Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění
zdroj: Shutterstock

Advent, Vánoce a dny mezi svátky jsou kouzelným obdobím, na které se často těšíme celý rok a začínáme s tím v podstatě bezprostředně poté, co skončí. Pro mnohé z nás bývá začátek nového roku pesimistický, protože jednou nohou pořád dlíme v příjemné sváteční minulosti. Jak to změnit a nabít se zkraje nového roku optimismem?

„Ale já měl vždy Vánoce za krásný a bohulibý čas, jediný čas, kdy lidé otevírají svá srdce a pohlížejí na ostatní jako na souputníky na cestě ke hrobu a ne jako na nějaké plemeno jiných tvorů,“ říká Fred svému strýci Ebenezeru Scroogeovi, hrdinovi Dickensovi úžasné povídky Vánoční koleda. Možná to řada z nás cítí podobně, možná právě proto máme vánoční čas tak v lásce: všichni jsou tak nějak laskavější, celkové tempo se zpomaluje, i workoholici si najednou nacházejí čas na posezení s přáteli a příbuznými u sklenky vánočního punče, svařeného vína a talířku cukroví. Snad právě pro tuto hřejivou atmosféru nás později realita nového roku každoročně udeří do tváře nepřiměřeně tvrdě a tedy nejen proto, že často po delším volnu znovu nastupujeme do práce a přebíráme zaběhlé povinnosti.

Čas vybízející k zastavení se
Ne každý umí odpočívat, každý ale může odpočinku přijít na chuť, když mu dá šanci. A advent je obdobím, které k tomu přímo vybízí. Na každém kroku potkáváme připomínky toho, že bychom měli zpomalit: stánky se svařeným vínem, pečenými kaštany, pochutinami, které zkrátka nemůžeme pít a jíst rychle, protože bychom se spálili. A když tedy chvíli postojíme na místě, máme najednou čas zvednout zrak nahoru, ze země, na níž často ve spěchu bezmyšlenkovitě hledíme snažíce se stihnout nemožné a vyřídit za den maximum stanovených úkolů.

Proč se dívat nahoru
A když si dáme možnost rozhlédnout se po vší té kráse, možná si všimneme i toho, že se ostatní usmívají, prohodíme s nimi pár slov, staneme se součástí společnosti, z níž se vlastní vinou možná někdy zbytečně vyčleňujeme, protože na bezstarostné „tlachání“ prostě nemáme čas. A příště si možná u toho svařeného vína posedíme s někým, kdo je našemu srdci drahý a s kým jsme si už pěkně dlouho nepromluvili. Najednou se začneme ptát: Proč? Proč a za čím se vlastně pořád tak honím? Kam pořád spěchám? Co čekám, že dohoním nebo u čeho se bojím, že mi to uteče?

Odpovědi přicházejí samy
A odpovědi nemusíme hledat, protože se vyjevují přímo před námi: v láskyplných gestech, s nimiž si s ostatními jemně dokazujeme, na čem skutečně záleží. Na lásce, zdraví a štěstí – nejen našem, ale i těch, které milujeme, kteří jsou nám nějakým způsobem blízcí, ale vlastně všech okolo. Takže se začneme pomalu poddávat sváteční atmosféře, zapomeneme na stres, shon a rychlost všedních dní, posedíme si u pohádky, popovídáme si s blízkými, možná si po obědě na chvíli zdřímneme, otevřeme knihu, na kterou jsme se dlouho chystali, vytáhneme zápisník a začneme zapisovat, co se nám honí hlavou a jaká úžasná změna se nám to děje…

Co dělat, aby nás spěch nedohnal
Všechno nám připadá hezčí, laskavější, vlídnější, pomalejší… A potom přijde Silvestr, Nový rok, nástup do práce a pohoda je pryč. Zpět je starý životní styl, stará realita všedních dní, starý spěch, stará úzkost, stres a svírání u srdce, obava, že nestihneme, co stihnout chceme, ten tupý pocit nutící nás hnát se za čímsi neznámým jakýmkoliv způsobem… Takhle to ale být nemusí. Dobře se nemusíme cítit jen na Vánoce.

Jak být druhým i sobě oporou
Duch Vánoc s odchodem starého roku odejít nemusí. Uchovejme ho v sobě, střežme ho uvnitř sebe jako nejcennější poklad, dovolme si přenést vánoční atmosféru do každodenního života a umožněme si vidět jeho krásy nejen pár dní v roce, ale po celý rok. Jak na to? Každý den si poskytujme drobné radosti. Dělejme věci, které máme rádi, které nás naplňují. Přenastavme si priority: nejdůležitější je naše spokojenost, náš vnitřní klid, protože s takovou se můžeme stát oporou našim bližním.

Buďme odvážní
Uspěchaný člověk zahleděný do vlastních problému nikomu nedokáže pomoci a sobě už vůbec ne. Vždy, když budeme cítit, že se nás zmocňuje stará tendence spěchat, zastavme se, zavřeme oči a párkrát se zhluboka nadechněme. Uvědomme si, na čem skutečně záleží. Uvědomme si, že spěchem nic neurychlíme, jen se ochudíme o možnost vnímat krásy světa a života, neopakovatelnost přítomného okamžiku. Pohleďme vzhůru a dávejme pozornost tomu důležitému. Pěstujme v sobě lásku, dobro, laskavost a sounáležitost. Usmívejme se. Jezme dobré jídlo, dobré pití, neodbývejme se a neschovávejme se za svou práci. Nebuďme zbabělí, buďme odvážní.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát si další… Indické jídlo má schopnost získat si každého, kdo jej jednou...

Čtěte dál
„Výzvy a režimy nás drží v pozoru, dietování v lednu je ale nepřirozené,“ říká odbornice

„Výzvy a režimy nás drží v pozoru, dietování v lednu je ale nepřirozené,“ říká odbornice

I když míváme volno a sportem se příliš nepředřeme, býváme po vánočním období velmi unavení. Důvodem jsou hody, které se podepisují...
Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky jsou za rohem a s nimi pak i konec roku a obojí vypadá ve většině našich domácností podobně – nejen chvíle s rodinou,...
Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

České tradiční vánoční pokrmy se vyznačují smažením – kapra i řízky tradičně obalujeme do trojobalu, abychom je pak v rozpáleném tuku...
Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Potíže se žlučníkem jsou ve skutečnosti jedněmi z nejčastějších důvodů, proč lidé trpí chronickými gastrointestinálními příznaky, které...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...
Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Než se obilná zrna zpracují do lépe rozpoznatelných forem, jsou považována za kroupy. Jak chutnají, jsou zdravé a z kolika druhů můžete...
Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků

Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků

V chladných až mrazivých dnech netoužíme po ničem jiném než po zahřátí. Proti zimě můžeme bojovat teplými oblečením a topením. Ale...
Základní mýty o přibírání, které vám kazí hezké prožití adventu a Vánoc

Základní mýty o přibírání, které vám kazí hezké prožití adventu a Vánoc

Když člověk o všem moc přemýšlí, bývá to spíše ke škodě než k užitku. To je i případ souvislosti svátečního adventního a vánočního...
Ořechy: naučte se poznat, zdali jsou kvalitní a nezávadné a jak pak zacházet s cukrovím

Ořechy: naučte se poznat, zdali jsou kvalitní a nezávadné a jak pak zacházet s cukrovím

Pečení vánočního cukroví je tu a s ním také roste spotřeba nejrůznějších druhů ořechů. Bez nich by mnoho druhů cukroví nemohlo nikdy...
KARDAMOM: exotické vánoční koření a také vyhledávané afrodiziakum

KARDAMOM: exotické vánoční koření a také vyhledávané afrodiziakum

O kardamomu se říká, že je králem koření. Jeho přínos pro naše zdraví je dobře znám už od nepaměti. Používá se pro lékařské účely,...
Inspirace na dárky ze světa přírodní kosmetiky

Inspirace na dárky ze světa přírodní kosmetiky

Přírodní kosmetika je vítaným dárkem pod vánoční stromeček. Můžete sáhnout po lokálních výrobcích, zero waste kosmetických prostředcích...