Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?
zdroj: Shutterstock

Než se obilná zrna zpracují do lépe rozpoznatelných forem, jsou považována za kroupy. Jak chutnají, jsou zdravé a z kolika druhů můžete vybírat? Z jakých krup se dělá staročeský houbový kuba? A proč má smysl kroupy zařadit do jídelníčku?

Název zní možná trochu exoticky, prakticky vzato ale kroupy nejsou ničím jiným, než opracovaným zrnem různých obilovin jako je ječmen, pšenice nebo žito. Poslední dobou získávají na oblibě také kroupy z pohanky, což je pseudoobilovina bohatá na rutin prospívající cévám. Slovo „kroupy“ pochází ze skotského slova „groats“, kde odkazovalo vyloženě na kroupy z ovsa. Dnes se však používá jako označení pro jakékoliv nezpracované obilné zrno, od ovsa až po hnědou rýži.

Jaká je jejich nutriční hodnota
Zrno ve formě krup si zachovává všechny tři části – obalovou vrstvu, klíček a vnitřní část. Díky tomu jsou kroupy velmi výživné, protože přejímají živiny z celého zrna. Jsou bohaté na bílkoviny, škrob, i vlákninu, z mikroživin je nutno zmínit vitaminy A, B1, B2, B3, B5, B6 a E, z minerálů je to fosfor, selen, zinek, železo, hořčík a vápník. Kroupy se také mohou namlet na jemnou, střední nebo hrubou krupici.

Jak kroupy chutnají a jak se připravují
Skutečnost, že kroupy jsou nezpracovanými obilnými zrny plnými živin ze všech tří částí zrna se podepisuje i na faktu, že mají hutnou a tužší texturu i po uvaření. Právě kvůli hutné a tužší struktuře se pro zlepšení stravitelnosti doporučuje kroupy před vlastní přípravou namočit do vody. Kroupy mají samy o sobě jemnou, oříškovou chuť, výhodou je, že absorbují chuť pokrmu, do něhož jsou přidány, čili se nemusíte obávat, že by se tloukly s dalšími ingrediencemi.

Tip: Abyste jemnou chuť krup zvýraznili, můžete je po uvaření před přidáním do pokrmu opéct na pánvi.

Co se s nimi dá dělat v kuchyni
Po uvaření můžete kroupy použít na kaši, jako zavářku do polévky, pro přípravu zabijačkových jelit nebo jako základ pro tradiční vánoční pokrm – tedy staročeského houbového kubu. Do něj tradičně přijdou kroupy ječné, zkusit jej ale můžete třeba i s pohankovými.

Zdroje: cs.wikipedia.orgtheforkedspoon.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

„TO DO“ list na začátek adventu – uklidit, nakoupit, co připravit a další tipy

„TO DO“ list na začátek adventu – uklidit, nakoupit, co připravit a další tipy

Asi každá dobrá hospodyňka touží svou domácnost provonět cukrovím a oslnit nejen svou rodinu úžasnou atmosférou Vánoc. Ale kde začít? Jak připravit kuchyni, uklidit spíž nebo co všechno včas nakoupit?...

Čtěte dál
Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Příroda se pomalu chystá na zimní spánek, zpomaluje tempo, přičemž bychom se tím měli řídit také my lidé. Kromě toho, že budeme více...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

V poslední době můžeme pozorovat zvýšený zájem o různé výrobky nahrazující maso. Důvodů je hned několik, například etika, ekologie...
Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Kdokoliv se o jídlo a výživu jako takovou jen trochu zajímá, určitě si všiml trendů posledních let, mezi které patří nejen návrat k...
Únava po jídle zabíjí výkonnost při práci. Jak proti ní bojovat?

Únava po jídle zabíjí výkonnost při práci. Jak proti ní bojovat?

Zná to nejspíš každý – najíte se a najednou je energie pryč. Jako kdyby se vám z ničeho nic vybily baterky. Snažíte se pokračovat v...
Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

V každé potravině se nachází určité spektrum živin důležitých pro náš organismus. Podle toho, co nám právě schází nebo čeho máme nedostatek,...
Zdravé a nápadité svačiny na letní výletování – pro děti i dospělé

Zdravé a nápadité svačiny na letní výletování – pro děti i dospělé

Léto je v plném proudu a s tím jde ruku v ruce také cestování, výlety, pobyty u vody apod. Ať už plánujete jakoukoliv cestu, jisté...
Léto a salmonela – na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?

Léto a salmonela – na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?

Salmonelóza – nemoc, která patří mezi nejčastější průjmová onemocnění u dětí, ale i dospělých, se nám může docela dobře vyhýbat během...
Počítat kalorie nebo se řídit velikostí porcí? Najděte si svůj ideální systém

Počítat kalorie nebo se řídit velikostí porcí? Najděte si svůj ideální systém

Je více způsobů, jak si kontrolovat to, co sníte. Například si můžete počítat kalorie, vážit si jídlo, nebo řešit porce pomocí velikosti...
Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Nádorovým onemocněním, kterým v Česku trpí muži nejvíce, je rakovina prostaty. Zrádné je, že první stádia probíhají asymptomaticky,...
Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Určitě se vám někdy stalo, že jste v nadšení nakoupili tolik jídla, že jste ve finále hodně potravin museli vyhodit. Výjimkou není...
Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Advent, Vánoce a dny mezi svátky jsou kouzelným obdobím, na které se často těšíme celý rok a začínáme s tím v podstatě bezprostředně...