4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce

4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce
zdroj: Shutterstock

Od většiny výživových poradců i lékařů slýcháme, že máme jíst hodně ovoce a zeleniny. Jak to ale udělat a kam zeleninu zařadit, aby se nám její každodenní konzumace nezprotivila? Odborníci nám prozradili několik kreativních způsobů.

1. Zkuste zeleninu a ovoce v tekutém stavu
Díky smoothie do sebe dostanete nejen velké množství ovoce a zeleniny, ale je i skvělou záchranou v případě, že se ráno nestíháte nasnídat. Dejte si však pozor, abyste si nepřipravili kalorickou bombu, po které budete mít rychle hlad. „Jednou z možností, jak smoothie udělat nutričně vyváženější, je přidat do něj zeleninu. Chuťově neutrální je například listový špenát,“ dává svůj tip Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita. Pokud smoothie plánujete na snídani, můžete do něj nasypat i malé množství ovesných vloček, které vám pomohou udržet na delší dobu pocit sytosti.

2. Připravte si hřejivou zeleninovou polévku
V chladném počasí není nic lepšího, než se zahřát talířem teplé polévky. Kromě toho je to ideální způsob, jak do sebe dostat hned několik druhů zeleniny a tím zvýšit příjem všech prospěšných látek, které daná zelenina obsahuje. Připravit si můžete poctivý silný vývar se zeleninou, krémovou polévku z dýně hokaido, brokolice či špenátu, nebo vyzkoušet méně tradiční zeleninu, jako je tuřín. „Tuřín patří mezi levnou zeleninu, přitom má výbornou chuť, je výživný, má minimum kalorií a má významné účinky na lidské zdraví,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu NATURHOUSE.

Zajímavost: Věděli jste, že tuřín je výborným zdrojem vitamínu A a C, obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny, karoten, draslík a vápník? Kromě toho tuřín stimuluje peristaltiku střev a zlepšuje trávení, díky čemuž se používá proti chorobám zažívacího traktu.

3. Milujete ovesné kaše? Dejte si její slanou variantu
Ovesné kaše na sladko jsou dlouhodobě velký trend. V případě slané ovesná kaše jde však spíše o méně tradiční variantu. Přitom jakmile kaši na slano ochutnáte, zamilujete si ji podobně jako sladkou kaši s oříškovým máslem. „Kaši na slano si můžete připravit se žampiony, avokádem nebo třeba sušenými rajčaty,“ doporučuje Michaela Ryglová.

4. Nebojte se nezvyklé kombinace zeleniny a ovoce
K zakomponování většího množství ovoce a zeleniny do jídelníčku a zároveň k jeho oživení jsou vhodné různé druhy salátů. Nebojte se přitom kombinovat ovoce a zeleninu, a to i v neobvyklé podobě. „Ačkoliv v zimě není na studené saláty až taková chuť, navíc organismus ochlazují, nemusíte se bez nich obejít úplně. Pokud si je na doplnění chuti čas od času přidáte ke kvalitní bílkovině a tepelně upravené zelenině, můžete si je dopřát i v zimním období. Ověřenou pochoutkou pro zdraví a redukci váhy je fenyklový salát. Výborně chutná s pomerančem,“ radí Věra Burešová.

Zajímavost: Fenykl je nízkoenergetická zelenina, a proto se doporučuje i lidem, kteří bojují s nadváhou. Má poměrně vysoký obsah vlákniny, vitamínu C, je v něm také draslík a kyselina listová. Navíc je výborným pomocníkem pro zažívání, podporuje imunitu a posiluje nervy. Hodí se nejen do studených salátů, ale i k tepelné úpravě.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli batátů. Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten, který je důležitý...

Čtěte dál
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...