Dnes je mezinárodní den veganství: Seznamte se s rostlinnými alternativami masa

Dnes je mezinárodní den veganství: Seznamte se s rostlinnými alternativami masa
zdroj: Shutterstock

Veganství neboli stravování založené čistě na rostlinných zdrojích je stále oblíbenější a na tuto cestu nastupuje stále více jedinců. Snad i vlivem toho se možnosti rozšiřují rychlostí blesku a veganství před 5 lety už není jako veganství dnes, kdy mají vegani k dispozici mnoho alternativ jak mléčných, tak masných výrobků. Které z masných alternativ jsou nejlepší a nejzdravější?

Když se řekne „čistě rostlinná strava“, řadě lidí z toho pořád vstávají vlasy na hlavě. Nedokáží si totiž představit, co vlastně budou jíst, když je „všechno zakázáno“. Bohužel totiž stále platí, že naše představa o jídelníčku je poměrně omezená – pečivo, salám, sýr, sem tam jogurt, sem tam nějaké ovoce nebo zelenina. A na ořechy, semínka, luštěniny a obiloviny, kterých existuje mnoho různých druhů, často zapomínáme. Právě ony ale tvoří alfu a omegu veganského jídelníčku, nebo by tomu alespoň tak být mělo.

Jaké alternativy masa jsou vhodné
Skutečnost, že vegani dnes mají poměrně dost možností ohledně toho, co vyberou a zařadí do jídelníčku, je pozitivní i negativní. Pozitivní v tom, že nemusí jíst dokola pořád to samé, což by dlouhodobě nebavilo asi nikoho, negativní v tom, že podobně jako v konvenčním stravování se najednou objevuje množství polotovarů, které slibují usnadnit život a ušetřit čas nutný na přípravu jídla. Lidskému zdraví ale příliš neprospívají – jsou plné soli, konzervantů a dochucovadel, také prázdných kilokalorií.

Není polotovar jako polotovar
Pokud se tedy někdo rozhodně vydat cestou veganství, rozhodně není dobrý nápad vést ho ve stylu k snídani rohlík s veganskou paštikou nebo salámem, k obědu sójové párky a k večeři nějaký veganský burger či karbanátek. Volte spíše alternativy masa, které jsou přirozené, mají méně složek a jsou proto celkově zdravější, protože jsou originální, vzniklé smícháním pár rostlinných surovin a ne přehršlí pomocníků, kteří mají zajistit dlouhou životnost a uměle vyhnanou neodolatelnou chuť. Po jakých veganských „masech“ tedy sáhnout?

1. Tofu
Podobně jako se z mléka sráží sýr, sráží se ze sójového nápoje získaného ze sójových bobů tofu. Proto se mu říká také sójový sýr nebo tvaroh. Obsahuje 15–20 % bílkovin a slouží tak jako jejich bohatý rostlinný zdroj. Výhodou je, že je chuťově neutrální (to přírodní) a přebírá chuť potravin, s nimiž je upravováno. Můžete ho jíst syrové, vařit, dusit, zapékat, smažit nebo z něj připravit třeba pomazánku či „vajíčka“ – rozdrtit vidličkou, osmahnout se špetkou kari, pepře a černé soli chutnající výrazně po vajíčkách. Vybírat můžete z několika druhů – k dostání je tofu přírodní, uzené, marinované, bylinkové, s řasou…

2. Tempeh
Z fermentovaných sójových bobů prorostlých ušlechtilou plísní se vyrábí tempeh, který je ze všech sójových produktů nejlépe stravitelný. K dispozici jsou tři příchutě – natural, uzený a marinovaný a všem se pro podobný způsob zpracování přezdívá veganský hermelín. Tempeh vyniká plnou a výraznou chutí, zejména uzený a marinovaný jsou dobré samy o sobě a není třeba je kdo ví jak dochucovat, spíše dodají příjemný říz pokrmům, jejichž součástí se stanou. 100 gramů tempehu obsahuje v závislosti na typu a značce zhruba 20 gramů bílkovin, což je poměrně slušné množství. Dávejte si ovšem pozor, protože na rozdíl od tofu je tempeh poměrně tučný a co se tuků týče, obsahuje jich skoro stejně jako bílkovin.

3. Seitan
Vedle sóji je poměrně solidním zdrojem bílkovin také pšenice, konkrétně lepek. Právě z toho se vyrábí seitan, další veganská alternativa masa, která je řazena k těm přírodnějším a méně „polotovarovým“. Užívá se nejvíce pro veganské verze českých klasik jako je třeba svíčková. Upravuje se podobně jako maso, jen to zabere méně času. K dostání je opět více druhů, vedle seitanu natural také seitan speciál, se zeleninou a podobně. Ve 100 gramech obsahuje asi 16 gramů bílkovin, za to jen 7 gramů tuků, což je třeba ve srovnání s tempehem poměrně málo.

4. Robi
Dušením, pečením, smažením, marinováním či vařením, tedy stejně jako klasické maso, lze upravovat i další veganskou alternativu masa – jedná se o robi, které se vyrábí ze směsi pšeničných bílkovin, červené řepy, vody a koření. Obsahuje jen minimum tuku, ale poměrně dost bílkovin – ve 100 gramech 24 gramů bílkovin a jen 2 gramy tuku. Nejklasičtější podobou jsou plátky a nudličky. Robi je nutné při přípravě ochutit, samo o sobě má nevýraznou a neutrální chuť.

5. Klaso
Pšeničné bílkoviny najdete také v klasu, což je další česká rostlinná náhrada masa. Prodává se ve „střívku“ podobně jako paštiky a konzistencí, chutí i využitím se nejvíce blíží robi masu. Vybírat můžete opět z více druhů, z hlediska obsahu bílkovina tuků jsou na tom všechny podobně jako robi – ve 100 gramů poskytnou asi 23 gramů bílkovin a 3 gramy tuků.

Zdroj: jimejinak.czvegmania.czklaso.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních letech začíná ztrácet na popularitě a mnozí si ke sváteční hostině...

Čtěte dál
Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Dostatečný příjem proteinů (bílkovin) je kromě cvičení základním předpokladem pro nárůst svalové hmoty, hubnutí a zdraví celkově. Tyto...
Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Už jste ochutnali sušené maso? Zdravá svačina, plná hodnotných živin, sloužící i jako skvělá chuťovka. V obchodech nalezneme spoustu...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi

Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi

Protein představuje jeden z nejzákladnějších doplňků stravy pro osoby, které chtějí změnit svou postavu: nabrat svalovou hmotu, případně...
Konzumace hmyzu má mnoho benefitů. Už jste vyzkoušeli cvrččí protein?

Konzumace hmyzu má mnoho benefitů. Už jste vyzkoušeli cvrččí protein?

Ačkoliv se pojídání různého hmyzu může zdát jako módní trend současnosti, jde o nejstarší stravu konzumovanou lidmi. Příkladem mohou...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

V poslední době můžeme pozorovat zvýšený zájem o různé výrobky nahrazující maso. Důvodů je hned několik, například etika, ekologie...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Kdokoliv se o jídlo a výživu jako takovou jen trochu zajímá, určitě si všiml trendů posledních let, mezi které patří nejen návrat k...