Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?
zdroj: Shutterstock

Potíže se žlučníkem jsou ve skutečnosti jedněmi z nejčastějších důvodů, proč lidé trpí chronickými gastrointestinálními příznaky, které se obtížně řeší. Nefunkčnost žlučníku je však napadne jako možná příčina málokdy. Co žlučníku škodí a jak o něj pečovat, aby prospíval?

Lidé mívají tendenci na svůj žlučník nemyslet, dokud se žlučové kameny nestanou bolestivým a vysilujícím problémem vyžadujícím chirurgický zákrok. Nefungující žlučník může způsobovat střevní i chronické zánětlivé problémy, projevuje se celou řadou i nespecifických způsobů. Jak se takových potíží vyvarovat, co žlučníku škodí a co prospívá?

Co je stáza žluči
Žlučník je rezervoárem žluči, kterou vylučuje za účelem emulgace tuků. To je proces, při němž se tuky stávají rozpustnější ve vodě a jsou přístupnější trávicím enzymům. Zdraví žlučníku nenarušují pouze žlučové kameny, ale také stáze žluči, což je stav, kdy žluč příliš zhoustne, proto nemůže být dobře vylučována a trávit tuky. To se projevuje celou řadou nepříjemných gastrointestinálních obtíží jako je nadýmání a říhání po jídle, chronická zácpa nebo pocity těžkosti po konzumaci tučných jídel. Už se vám začínají vybavovat Vánoce?

Jak se projevují žlučníkové kameny
Problémy se žlučí mohou vést také ke vzniku zmiňovaných žlučových kamenů. Ty vznikají důsledkem nepoměru mezi základními složkami žluči – cholesterolu, soli žlučových kyselin a fosfolipidů. Žlučové kameny mají, na rozdíl od stáze žluči, poměrně typické příznaky. Patří mezi ně silná a náhlá bolest v pravé horní části břicha, která může přesahovat do horní části zad; horečka a třes; těžká nevolnost a zvracení; zežloutnutí kůže nebo očí; jílovitá stolice nebo tmavá moč. Patří mezi nejčastější obtíže středního věku a odstranění žlučníku, které přichází jejich důsledkem, je jednou z nejčastěji prováděných operací.

Co když žlučník nefunguje
Dostatečný průtok žluči je nezbytný pro trávení tuků. Pokud ty nejsou stráveny, způsobují v těle nerovnováhu. Mohou vést ke špatné funkci svěračů trávicího traktu, což usnadňuje transport bakterií z tlustého střeva do střeva tenkého, což způsobuje stav známý jako syndrom bakteriálního přerůstání (SIBO). To se projevuje nesčetným množstvím symptomů včetně nadýmání a chronické zácpy, průjmu nebo obojího. Stázou žluči mohou být zasažena i játra, která pak nemohou účinně detoxikovat hormony, toxiny a další metabolity, vlivem čehož se zvyšuje toxická zátěž těla a zánětlivost v organismu.

Co žlučníku neprospívá
Nyní je zřejmé, že žlučníku neprospívají tučná, mastná, smažená a zpracovaná jídla. Ta obsahují nebezpečné trans tuky a hydrogenované a zpracované rostlinné oleje. Dobré ale je se takovým pokrmům vyhýbat i v případě, že problémy se žlučníkem zatím neznáte. Pro podporu zdraví žlučníku je také potřeba pravidelně konzumovat dostatek vlákniny; vyhýbat se zpracovaným a škrobovým potravinám jako jsou bílá mouka, cukr, brambory nebo bílé těstoviny.

Co žlučníku svědčí
Existují ovšem pochutiny, které žlučníku prospívají a posilují jeho vitalitu a odolnost. Takové potraviny byste měli jíst denně. Jedná se o čerstvé ovoce a zeleninu; nízkotučné maso jako jsou ryby, drůbež, jehněčí i vepřové, všechno ovšem bez kůže. Dále byste měli vybírat mléčné výrobky s obsahem tuku do 3 %, dodržovat pitný režim (v základu alespoň 35 ml na kg tělesné hmotnosti) a jíst ořechy, které jsou plné zdravých tuků potřebných pro bezproblémové fungování organismu. Důležité je také jíst pravidelně a udržovat si zdravou váhu, tedy je potřeba přidat pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu.

Jak se chovat na Vánoce, aby žlučník netrpěl
Držte se hesla: Všeho s mírou. Dopřejte si od každého trochu, jezte pomalu, hodně kousejte a nepřejídejte se, když budete mít dost, přemluvte se a přestaňte jíst. Po každém hodování se běžte alespoň na chvilku projít na čerstvý vzduch.

Zdroj: webmd.comrejuvagencenter.comlivescience.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte? Budíte se v noci opakovaně v podobnou hodinu a říkáte si, jaká...

Čtěte dál
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...
Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Co krásnějšího může být, než když sedíte v teple domova, se svojí rodinou, užíváte si vánoční atmosféru u tradičních českých pohádek,...
Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Advent je pro mnohé z nás obdobím radosti a čekání na Vánoce, pro mnohé jsou naopak adventní týdny spojené se stresem z nákupu dárků,...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...