Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky
zdroj: Shutterstock

České tradiční vánoční pokrmy se vyznačují smažením – kapra i řízky tradičně obalujeme do trojobalu, abychom je pak v rozpáleném tuku smažili dozlatova. Ne každý tuk je ale pro smažení vhodný. Při nesprávném výběru můžete ohrozit své zdraví. Na čem tedy smažit?

Začneme hned jedním z nejtradičnějších tuků – máslem. Máslo má nenahraditelnou chuť, strukturu a také vůni. Mnoho lidí připravuje na másle vajíčka, pění na něm zeleninku pro vývar a nebo také smaží řízky. Patříte mezi ně? Tak s tím přestaňte. Máslo má pro obsah mléčného tuku nízký kouřový bod, to znamená, že se začíná přepalovat (a také znehodnocovat) při relativně nízkých teplotách okolo 120 °C. Mléčné bílkoviny podléhají nežádoucím reakcím za vzniku zdraví škodlivých látek. S kaprem usmaženým na másle tedy zkonzumujete pěknou dávku škodlivin navíc. Z toho důvodu je máslo ke smažení nevhodné a měli byste vybrat tuky s vyšší stabilitou, vyšším kouřovým bodem a určitě s vyšší tukovou čistotou. Jaké to jsou?

Ggí – přepuštěné máslo: Pokud máslo přepustíte a zbavíte ho mléčné bílkoviny, získáte čistý tuk – ghí. Ten už je pro smažení vhodný. Kouřový bod ghí je okolo 250 °C což je dostatečné pro domácí smažení.

Sádlo: Sádlo patří taktéž mezi tuky s velkou národní tradicí. Sádlo je tuk, který se nejčastěji získává z prasat. Známe samozřejmě i kachní nebo husí sádlo. Jde o stabilní tuk neutrální chuti, která se ke smažení řízků nebo kapra hodí a tak patří mezi vhodné volby.

Řepkový olej: Jednou z výživově nejvyrovnanějších tuků pro smažení je rafinovaný řepkový olej. Má vysoký kouřový bod, je dostatečně stabilní, nepřepálí se a má příjemnou chuť, která se pro smažení hodí. Je rostlinného původu, takže neobsahuje tolik nasycených mastných kyselin jako sádlo a ghí. Je proto dobrou volbou.

Slunečnicový, kokosový a olivový olej
Kokosový olej patří pro své vysoké zastoupení nasycených mastných kyselin ke stabilním tukům. Má ale charakteristickou chuť, která sice nemusí všem vadit nicméně k tradičním chutím alespoň kapra, se moc nehodí. Olivový olej, který je vhodný pro tepelnou kuchyni, je taktéž z hlediska stability vhodný, nicméně ze stejného důvodu, příchutě se pro přípravu moc nehodí. Slunečnicový olej má sice neutrální chuť, není ale tak tepelně stabilní jako řepkový, nicméně opět ho lze použít.

Zdroj: Michaela Bebová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Nádorovým onemocněním, kterým v Česku trpí muži nejvíce, je rakovina prostaty. Zrádné je, že první stádia probíhají asymptomaticky, proto bývá přehlížena, dokud se nerozroste do závažnějších rozměrů. Jednoduchou...

Čtěte dál
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Chcete snížit riziko nejrůznějších onemocnění? Tak nahraďte nasycené tuky olivovým olejem, tvrdí vědci

Chcete snížit riziko nejrůznějších onemocnění? Tak nahraďte nasycené tuky olivovým olejem, tvrdí vědci

Harvardští vědci zjistili, že užívání olivového oleje místo margarínu, másla nebo jiných zdrojů nasycených tuků může chránit před úmrtím...
Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Advent, Vánoce a dny mezi svátky jsou kouzelným obdobím, na které se často těšíme celý rok a začínáme s tím v podstatě bezprostředně...
„Výzvy a režimy nás drží v pozoru, dietování v lednu je ale nepřirozené,“ říká odbornice

„Výzvy a režimy nás drží v pozoru, dietování v lednu je ale nepřirozené,“ říká odbornice

I když míváme volno a sportem se příliš nepředřeme, býváme po vánočním období velmi unavení. Důvodem jsou hody, které se podepisují...
Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky jsou za rohem a s nimi pak i konec roku a obojí vypadá ve většině našich domácností podobně – nejen chvíle s rodinou,...
Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Potíže se žlučníkem jsou ve skutečnosti jedněmi z nejčastějších důvodů, proč lidé trpí chronickými gastrointestinálními příznaky, které...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...
Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Než se obilná zrna zpracují do lépe rozpoznatelných forem, jsou považována za kroupy. Jak chutnají, jsou zdravé a z kolika druhů můžete...
Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků

Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků

V chladných až mrazivých dnech netoužíme po ničem jiném než po zahřátí. Proti zimě můžeme bojovat teplými oblečením a topením. Ale...
Základní mýty o přibírání, které vám kazí hezké prožití adventu a Vánoc

Základní mýty o přibírání, které vám kazí hezké prožití adventu a Vánoc

Když člověk o všem moc přemýšlí, bývá to spíše ke škodě než k užitku. To je i případ souvislosti svátečního adventního a vánočního...
Ořechy: naučte se poznat, zdali jsou kvalitní a nezávadné a jak pak zacházet s cukrovím

Ořechy: naučte se poznat, zdali jsou kvalitní a nezávadné a jak pak zacházet s cukrovím

Pečení vánočního cukroví je tu a s ním také roste spotřeba nejrůznějších druhů ořechů. Bez nich by mnoho druhů cukroví nemohlo nikdy...
KARDAMOM: exotické vánoční koření a také vyhledávané afrodiziakum

KARDAMOM: exotické vánoční koření a také vyhledávané afrodiziakum

O kardamomu se říká, že je králem koření. Jeho přínos pro naše zdraví je dobře znám už od nepaměti. Používá se pro lékařské účely,...