Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!
zdroj: Shutterstock

Když se řekne „kaštany“, vybavíme si povětšinou tvrdé hnědé kuličky připomínající ořechy, které děti sbírají na podzim a vyrábějí z nich roztomilá zvířátka sloužící následně jako dekorace. Existují ale i kaštany, které se dají jíst a které jsou bohaté na cenné živiny. Už jste je někdy ochutnali?

Jedlé kaštany se od těch „nejedlých“ na první pohled příliš neliší. Na rozdíl od nich jsou to ale plody kaštanovníku setého neboli jedlého, jedná se o opadavý listnatý strom z čeledi bukovitých. Po úpravě chutnají velmi lahodně a dodají tělu spoustu významných mikroživin mezi něž patří i vitamin C. Mají ostnatou slupku a tmavě hnědou skořápku, obojí je nutné před konzumací odstranit.

Jak jedlé kaštany prospívají zdraví
Půl šálku syrových jedlých kaštanů poskytne zhruba 40 % denní doporučené dávky vitaminu C. Bohužel významnou část tohoto množství ztrácejí tepelnou úpravou. Pro zachování maximální dávky „céčka“ je třeba kaštany opékat při nižších teplotách nebo je sušit v sušičce. I poté, co je uvaříte, ovšem zůstávají kaštany jedlé dobrým zdrojem antioxidantů. Jsou totiž bohaté na kyselinu gallovou a ellagovou, jejichž koncentrace se vařením naopak zvyšuje. Co dalšího kaštany obsahují a s čím mohou pomoci?

1. Podporují zdraví srdce
Antioxidanty a minerály, jako hořčík a draslík, jichž jsou jedlé kaštany plné, pomáhají snižovat riziko kardiovaskulárních problémů.

2. Zlepšují trávení
Jedlé kaštany jsou dobrým zdrojem obou druhů vlákniny, která ve střevech podporuje růst přátelských bakterií a současně funguje jako kartáč střev, čímž zlepšuje peristaltiku a funguje proti zácpám i průjmům.

3. Stabilizují hladinu cukru v krvi
Kromě zlepšení trávení a zažívání se vláknina v kaštanech podílí i na stabilizaci hladiny krevního cukru. Tělo díky tomu cukry získá pomaleji, což pomáhá předcházet skokovým nárůstům hladiny glukózy v krvi, což může být pro lidi s diabetem velmi nebezpečné. Kaštany mají poměrně nízký glykemický index (54), proto jsou velmi vhodným zdrojem sacharidů.

Na co si dávat pozor
Jedlé kaštany snězené za syrova mohou způsobit nevolnost či podráždění žaludku. Proto by se vždy měly tepelně upravit.

Jak jedlé kaštany připravit
V obchodech nebo na trzích je najdete od října do prosince, v tomto období jsou nejčerstvější a tím pádem nejvhodnější k přípravě na konzumaci. Pro vysoký obsah tříslovin by se před jídlem měly upravit a to buď pečením, vařením nebo sušením. Tepelnou úpravou se také zvýší obsah cukru, což kaštanům dodá příjemně nasládlý nádech. Tepelně upravené je můžete rozmixovat na pyré a potírat s ním palačinky, opečené je lze použít místo krutonů na salát. Zobat se dají i jen tak, což známe z vánočních trhů, pro něž je vůně pečených kaštanů typická.

Zdroje: www.webmd.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Rýže a vše co o ní potřebujete vědět: správná příprava, nutriční výhody, ale i jedno varování

Rýže a vše co o ní potřebujete vědět: správná příprava, nutriční výhody, ale i jedno varování

Rýži jíme poměrně často, je typickou přílohou i neodmyslitelnou součástí východních kuchyní. Víme ale vlastně, jakou má nutriční hodnotu nebo že můžeme vybírat hned z několika druhů? Doby, kdy byla dostupná...

Čtěte dál
Speciální med z Manuky – léčivý zázrak s antibakteriálními účinky

Speciální med z Manuky – léčivý zázrak s antibakteriálními účinky

Med původem z Austrálie a Nového Zélandu vyniká lahodnou chutí a antibakteriálními vlastnostmi. Pro to všechno se vyplatí s manukovým...
Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké,...
Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Odpradávna jsou dávány do souvislosti se zdravím a prosperitou, antičtí Řekové je spojovali s bohyní plodnosti a zemědělství Demeter...
Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby mnozí na talíři vůbec nesnesou, buď jim nechutnají, nebo k nim nemají důvěru. Jiní je naopak milují a dovedou z nich připravit...
Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Naše střeva hrají obrovskou roli v tom, jak dobře nebo špatně se cítíme. Proto se určitě vyplatí starat se o jejich zdraví a kondici....
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...
Biopotraviny: má význam je kupovat a opravdu jsou pro nás zdravější?

Biopotraviny: má význam je kupovat a opravdu jsou pro nás zdravější?

Nálepky bio, eko nebo organic nacházíme dnes už na každém kroku. Zda jsou biopotraviny lepší než ty vyrobené konvenčním způsobem, je...
Fenylketonurie: metabolické onemocnění, které vyžaduje doživotní dietu

Fenylketonurie: metabolické onemocnění, které vyžaduje doživotní dietu

Fenylketonurie (ve zkratce PKU) je poměrně vzácná, vrozená porucha metabolismu. Jde o vážné dědičné onemocnění, které postihuje zhruba...
Tato delikatesa vám dopřeje chuťový zážitek a působí také jako afrodiziakum

Tato delikatesa vám dopřeje chuťový zážitek a působí také jako afrodiziakum

Lanýž – o téhle pochoutce jste už jistě všichni slyšeli, i když daleko méně už bude těch, kteří jej měli možnost ochutnat, nebo kterým...
Ani superzdravé ovoce není vhodné pro každého. V jakých případech ho musíte omezit?

Ani superzdravé ovoce není vhodné pro každého. V jakých případech ho musíte omezit?

Každý ví, že ovoce je zdravé, a různí odborníci na zdraví jej velmi často doporučují zařadit do jídelníčku. Je dokonce pravda, že se...
Kelp: řasa, díky které posílíte funkci štítné žlázy. Co s ní můžete vykouzlit v kuchyni?

Kelp: řasa, díky které posílíte funkci štítné žlázy. Co s ní můžete vykouzlit v kuchyni?

Ačkoliv si mnoho lidí mořské řasy dává do souvislosti pouze s podivnou chutí připomínající slanou vodu a rybinu, o žádný mořský plevel...