Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?
zdroj: Shutterstock

Než se obilná zrna zpracují do lépe rozpoznatelných forem, jsou považována za kroupy. Jak chutnají, jsou zdravé a z kolika druhů můžete vybírat? Z jakých krup se dělá staročeský houbový kuba? A proč má smysl kroupy zařadit do jídelníčku?

Název zní možná trochu exoticky, prakticky vzato ale kroupy nejsou ničím jiným, než opracovaným zrnem různých obilovin jako je ječmen, pšenice nebo žito. Poslední dobou získávají na oblibě také kroupy z pohanky, což je pseudoobilovina bohatá na rutin prospívající cévám. Slovo „kroupy“ pochází ze skotského slova „groats“, kde odkazovalo vyloženě na kroupy z ovsa. Dnes se však používá jako označení pro jakékoliv nezpracované obilné zrno, od ovsa až po hnědou rýži.

Jaká je jejich nutriční hodnota
Zrno ve formě krup si zachovává všechny tři části – obalovou vrstvu, klíček a vnitřní část. Díky tomu jsou kroupy velmi výživné, protože přejímají živiny z celého zrna. Jsou bohaté na bílkoviny, škrob, i vlákninu, z mikroživin je nutno zmínit vitaminy A, B1, B2, B3, B5, B6 a E, z minerálů je to fosfor, selen, zinek, železo, hořčík a vápník. Kroupy se také mohou namlet na jemnou, střední nebo hrubou krupici.

Jak kroupy chutnají a jak se připravují
Skutečnost, že kroupy jsou nezpracovanými obilnými zrny plnými živin ze všech tří částí zrna se podepisuje i na faktu, že mají hutnou a tužší texturu i po uvaření. Právě kvůli hutné a tužší struktuře se pro zlepšení stravitelnosti doporučuje kroupy před vlastní přípravou namočit do vody. Kroupy mají samy o sobě jemnou, oříškovou chuť, výhodou je, že absorbují chuť pokrmu, do něhož jsou přidány, čili se nemusíte obávat, že by se tloukly s dalšími ingrediencemi.

Tip: Abyste jemnou chuť krup zvýraznili, můžete je po uvaření před přidáním do pokrmu opéct na pánvi.

Co se s nimi dá dělat v kuchyni
Po uvaření můžete kroupy použít na kaši, jako zavářku do polévky, pro přípravu zabijačkových jelit nebo jako základ pro tradiční vánoční pokrm – tedy staročeského houbového kubu. Do něj tradičně přijdou kroupy ječné, zkusit jej ale můžete třeba i s pohankovými.

Zdroje: cs.wikipedia.orgtheforkedspoon.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli batátů. Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten, který je důležitý...

Čtěte dál
Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti...
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...
Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Proč se během adventu rádi necháváme unášet písněmi, kterým se obvykle po celý rok vyhýbáme? A proč jsou Vánoce díky hudbě tak výjimečné?...
Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

V adventu a celkově zimním čase rádi saháme po něčem voňavém, uklidňujícím. Prostě skořice je, ať chceme, nebo ne, to, co vyhledávají...
Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoce jsou jedinečným obdobím, kdy chceme své blízké potěšit něčím, co má skutečný smysl. Pokud letos přemýšlíte o tom, jak smysluplně...
Příprava na adventní pečení krok za krokem

Příprava na adventní pečení krok za krokem

Vánoce bez domácího rodinného pečení by v mnoha českých domácnostech snad ani nebyly úplné. Pečení domácího cukroví s maminkou, babičkou,...
Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Tipů na to, jak zůstat v pohodě, když všude kolem zuří nákupní horečka, probíhají povinné vánoční večírky, které musíte absolvovat...
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Nechutná vám kupovaný chléb? Nelíbí se vám jeho konzistence či vzhled a máte pochybnosti o jeho složení? Milujete chuť a vůni čerstvého,...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...