Co se stane, když začnete vynechávat v jídelníčku mléko, maso nebo lepek

Co se stane, když začnete vynechávat v jídelníčku mléko, maso nebo lepek
zdroj: Shutterstock

Již nějakou dobou je trendem eliminovat z jídelníčku určité skupiny potravin, ať už ze zdravotních, hubnoucích nebo etických příčin. Pokud je to dáno od lékaře a trpíme určitým onemocněním, které nám nedovoluje některé potraviny jíst, je to v pořádku. Ale co ti ostatní? Mají k tomu opravdu ty správné důvody, nebo jde jen o velkou bublinu a pouhý hit dnešní doby?

Živočišné produkty
Dnes patří mezi hlavní důvody pro vegetariánství a veganství nejčastěji etika a ekologie. Rovněž se můžeme setkat s názory, že trávení masa a živočišných produktů náš organismus zbytečně zatěžuje. Vyznavači těchto výživových směrů také uvádějí, že se bez této skupiny potravin cítí lépe, lehčeji a že mají více energie. Současně trvají na tom, že vše potřebné lze dostatečně doplnit i z rostlinných zdrojů. Jaká je ale pravda?

Opravdu je možné stravovat se zdravě jak vegetariánsky, tak vegansky. Chce to ale tomu dát více pozornosti, plánovat a také (zejména u veganství) vhodně suplementovat. Získat všechny živiny u vegetariánství není až takový problém, protože například dostatek bílkovin získáte z mléčných výrobků, z vajec nebo luštěnin. Vždy je ale nutné pamatovat na to, že maso musí být nahrazeno plnohodnotně, což není hrstka luštěnin nebo kousek sýra jednou za čas. Problém může být i v nedostatku železa. U veganství hrozí o něco větší riziko nedostatku bílkovin a také bývá problém kromě deficitu železa také v nedostatku vápníku. Pozornost by měla být směřována rovněž na dostatek zinku a suplementace je nutná v případě vitamínu B12 a vitamínu D. Pozor také na pestrost a konzumaci příliš mnoho cukru nebo smažených pokrmů.

Mléko a mléčné výrobky
Mléčné výrobky byly celkem dlouho zatracované jako příliš tučné, a to vedlo k větší poptávce po nízkotučných verzích. Mezi velmi rozšířené mýty patří také to, že mléko zahleňuje a způsobuje pocit nafouknutí a těžkosti. Mnoho lidí rovněž uvádí, že se bez mléka cítí lépe a zlepšila se jim pokožka. Vegani mají ještě argument, že člověk je jediný tvor, který pije mateřské mléko jiného živočišného druhu, a vlastně ho ani nepotřebuje, když vápník se dá získat i z rostlinných zdrojů. A co je na tom pravdy?

O mléčných výrobcích se toho už namluvilo skutečně hodně. Vezměme to postupně. Nízkotučné verze mohou skutečně mít smysl pro někoho, kdo nemá dostatečnou fyzickou aktivitu a tuk nevyužívá jako zdroj energie. Problém ale je, když to jediné, na co se člověk ohlíží, je obsah tuku, a podle toho si zvolí daný výrobek. I nízkotučné výrobky mohou být plné cukru a různých aditiv. Další věcí jsou ony trávicí či kožní potíže. Samozřejmě jiné je to v případě zdravotních důvodů, kdy je vám diagnostikována například laktózová intolerance. S věkem navíc roste šance, že laktózu vaše tělo již nebude tolerovat jako dříve. Po konzumace mléka pak skutečně mohou tito lidé pociťovat nevolnosti a určitý diskomfort. V takových případech je pak vhodné zkoušet fermentované produkty, které obsahují minimum laktózy (jogurt, kefír, zakysaná smetana) a vyhýbat se klasickému mléku či smetaně, tvarohu apod.

A to, že je člověk jediným druhem, který pije mléko? To není úplně pádný argument, proč se mléku vyhýbat. Člověk dělá mnoho věcí, které jiné živočišné druhy ne. A rostlinné zdroje sice mohou obsahovat dostatek vápníku, ten však v takovém případě bývá hůře využitelný. Srovnejme si to na množství. Například 100 g mléka, kousek sýra nebo jogurt člověk sní jako nic, aby pokryl dávku vápníku. 100 g ořechů už je ale větší oříšek. Není to tak jednoduché, jak se zdá. Pravda je zkrátka taková, že mléčné výrobky jsou vůbec tím nejlepším zdrojem vápníku a ideální je volit výrobky kysané, neochucené, a ne příliš tučné.

Lepek
Celá řada lidí dnes tvrdí, že jim lepek nedělá dobře, má s ním problém, cítí se po něm nafouknutí a bez něj je jim lépe. Častým argumentem, proč se lidé lepku vyhýbají, je také genetická modifikace pšenice, a tudíž nemá být náš organismus adaptován na její trávení. Určitá skupina lidí musí skutečně lepek z jídelníčku vyřadit, protože jim zdravotně škodí (řeč je o alergiích, celiakii apod.). Pokud ale ničím takovým netrpíte, je přinejmenším odvážné vyřazovat lepek z jídelníčku na vlastní pěst, protože hrozí nedostatek některých živin.

Bezlepkový jídelníček se dá sestavit plnohodnotně. Kromě vyšší finanční náročnosti to ale dá více práce a času při plánování. Lehce se může stát, že bezlepková strava nebude obsahovat dostatek vlákniny. Nebo naopak bude bohatá na jednoduché cukry, nekvalitní škroby a levné kukuřičné náhražky. V každém případě lepek nijak trávení neškodí a nelepí střevo, jak si mnozí lidé myslí. Lepek ani nezabraňuje hubnutí a ani nezpůsobuje přibírání. Pokud jste zhubli v důsledku vyřazení lepku, je to díky celkovému snížení množství sacharidů, nikoliv lepkem jako takovým. Pokud jste tedy zdravotně v pořádku, lepku se nevyhýbejte. Pouze je důležité myslet na to, že pšenice není jediná obilovina na světě a měli bychom tedy konzumovat různé druhy zdroje lepku.

Zdroj: autor

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Světový den osteoporózy. Jaké jsou rizikové faktory onemocnění a jak preventivně upravit jídelníček?

Světový den osteoporózy. Jaké jsou rizikové faktory onemocnění a jak preventivně upravit jídelníček?

V České republice byla v roce 2000 založena Liga proti osteoporóze snažící se poukázat, edukovat, předcházet, a tedy i porazit tohoto tichého zloděje kostí. Dnešek 20. října je světovým dnem osteoporózy....

Čtěte dál
První pomoc na spáleniny od sluníčka – jaké přírodní produkty rychle pomohou s hojením?

První pomoc na spáleniny od sluníčka – jaké přírodní produkty rychle pomohou s hojením?

Spáleniny od slunce nejsou nic příjemného. Přitom si je odnesete domů z pobytu u vody nebo letního volejbalu velmi snadno. Naštěstí...
Vyhněte se nedostatku vápníku. Zde jsou způsoby, jak podpořit jeho vstřebávání z potravin

Vyhněte se nedostatku vápníku. Zde jsou způsoby, jak podpořit jeho vstřebávání z potravin

Nedostatku vápníku se bohužel nevyhneme jenom tím, že jej budeme ve stravě dostatečně přijímat. Je totiž třeba myslet na to, že některé...
Není jogurt jako jogurt. Představujeme typy dezertů, o kterých možná ani nevíte

Není jogurt jako jogurt. Představujeme typy dezertů, o kterých možná ani nevíte

V jídelníčku mnohých z nás se objevují jogurty, kterých je však na trhu poměrně velké množství. Kromě klasického jogurtu obchodníci...
Strava má velký vliv na plodnost žen i mužů. Jakým potravinám byste se měli vyhnout?

Strava má velký vliv na plodnost žen i mužů. Jakým potravinám byste se měli vyhnout?

Asi pro žádnou ženu nebude velkým překvapením informace, že pro zvýšení šance na početí je důležitá správná a zdravá strava. Které...
Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Naše střeva hrají obrovskou roli v tom, jak dobře nebo špatně se cítíme. Proto se určitě vyplatí starat se o jejich zdraví a kondici....
Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky našeho organismu ale i všech živočichů. Jsou nezbytné pro růst i regeneraci...
Moře nemáme, ale ryby bychom měli konzumovat pravidelně. V čem je jejich přínos pro zdraví?

Moře nemáme, ale ryby bychom měli konzumovat pravidelně. V čem je jejich přínos pro zdraví?

Ryby a pokrmy z nich by měly být nedílnou součástí zdravého stravování. Každý dnes již ví, že ryby jsou zdrojem mnoha cenných látek...
Jak se stravovat při laktózové intoleranci? Dnes si již nemusíte odpírat mléčné výrobky!

Jak se stravovat při laktózové intoleranci? Dnes si již nemusíte odpírat mléčné výrobky!

Různé druhy mléčných výrobků patří mezi oblíbenou součást jídelníčků. A není divu. Pokud zvolíte ty správné druhy, dodáte tělu slušnou...
Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Kdekdo vnímá jídlo jen jako prostředek k utišení kručícího žaludku, ale už neřeší, jaký druh potravin k tomu zvolí. Často se setkáme...
Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Existuje řada potravin, které jsou zdravotně přínosné pro tělo. Hodně ale záleží na tom, v jakou roční dobu dané potraviny konzumujeme....
Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Sýry patří mezi nejoblíbenější potraviny u nás i ve světě. Řada lidí si bez této voňavé pochoutky neumí představit žádný pokrm nebo...