Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?
zdroj: Shutterstock

Potíže se žlučníkem jsou ve skutečnosti jedněmi z nejčastějších důvodů, proč lidé trpí chronickými gastrointestinálními příznaky, které se obtížně řeší. Nefunkčnost žlučníku je však napadne jako možná příčina málokdy. Co žlučníku škodí a jak o něj pečovat, aby prospíval?

Lidé mívají tendenci na svůj žlučník nemyslet, dokud se žlučové kameny nestanou bolestivým a vysilujícím problémem vyžadujícím chirurgický zákrok. Nefungující žlučník může způsobovat střevní i chronické zánětlivé problémy, projevuje se celou řadou i nespecifických způsobů. Jak se takových potíží vyvarovat, co žlučníku škodí a co prospívá?

Co je stáza žluči
Žlučník je rezervoárem žluči, kterou vylučuje za účelem emulgace tuků. To je proces, při němž se tuky stávají rozpustnější ve vodě a jsou přístupnější trávicím enzymům. Zdraví žlučníku nenarušují pouze žlučové kameny, ale také stáze žluči, což je stav, kdy žluč příliš zhoustne, proto nemůže být dobře vylučována a trávit tuky. To se projevuje celou řadou nepříjemných gastrointestinálních obtíží jako je nadýmání a říhání po jídle, chronická zácpa nebo pocity těžkosti po konzumaci tučných jídel. Už se vám začínají vybavovat Vánoce?

Jak se projevují žlučníkové kameny
Problémy se žlučí mohou vést také ke vzniku zmiňovaných žlučových kamenů. Ty vznikají důsledkem nepoměru mezi základními složkami žluči – cholesterolu, soli žlučových kyselin a fosfolipidů. Žlučové kameny mají, na rozdíl od stáze žluči, poměrně typické příznaky. Patří mezi ně silná a náhlá bolest v pravé horní části břicha, která může přesahovat do horní části zad; horečka a třes; těžká nevolnost a zvracení; zežloutnutí kůže nebo očí; jílovitá stolice nebo tmavá moč. Patří mezi nejčastější obtíže středního věku a odstranění žlučníku, které přichází jejich důsledkem, je jednou z nejčastěji prováděných operací.

Co když žlučník nefunguje
Dostatečný průtok žluči je nezbytný pro trávení tuků. Pokud ty nejsou stráveny, způsobují v těle nerovnováhu. Mohou vést ke špatné funkci svěračů trávicího traktu, což usnadňuje transport bakterií z tlustého střeva do střeva tenkého, což způsobuje stav známý jako syndrom bakteriálního přerůstání (SIBO). To se projevuje nesčetným množstvím symptomů včetně nadýmání a chronické zácpy, průjmu nebo obojího. Stázou žluči mohou být zasažena i játra, která pak nemohou účinně detoxikovat hormony, toxiny a další metabolity, vlivem čehož se zvyšuje toxická zátěž těla a zánětlivost v organismu.

Co žlučníku neprospívá
Nyní je zřejmé, že žlučníku neprospívají tučná, mastná, smažená a zpracovaná jídla. Ta obsahují nebezpečné trans tuky a hydrogenované a zpracované rostlinné oleje. Dobré ale je se takovým pokrmům vyhýbat i v případě, že problémy se žlučníkem zatím neznáte. Pro podporu zdraví žlučníku je také potřeba pravidelně konzumovat dostatek vlákniny; vyhýbat se zpracovaným a škrobovým potravinám jako jsou bílá mouka, cukr, brambory nebo bílé těstoviny.

Co žlučníku svědčí
Existují ovšem pochutiny, které žlučníku prospívají a posilují jeho vitalitu a odolnost. Takové potraviny byste měli jíst denně. Jedná se o čerstvé ovoce a zeleninu; nízkotučné maso jako jsou ryby, drůbež, jehněčí i vepřové, všechno ovšem bez kůže. Dále byste měli vybírat mléčné výrobky s obsahem tuku do 3 %, dodržovat pitný režim (v základu alespoň 35 ml na kg tělesné hmotnosti) a jíst ořechy, které jsou plné zdravých tuků potřebných pro bezproblémové fungování organismu. Důležité je také jíst pravidelně a udržovat si zdravou váhu, tedy je potřeba přidat pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu.

Jak se chovat na Vánoce, aby žlučník netrpěl
Držte se hesla: Všeho s mírou. Dopřejte si od každého trochu, jezte pomalu, hodně kousejte a nepřejídejte se, když budete mít dost, přemluvte se a přestaňte jíst. Po každém hodování se běžte alespoň na chvilku projít na čerstvý vzduch.

Zdroj: webmd.comrejuvagencenter.comlivescience.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Svět výživy je plný nepravd a mýtů. Je dnes opravdu těžké zorientovat se na poli stravování, když neustále roste počet různých výživových směrů a mění se názory na jednotlivé potraviny. Mezi lidmi léta...

Čtěte dál
Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Advent, Vánoce a dny mezi svátky jsou kouzelným obdobím, na které se často těšíme celý rok a začínáme s tím v podstatě bezprostředně...
„Výzvy a režimy nás drží v pozoru, dietování v lednu je ale nepřirozené,“ říká odbornice

„Výzvy a režimy nás drží v pozoru, dietování v lednu je ale nepřirozené,“ říká odbornice

I když míváme volno a sportem se příliš nepředřeme, býváme po vánočním období velmi unavení. Důvodem jsou hody, které se podepisují...
Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky jsou za rohem a s nimi pak i konec roku a obojí vypadá ve většině našich domácností podobně – nejen chvíle s rodinou,...
Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

České tradiční vánoční pokrmy se vyznačují smažením – kapra i řízky tradičně obalujeme do trojobalu, abychom je pak v rozpáleném tuku...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...
Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Než se obilná zrna zpracují do lépe rozpoznatelných forem, jsou považována za kroupy. Jak chutnají, jsou zdravé a z kolika druhů můžete...
Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků

Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků

V chladných až mrazivých dnech netoužíme po ničem jiném než po zahřátí. Proti zimě můžeme bojovat teplými oblečením a topením. Ale...
Základní mýty o přibírání, které vám kazí hezké prožití adventu a Vánoc

Základní mýty o přibírání, které vám kazí hezké prožití adventu a Vánoc

Když člověk o všem moc přemýšlí, bývá to spíše ke škodě než k užitku. To je i případ souvislosti svátečního adventního a vánočního...
Ořechy: naučte se poznat, zdali jsou kvalitní a nezávadné a jak pak zacházet s cukrovím

Ořechy: naučte se poznat, zdali jsou kvalitní a nezávadné a jak pak zacházet s cukrovím

Pečení vánočního cukroví je tu a s ním také roste spotřeba nejrůznějších druhů ořechů. Bez nich by mnoho druhů cukroví nemohlo nikdy...
KARDAMOM: exotické vánoční koření a také vyhledávané afrodiziakum

KARDAMOM: exotické vánoční koření a také vyhledávané afrodiziakum

O kardamomu se říká, že je králem koření. Jeho přínos pro naše zdraví je dobře znám už od nepaměti. Používá se pro lékařské účely,...