Potíže se žlučníkem jsou ve skutečnosti jedněmi z nejčastějších důvodů, proč lidé trpí chronickými gastrointestinálními příznaky, které se obtížně řeší. Nefunkčnost žlučníku je však napadne jako možná příčina málokdy. Co žlučníku škodí a jak o něj pečovat, aby prospíval?
Lidé mívají tendenci na svůj žlučník nemyslet, dokud se žlučové kameny nestanou bolestivým a vysilujícím problémem vyžadujícím chirurgický zákrok. Nefungující žlučník může způsobovat střevní i chronické zánětlivé problémy, projevuje se celou řadou i nespecifických způsobů. Jak se takových potíží vyvarovat, co žlučníku škodí a co prospívá?
Co je stáza žluči
Žlučník je rezervoárem žluči, kterou vylučuje za účelem emulgace tuků. To je proces, při němž se tuky stávají rozpustnější ve vodě a jsou přístupnější trávicím enzymům. Zdraví žlučníku nenarušují pouze žlučové kameny, ale také stáze žluči, což je stav, kdy žluč příliš zhoustne, proto nemůže být dobře vylučována a trávit tuky. To se projevuje celou řadou nepříjemných gastrointestinálních obtíží jako je nadýmání a říhání po jídle, chronická zácpa nebo pocity těžkosti po konzumaci tučných jídel. Už se vám začínají vybavovat Vánoce?
Jak se projevují žlučníkové kameny
Problémy se žlučí mohou vést také ke vzniku zmiňovaných žlučových kamenů. Ty vznikají důsledkem nepoměru mezi základními složkami žluči – cholesterolu, soli žlučových kyselin a fosfolipidů. Žlučové kameny mají, na rozdíl od stáze žluči, poměrně typické příznaky. Patří mezi ně silná a náhlá bolest v pravé horní části břicha, která může přesahovat do horní části zad; horečka a třes; těžká nevolnost a zvracení; zežloutnutí kůže nebo očí; jílovitá stolice nebo tmavá moč. Patří mezi nejčastější obtíže středního věku a odstranění žlučníku, které přichází jejich důsledkem, je jednou z nejčastěji prováděných operací.
Co když žlučník nefunguje
Dostatečný průtok žluči je nezbytný pro trávení tuků. Pokud ty nejsou stráveny, způsobují v těle nerovnováhu. Mohou vést ke špatné funkci svěračů trávicího traktu, což usnadňuje transport bakterií z tlustého střeva do střeva tenkého, což způsobuje stav známý jako syndrom bakteriálního přerůstání (SIBO). To se projevuje nesčetným množstvím symptomů včetně nadýmání a chronické zácpy, průjmu nebo obojího. Stázou žluči mohou být zasažena i játra, která pak nemohou účinně detoxikovat hormony, toxiny a další metabolity, vlivem čehož se zvyšuje toxická zátěž těla a zánětlivost v organismu.
Co žlučníku neprospívá
Nyní je zřejmé, že žlučníku neprospívají tučná, mastná, smažená a zpracovaná jídla. Ta obsahují nebezpečné trans tuky a hydrogenované a zpracované rostlinné oleje. Dobré ale je se takovým pokrmům vyhýbat i v případě, že problémy se žlučníkem zatím neznáte. Pro podporu zdraví žlučníku je také potřeba pravidelně konzumovat dostatek vlákniny; vyhýbat se zpracovaným a škrobovým potravinám jako jsou bílá mouka, cukr, brambory nebo bílé těstoviny.
Co žlučníku svědčí
Existují ovšem pochutiny, které žlučníku prospívají a posilují jeho vitalitu a odolnost. Takové potraviny byste měli jíst denně. Jedná se o čerstvé ovoce a zeleninu; nízkotučné maso jako jsou ryby, drůbež, jehněčí i vepřové, všechno ovšem bez kůže. Dále byste měli vybírat mléčné výrobky s obsahem tuku do 3 %, dodržovat pitný režim (v základu alespoň 35 ml na kg tělesné hmotnosti) a jíst ořechy, které jsou plné zdravých tuků potřebných pro bezproblémové fungování organismu. Důležité je také jíst pravidelně a udržovat si zdravou váhu, tedy je potřeba přidat pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu.
Jak se chovat na Vánoce, aby žlučník netrpěl
Držte se hesla: Všeho s mírou. Dopřejte si od každého trochu, jezte pomalu, hodně kousejte a nepřejídejte se, když budete mít dost, přemluvte se a přestaňte jíst. Po každém hodování se běžte alespoň na chvilku projít na čerstvý vzduch.
Zdroj: webmd.com, rejuvagencenter.com, livescience.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?
Kdo by si občas nedopřál něco, co není úplně v souladu se zdravým jídelníčkem – příliš mastné nebo kořeněné jídlo či sladkosti. Výsledek? Nepříjemné zažívací potíže, jako je nadýmání, pálení žáhy, bolesti...
Čtěte dál
Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Příprava na adventní pečení krok za krokem

Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy
