Sušené datle – odkud pochází jejich tradice u nás a jaké mají využití při pečení

Sušené datle – odkud pochází jejich tradice u nás a jaké mají využití při pečení
zdroj: Shutterstock

Chléb pouště nebo koláč chudých – tak se říká datlím. Jde o sladké exotické plody, které u nás najdete zejména v jejich sušené podobě. Již dlouhou dobu jsou skvělou a nepostradatelnou součástí kuchyně, zejména pro sladké recepty. S rostoucí oblibou raw pokrmů roste i jejich spotřeba, díky lepivé konzistenci navíc dokážou úžasně držet těsto pohromadě. Datle jsou příjemně sladké s karamelovými tóny, proto jsou oblíbenou náhradou cukru a dalších sladidel. Proč bychom si je měli dopřát a jak je nejlépe využít?

Kde se datle vzaly a jaké známe
Datle jsou považovány za nejstarší pěstované ovoce rostoucí na datlových palmách. Zmínky o datlích najdeme například také v Bibli. Po dlouhou historii sloužily datle jako zásobárna energie a důležitý zdroj cenných látek. Dnes je na datlových palmách pěstováno přes 200 druhů datlí, přičemž se jednotlivé odrůdy liší tvarem, barvou, velikostí i chutí. Co mají ale společné, je pěstování v teplém a suchém prostředí. Datlovníkům se daří nejvíce v arabských státech, tam jsou považovány za základní potravinu. Jedí se čerstvé, sušené i polosušené a jsou nezbytnou součástí mnoha sladkých pokrmů i nápojů.

Zdravá nálož v podobě datlí
Kdo už někdy datle ochutnal, jistě si pamatuje jejich typicky sladkou chuť. Je to dáno vysokým obsahem glukózy a fruktózy a z datlí tyto cukry dělají vůbec nejsladší druh ovoce. U nás se setkáte hlavně se sušenými plody, které obsahují minimum vody, zato hodně energie. V této podobě jsou datle také dobrým zdrojem vlákniny, obsahují hodně vitamínu B komplexu, z minerálu jsou datle bohaté na draslík, najdete v nich ale také vápník, hořčík a celkem slušné množství železa. I proto se datle doporučují konzumovat při únavě nebo slabosti v rámci chudokrevnosti.

Proč si datle dopřát pravidelně
Pokud si hlídáte příjem sacharidů, měli byste si datle dopřát jen v omezeném množství. Na druhé straně ale vysoký obsah cukrů dělá z datlí a výrobků z nich skvělý a zdravý zdroj energie. Datle v jakékoliv podobě jsou vhodným parťákem při sportu, na výlety nebo při náročné práci. Ideální jsou různé raw tyčinky, jejichž základem jsou právě datle nebo datlová pasta. Hodí se na zobání studentům, kteří se potřebují soustředit na učení. Díky obsahu aminokyseliny tryptofanu vám datle také pomohou lépe usnout a celkově vás „hodit“ do duševní pohody. V arabských zemích se datle v čerstvé podobě využívají hojně na zklidnění podrážděného žaludku, nezralé plody pomáhají při průjmech, zralé a sušené plody zase ulevují od zácpy.

Datle jako zdravé přírodní sladidlo
Pro přípravu zejména raw dezertů se datle využívají opravdu často. Jsou základem dortů, tyčinek nebo sušenek. Nejen že datle pokrm přirozeně osladí (a ne málo!), ale také fungují jako úžasné pojidlo ostatních ingrediencí. A pokud chcete využít datle i v jiné podobě než sušené plody, zkuste do pečení použít datlovou pastu nebo datlový sirup. Pasta dobře poslouží například pro různé dortové korpusy, sirup ochutí jakýkoliv dezert, obilnou kaši nebo třeba vánoční cukroví. Vždy ale platí obezřetnost, co se týká konzumovaného množství. Pokud hubnete nebo si hlídáte svou hmotnost, mějte na paměti, že výměnou klasického cukru za datle sice daný recept ozdravíte, ale energeticky na tom budete podobně.

Zdroje:

svetplodu.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

V potravinách a nápojích se objevují dnes velmi hojně. Nám se nabízí otázka, zda jsou tyto složky v naší výživě opravdu bezpečné nebo by bylo vhodnější se jim spíše vyhýbat? Jelikož je téma sladidel velmi...

Čtěte dál
Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Pokud se řekne slovo závislost, jistě vás napadne závislost na drogách, případně na sladkém. Možná to mnohé překvapí, ale dle mnoha...
Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Trávicí obtíže se stávají častým důvodem návštěvy lékárny – a okolo svátku teprve. Nepříjemné problémy v oblasti břicha dokážou potrápit,...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Majonéza – kolik při hubnutí a co s načatou skleničkou po svátcích?

Majonéza – kolik při hubnutí a co s načatou skleničkou po svátcích?

Mezi položky, které si alespoň jednou za rok vložíte do nákupního košíku, patří určitě majonéza. Štědrovečerní večeře bez klasického...
Cukrovka a Vánoce – základní pravidla pro diabetiky

Cukrovka a Vánoce – základní pravidla pro diabetiky

Dietní chyba u svátečního stolu umí poškádlit trávení, ale ve většině případů není život ohrožující. Díky úpravě životního stylu a...
Rady a tipy, jak si udržet formu přes Vánoce

Rady a tipy, jak si udržet formu přes Vánoce

Snad Vás hned na úvod nezklamu, nebo neodradím od dalšího čtení, když řeknu, že řešit formu přes Vánoce je tak trochu úsměvné. Proč...
Vánoce a cholesterol v krvi – jak ho ovlivňuje hodování, stres a pohyb?

Vánoce a cholesterol v krvi – jak ho ovlivňuje hodování, stres a pohyb?

Ač je to paradoxní, mnozí z nás během vánočních svátků podléhají jednomu ze smrtelných hříchů, a sice obžerství. Je obtížné si toto...
Bezlepkové pečení cukroví: s jakými druhy mouky se nejlépe pracuje?

Bezlepkové pečení cukroví: s jakými druhy mouky se nejlépe pracuje?

Adventní čas je tu a s ním i doba pečení vánočního cukroví. Každý zná klasické druhy, jako jsou rohlíčky, linecké nebo perníčky. Co...
Jak navodit poklidnou vánoční atmosféru ve světě, kde se každý za něčím honí

Jak navodit poklidnou vánoční atmosféru ve světě, kde se každý za něčím honí

Znáte to, člověk běhá od trouby k balícímu papíru a od balícího papíru k výzdobě, která už vlastně měla být dávno rozvěšená po pokojích,...
Aromaterapeutické dárky, které potěší a zároveň pomohou

Aromaterapeutické dárky, které potěší a zároveň pomohou

„Do it yourself“ (DIY) neboli „doma vyrobené“ dárky jsou pod stromečkem vždycky vítané. Pokud navíc obsahují oblíbené esenciální oleje...
Prosincový FIT adventní kalendář – 24 cviků výzvy na každý den!

Prosincový FIT adventní kalendář – 24 cviků výzvy na každý den!

Do Vánoc nám zbývá 24 dnů, a proto jsme se rozhodli, že Vám každý den představíme jeden cvik. Půjde tedy celkem o 24 cviků. Zapojíme...