Dnes je mezinárodní den veganství: Seznamte se s rostlinnými alternativami masa

Dnes je mezinárodní den veganství: Seznamte se s rostlinnými alternativami masa
zdroj: Shutterstock

Veganství neboli stravování založené čistě na rostlinných zdrojích je stále oblíbenější a na tuto cestu nastupuje stále více jedinců. Snad i vlivem toho se možnosti rozšiřují rychlostí blesku a veganství před 5 lety už není jako veganství dnes, kdy mají vegani k dispozici mnoho alternativ jak mléčných, tak masných výrobků. Které z masných alternativ jsou nejlepší a nejzdravější?

Když se řekne „čistě rostlinná strava“, řadě lidí z toho pořád vstávají vlasy na hlavě. Nedokáží si totiž představit, co vlastně budou jíst, když je „všechno zakázáno“. Bohužel totiž stále platí, že naše představa o jídelníčku je poměrně omezená – pečivo, salám, sýr, sem tam jogurt, sem tam nějaké ovoce nebo zelenina. A na ořechy, semínka, luštěniny a obiloviny, kterých existuje mnoho různých druhů, často zapomínáme. Právě ony ale tvoří alfu a omegu veganského jídelníčku, nebo by tomu alespoň tak být mělo.

Jaké alternativy masa jsou vhodné
Skutečnost, že vegani dnes mají poměrně dost možností ohledně toho, co vyberou a zařadí do jídelníčku, je pozitivní i negativní. Pozitivní v tom, že nemusí jíst dokola pořád to samé, což by dlouhodobě nebavilo asi nikoho, negativní v tom, že podobně jako v konvenčním stravování se najednou objevuje množství polotovarů, které slibují usnadnit život a ušetřit čas nutný na přípravu jídla. Lidskému zdraví ale příliš neprospívají – jsou plné soli, konzervantů a dochucovadel, také prázdných kilokalorií.

Není polotovar jako polotovar
Pokud se tedy někdo rozhodně vydat cestou veganství, rozhodně není dobrý nápad vést ho ve stylu k snídani rohlík s veganskou paštikou nebo salámem, k obědu sójové párky a k večeři nějaký veganský burger či karbanátek. Volte spíše alternativy masa, které jsou přirozené, mají méně složek a jsou proto celkově zdravější, protože jsou originální, vzniklé smícháním pár rostlinných surovin a ne přehršlí pomocníků, kteří mají zajistit dlouhou životnost a uměle vyhnanou neodolatelnou chuť. Po jakých veganských „masech“ tedy sáhnout?

1. Tofu
Podobně jako se z mléka sráží sýr, sráží se ze sójového nápoje získaného ze sójových bobů tofu. Proto se mu říká také sójový sýr nebo tvaroh. Obsahuje 15–20 % bílkovin a slouží tak jako jejich bohatý rostlinný zdroj. Výhodou je, že je chuťově neutrální (to přírodní) a přebírá chuť potravin, s nimiž je upravováno. Můžete ho jíst syrové, vařit, dusit, zapékat, smažit nebo z něj připravit třeba pomazánku či „vajíčka“ – rozdrtit vidličkou, osmahnout se špetkou kari, pepře a černé soli chutnající výrazně po vajíčkách. Vybírat můžete z několika druhů – k dostání je tofu přírodní, uzené, marinované, bylinkové, s řasou…

2. Tempeh
Z fermentovaných sójových bobů prorostlých ušlechtilou plísní se vyrábí tempeh, který je ze všech sójových produktů nejlépe stravitelný. K dispozici jsou tři příchutě – natural, uzený a marinovaný a všem se pro podobný způsob zpracování přezdívá veganský hermelín. Tempeh vyniká plnou a výraznou chutí, zejména uzený a marinovaný jsou dobré samy o sobě a není třeba je kdo ví jak dochucovat, spíše dodají příjemný říz pokrmům, jejichž součástí se stanou. 100 gramů tempehu obsahuje v závislosti na typu a značce zhruba 20 gramů bílkovin, což je poměrně slušné množství. Dávejte si ovšem pozor, protože na rozdíl od tofu je tempeh poměrně tučný a co se tuků týče, obsahuje jich skoro stejně jako bílkovin.

3. Seitan
Vedle sóji je poměrně solidním zdrojem bílkovin také pšenice, konkrétně lepek. Právě z toho se vyrábí seitan, další veganská alternativa masa, která je řazena k těm přírodnějším a méně „polotovarovým“. Užívá se nejvíce pro veganské verze českých klasik jako je třeba svíčková. Upravuje se podobně jako maso, jen to zabere méně času. K dostání je opět více druhů, vedle seitanu natural také seitan speciál, se zeleninou a podobně. Ve 100 gramech obsahuje asi 16 gramů bílkovin, za to jen 7 gramů tuků, což je třeba ve srovnání s tempehem poměrně málo.

4. Robi
Dušením, pečením, smažením, marinováním či vařením, tedy stejně jako klasické maso, lze upravovat i další veganskou alternativu masa – jedná se o robi, které se vyrábí ze směsi pšeničných bílkovin, červené řepy, vody a koření. Obsahuje jen minimum tuku, ale poměrně dost bílkovin – ve 100 gramech 24 gramů bílkovin a jen 2 gramy tuku. Nejklasičtější podobou jsou plátky a nudličky. Robi je nutné při přípravě ochutit, samo o sobě má nevýraznou a neutrální chuť.

5. Klaso
Pšeničné bílkoviny najdete také v klasu, což je další česká rostlinná náhrada masa. Prodává se ve „střívku“ podobně jako paštiky a konzistencí, chutí i využitím se nejvíce blíží robi masu. Vybírat můžete opět z více druhů, z hlediska obsahu bílkovina tuků jsou na tom všechny podobně jako robi – ve 100 gramů poskytnou asi 23 gramů bílkovin a 3 gramy tuků.

Zdroj: jimejinak.czvegmania.czklaso.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Neustálý hlad je otravný, rušivý, způsobuje podrážděnost a zhoršuje koncentraci. Když jste hladoví, myslíte jen na to, abyste se najedli, a když se k jídlu konečně dostanete, přeženete to a potom vás bolí...

Čtěte dál
Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké,...
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...
Aminokyselina glutamin: Má jeho suplementace smysl?

Aminokyselina glutamin: Má jeho suplementace smysl?

Glutamin je nejhojnější aminokyselina v našem těle. Organismus dokáže dokonce glutamin vyrábět sám, kromě toho jej přijímáme v řadě...
Sezóna grilování je tu. Jak si ji užít bez zbytečných následků na zdraví?

Sezóna grilování je tu. Jak si ji užít bez zbytečných následků na zdraví?

Grilování k létu zkrátka patří, stejně jako posezení s rodinou a přáteli na čerstvém vzduchu a klábosení nad cinkáním sklenek s alkoholickými...
Vědecky podložené způsoby, jak podpořit ztrátu břišního tuku

Vědecky podložené způsoby, jak podpořit ztrátu břišního tuku

Začít můžete třeba tím, že denně budete jen o minutu více věnovat přirozené chůzi. A další opatření jsou podobného ražení – zdá se,...
Dna, to není jen bolavý palec. Jakých pochutin byste se měli vzdát v případě, že jí trpíte?

Dna, to není jen bolavý palec. Jakých pochutin byste se měli vzdát v případě, že jí trpíte?

Budíte se občas uprostřed noci s pocitem, že vám snad shoří palec na noze, tedy spíše kloub pod ním? Ten je totiž horký, oteklý a citlivý...
Rozdělení a načasování příjmu živin: Za těchto podmínek vám pomůže zhubnout

Rozdělení a načasování příjmu živin: Za těchto podmínek vám pomůže zhubnout

Chytré rozdělení živin a načasování doby jejich příjmu může výrazně podpořit vaše snahy o redukci hmotnosti, ztrátu tuku nebo cíle...
Pistácie – vylouskejte si zdraví, energii a nálož živin!

Pistácie – vylouskejte si zdraví, energii a nálož živin!

Kdo by neznal tento malý zelený zázrak v otevřené skořápce! Jak si dáte jeden oříšek, ihned musíte sáhnout po dalším a otvírat jednu...
Mánie jménem kolagen: co to přesně je a v jaké formě je nejúčinnější?

Mánie jménem kolagen: co to přesně je a v jaké formě je nejúčinnější?

Kolagen u lidí příznivě ovlivňuje nejen stav kloubů, ale také pleti, vlasů a nehtů. A podobně je tomu i ve zvířecí říši, kde se kolagen...
Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky našeho organismu ale i všech živočichů. Jsou nezbytné pro růst i regeneraci...
Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Velikonoce jsou mimo jiné oslavou jara, kdy se schází celá rodina. K těmto dnům se pojí celá řada tradic, z nichž některé se dodnes...