Než se obilná zrna zpracují do lépe rozpoznatelných forem, jsou považována za kroupy. Jak chutnají, jsou zdravé a z kolika druhů můžete vybírat? Z jakých krup se dělá staročeský houbový kuba? A proč má smysl kroupy zařadit do jídelníčku?
Název zní možná trochu exoticky, prakticky vzato ale kroupy nejsou ničím jiným, než opracovaným zrnem různých obilovin jako je ječmen, pšenice nebo žito. Poslední dobou získávají na oblibě také kroupy z pohanky, což je pseudoobilovina bohatá na rutin prospívající cévám. Slovo „kroupy“ pochází ze skotského slova „groats“, kde odkazovalo vyloženě na kroupy z ovsa. Dnes se však používá jako označení pro jakékoliv nezpracované obilné zrno, od ovsa až po hnědou rýži.
Jaká je jejich nutriční hodnota
Zrno ve formě krup si zachovává všechny tři části – obalovou vrstvu, klíček a vnitřní část. Díky tomu jsou kroupy velmi výživné, protože přejímají živiny z celého zrna. Jsou bohaté na bílkoviny, škrob, i vlákninu, z mikroživin je nutno zmínit vitaminy A, B1, B2, B3, B5, B6 a E, z minerálů je to fosfor, selen, zinek, železo, hořčík a vápník. Kroupy se také mohou namlet na jemnou, střední nebo hrubou krupici.
Jak kroupy chutnají a jak se připravují
Skutečnost, že kroupy jsou nezpracovanými obilnými zrny plnými živin ze všech tří částí zrna se podepisuje i na faktu, že mají hutnou a tužší texturu i po uvaření. Právě kvůli hutné a tužší struktuře se pro zlepšení stravitelnosti doporučuje kroupy před vlastní přípravou namočit do vody. Kroupy mají samy o sobě jemnou, oříškovou chuť, výhodou je, že absorbují chuť pokrmu, do něhož jsou přidány, čili se nemusíte obávat, že by se tloukly s dalšími ingrediencemi.
Tip: Abyste jemnou chuť krup zvýraznili, můžete je po uvaření před přidáním do pokrmu opéct na pánvi.
Co se s nimi dá dělat v kuchyni
Po uvaření můžete kroupy použít na kaši, jako zavářku do polévky, pro přípravu zabijačkových jelit nebo jako základ pro tradiční vánoční pokrm – tedy staročeského houbového kubu. Do něj tradičně přijdou kroupy ječné, zkusit jej ale můžete třeba i s pohankovými.
Zdroje: cs.wikipedia.org, theforkedspoon.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?
Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli batátů. Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten, který je důležitý...
Čtěte dál
Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Příprava na adventní pečení krok za krokem

Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla
