Od většiny výživových poradců i lékařů slýcháme, že máme jíst hodně ovoce a zeleniny. Jak to ale udělat a kam zeleninu zařadit, aby se nám její každodenní konzumace nezprotivila? Odborníci nám prozradili několik kreativních způsobů.
1. Zkuste zeleninu a ovoce v tekutém stavu
Díky smoothie do sebe dostanete nejen velké množství ovoce a zeleniny, ale je i skvělou záchranou v případě, že se ráno nestíháte nasnídat. Dejte si však pozor, abyste si nepřipravili kalorickou bombu, po které budete mít rychle hlad. „Jednou z možností, jak smoothie udělat nutričně vyváženější, je přidat do něj zeleninu. Chuťově neutrální je například listový špenát,“ dává svůj tip Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita. Pokud smoothie plánujete na snídani, můžete do něj nasypat i malé množství ovesných vloček, které vám pomohou udržet na delší dobu pocit sytosti.
2. Připravte si hřejivou zeleninovou polévku
V chladném počasí není nic lepšího, než se zahřát talířem teplé polévky. Kromě toho je to ideální způsob, jak do sebe dostat hned několik druhů zeleniny a tím zvýšit příjem všech prospěšných látek, které daná zelenina obsahuje. Připravit si můžete poctivý silný vývar se zeleninou, krémovou polévku z dýně hokaido, brokolice či špenátu, nebo vyzkoušet méně tradiční zeleninu, jako je tuřín. „Tuřín patří mezi levnou zeleninu, přitom má výbornou chuť, je výživný, má minimum kalorií a má významné účinky na lidské zdraví,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu NATURHOUSE.
Zajímavost: Věděli jste, že tuřín je výborným zdrojem vitamínu A a C, obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny, karoten, draslík a vápník? Kromě toho tuřín stimuluje peristaltiku střev a zlepšuje trávení, díky čemuž se používá proti chorobám zažívacího traktu.
3. Milujete ovesné kaše? Dejte si její slanou variantu
Ovesné kaše na sladko jsou dlouhodobě velký trend. V případě slané ovesná kaše jde však spíše o méně tradiční variantu. Přitom jakmile kaši na slano ochutnáte, zamilujete si ji podobně jako sladkou kaši s oříškovým máslem. „Kaši na slano si můžete připravit se žampiony, avokádem nebo třeba sušenými rajčaty,“ doporučuje Michaela Ryglová.
4. Nebojte se nezvyklé kombinace zeleniny a ovoce
K zakomponování většího množství ovoce a zeleniny do jídelníčku a zároveň k jeho oživení jsou vhodné různé druhy salátů. Nebojte se přitom kombinovat ovoce a zeleninu, a to i v neobvyklé podobě. „Ačkoliv v zimě není na studené saláty až taková chuť, navíc organismus ochlazují, nemusíte se bez nich obejít úplně. Pokud si je na doplnění chuti čas od času přidáte ke kvalitní bílkovině a tepelně upravené zelenině, můžete si je dopřát i v zimním období. Ověřenou pochoutkou pro zdraví a redukci váhy je fenyklový salát. Výborně chutná s pomerančem,“ radí Věra Burešová.
Zajímavost: Fenykl je nízkoenergetická zelenina, a proto se doporučuje i lidem, kteří bojují s nadváhou. Má poměrně vysoký obsah vlákniny, vitamínu C, je v něm také draslík a kyselina listová. Navíc je výborným pomocníkem pro zažívání, podporuje imunitu a posiluje nervy. Hodí se nejen do studených salátů, ale i k tepelné úpravě.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?
Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli batátů. Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten, který je důležitý...
Čtěte dál
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?
