Vánoční svátky jsou za rohem a s nimi pak i konec roku a obojí vypadá ve většině našich domácností podobně – nejen chvíle s rodinou, s dárky a pohádkami, ale hlavně se spoustou jídla. Rodinné návštěvy pak znamenají další slavnostní hostiny, další mísy cukroví a další lákavé lahůdky, které si o Vánocích nechceme odepřít ani za cenu trávicích potíží.
Jídlo zkrátka k Vánocům patří a celý ten kolotoč přejídání si s chutí zopakujeme i na Silvestra. Nezbývá než poradit alespoň pár tipů, jak si ulevit od vzbouření žaludku, kterému pravidelně o svátcích jdeme dobrovolně naproti.
První pomoc od pálení žáhy
Pálení žáhy je o vánočních svátcích častým problémem, příčinou této palčivé bolesti za hrudní kostí je překyselení žaludku, které si můžeme přivodit příliš tučným nebo pikantním jídlem, především ve spojení s nedostatkem pohybu a stresem. Během svátků trávíme spoustu času u plných stolů a pak odpočíváme u televize, což samo o sobě našemu tělu a žaludku na dobré kondici nepřidá. Pomoci si můžeme jablečným octem rozmíchaným ve vlažné vodě a pomalu upíjeným, ocet urychluje proces trávení a potlačuje bolest spojenou s nepříjemným pálením žáhy. Účinnou první pomocí je také například zázvorový čaj, ten působí antibakteriálně a protizánětlivě, popíjet ho můžete pravidelně mezi jídly.
První pomoc od bolavého žaludku
Podrážděný žaludek známe všichni, objeví se křeče, nechutenství, bolest břicha a třeba i zvracení. Při zvracení může pomoci vychlazená Coca-Cola, podávaná po lžičkách. Dále pak vlažný černý čaj, nesycené minerálky, úlevu přinesou i zázvorové kapky. Dále nezapomínat na dostatek tekutin a dopřát si několikadenní zklidňující dietu.
První pomoc od podrážděného žlučníku
Přejídání pomáhá ke vzniku žlučníkových kamenů. K vyvolání žlučníkového záchvatu může u každého přispět jiné jídlo nebo i pití, někomu může vadit ovoce, někomu třeba jogurt nebo i šálek kávy. Přejídání je při potížích se žlučníkem velké riziko a nerozum, vyvarovat byste se měli všem dráždivým potravinám, jako je česnek, čokoláda, mastná či kořeněná jídla a jídla způsobující nadýmání. Podrážděný žlučník může vyvolat opravdu velmi bolestivé záchvaty, kterým bychom určitě neměli vědomě nahrávat ani přejídáním se tučnými jídly nebo pitím alkoholu.
První pomoc od zácpy a nadýmání
Při problémech se zácpou, která vás také může postihnout v důsledku častého přejídání nevhodnými jídly, pomáhá masáž, bylinkové čaje – hlavně mátový, pampeliškový, kopřivový apod. Všechny tyto bylinné čaje mají podpůrný účinek na trávení. Dále jezte potraviny bohaté na vlákninu, zejména sušené švestky, datle, nebo fíky. Doplňte tělu zásobu probiotických kultur, třeba kefírem či doplňky stravy s obsahem probiotik. Při nadýmání hodně pijte, jezte střídmě, vyhledávejte především vlákninu a vyhněte se syceným nápojům.
První pomoc od průjmů
Po přejedení se může objevit i průjem. Průjem je tím nejlepším nástrojem k rychlému odstranění toxinů, které se v těle nahromadí. Pokud u vás průjem netrvá déle než dva dny, nasaďte dietu v podobě vývarů, sucharů, banánů, zeleninové rýže, a hlavně nezapomínejte hodně pít!
Potížím s přejedením se zkrátka nejlépe vyhnete střídmostí v jídle i pití alkoholu. Nemusíte si odpírat svůj milovaný bramborový salát ani smaženého kapra, na kterého se celý rok těšíte, ale neuškodí vzít v úvahu odlehčenější formy těchto tradičních pochoutek. Jezte menší porce a ani cukrovím se neládujte po hrstech, pozor také na pochutiny typu smažených brambůrek, rybí saláty, tlačenku a podobně. Užijte si Vánoce bez bolesti a nevolností, a i v novém roce myslete na své zdraví!
Zdroj: nemocnicepodhorska.agel.cz, vitalia.cz, mojezdravi.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?
Laktóza neboli mléčný cukr se nachází v mléčných výrobcích a přirozeně také v samotném mléce. S trávením tohoto disacharidu nám pomáhá enzym zvaný laktáza, který se nachází v tenkém střevě. Intolerance...
Čtěte dál
Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Příprava na adventní pečení krok za krokem

Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení
