mohou být i vařené brambory, či bramborová kaše, ale jsou přeci jen Vánoce, že?
Večerní svačina
Ve večerních hodinách se již bude jistě těžké uhlídat. Večer již ale pečlivě zvažte, co si dáte. Jídla bohatá na tuky a sacharidy mají totiž ve večerních hodinách větší tendence k tomu, uložit se v podobě tělesného tuku. Všichni víme, že večer se prostě nemáme přejídat, to samé platí i v případě alkoholu, bohužel. Volte proto odlehčené varianty pokrmů, o kterých jsme se již bavili a k pití si dejte sklenku, nikoliv lahvinku.
Doufáme, že tento jídelníček bude alespoň drobnou inspirací a dovolte nám popřát abychom vám popřáli krásné prožití svátků a povedený vstup do nového roku.
Zdroj: autor
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál