Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
zdroj: Shutterstock

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje tělo k tomu, aby dobře fungovalo. Překvapí všestranností a použitelností nejen v rámci kuchyně. V indické kultuře je kokos nabízen bohům. V ájurvédě se kokosový olej, mléko a šťáva používá proti vypadávání vlasů nebo při kardiovaskulárních potížích.

Kokosová voda
Kokosová voda (kokosová šťáva) je tekutina přirozeně přítomná v ještě zeleném kokosu, která obsahuje 96 % vody, zhruba 3 % sacharidů a jen minimum tuků a bílkovin. Je doporučovaná jako energetická vzpruha při tělesné únavě díky obsahu minerálních látek (draslík, sodík, hořčík, vápník, fosfor, mangan, zinek a vitamíny C, B1, B2, B3, B5, B6), podporuje acidobazickou rovnováhu a napomáhá díky močopudnému působení s detoxikací těla. Je rovněž zmiňována jako prostředek pro vyrovnání krevního tlaku a management krevního cholesterolu. Díky obsahu minerálních látek a vitamínů podpoří krásu pleti zevnitř.

Kokosová dužina
Je to hlavní část kokosu, jí se čerstvá nebo sušená, obsahuje 44 % vody, obsahuje okolo 35 % tuků (majoritně nasycené mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, z velké části tvořené kyselinou laurovou), 4 % sacharidů a vlákninu. Slouží jako výborný zdroj minerálních látek (hořčík, železo, draslík, měď, zinek, mangan, selen, fosfor) a vitamínů B a E.

Panenský kokosový olej
Panenský kokosový olej je vyrobený z kokosové dužiny, tuhne při teplotě pod 25 °C, při vyšších pak kapalní. Pro svou stabilitu je ideální na vaření a pečení. Kokosový olej je bohatý na nasycené mastné kyseliny, kterých obsahuje až 60 %. Obsahuje okolo 25 % sacharidů a minimum bílkovin. Z minerálních látek je bohatý na železo, fosfor, mangan, měď, selen.

Co se týče jeho použití na kosmetickém poli, řadí se mezi komedogenní oleje, ale je skvělý například pro zjemnění suchých rtů, vlasovou výživu nebo prevenci vzniku strií v těhotenství. Nedoporučuje se pro pleťovou péči, ale snadno se míchá do tělových produktů.

Kokosová mouka
Kokosová mouka se vyrábí ze sušené dužiny, která je už zbavená oleje. Dužina se namele na jemnou mouku, která je poměrně častou součástí bezlepkové kuchyně. Obsahuje okolo 20 % sacharidů, bílkoviny, je bohatá na vlákninu, proto podporuje dobré trávení. Je dobrým zdrojem manganu a selenu. Snižuje projevy zácpy a působí jako její prevence, nastoluje pocit sytosti. Má nízký glykemický index. Jelikož je přirozeně bezlepková, je potřeba ji smíchat s dalšími druhy mouky.

Kokosový cukr
Kokosový cukr pochází z mízy květů kokosové palmy, která se postupně zahřívá a přeměňuje na cukr. Obsahuje 92 % sacharidů (včetně 85 % sacharózy, 7 % fruktózy, 7 % glukózy), malé procentuální zastoupení bílkovin, minerální látky (draslík, hořčík, železo, zinek, měď), vitamíny B1, B2, B3, B6 a 16 z 20 esenciálních aminokyselin. Kokosový cukr má o něco nižší glykemický index než ostatní druhy cukrů. K dostání je i kokosový sirup, který se vyrábí z nektaru (mízy) květů kokosové palmy.

Kokosový ocet
Vyrábí se z mízy kokosových květů (jako kokosový cukr a sirup), která prochází přirozeným fermentačním procesem po dobu dvou měsíců. Co se týče použití kokosového octu, je skvělý nejen pro dochucování jídla, ale rovněž jako kosmetický prostředek pro no poo vlasové oplachy. V rámci naturopatie se využívá jako probiotický doplněk pro podporu zdraví trávicího systému. Oplývá bohatostí na minerální látky (vápník, hořčík, draslík, sodík, železo), proto může zabraňovat proti projevům anémie (chudokrevnost). Působí jako antioxidant.

Kokosové mléko
Kokosové mléko se připravuje ze strouhaného kokosu. Několik minut se míchá s horkou vodou. Směs se poté přefiltruje přes síto. Stejně se vyrábí i kokosová smetana, rozdíl je v množství přidané vody kvůli konzistenci. Dodává tělu vitamíny skupiny B a minerály (např. hořčík, fosfor, zinek, železo). V kuchyni jej lze kombinovat v mnoha pokrmech a dezertech. Hodí se jako součást kari, míchá se s ovocem, masem nebo mořskými plody a rybami, je ideální do zeleninových pokrmů. Můžete jej přidat do dýňové polévky. Lze jím také nahradit klasickou šlehačku na veganských koláčích.

zdroje: ncbi.nlm.nih.govbbcgoodfood.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva je vzácná a lidstvu prospěšná rostlina, jakými způsoby však můžeme...

Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Nechutná vám kupovaný chléb? Nelíbí se vám jeho konzistence či vzhled a máte pochybnosti o jeho složení? Milujete chuť a vůni čerstvého,...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....