Dnes je mezinárodní den veganství: Seznamte se s rostlinnými alternativami masa

Dnes je mezinárodní den veganství: Seznamte se s rostlinnými alternativami masa
zdroj: Shutterstock

Veganství neboli stravování založené čistě na rostlinných zdrojích je stále oblíbenější a na tuto cestu nastupuje stále více jedinců. Snad i vlivem toho se možnosti rozšiřují rychlostí blesku a veganství před 5 lety už není jako veganství dnes, kdy mají vegani k dispozici mnoho alternativ jak mléčných, tak masných výrobků. Které z masných alternativ jsou nejlepší a nejzdravější?

Když se řekne „čistě rostlinná strava“, řadě lidí z toho pořád vstávají vlasy na hlavě. Nedokáží si totiž představit, co vlastně budou jíst, když je „všechno zakázáno“. Bohužel totiž stále platí, že naše představa o jídelníčku je poměrně omezená – pečivo, salám, sýr, sem tam jogurt, sem tam nějaké ovoce nebo zelenina. A na ořechy, semínka, luštěniny a obiloviny, kterých existuje mnoho různých druhů, často zapomínáme. Právě ony ale tvoří alfu a omegu veganského jídelníčku, nebo by tomu alespoň tak být mělo.

Jaké alternativy masa jsou vhodné
Skutečnost, že vegani dnes mají poměrně dost možností ohledně toho, co vyberou a zařadí do jídelníčku, je pozitivní i negativní. Pozitivní v tom, že nemusí jíst dokola pořád to samé, což by dlouhodobě nebavilo asi nikoho, negativní v tom, že podobně jako v konvenčním stravování se najednou objevuje množství polotovarů, které slibují usnadnit život a ušetřit čas nutný na přípravu jídla. Lidskému zdraví ale příliš neprospívají – jsou plné soli, konzervantů a dochucovadel, také prázdných kilokalorií.

Není polotovar jako polotovar
Pokud se tedy někdo rozhodně vydat cestou veganství, rozhodně není dobrý nápad vést ho ve stylu k snídani rohlík s veganskou paštikou nebo salámem, k obědu sójové párky a k večeři nějaký veganský burger či karbanátek. Volte spíše alternativy masa, které jsou přirozené, mají méně složek a jsou proto celkově zdravější, protože jsou originální, vzniklé smícháním pár rostlinných surovin a ne přehršlí pomocníků, kteří mají zajistit dlouhou životnost a uměle vyhnanou neodolatelnou chuť. Po jakých veganských „masech“ tedy sáhnout?

1. Tofu
Podobně jako se z mléka sráží sýr, sráží se ze sójového nápoje získaného ze sójových bobů tofu. Proto se mu říká také sójový sýr nebo tvaroh. Obsahuje 15–20 % bílkovin a slouží tak jako jejich bohatý rostlinný zdroj. Výhodou je, že je chuťově neutrální (to přírodní) a přebírá chuť potravin, s nimiž je upravováno. Můžete ho jíst syrové, vařit, dusit, zapékat, smažit nebo z něj připravit třeba pomazánku či „vajíčka“ – rozdrtit vidličkou, osmahnout se špetkou kari, pepře a černé soli chutnající výrazně po vajíčkách. Vybírat můžete z několika druhů – k dostání je tofu přírodní, uzené, marinované, bylinkové, s řasou…

2. Tempeh
Z fermentovaných sójových bobů prorostlých ušlechtilou plísní se vyrábí tempeh, který je ze všech sójových produktů nejlépe stravitelný. K dispozici jsou tři příchutě – natural, uzený a marinovaný a všem se pro podobný způsob zpracování přezdívá veganský hermelín. Tempeh vyniká plnou a výraznou chutí, zejména uzený a marinovaný jsou dobré samy o sobě a není třeba je kdo ví jak dochucovat, spíše dodají příjemný říz pokrmům, jejichž součástí se stanou. 100 gramů tempehu obsahuje v závislosti na typu a značce zhruba 20 gramů bílkovin, což je poměrně slušné množství. Dávejte si ovšem pozor, protože na rozdíl od tofu je tempeh poměrně tučný a co se tuků týče, obsahuje jich skoro stejně jako bílkovin.

3. Seitan
Vedle sóji je poměrně solidním zdrojem bílkovin také pšenice, konkrétně lepek. Právě z toho se vyrábí seitan, další veganská alternativa masa, která je řazena k těm přírodnějším a méně „polotovarovým“. Užívá se nejvíce pro veganské verze českých klasik jako je třeba svíčková. Upravuje se podobně jako maso, jen to zabere méně času. K dostání je opět více druhů, vedle seitanu natural také seitan speciál, se zeleninou a podobně. Ve 100 gramech obsahuje asi 16 gramů bílkovin, za to jen 7 gramů tuků, což je třeba ve srovnání s tempehem poměrně málo.

4. Robi
Dušením, pečením, smažením, marinováním či vařením, tedy stejně jako klasické maso, lze upravovat i další veganskou alternativu masa – jedná se o robi, které se vyrábí ze směsi pšeničných bílkovin, červené řepy, vody a koření. Obsahuje jen minimum tuku, ale poměrně dost bílkovin – ve 100 gramech 24 gramů bílkovin a jen 2 gramy tuku. Nejklasičtější podobou jsou plátky a nudličky. Robi je nutné při přípravě ochutit, samo o sobě má nevýraznou a neutrální chuť.

5. Klaso
Pšeničné bílkoviny najdete také v klasu, což je další česká rostlinná náhrada masa. Prodává se ve „střívku“ podobně jako paštiky a konzistencí, chutí i využitím se nejvíce blíží robi masu. Vybírat můžete opět z více druhů, z hlediska obsahu bílkovina tuků jsou na tom všechny podobně jako robi – ve 100 gramů poskytnou asi 23 gramů bílkovin a 3 gramy tuků.

Zdroj: jimejinak.czvegmania.czklaso.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem za celý den. V případě, že oběd nějakým způsobem ošidíte, bude vám...

Čtěte dál
Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

V poslední době můžeme pozorovat zvýšený zájem o různé výrobky nahrazující maso. Důvodů je hned několik, například etika, ekologie...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Kdokoliv se o jídlo a výživu jako takovou jen trochu zajímá, určitě si všiml trendů posledních let, mezi které patří nejen návrat k...
Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Stává se, že večeře mají lidé sklon šidit. Někteří mají obavy z přibírání, proto pojmou večeři velice lehce, jiní raději vynechají...
Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Jen málokterý výživový styl se dostal tolik do povědomí a je tak oblíbený, jako je nízkosacharidové stravování. Pokud chcete omezit...
Není bílkovina jako bílkovina – jak zvýšit využitelnost bílkovin v rostlinné stravě?

Není bílkovina jako bílkovina – jak zvýšit využitelnost bílkovin v rostlinné stravě?

Maso, mléko, vejce, luštěniny….kdo by nedokázal vyjmenovat alespoň některé zdroje bílkovin. Už méně lidí však ví, že mezi bílkovinami...
Vejce z pohledu výživy – kolik obsahují bílkovin a opravdu se musíme bát cholesterolu?

Vejce z pohledu výživy – kolik obsahují bílkovin a opravdu se musíme bát cholesterolu?

Vajíčka patří mezi tradiční symboly blížících se Velikonoc, a není divu – během těchto svátečních dní vejce různě zdobíme, barvíme...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Populární a kontroverzní náhražky masa: jedná se opravdu o zdravější volbu?

Populární a kontroverzní náhražky masa: jedná se opravdu o zdravější volbu?

Kdekdo asi již zaznamenal, že jíst hamburger bez masa je teď celkem v kurzu. Výrobky napodobující maso jsou sice průmyslově zpracované,...
Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl

Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl

Veganské jídlo, které si v poslední době získává velkou oblibu, je velmi snadné na přípravu a získá si vás svou originalitou, chutí...
Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Možná i vy sami patříte mezi ty, kteří končí s jídlem v pět hodin odpoledne nebo například cvičíte jen nalačno. Případně jste podlehli...
Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója a sójové výrobky patří dnes již ke standardním potravinám bez alternativní nálepky. Jen k málokteré potravině se však za poslední...