Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení
zdroj: Shutterstock

Vánoční svátky jsou za rohem a s nimi pak i konec roku a obojí vypadá ve většině našich domácností podobně – nejen chvíle s rodinou, s dárky a pohádkami, ale hlavně se spoustou jídla. Rodinné návštěvy pak znamenají další slavnostní hostiny, další mísy cukroví a další lákavé lahůdky, které si o Vánocích nechceme odepřít ani za cenu trávicích potíží.

Jídlo zkrátka k Vánocům patří a celý ten kolotoč přejídání si s chutí zopakujeme i na Silvestra. Nezbývá než poradit alespoň pár tipů, jak si ulevit od vzbouření žaludku, kterému pravidelně o svátcích jdeme dobrovolně naproti.

První pomoc od pálení žáhy
Pálení žáhy je o vánočních svátcích častým problémem, příčinou této palčivé bolesti za hrudní kostí je překyselení žaludku, které si můžeme přivodit příliš tučným nebo pikantním jídlem, především ve spojení s nedostatkem pohybu a stresem. Během svátků trávíme spoustu času u plných stolů a pak odpočíváme u televize, což samo o sobě našemu tělu a žaludku na dobré kondici nepřidá. Pomoci si můžeme jablečným octem rozmíchaným ve vlažné vodě a pomalu upíjeným, ocet urychluje proces trávení a potlačuje bolest spojenou s nepříjemným pálením žáhy. Účinnou první pomocí je také například zázvorový čaj, ten působí antibakteriálně a protizánětlivě, popíjet ho můžete pravidelně mezi jídly.

První pomoc od bolavého žaludku
Podrážděný žaludek známe všichni, objeví se křeče, nechutenství, bolest břicha a třeba i zvracení. Při zvracení může pomoci vychlazená Coca-Cola, podávaná po lžičkách. Dále pak vlažný černý čaj, nesycené minerálky, úlevu přinesou i zázvorové kapky. Dále nezapomínat na dostatek tekutin a dopřát si několikadenní zklidňující dietu.

První pomoc od podrážděného žlučníku
Přejídání pomáhá ke vzniku žlučníkových kamenů. K vyvolání žlučníkového záchvatu může u každého přispět jiné jídlo nebo i pití, někomu může vadit ovoce, někomu třeba jogurt nebo i šálek kávy. Přejídání je při potížích se žlučníkem velké riziko a nerozum, vyvarovat byste se měli všem dráždivým potravinám, jako je česnek, čokoláda, mastná či kořeněná jídla a jídla způsobující nadýmání. Podrážděný žlučník může vyvolat opravdu velmi bolestivé záchvaty, kterým bychom určitě neměli vědomě nahrávat ani přejídáním se tučnými jídly nebo pitím alkoholu.

První pomoc od zácpy a nadýmání
Při problémech se zácpou, která vás také může postihnout v důsledku častého přejídání nevhodnými jídly, pomáhá masáž, bylinkové čaje – hlavně mátový, pampeliškový, kopřivový apod. Všechny tyto bylinné čaje mají podpůrný účinek na trávení. Dále jezte potraviny bohaté na vlákninu, zejména sušené švestky, datle, nebo fíky. Doplňte tělu zásobu probiotických kultur, třeba kefírem či doplňky stravy s obsahem probiotik. Při nadýmání hodně pijte, jezte střídmě, vyhledávejte především vlákninu a vyhněte se syceným nápojům.

První pomoc od průjmů
Po přejedení se může objevit i průjem. Průjem je tím nejlepším nástrojem k rychlému odstranění toxinů, které se v těle nahromadí. Pokud u vás průjem netrvá déle než dva dny, nasaďte dietu v podobě vývarů, sucharů, banánů, zeleninové rýže, a hlavně nezapomínejte hodně pít!  

Potížím s přejedením se zkrátka nejlépe vyhnete střídmostí v jídle i pití alkoholu. Nemusíte si odpírat svůj milovaný bramborový salát ani smaženého kapra, na kterého se celý rok těšíte, ale neuškodí vzít v úvahu odlehčenější formy těchto tradičních pochoutek. Jezte menší porce a ani cukrovím se neládujte po hrstech, pozor také na pochutiny typu smažených brambůrek, rybí saláty, tlačenku a podobně. Užijte si Vánoce bez bolesti a nevolností, a i v novém roce myslete na své zdraví!

Zdroj: nemocnicepodhorska.agel.czvitalia.czmojezdravi.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Svět výživy je plný nepravd a mýtů. Je dnes opravdu těžké zorientovat se na poli stravování, když neustále roste počet různých výživových směrů a mění se názory na jednotlivé potraviny. Mezi lidmi léta...

Čtěte dál
Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Advent, Vánoce a dny mezi svátky jsou kouzelným obdobím, na které se často těšíme celý rok a začínáme s tím v podstatě bezprostředně...
„Výzvy a režimy nás drží v pozoru, dietování v lednu je ale nepřirozené,“ říká odbornice

„Výzvy a režimy nás drží v pozoru, dietování v lednu je ale nepřirozené,“ říká odbornice

I když míváme volno a sportem se příliš nepředřeme, býváme po vánočním období velmi unavení. Důvodem jsou hody, které se podepisují...
Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

České tradiční vánoční pokrmy se vyznačují smažením – kapra i řízky tradičně obalujeme do trojobalu, abychom je pak v rozpáleném tuku...
Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Potíže se žlučníkem jsou ve skutečnosti jedněmi z nejčastějších důvodů, proč lidé trpí chronickými gastrointestinálními příznaky, které...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...
Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Než se obilná zrna zpracují do lépe rozpoznatelných forem, jsou považována za kroupy. Jak chutnají, jsou zdravé a z kolika druhů můžete...
Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků

Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků

V chladných až mrazivých dnech netoužíme po ničem jiném než po zahřátí. Proti zimě můžeme bojovat teplými oblečením a topením. Ale...
Základní mýty o přibírání, které vám kazí hezké prožití adventu a Vánoc

Základní mýty o přibírání, které vám kazí hezké prožití adventu a Vánoc

Když člověk o všem moc přemýšlí, bývá to spíše ke škodě než k užitku. To je i případ souvislosti svátečního adventního a vánočního...
Ořechy: naučte se poznat, zdali jsou kvalitní a nezávadné a jak pak zacházet s cukrovím

Ořechy: naučte se poznat, zdali jsou kvalitní a nezávadné a jak pak zacházet s cukrovím

Pečení vánočního cukroví je tu a s ním také roste spotřeba nejrůznějších druhů ořechů. Bez nich by mnoho druhů cukroví nemohlo nikdy...
KARDAMOM: exotické vánoční koření a také vyhledávané afrodiziakum

KARDAMOM: exotické vánoční koření a také vyhledávané afrodiziakum

O kardamomu se říká, že je králem koření. Jeho přínos pro naše zdraví je dobře znám už od nepaměti. Používá se pro lékařské účely,...