Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění
zdroj: Shutterstock

Advent, Vánoce a dny mezi svátky jsou kouzelným obdobím, na které se často těšíme celý rok a začínáme s tím v podstatě bezprostředně poté, co skončí. Pro mnohé z nás bývá začátek nového roku pesimistický, protože jednou nohou pořád dlíme v příjemné sváteční minulosti. Jak to změnit a nabít se zkraje nového roku optimismem?

„Ale já měl vždy Vánoce za krásný a bohulibý čas, jediný čas, kdy lidé otevírají svá srdce a pohlížejí na ostatní jako na souputníky na cestě ke hrobu a ne jako na nějaké plemeno jiných tvorů,“ říká Fred svému strýci Ebenezeru Scroogeovi, hrdinovi Dickensovi úžasné povídky Vánoční koleda. Možná to řada z nás cítí podobně, možná právě proto máme vánoční čas tak v lásce: všichni jsou tak nějak laskavější, celkové tempo se zpomaluje, i workoholici si najednou nacházejí čas na posezení s přáteli a příbuznými u sklenky vánočního punče, svařeného vína a talířku cukroví. Snad právě pro tuto hřejivou atmosféru nás později realita nového roku každoročně udeří do tváře nepřiměřeně tvrdě a tedy nejen proto, že často po delším volnu znovu nastupujeme do práce a přebíráme zaběhlé povinnosti.

Čas vybízející k zastavení se
Ne každý umí odpočívat, každý ale může odpočinku přijít na chuť, když mu dá šanci. A advent je obdobím, které k tomu přímo vybízí. Na každém kroku potkáváme připomínky toho, že bychom měli zpomalit: stánky se svařeným vínem, pečenými kaštany, pochutinami, které zkrátka nemůžeme pít a jíst rychle, protože bychom se spálili. A když tedy chvíli postojíme na místě, máme najednou čas zvednout zrak nahoru, ze země, na níž často ve spěchu bezmyšlenkovitě hledíme snažíce se stihnout nemožné a vyřídit za den maximum stanovených úkolů.

Proč se dívat nahoru
A když si dáme možnost rozhlédnout se po vší té kráse, možná si všimneme i toho, že se ostatní usmívají, prohodíme s nimi pár slov, staneme se součástí společnosti, z níž se vlastní vinou možná někdy zbytečně vyčleňujeme, protože na bezstarostné „tlachání“ prostě nemáme čas. A příště si možná u toho svařeného vína posedíme s někým, kdo je našemu srdci drahý a s kým jsme si už pěkně dlouho nepromluvili. Najednou se začneme ptát: Proč? Proč a za čím se vlastně pořád tak honím? Kam pořád spěchám? Co čekám, že dohoním nebo u čeho se bojím, že mi to uteče?

Odpovědi přicházejí samy
A odpovědi nemusíme hledat, protože se vyjevují přímo před námi: v láskyplných gestech, s nimiž si s ostatními jemně dokazujeme, na čem skutečně záleží. Na lásce, zdraví a štěstí – nejen našem, ale i těch, které milujeme, kteří jsou nám nějakým způsobem blízcí, ale vlastně všech okolo. Takže se začneme pomalu poddávat sváteční atmosféře, zapomeneme na stres, shon a rychlost všedních dní, posedíme si u pohádky, popovídáme si s blízkými, možná si po obědě na chvíli zdřímneme, otevřeme knihu, na kterou jsme se dlouho chystali, vytáhneme zápisník a začneme zapisovat, co se nám honí hlavou a jaká úžasná změna se nám to děje…

Co dělat, aby nás spěch nedohnal
Všechno nám připadá hezčí, laskavější, vlídnější, pomalejší… A potom přijde Silvestr, Nový rok, nástup do práce a pohoda je pryč. Zpět je starý životní styl, stará realita všedních dní, starý spěch, stará úzkost, stres a svírání u srdce, obava, že nestihneme, co stihnout chceme, ten tupý pocit nutící nás hnát se za čímsi neznámým jakýmkoliv způsobem… Takhle to ale být nemusí. Dobře se nemusíme cítit jen na Vánoce.

Jak být druhým i sobě oporou
Duch Vánoc s odchodem starého roku odejít nemusí. Uchovejme ho v sobě, střežme ho uvnitř sebe jako nejcennější poklad, dovolme si přenést vánoční atmosféru do každodenního života a umožněme si vidět jeho krásy nejen pár dní v roce, ale po celý rok. Jak na to? Každý den si poskytujme drobné radosti. Dělejme věci, které máme rádi, které nás naplňují. Přenastavme si priority: nejdůležitější je naše spokojenost, náš vnitřní klid, protože s takovou se můžeme stát oporou našim bližním.

Buďme odvážní
Uspěchaný člověk zahleděný do vlastních problému nikomu nedokáže pomoci a sobě už vůbec ne. Vždy, když budeme cítit, že se nás zmocňuje stará tendence spěchat, zastavme se, zavřeme oči a párkrát se zhluboka nadechněme. Uvědomme si, na čem skutečně záleží. Uvědomme si, že spěchem nic neurychlíme, jen se ochudíme o možnost vnímat krásy světa a života, neopakovatelnost přítomného okamžiku. Pohleďme vzhůru a dávejme pozornost tomu důležitému. Pěstujme v sobě lásku, dobro, laskavost a sounáležitost. Usmívejme se. Jezme dobré jídlo, dobré pití, neodbývejme se a neschovávejme se za svou práci. Nebuďme zbabělí, buďme odvážní.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou životní energii. V gastronomii má pevné místo při přípravě různých...

Čtěte dál
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec je jedním z tradičních symbolů českých Velikonoc, spolu s velikonočním beránkem, kraslicemi a pomlázkou, nebo například mísou...
Velikonoční pokrmy – tipy, jak vytvořit lehká a stravitelná tradiční jídla

Velikonoční pokrmy – tipy, jak vytvořit lehká a stravitelná tradiční jídla

Velikonoce jsou mimo jiné také svátky dobrého jídla a pití. Každoroční tradicí je pečení a vaření nejrůznějších svátečních dobrot,...
Zdravá velikonoční nadílka pro děti: Tipy a inspirace, jak to udělat jinak a zdravěji

Zdravá velikonoční nadílka pro děti: Tipy a inspirace, jak to udělat jinak a zdravěji

K Velikonocům patří dobré jídlo. Dobré ale nemusí být synonymem pro sladké a tučné, jak si my Češi až příliš často myslíme. I zdravé...
Velikonoce den po dni: Co a kdy jíst, abyste dodrželi tradice

Velikonoce den po dni: Co a kdy jíst, abyste dodrželi tradice

Svátky smutné i veselé, spojované se smrtí i Zmrtvýchvstáním Ježíše Krista, se sluncem, zelení a teplem. To všechno přinášejí Velikonoce,...
Kroky, které vám pomohou překonat jarní únavu a celkové rozpolcení

Kroky, které vám pomohou překonat jarní únavu a celkové rozpolcení

Na jaro se většina z nás těší dlouho dopředu. Když ovšem teploty skutečně začnou stoupat a sluníčko na obloze získává stále větší a...
Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pokud se vyhýbáte lepku a přesto hledáte potraviny, které poskytují všechny výhody obilovin, jistě si zamilujete pohanku. Nejen, že...
Kozinec blanitý: silný adaptogen, který podpoří vaši vitalitu a odolnost

Kozinec blanitý: silný adaptogen, který podpoří vaši vitalitu a odolnost

V tradiční čínské medicíně se používá po staletí. Často je propagován pro příznivé účinky na imunitu, játra a srdce i cévy. A to pořád...
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...
„Výzvy a režimy nás drží v pozoru, dietování v lednu je ale nepřirozené,“ říká odbornice

„Výzvy a režimy nás drží v pozoru, dietování v lednu je ale nepřirozené,“ říká odbornice

I když míváme volno a sportem se příliš nepředřeme, býváme po vánočním období velmi unavení. Důvodem jsou hody, které se podepisují...
Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky jsou za rohem a s nimi pak i konec roku a obojí vypadá ve většině našich domácností podobně – nejen chvíle s rodinou,...
Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

České tradiční vánoční pokrmy se vyznačují smažením – kapra i řízky tradičně obalujeme do trojobalu, abychom je pak v rozpáleném tuku...