Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky
zdroj: Shutterstock

Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné. Navíc často zjistíme velmi brzy, že nám došla inspirace. Nějaký ten tip, třeba jen na obměnu ingrediencí, se proto bude určitě hodit.

Základem syté a výživné svačiny může být kvalitní pečivo. Nebojte se ani tvarohových pomazánek. Snažte se hlavně jednotlivé svačinové varianty střídat a nezapadnout do stereotypu. Nikdo nechce jíst každý den to samé a určitě nechcete nacházet své pracně připravené svačiny na dně školního batohu nebo rovnou v koši na odpadky.

Základem je pestrost a nápaditost
Jednotvárnost je ubíjející a v jídle to platí dvojnásob. Stejné rohlíky s máslem a šunkou od pondělí do pátku dítě prostě přestanou bavit, stejně jako nás. Možností je přitom celá řada, můžete využít celozrnné pečivo, bagety, světlé či tmavé toasty, hamburgerové housky, pita chléb nebo tortilly. V žádném svačinovém boxu by pak neměla chybět zelenina a nějaký kousek ovoce, úspěch bude mít určitě i jednoduchý a lahodný ovocný salát. Jogurty nebo přesnídávkové kapsičky ukládáme také do svačinových boxů, na volno v batohu či aktovce by mohly snadno prasknout.

Sendviče na sto způsobů
Sendviče jsou asi nejčastější a nejoblíbenější svačinou školáků, v jakémkoli věku. I ty se však dají připravit mnoha způsoby. Šunka a sýr je sice oblíbená klasika, ale i ta může jednou omrzet. Zkuste různé druhy salátů i sýrů, místo másla zařaďte nejrůznější pomazánky, například zeleninovou, vajíčkovou, rybí, česnekovou, tuňákovou, pažitkovou a podobně. Když chcete dětem trochu dopřát, nebo mají-li před sebou třeba velmi náročný den ve škole a hned potom ještě trénink, zkuste jim připravit sendviče na sladko, například se zdravější verzí oříškové pomazánky s čokoládou. Slané i sladké sendviče můžete také zapéct – sladkou například s banánem. Taková varianta bývá u dětí na prvním místě.

Ovoce a zelenina
Pokud se dítěti nezavděčíte jablkem nebo hruškou, zkuste je nakrájet a ochutit trochou medu a citronu. V kombinaci s dalším ovocem můžete vytvořit velmi chutný ovocný salát, který už možná bude mít daleko větší úspěch. Hodit se bude především sezonní ovoce, od jahod přes maliny a banány až například po hroznové víno. Zeleninové tyčinky mohou být stejně tak různorodé a příjemné i vizuálně, například nakrájené proužky mrkve, špalíčky salátové okurky, proužky barevných paprik nebo cherry rajčátka.

Vydatná svačina dodá energii, zbystří mysl a zažene únavu
Svačina do školy, ale i do zaměstnání nebo na výlet plní mnoho funkcí a rozhodně není důležitá jen proto, že zažene hlad. Vyvážená a vydatná svačina dodá potřebnou energii pro dlouhý školní den, pomůže překonat spánkový deficit, pokud dítě příliš ponocovalo, posílí mozek pro hodinu matematiky. Svačina, která bude dítěti chutnat, jej také odradí od přehnaného využívání školních automatů, plných sladkostí a dalších nevhodných pochutin. Přípravu svačiny pro svého školáka proto rozhodně nepodceňujte a nenahrazujte ji penězi, za které si dítě koupí to, co samo uzná za vhodné, aniž by to vhodné bylo.

Zdroj: nutsman.czmojezdravi.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten den, kdy to má opět celé vyvrcholit. Někteří zlobivci najednou dělají,...

Čtěte dál
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....
Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?

Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?

Pro někoho představuje pečivo součást každodenního jídelníčku, zatímco někteří ho považují za nepřítele dobré postavy a vyhýbají se...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?

Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?

Zmrzlina je oblíbeným pokušením, které si lidé rádi dopřávají, a to zejména v horkých letních měsících. Tuto sladkou chladivou pochoutku...
Oblíbená typická jídla v zemích letních dovolených. Na co se můžete těšit?

Oblíbená typická jídla v zemích letních dovolených. Na co se můžete těšit?

Léto, prázdniny a hlavně čas, kdy spousta z nás odjíždí na dlouho očekávanou dovolenou. Je to pro nás období odpočinku, poznávání nových...
Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Chcete krásnou, zářivou a hydratovanou pleť? Doplňte do těla zinek. Je to totiž výborný spojenec pro zdravou pokožku. Je také důležitý...
Porod za dveřmi? Zde je základní seznam, co si sbalit do porodnice

Porod za dveřmi? Zde je základní seznam, co si sbalit do porodnice

Začalo to dvěma čárkami na těhotenském testu. V danou chvíli se v hlavě honí hodně věcí, ale myšlenky na porodnici to většinou nejsou....
Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?

Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?

Otázka plošného nedostatku jódu se řeší již celá léta. Proto bychom dnes měli mít díky fortifikaci potravin tohoto minerálního prvku...
Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Příroda se pomalu chystá na zimní spánek, zpomaluje tempo, přičemž bychom se tím měli řídit také my lidé. Kromě toho, že budeme více...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...