Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!
zdroj: Shutterstock

Když se řekne „kaštany“, vybavíme si povětšinou tvrdé hnědé kuličky připomínající ořechy, které děti sbírají na podzim a vyrábějí z nich roztomilá zvířátka sloužící následně jako dekorace. Existují ale i kaštany, které se dají jíst a které jsou bohaté na cenné živiny. Už jste je někdy ochutnali?

Jedlé kaštany se od těch „nejedlých“ na první pohled příliš neliší. Na rozdíl od nich jsou to ale plody kaštanovníku setého neboli jedlého, jedná se o opadavý listnatý strom z čeledi bukovitých. Po úpravě chutnají velmi lahodně a dodají tělu spoustu významných mikroživin mezi něž patří i vitamin C. Mají ostnatou slupku a tmavě hnědou skořápku, obojí je nutné před konzumací odstranit.

Jak jedlé kaštany prospívají zdraví
Půl šálku syrových jedlých kaštanů poskytne zhruba 40 % denní doporučené dávky vitaminu C. Bohužel významnou část tohoto množství ztrácejí tepelnou úpravou. Pro zachování maximální dávky „céčka“ je třeba kaštany opékat při nižších teplotách nebo je sušit v sušičce. I poté, co je uvaříte, ovšem zůstávají kaštany jedlé dobrým zdrojem antioxidantů. Jsou totiž bohaté na kyselinu gallovou a ellagovou, jejichž koncentrace se vařením naopak zvyšuje. Co dalšího kaštany obsahují a s čím mohou pomoci?

1. Podporují zdraví srdce
Antioxidanty a minerály, jako hořčík a draslík, jichž jsou jedlé kaštany plné, pomáhají snižovat riziko kardiovaskulárních problémů.

2. Zlepšují trávení
Jedlé kaštany jsou dobrým zdrojem obou druhů vlákniny, která ve střevech podporuje růst přátelských bakterií a současně funguje jako kartáč střev, čímž zlepšuje peristaltiku a funguje proti zácpám i průjmům.

3. Stabilizují hladinu cukru v krvi
Kromě zlepšení trávení a zažívání se vláknina v kaštanech podílí i na stabilizaci hladiny krevního cukru. Tělo díky tomu cukry získá pomaleji, což pomáhá předcházet skokovým nárůstům hladiny glukózy v krvi, což může být pro lidi s diabetem velmi nebezpečné. Kaštany mají poměrně nízký glykemický index (54), proto jsou velmi vhodným zdrojem sacharidů.

Na co si dávat pozor
Jedlé kaštany snězené za syrova mohou způsobit nevolnost či podráždění žaludku. Proto by se vždy měly tepelně upravit.

Jak jedlé kaštany připravit
V obchodech nebo na trzích je najdete od října do prosince, v tomto období jsou nejčerstvější a tím pádem nejvhodnější k přípravě na konzumaci. Pro vysoký obsah tříslovin by se před jídlem měly upravit a to buď pečením, vařením nebo sušením. Tepelnou úpravou se také zvýší obsah cukru, což kaštanům dodá příjemně nasládlý nádech. Tepelně upravené je můžete rozmixovat na pyré a potírat s ním palačinky, opečené je lze použít místo krutonů na salát. Zobat se dají i jen tak, což známe z vánočních trhů, pro něž je vůně pečených kaštanů typická.

Zdroje: www.webmd.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zdravé a nápadité svačiny na letní výletování – pro děti i dospělé

Zdravé a nápadité svačiny na letní výletování – pro děti i dospělé

Léto je v plném proudu a s tím jde ruku v ruce také cestování, výlety, pobyty u vody apod. Ať už plánujete jakoukoliv cestu, jisté je, že přijde hlad nebo chuť na něco dobrého. Proto je dobré s sebou vždy...

Čtěte dál
Léto a salmonela – na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?

Léto a salmonela – na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?

Salmonelóza – nemoc, která patří mezi nejčastější průjmová onemocnění u dětí, ale i dospělých, se nám může docela dobře vyhýbat během...
Počítat kalorie nebo se řídit velikostí porcí? Najděte si svůj ideální systém

Počítat kalorie nebo se řídit velikostí porcí? Najděte si svůj ideální systém

Je více způsobů, jak si kontrolovat to, co sníte. Například si můžete počítat kalorie, vážit si jídlo, nebo řešit porce pomocí velikosti...
Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Nádorovým onemocněním, kterým v Česku trpí muži nejvíce, je rakovina prostaty. Zrádné je, že první stádia probíhají asymptomaticky,...
Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Určitě se vám někdy stalo, že jste v nadšení nakoupili tolik jídla, že jste ve finále hodně potravin museli vyhodit. Výjimkou není...
Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Je sice pravda, že ve střevech narušují vstřebávání některých prvků a mají tedy v zásadě negativní konotaci. I tak ale antinutrienty...
Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pokud se vyhýbáte lepku a přesto hledáte potraviny, které poskytují všechny výhody obilovin, jistě si zamilujete pohanku. Nejen, že...
Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Možná i vy sami patříte mezi ty, kteří končí s jídlem v pět hodin odpoledne nebo například cvičíte jen nalačno. Případně jste podlehli...
Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Dá se jíst syrový i vařený, i když ve srovnání s mrkví má trochu dřevitou strukturu. Pozor si musíte dávat při jeho sklízení – listy...
Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Než se obilná zrna zpracují do lépe rozpoznatelných forem, jsou považována za kroupy. Jak chutnají, jsou zdravé a z kolika druhů můžete...
Potraviny našeho jídelníčku, které je potřeba umět správně jíst, abychom se neotrávili

Potraviny našeho jídelníčku, které je potřeba umět správně jíst, abychom se neotrávili

Často slýcháme o jedech, toxinech a škodlivinách, které se do potravin dostávají vinou člověka. Co je ale už méně známé, jsou toxiny...
Polévka jako předkrm i levné zdravé jídlo. Jaké výhody přináší jejich konzumace?

Polévka jako předkrm i levné zdravé jídlo. Jaké výhody přináší jejich konzumace?

Chladné počasí, zmrzlé nohy či ruce a nachlazení. To všechno jsou situace, kdy oceníme nálož horké polévky. Podzim je v plném proudu...
Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim...