Sušené datle – odkud pochází jejich tradice u nás a jaké mají využití při pečení

Sušené datle – odkud pochází jejich tradice u nás a jaké mají využití při pečení
zdroj: Shutterstock

Chléb pouště nebo koláč chudých – tak se říká datlím. Jde o sladké exotické plody, které u nás najdete zejména v jejich sušené podobě. Již dlouhou dobu jsou skvělou a nepostradatelnou součástí kuchyně, zejména pro sladké recepty. S rostoucí oblibou raw pokrmů roste i jejich spotřeba, díky lepivé konzistenci navíc dokážou úžasně držet těsto pohromadě. Datle jsou příjemně sladké s karamelovými tóny, proto jsou oblíbenou náhradou cukru a dalších sladidel. Proč bychom si je měli dopřát a jak je nejlépe využít?

Kde se datle vzaly a jaké známe
Datle jsou považovány za nejstarší pěstované ovoce rostoucí na datlových palmách. Zmínky o datlích najdeme například také v Bibli. Po dlouhou historii sloužily datle jako zásobárna energie a důležitý zdroj cenných látek. Dnes je na datlových palmách pěstováno přes 200 druhů datlí, přičemž se jednotlivé odrůdy liší tvarem, barvou, velikostí i chutí. Co mají ale společné, je pěstování v teplém a suchém prostředí. Datlovníkům se daří nejvíce v arabských státech, tam jsou považovány za základní potravinu. Jedí se čerstvé, sušené i polosušené a jsou nezbytnou součástí mnoha sladkých pokrmů i nápojů.

Zdravá nálož v podobě datlí
Kdo už někdy datle ochutnal, jistě si pamatuje jejich typicky sladkou chuť. Je to dáno vysokým obsahem glukózy a fruktózy a z datlí tyto cukry dělají vůbec nejsladší druh ovoce. U nás se setkáte hlavně se sušenými plody, které obsahují minimum vody, zato hodně energie. V této podobě jsou datle také dobrým zdrojem vlákniny, obsahují hodně vitamínu B komplexu, z minerálu jsou datle bohaté na draslík, najdete v nich ale také vápník, hořčík a celkem slušné množství železa. I proto se datle doporučují konzumovat při únavě nebo slabosti v rámci chudokrevnosti.

Proč si datle dopřát pravidelně
Pokud si hlídáte příjem sacharidů, měli byste si datle dopřát jen v omezeném množství. Na druhé straně ale vysoký obsah cukrů dělá z datlí a výrobků z nich skvělý a zdravý zdroj energie. Datle v jakékoliv podobě jsou vhodným parťákem při sportu, na výlety nebo při náročné práci. Ideální jsou různé raw tyčinky, jejichž základem jsou právě datle nebo datlová pasta. Hodí se na zobání studentům, kteří se potřebují soustředit na učení. Díky obsahu aminokyseliny tryptofanu vám datle také pomohou lépe usnout a celkově vás „hodit“ do duševní pohody. V arabských zemích se datle v čerstvé podobě využívají hojně na zklidnění podrážděného žaludku, nezralé plody pomáhají při průjmech, zralé a sušené plody zase ulevují od zácpy.

Datle jako zdravé přírodní sladidlo
Pro přípravu zejména raw dezertů se datle využívají opravdu často. Jsou základem dortů, tyčinek nebo sušenek. Nejen že datle pokrm přirozeně osladí (a ne málo!), ale také fungují jako úžasné pojidlo ostatních ingrediencí. A pokud chcete využít datle i v jiné podobě než sušené plody, zkuste do pečení použít datlovou pastu nebo datlový sirup. Pasta dobře poslouží například pro různé dortové korpusy, sirup ochutí jakýkoliv dezert, obilnou kaši nebo třeba vánoční cukroví. Vždy ale platí obezřetnost, co se týká konzumovaného množství. Pokud hubnete nebo si hlídáte svou hmotnost, mějte na paměti, že výměnou klasického cukru za datle sice daný recept ozdravíte, ale energeticky na tom budete podobně.

Zdroje:

svetplodu.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré se zaměřit na péči o játra a žlučník. Pokud se o ně dobře postaráte...

Čtěte dál
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...
Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Co krásnějšího může být, než když sedíte v teple domova, se svojí rodinou, užíváte si vánoční atmosféru u tradičních českých pohádek,...
Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Advent je pro mnohé z nás obdobím radosti a čekání na Vánoce, pro mnohé jsou naopak adventní týdny spojené se stresem z nákupu dárků,...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin je látkou široce používanou v potravinářském průmyslu, která si získává stále větší pozornost v oblasti zdravé výživy...
14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

Pojem diabetes neboli cukrovka, není určitě nikomu cizím slovem. Nicméně znalost bližších informací, jako je vznik, projevy a možné...
Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

V potravinách a nápojích se objevují dnes velmi hojně. Nám se nabízí otázka, zda jsou tyto složky v naší výživě opravdu bezpečné nebo...