Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?
zdroj: Shutterstock

Než se obilná zrna zpracují do lépe rozpoznatelných forem, jsou považována za kroupy. Jak chutnají, jsou zdravé a z kolika druhů můžete vybírat? Z jakých krup se dělá staročeský houbový kuba? A proč má smysl kroupy zařadit do jídelníčku?

Název zní možná trochu exoticky, prakticky vzato ale kroupy nejsou ničím jiným, než opracovaným zrnem různých obilovin jako je ječmen, pšenice nebo žito. Poslední dobou získávají na oblibě také kroupy z pohanky, což je pseudoobilovina bohatá na rutin prospívající cévám. Slovo „kroupy“ pochází ze skotského slova „groats“, kde odkazovalo vyloženě na kroupy z ovsa. Dnes se však používá jako označení pro jakékoliv nezpracované obilné zrno, od ovsa až po hnědou rýži.

Jaká je jejich nutriční hodnota
Zrno ve formě krup si zachovává všechny tři části – obalovou vrstvu, klíček a vnitřní část. Díky tomu jsou kroupy velmi výživné, protože přejímají živiny z celého zrna. Jsou bohaté na bílkoviny, škrob, i vlákninu, z mikroživin je nutno zmínit vitaminy A, B1, B2, B3, B5, B6 a E, z minerálů je to fosfor, selen, zinek, železo, hořčík a vápník. Kroupy se také mohou namlet na jemnou, střední nebo hrubou krupici.

Jak kroupy chutnají a jak se připravují
Skutečnost, že kroupy jsou nezpracovanými obilnými zrny plnými živin ze všech tří částí zrna se podepisuje i na faktu, že mají hutnou a tužší texturu i po uvaření. Právě kvůli hutné a tužší struktuře se pro zlepšení stravitelnosti doporučuje kroupy před vlastní přípravou namočit do vody. Kroupy mají samy o sobě jemnou, oříškovou chuť, výhodou je, že absorbují chuť pokrmu, do něhož jsou přidány, čili se nemusíte obávat, že by se tloukly s dalšími ingrediencemi.

Tip: Abyste jemnou chuť krup zvýraznili, můžete je po uvaření před přidáním do pokrmu opéct na pánvi.

Co se s nimi dá dělat v kuchyni
Po uvaření můžete kroupy použít na kaši, jako zavářku do polévky, pro přípravu zabijačkových jelit nebo jako základ pro tradiční vánoční pokrm – tedy staročeského houbového kubu. Do něj tradičně přijdou kroupy ječné, zkusit jej ale můžete třeba i s pohankovými.

Zdroje: cs.wikipedia.orgtheforkedspoon.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Advent, Vánoce a dny mezi svátky jsou kouzelným obdobím, na které se často těšíme celý rok a začínáme s tím v podstatě bezprostředně poté, co skončí. Pro mnohé z nás bývá začátek nového roku pesimistický,...

Čtěte dál
„Výzvy a režimy nás drží v pozoru, dietování v lednu je ale nepřirozené,“ říká odbornice

„Výzvy a režimy nás drží v pozoru, dietování v lednu je ale nepřirozené,“ říká odbornice

I když míváme volno a sportem se příliš nepředřeme, býváme po vánočním období velmi unavení. Důvodem jsou hody, které se podepisují...
Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky jsou za rohem a s nimi pak i konec roku a obojí vypadá ve většině našich domácností podobně – nejen chvíle s rodinou,...
Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

České tradiční vánoční pokrmy se vyznačují smažením – kapra i řízky tradičně obalujeme do trojobalu, abychom je pak v rozpáleném tuku...
Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Potíže se žlučníkem jsou ve skutečnosti jedněmi z nejčastějších důvodů, proč lidé trpí chronickými gastrointestinálními příznaky, které...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...
Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků

Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků

V chladných až mrazivých dnech netoužíme po ničem jiném než po zahřátí. Proti zimě můžeme bojovat teplými oblečením a topením. Ale...
Základní mýty o přibírání, které vám kazí hezké prožití adventu a Vánoc

Základní mýty o přibírání, které vám kazí hezké prožití adventu a Vánoc

Když člověk o všem moc přemýšlí, bývá to spíše ke škodě než k užitku. To je i případ souvislosti svátečního adventního a vánočního...
Ořechy: naučte se poznat, zdali jsou kvalitní a nezávadné a jak pak zacházet s cukrovím

Ořechy: naučte se poznat, zdali jsou kvalitní a nezávadné a jak pak zacházet s cukrovím

Pečení vánočního cukroví je tu a s ním také roste spotřeba nejrůznějších druhů ořechů. Bez nich by mnoho druhů cukroví nemohlo nikdy...
KARDAMOM: exotické vánoční koření a také vyhledávané afrodiziakum

KARDAMOM: exotické vánoční koření a také vyhledávané afrodiziakum

O kardamomu se říká, že je králem koření. Jeho přínos pro naše zdraví je dobře znám už od nepaměti. Používá se pro lékařské účely,...
Inspirace na dárky ze světa přírodní kosmetiky

Inspirace na dárky ze světa přírodní kosmetiky

Přírodní kosmetika je vítaným dárkem pod vánoční stromeček. Můžete sáhnout po lokálních výrobcích, zero waste kosmetických prostředcích...
Kde se vůbec vzalo cukroví? Zde je stručná historie tradičního pečení

Kde se vůbec vzalo cukroví? Zde je stručná historie tradičního pečení

I když dnes je neodmyslitelnou součástí Vánoc, jeho historie se v našich končinách příliš dlouho nepíše. Například v porovnání s kynutými...