Veganské jídlo, které si v poslední době získává velkou oblibu, je velmi snadné na přípravu a získá si vás svou originalitou, chutí a rovněž příznivým nutričním profilem. Co je Buddha Bowl, proč je vlastně tak populární a jak si něco takového můžete připravit u vás doma?
Veganství, vegetariánství a flexitariánství jsou výživové styly přející omezení nebo úplnému vysazení živočišných produktů a aktuálně zažívají obrovský boom. Ať už za tím stojí starost o budoucnost planety, soucit se zvířaty nebo zkrátka jen to, že se lidé na rostlinné stravě cítí dobře, výsledkem je, že do hledáčku široké veřejnosti se dostávají i jídla, která by jen před pár lety neměla vůbec šanci před tak velkým publikem obstát. Jedním z nich je i úžasné Buddha Bowl. O jaké jídlo se jedná a co budete potřebovat pro jeho přípravu?
Co je Buddha Bowl
Jde o jeden z nejlepších a nejvěrnějších příkladů zdravého a udržitelného rostlinného jídla. Na popularitě začalo nabývat od roku 2013 a od této doby jeho oblíbenost zatím stále roste, dílem i díky sociálním sítím jako je Instagram nebo Pinterest, kde je možné shlédnout jeho dokonale vypadající snímky, při pohledu na něž se doslova sbíhají sliny v ústech. Charakteristikou, která jej odlišuje od jiných pokrmů stejného typu, je skutečnost, že se jedná o jídlo čistě veganské.
Proč se mluví o Buddhovi
Neexistuje žádný konsenzus, proč se pokrmu říká zrovna Buddha Bowl. Někteří se domnívají, že tvar mísy, v níž se podává, napodobuje výrazné břicho Budai, smějícího se čínského mnicha mylně zaměňovaného za Buddhu. Jiní jsou toho názoru, že je to kvůli nutriční a ideologické rovnováze, která pokrm charakterizuje. Podle některých lze totiž myšlenku buddhismu interpretovat právě takto – ačkoliv se může zdát snadné jej realizovat, v praxi můžete narazit na pár zádrhelů. Pokud však vytrváte, výsledek bude stát za to.
Jak pokrm připravit
Základ Buddha Bowl tvoří 5 ingrediencí, které se dají různě obměňovat, proto můžete mít pokrm vždy malinko jiný a nikdy vás tak nemusí přestat bavit.
- Jako první je nutné vybrat obilovinu jako zdroj sacharidů – zde můžete sáhnout po klasické či hnědé rýži, quinoe, freekehu, kuskusu, bulguru či pohance. Obilovina by měla tvořit čtvrtinu porce a měla by být nachystána dopředu, protože by měla být studená.
- Další čtvrtina náleží bílkovině rostlinného původu, tedy tofu, čočce, fazolím, sójovému masu, seitanu, robi nebo i ořechům. Potraviny by měly být suché, ale jejich vlhkost neměnila vzhled a texturu celkového výsledku.
- Třetí čtvrtinu by měla zaujmout zelenina, ideálně sezónní. Možností máte bezpočet, hodí se třeba květák, paprika, řepa, cibule, mrkev, růžičková kapusta nebo i červené brambory či dýně. Zelenina by měla být uvařená nebo upečená, ale opět vychladlá.
- Všechno završuje porce zelené ingredience jako je rukola, polníček, avokádo, špenát, celer nebo mangold. Potraviny můžete i kombinovat, důležité je ale zachovat poměry.
- Posledním krokem je vybrat bylinky a další přísady, které pokrm dochutí. Neměly by však zakrýt přirozené aroma obsažených ingrediencí – jedná se o pomyslnou třešničku na dortu. Hodí se třeba hummus, koriandr, petrželka, sójová omáčka, citronová šťáva, olivový olej, balsamikový ocet, pepř, tahini omáčka, řecký jogurt nebo sezamová semínka.
Zdroj: steptohealth.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví
Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou životní energii. V gastronomii má pevné místo při přípravě různých...
Čtěte dál
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Vejce z pohledu výživy – kolik obsahují bílkovin a opravdu se musíme bát cholesterolu?

4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Na co vsadit v roce 2022: trendy, které vám pomohou zachovat pevné zdraví a štíhlé tělo
