Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!
zdroj: Shutterstock

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček během svátků. Stručně řečeno, jeden den plný nezdravých potravin vám dobrou formu nezkazí, naopak den plný zdravých potravin ji nezlepší. Jde o vytrvalost v tom, co děláte, pak si nemusíte dělat hlavu drobným výpadkem. Přesto se jistě najde část lidí, kteří chtějí i během Vánoc držet v rámci možností zdravou stravu.

Dieta? Ani za zlaté prase!
Jistě Vás napadne předvánoční půst. V tom je ale háček. Snadno se může stát, že si chybějící jídlo budete kompenzovat v pozdějších hodinách, kdy budete mít nutkání dohnat vše, co jste kvůli zlatému prasátku vynechali. Osobně bych proto doporučil si jídlo rozložit do celého dne. Sacharidy konzumujte ideálně v dopoledních hodinách. Večer již jejich příjem omezte. Je mi jasné, že se to snadno řekne. Navíc chlebíčky a cukroví nejlépe chutnají večer, že? Rozhodně se však vyvarujte toho, že budete celý den něco uzobávat. Svůj denní příjem si raději rozdělte do tří až pěti jídel.

Jídelníček na celý den
Jídelníček bude vždy kompromisem mezi zdravou stravou a tím, aby vám dané jídlo chutnalo. Tento poměr si při přípravě potravin musíte vybalancovat sami.

Snídaně: možností je několik, od ovesné kaše s trochou ovoce po vánočněji laděnou stravu. Vánočka může být udělaná ze špaldové mouky, polotučného tvarohu, místo cukru použijte čekankový sirup. Někdo možná sáhne po jáhlové kaši s medem.

Svačina: nemá cenu zakazovat si cukroví, jen si hlídejte počet porcí. Je lepší si dát pár kousků, než si je odepřít a večer si jich dopřát několikanásobně více. I cukroví má své odlehčené „varianty“ a nemusí být doslova obalené cukrem, či mléčnou čokoládou.

Oběd: v tomto čase jistě přijde vhod poctivá polévka, může jít o „bramboračku“, nebo rybí polévku. Jako přílohu, jeli třeba, můžete zvolit žitný chléb.

Svačina: jestli ji vynecháte, či ne, je na vás. Ke svačině si můžete připravit chlebíčky, které budou bez majonézy. Chlebíčky mohou obsahovat kvalitní šunku, uzeného lososa, mozzarellu light, dostatek zeleniny, klidně i v podobě přílohy. Jako pomazánku můžete zvolit např. „žervé“, které se dělá v „light“ variantě. Stejně tak můžete použít bílý jogurt s bylinkami, česnekem, nebo kořením dle vlastní chuti.  

Večeře: pokud jste bez větších prohřešků vydrželi až sem, tak vám gratuluji. V případě polévky není příliš co řešit. Zapomeňte však na kapra smaženého na pánvi, nebo řízky v trojobalu. Jistě vás napadne losos, ten ale v porovnání s kaprem obsahuje hodně tuku. Rybu i např. kuřecí řízky připravte v troubě na pečícím papíru. Ideálně v přírodní verzi, tj. bez strouhanky. Kuřecí řízky můžete udělat i netradičně naložené v marinádě z bílého jogurtu. Následně je obalíte v mouce, nebo v cornflakes lupíncích a upečete v troubě. Tradiční přílohou je bramborový salát, ten však může místo majonézy obsahovat bílý jogurt. Alternativou mohou být i vařené brambory, či bramborová kaše, ale jsou přeci jen Vánoce, že?

Večerní svačina
Ve večerních hodinách se již bude jistě těžké uhlídat. Večer již ale pečlivě zvažte, co si dáte. Jídla bohatá na tuky a sacharidy mají totiž ve večerních hodinách větší tendence k tomu, uložit se v podobě tělesného tuku. Všichni víme, že večer se prostě nemáme přejídat, to samé platí i v případě alkoholu, bohužel. Volte proto odlehčené varianty pokrmů, o kterých jsme se již bavili a k pití si dejte sklenku, nikoliv lahvinku.

Doufáme, že tento jídelníček bude alespoň drobnou inspirací a dovolte nám popřát abychom vám popřáli krásné prožití svátků a povedený vstup do nového roku.

Zdroj: autor

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Advent je pro mnohé z nás obdobím radosti a čekání na Vánoce, pro mnohé jsou naopak adventní týdny spojené se stresem z nákupu dárků, předvánočního úklidu a dalších „radostí“. Ať již patříte do první,...

Čtěte dál
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin je látkou široce používanou v potravinářském průmyslu, která si získává stále větší pozornost v oblasti zdravé výživy...
14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

Pojem diabetes neboli cukrovka, není určitě nikomu cizím slovem. Nicméně znalost bližších informací, jako je vznik, projevy a možné...
Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

V potravinách a nápojích se objevují dnes velmi hojně. Nám se nabízí otázka, zda jsou tyto složky v naší výživě opravdu bezpečné nebo...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...