Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!
zdroj: Shutterstock

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček během svátků. Stručně řečeno, jeden den plný nezdravých potravin vám dobrou formu nezkazí, naopak den plný zdravých potravin ji nezlepší. Jde o vytrvalost v tom, co děláte, pak si nemusíte dělat hlavu drobným výpadkem. Přesto se jistě najde část lidí, kteří chtějí i během Vánoc držet v rámci možností zdravou stravu.

Dieta? Ani za zlaté prase!
Jistě Vás napadne předvánoční půst. V tom je ale háček. Snadno se může stát, že si chybějící jídlo budete kompenzovat v pozdějších hodinách, kdy budete mít nutkání dohnat vše, co jste kvůli zlatému prasátku vynechali. Osobně bych proto doporučil si jídlo rozložit do celého dne. Sacharidy konzumujte ideálně v dopoledních hodinách. Večer již jejich příjem omezte. Je mi jasné, že se to snadno řekne. Navíc chlebíčky a cukroví nejlépe chutnají večer, že? Rozhodně se však vyvarujte toho, že budete celý den něco uzobávat. Svůj denní příjem si raději rozdělte do tří až pěti jídel.

Jídelníček na celý den
Jídelníček bude vždy kompromisem mezi zdravou stravou a tím, aby vám dané jídlo chutnalo. Tento poměr si při přípravě potravin musíte vybalancovat sami.

Snídaně: možností je několik, od ovesné kaše s trochou ovoce po vánočněji laděnou stravu. Vánočka může být udělaná ze špaldové mouky, polotučného tvarohu, místo cukru použijte čekankový sirup. Někdo možná sáhne po jáhlové kaši s medem.

Svačina: nemá cenu zakazovat si cukroví, jen si hlídejte počet porcí. Je lepší si dát pár kousků, než si je odepřít a večer si jich dopřát několikanásobně více. I cukroví má své odlehčené „varianty“ a nemusí být doslova obalené cukrem, či mléčnou čokoládou.

Oběd: v tomto čase jistě přijde vhod poctivá polévka, může jít o „bramboračku“, nebo rybí polévku. Jako přílohu, jeli třeba, můžete zvolit žitný chléb.

Svačina: jestli ji vynecháte, či ne, je na vás. Ke svačině si můžete připravit chlebíčky, které budou bez majonézy. Chlebíčky mohou obsahovat kvalitní šunku, uzeného lososa, mozzarellu light, dostatek zeleniny, klidně i v podobě přílohy. Jako pomazánku můžete zvolit např. „žervé“, které se dělá v „light“ variantě. Stejně tak můžete použít bílý jogurt s bylinkami, česnekem, nebo kořením dle vlastní chuti.  

Večeře: pokud jste bez větších prohřešků vydrželi až sem, tak vám gratuluji. V případě polévky není příliš co řešit. Zapomeňte však na kapra smaženého na pánvi, nebo řízky v trojobalu. Jistě vás napadne losos, ten ale v porovnání s kaprem obsahuje hodně tuku. Rybu i např. kuřecí řízky připravte v troubě na pečícím papíru. Ideálně v přírodní verzi, tj. bez strouhanky. Kuřecí řízky můžete udělat i netradičně naložené v marinádě z bílého jogurtu. Následně je obalíte v mouce, nebo v cornflakes lupíncích a upečete v troubě. Tradiční přílohou je bramborový salát, ten však může místo majonézy obsahovat bílý jogurt. Alternativou mohou být i vařené brambory, či bramborová kaše, ale jsou přeci jen Vánoce, že?

Večerní svačina
Ve večerních hodinách se již bude jistě těžké uhlídat. Večer již ale pečlivě zvažte, co si dáte. Jídla bohatá na tuky a sacharidy mají totiž ve večerních hodinách větší tendence k tomu, uložit se v podobě tělesného tuku. Všichni víme, že večer se prostě nemáme přejídat, to samé platí i v případě alkoholu, bohužel. Volte proto odlehčené varianty pokrmů, o kterých jsme se již bavili a k pití si dejte sklenku, nikoliv lahvinku.

Doufáme, že tento jídelníček bude alespoň drobnou inspirací a dovolte nám popřát abychom vám popřáli krásné prožití svátků a povedený vstup do nového roku.

Zdroj: autor

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day, den, ve kterém můžete sníst úplně cokoliv a vystoupit tak ze své zajeté rutiny zdravého životního stylu nebo redukční diety....
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...
Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Co krásnějšího může být, než když sedíte v teple domova, se svojí rodinou, užíváte si vánoční atmosféru u tradičních českých pohádek,...
Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Advent je pro mnohé z nás obdobím radosti a čekání na Vánoce, pro mnohé jsou naopak adventní týdny spojené se stresem z nákupu dárků,...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...