Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
zdroj: Shutterstock

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje tělo k tomu, aby dobře fungovalo. Překvapí všestranností a použitelností nejen v rámci kuchyně. V indické kultuře je kokos nabízen bohům. V ájurvédě se kokosový olej, mléko a šťáva používá proti vypadávání vlasů nebo při kardiovaskulárních potížích.

Kokosová voda
Kokosová voda (kokosová šťáva) je tekutina přirozeně přítomná v ještě zeleném kokosu, která obsahuje 96 % vody, zhruba 3 % sacharidů a jen minimum tuků a bílkovin. Je doporučovaná jako energetická vzpruha při tělesné únavě díky obsahu minerálních látek (draslík, sodík, hořčík, vápník, fosfor, mangan, zinek a vitamíny C, B1, B2, B3, B5, B6), podporuje acidobazickou rovnováhu a napomáhá díky močopudnému působení s detoxikací těla. Je rovněž zmiňována jako prostředek pro vyrovnání krevního tlaku a management krevního cholesterolu. Díky obsahu minerálních látek a vitamínů podpoří krásu pleti zevnitř.

Kokosová dužina
Je to hlavní část kokosu, jí se čerstvá nebo sušená, obsahuje 44 % vody, obsahuje okolo 35 % tuků (majoritně nasycené mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, z velké části tvořené kyselinou laurovou), 4 % sacharidů a vlákninu. Slouží jako výborný zdroj minerálních látek (hořčík, železo, draslík, měď, zinek, mangan, selen, fosfor) a vitamínů B a E.

Panenský kokosový olej
Panenský kokosový olej je vyrobený z kokosové dužiny, tuhne při teplotě pod 25 °C, při vyšších pak kapalní. Pro svou stabilitu je ideální na vaření a pečení. Kokosový olej je bohatý na nasycené mastné kyseliny, kterých obsahuje až 60 %. Obsahuje okolo 25 % sacharidů a minimum bílkovin. Z minerálních látek je bohatý na železo, fosfor, mangan, měď, selen.

Co se týče jeho použití na kosmetickém poli, řadí se mezi komedogenní oleje, ale je skvělý například pro zjemnění suchých rtů, vlasovou výživu nebo prevenci vzniku strií v těhotenství. Nedoporučuje se pro pleťovou péči, ale snadno se míchá do tělových produktů.

Kokosová mouka
Kokosová mouka se vyrábí ze sušené dužiny, která je už zbavená oleje. Dužina se namele na jemnou mouku, která je poměrně častou součástí bezlepkové kuchyně. Obsahuje okolo 20 % sacharidů, bílkoviny, je bohatá na vlákninu, proto podporuje dobré trávení. Je dobrým zdrojem manganu a selenu. Snižuje projevy zácpy a působí jako její prevence, nastoluje pocit sytosti. Má nízký glykemický index. Jelikož je přirozeně bezlepková, je potřeba ji smíchat s dalšími druhy mouky.

Kokosový cukr
Kokosový cukr pochází z mízy květů kokosové palmy, která se postupně zahřívá a přeměňuje na cukr. Obsahuje 92 % sacharidů (včetně 85 % sacharózy, 7 % fruktózy, 7 % glukózy), malé procentuální zastoupení bílkovin, minerální látky (draslík, hořčík, železo, zinek, měď), vitamíny B1, B2, B3, B6 a 16 z 20 esenciálních aminokyselin. Kokosový cukr má o něco nižší glykemický index než ostatní druhy cukrů. K dostání je i kokosový sirup, který se vyrábí z nektaru (mízy) květů kokosové palmy.

Kokosový ocet
Vyrábí se z mízy kokosových květů (jako kokosový cukr a sirup), která prochází přirozeným fermentačním procesem po dobu dvou měsíců. Co se týče použití kokosového octu, je skvělý nejen pro dochucování jídla, ale rovněž jako kosmetický prostředek pro no poo vlasové oplachy. V rámci naturopatie se využívá jako probiotický doplněk pro podporu zdraví trávicího systému. Oplývá bohatostí na minerální látky (vápník, hořčík, draslík, sodík, železo), proto může zabraňovat proti projevům anémie (chudokrevnost). Působí jako antioxidant.

Kokosové mléko
Kokosové mléko se připravuje ze strouhaného kokosu. Několik minut se míchá s horkou vodou. Směs se poté přefiltruje přes síto. Stejně se vyrábí i kokosová smetana, rozdíl je v množství přidané vody kvůli konzistenci. Dodává tělu vitamíny skupiny B a minerály (např. hořčík, fosfor, zinek, železo). V kuchyni jej lze kombinovat v mnoha pokrmech a dezertech. Hodí se jako součást kari, míchá se s ovocem, masem nebo mořskými plody a rybami, je ideální do zeleninových pokrmů. Můžete jej přidat do dýňové polévky. Lze jím také nahradit klasickou šlehačku na veganských koláčích.

zdroje: ncbi.nlm.nih.govbbcgoodfood.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle. Dehydrovaná kůže ztrácí přirozenou pružnost a vláčnost, vypadá mdle...

Čtěte dál
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné....