Již nějakou dobou je trendem eliminovat z jídelníčku určité skupiny potravin, ať už ze zdravotních, hubnoucích nebo etických příčin. Pokud je to dáno od lékaře a trpíme určitým onemocněním, které nám nedovoluje některé potraviny jíst, je to v pořádku. Ale co ti ostatní? Mají k tomu opravdu ty správné důvody, nebo jde jen o velkou bublinu a pouhý hit dnešní doby?
Živočišné produkty
Dnes patří mezi hlavní důvody pro vegetariánství a veganství nejčastěji etika a ekologie. Rovněž se můžeme setkat s názory, že trávení masa a živočišných produktů náš organismus zbytečně zatěžuje. Vyznavači těchto výživových směrů také uvádějí, že se bez této skupiny potravin cítí lépe, lehčeji a že mají více energie. Současně trvají na tom, že vše potřebné lze dostatečně doplnit i z rostlinných zdrojů. Jaká je ale pravda?
Opravdu je možné stravovat se zdravě jak vegetariánsky, tak vegansky. Chce to ale tomu dát více pozornosti, plánovat a také (zejména u veganství) vhodně suplementovat. Získat všechny živiny u vegetariánství není až takový problém, protože například dostatek bílkovin získáte z mléčných výrobků, z vajec nebo luštěnin. Vždy je ale nutné pamatovat na to, že maso musí být nahrazeno plnohodnotně, což není hrstka luštěnin nebo kousek sýra jednou za čas. Problém může být i v nedostatku železa. U veganství hrozí o něco větší riziko nedostatku bílkovin a také bývá problém kromě deficitu železa také v nedostatku vápníku. Pozornost by měla být směřována rovněž na dostatek zinku a suplementace je nutná v případě vitamínu B12 a vitamínu D. Pozor také na pestrost a konzumaci příliš mnoho cukru nebo smažených pokrmů.
Mléko a mléčné výrobky
Mléčné výrobky byly celkem dlouho zatracované jako příliš tučné, a to vedlo k větší poptávce po nízkotučných verzích. Mezi velmi rozšířené mýty patří také to, že mléko zahleňuje a způsobuje pocit nafouknutí a těžkosti. Mnoho lidí rovněž uvádí, že se bez mléka cítí lépe a zlepšila se jim pokožka. Vegani mají ještě argument, že člověk je jediný tvor, který pije mateřské mléko jiného živočišného druhu, a vlastně ho ani nepotřebuje, když vápník se dá získat i z rostlinných zdrojů. A co je na tom pravdy?
O mléčných výrobcích se toho už namluvilo skutečně hodně. Vezměme to postupně. Nízkotučné verze mohou skutečně mít smysl pro někoho, kdo nemá dostatečnou fyzickou aktivitu a tuk nevyužívá jako zdroj energie. Problém ale je, když to jediné, na co se člověk ohlíží, je obsah tuku, a podle toho si zvolí daný výrobek. I nízkotučné výrobky mohou být plné cukru a různých aditiv. Další věcí jsou ony trávicí či kožní potíže. Samozřejmě jiné je to v případě zdravotních důvodů, kdy je vám diagnostikována například laktózová intolerance. S věkem navíc roste šance, že laktózu vaše tělo již nebude tolerovat jako dříve. Po konzumace mléka pak skutečně mohou tito lidé pociťovat nevolnosti a určitý diskomfort. V takových případech je pak vhodné zkoušet fermentované produkty, které obsahují minimum laktózy (jogurt, kefír, zakysaná smetana) a vyhýbat se klasickému mléku či smetaně, tvarohu apod.
A to, že je člověk jediným druhem, který pije mléko? To není úplně pádný argument, proč se mléku vyhýbat. Člověk dělá mnoho věcí, které jiné živočišné druhy ne. A rostlinné zdroje sice mohou obsahovat dostatek vápníku, ten však v takovém případě bývá hůře využitelný. Srovnejme si to na množství. Například 100 g mléka, kousek sýra nebo jogurt člověk sní jako nic, aby pokryl dávku vápníku. 100 g ořechů už je ale větší oříšek. Není to tak jednoduché, jak se zdá. Pravda je zkrátka taková, že mléčné výrobky jsou vůbec tím nejlepším zdrojem vápníku a ideální je volit výrobky kysané, neochucené, a ne příliš tučné.
Lepek
Celá řada lidí dnes tvrdí, že jim lepek nedělá dobře, má s ním problém, cítí se po něm nafouknutí a bez něj je jim lépe. Častým argumentem, proč se lidé lepku vyhýbají, je také genetická modifikace pšenice, a tudíž nemá být náš organismus adaptován na její trávení. Určitá skupina lidí musí skutečně lepek z jídelníčku vyřadit, protože jim zdravotně škodí (řeč je o alergiích, celiakii apod.). Pokud ale ničím takovým netrpíte, je přinejmenším odvážné vyřazovat lepek z jídelníčku na vlastní pěst, protože hrozí nedostatek některých živin.
Bezlepkový jídelníček se dá sestavit plnohodnotně. Kromě vyšší finanční náročnosti to ale dá více práce a času při plánování. Lehce se může stát, že bezlepková strava nebude obsahovat dostatek vlákniny. Nebo naopak bude bohatá na jednoduché cukry, nekvalitní škroby a levné kukuřičné náhražky. V každém případě lepek nijak trávení neškodí a nelepí střevo, jak si mnozí lidé myslí. Lepek ani nezabraňuje hubnutí a ani nezpůsobuje přibírání. Pokud jste zhubli v důsledku vyřazení lepku, je to díky celkovému snížení množství sacharidů, nikoliv lepkem jako takovým. Pokud jste tedy zdravotně v pořádku, lepku se nevyhýbejte. Pouze je důležité myslet na to, že pšenice není jediná obilovina na světě a měli bychom tedy konzumovat různé druhy zdroje lepku.
Zdroj: autor
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
![Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_main_img/uploads/article_images/63948168063edf8a5cc06fcc2627f7dc.jpeg)
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?
Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými druhy výroby než právě kvašením. Jde o nápoje získané fermentací,...
Čtěte dál![Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/b0cb4a6dfbd69c61d572dfc00b8a67be.jpeg)
Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?
![Potraviny, které prospívají zdraví našich střev](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/4a08bfe4a77dab4f3f8441bbf6a15ec5.jpeg)
Potraviny, které prospívají zdraví našich střev
![Mák není jen posypka na rohlík. Proč a v jaké formě ho zařadit do jídelníčku?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/701ccd1f8a900f2ee3f79d45f132d981.jpeg)
Mák není jen posypka na rohlík. Proč a v jaké formě ho zařadit do jídelníčku?
![Světový den osteoporózy. Jaké jsou rizikové faktory onemocnění a jak preventivně upravit jídelníček?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/fa9afefbbd48fab9fde5ef743c0d5744.jpeg)
Světový den osteoporózy. Jaké jsou rizikové faktory onemocnění a jak preventivně upravit jídelníček?
![První pomoc na spáleniny od sluníčka – jaké přírodní produkty rychle pomohou s hojením?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/79d1d4810e0845cfeb4c3fcd0c57be4f.jpeg)
První pomoc na spáleniny od sluníčka – jaké přírodní produkty rychle pomohou s hojením?
![Vyhněte se nedostatku vápníku. Zde jsou způsoby, jak podpořit jeho vstřebávání z potravin](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/aa58f9418ab3824a3a3381c67b8e90db.jpeg)
Vyhněte se nedostatku vápníku. Zde jsou způsoby, jak podpořit jeho vstřebávání z potravin
![Není jogurt jako jogurt. Představujeme typy dezertů, o kterých možná ani nevíte](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/debff3690e09d37efe7cc2fa581cbcd6.jpeg)
Není jogurt jako jogurt. Představujeme typy dezertů, o kterých možná ani nevíte
![Strava má velký vliv na plodnost žen i mužů. Jakým potravinám byste se měli vyhnout?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/037a30f8ff5106ed94301ee0284f1922.jpeg)
Strava má velký vliv na plodnost žen i mužů. Jakým potravinám byste se měli vyhnout?
![Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/11e9c6ffaec685ecd7388ad32df6eceb.jpeg)
Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení
![Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/65764f434f2d220b1b06feb61cf956bb.jpeg)
Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl
![Moře nemáme, ale ryby bychom měli konzumovat pravidelně. V čem je jejich přínos pro zdraví?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/06bd9c2273edcf3691d06863c8d45e07.jpeg)