Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?
zdroj: Shutterstock

Potíže se žlučníkem jsou ve skutečnosti jedněmi z nejčastějších důvodů, proč lidé trpí chronickými gastrointestinálními příznaky, které se obtížně řeší. Nefunkčnost žlučníku je však napadne jako možná příčina málokdy. Co žlučníku škodí a jak o něj pečovat, aby prospíval?

Lidé mívají tendenci na svůj žlučník nemyslet, dokud se žlučové kameny nestanou bolestivým a vysilujícím problémem vyžadujícím chirurgický zákrok. Nefungující žlučník může způsobovat střevní i chronické zánětlivé problémy, projevuje se celou řadou i nespecifických způsobů. Jak se takových potíží vyvarovat, co žlučníku škodí a co prospívá?

Co je stáza žluči
Žlučník je rezervoárem žluči, kterou vylučuje za účelem emulgace tuků. To je proces, při němž se tuky stávají rozpustnější ve vodě a jsou přístupnější trávicím enzymům. Zdraví žlučníku nenarušují pouze žlučové kameny, ale také stáze žluči, což je stav, kdy žluč příliš zhoustne, proto nemůže být dobře vylučována a trávit tuky. To se projevuje celou řadou nepříjemných gastrointestinálních obtíží jako je nadýmání a říhání po jídle, chronická zácpa nebo pocity těžkosti po konzumaci tučných jídel. Už se vám začínají vybavovat Vánoce?

Jak se projevují žlučníkové kameny
Problémy se žlučí mohou vést také ke vzniku zmiňovaných žlučových kamenů. Ty vznikají důsledkem nepoměru mezi základními složkami žluči – cholesterolu, soli žlučových kyselin a fosfolipidů. Žlučové kameny mají, na rozdíl od stáze žluči, poměrně typické příznaky. Patří mezi ně silná a náhlá bolest v pravé horní části břicha, která může přesahovat do horní části zad; horečka a třes; těžká nevolnost a zvracení; zežloutnutí kůže nebo očí; jílovitá stolice nebo tmavá moč. Patří mezi nejčastější obtíže středního věku a odstranění žlučníku, které přichází jejich důsledkem, je jednou z nejčastěji prováděných operací.

Co když žlučník nefunguje
Dostatečný průtok žluči je nezbytný pro trávení tuků. Pokud ty nejsou stráveny, způsobují v těle nerovnováhu. Mohou vést ke špatné funkci svěračů trávicího traktu, což usnadňuje transport bakterií z tlustého střeva do střeva tenkého, což způsobuje stav známý jako syndrom bakteriálního přerůstání (SIBO). To se projevuje nesčetným množstvím symptomů včetně nadýmání a chronické zácpy, průjmu nebo obojího. Stázou žluči mohou být zasažena i játra, která pak nemohou účinně detoxikovat hormony, toxiny a další metabolity, vlivem čehož se zvyšuje toxická zátěž těla a zánětlivost v organismu.

Co žlučníku neprospívá
Nyní je zřejmé, že žlučníku neprospívají tučná, mastná, smažená a zpracovaná jídla. Ta obsahují nebezpečné trans tuky a hydrogenované a zpracované rostlinné oleje. Dobré ale je se takovým pokrmům vyhýbat i v případě, že problémy se žlučníkem zatím neznáte. Pro podporu zdraví žlučníku je také potřeba pravidelně konzumovat dostatek vlákniny; vyhýbat se zpracovaným a škrobovým potravinám jako jsou bílá mouka, cukr, brambory nebo bílé těstoviny.

Co žlučníku svědčí
Existují ovšem pochutiny, které žlučníku prospívají a posilují jeho vitalitu a odolnost. Takové potraviny byste měli jíst denně. Jedná se o čerstvé ovoce a zeleninu; nízkotučné maso jako jsou ryby, drůbež, jehněčí i vepřové, všechno ovšem bez kůže. Dále byste měli vybírat mléčné výrobky s obsahem tuku do 3 %, dodržovat pitný režim (v základu alespoň 35 ml na kg tělesné hmotnosti) a jíst ořechy, které jsou plné zdravých tuků potřebných pro bezproblémové fungování organismu. Důležité je také jíst pravidelně a udržovat si zdravou váhu, tedy je potřeba přidat pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu.

Jak se chovat na Vánoce, aby žlučník netrpěl
Držte se hesla: Všeho s mírou. Dopřejte si od každého trochu, jezte pomalu, hodně kousejte a nepřejídejte se, když budete mít dost, přemluvte se a přestaňte jíst. Po každém hodování se běžte alespoň na chvilku projít na čerstvý vzduch.

Zdroj: webmd.comrejuvagencenter.comlivescience.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Pocit nafouklého břicha známe asi všichni. Podle odborníků není nadýmání samotná diagnóza, ale spíše příznak. Pokud bychom tento příznak měli co nejpřesněji definovat či popsat, jedná se o tlak v břišní...

Čtěte dál
Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě

Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě

Schválně, odpovězte si na dvě otázky: Co právě teď děláte? Jasně, čtete tento článek. Ale na co při tom myslíte? To už tak jednoznačné...
Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Pokud se řekne slovo závislost, jistě vás napadne závislost na drogách, případně na sladkém. Možná to mnohé překvapí, ale dle mnoha...
Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Trávicí obtíže se stávají častým důvodem návštěvy lékárny – a okolo svátku teprve. Nepříjemné problémy v oblasti břicha dokážou potrápit,...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Majonéza – kolik při hubnutí a co s načatou skleničkou po svátcích?

Majonéza – kolik při hubnutí a co s načatou skleničkou po svátcích?

Mezi položky, které si alespoň jednou za rok vložíte do nákupního košíku, patří určitě majonéza. Štědrovečerní večeře bez klasického...
Cukrovka a Vánoce – základní pravidla pro diabetiky

Cukrovka a Vánoce – základní pravidla pro diabetiky

Dietní chyba u svátečního stolu umí poškádlit trávení, ale ve většině případů není život ohrožující. Díky úpravě životního stylu a...
Sušené datle – odkud pochází jejich tradice u nás a jaké mají využití při pečení

Sušené datle – odkud pochází jejich tradice u nás a jaké mají využití při pečení

Chléb pouště nebo koláč chudých – tak se říká datlím. Jde o sladké exotické plody, které u nás najdete zejména v jejich sušené podobě....
Rady a tipy, jak si udržet formu přes Vánoce

Rady a tipy, jak si udržet formu přes Vánoce

Snad Vás hned na úvod nezklamu, nebo neodradím od dalšího čtení, když řeknu, že řešit formu přes Vánoce je tak trochu úsměvné. Proč...
Vánoce a cholesterol v krvi – jak ho ovlivňuje hodování, stres a pohyb?

Vánoce a cholesterol v krvi – jak ho ovlivňuje hodování, stres a pohyb?

Ač je to paradoxní, mnozí z nás během vánočních svátků podléhají jednomu ze smrtelných hříchů, a sice obžerství. Je obtížné si toto...
Bezlepkové pečení cukroví: s jakými druhy mouky se nejlépe pracuje?

Bezlepkové pečení cukroví: s jakými druhy mouky se nejlépe pracuje?

Adventní čas je tu a s ním i doba pečení vánočního cukroví. Každý zná klasické druhy, jako jsou rohlíčky, linecké nebo perníčky. Co...
Jak navodit poklidnou vánoční atmosféru ve světě, kde se každý za něčím honí

Jak navodit poklidnou vánoční atmosféru ve světě, kde se každý za něčím honí

Znáte to, člověk běhá od trouby k balícímu papíru a od balícího papíru k výzdobě, která už vlastně měla být dávno rozvěšená po pokojích,...