Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl

Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl
zdroj: Shutterstock

Veganské jídlo, které si v poslední době získává velkou oblibu, je velmi snadné na přípravu a získá si vás svou originalitou, chutí a rovněž příznivým nutričním profilem. Co je Buddha Bowl, proč je vlastně tak populární a jak si něco takového můžete připravit u vás doma?

Veganství, vegetariánství a flexitariánství jsou výživové styly přející omezení nebo úplnému vysazení živočišných produktů a aktuálně zažívají obrovský boom. Ať už za tím stojí starost o budoucnost planety, soucit se zvířaty nebo zkrátka jen to, že se lidé na rostlinné stravě cítí dobře, výsledkem je, že do hledáčku široké veřejnosti se dostávají i jídla, která by jen před pár lety neměla vůbec šanci před tak velkým publikem obstát. Jedním z nich je i úžasné Buddha Bowl. O jaké jídlo se jedná a co budete potřebovat pro jeho přípravu?

Co je Buddha Bowl
Jde o jeden z nejlepších a nejvěrnějších příkladů zdravého a udržitelného rostlinného jídla. Na popularitě začalo nabývat od roku 2013 a od této doby jeho oblíbenost zatím stále roste, dílem i díky sociálním sítím jako je Instagram nebo Pinterest, kde je možné shlédnout jeho dokonale vypadající snímky, při pohledu na něž se doslova sbíhají sliny v ústech. Charakteristikou, která jej odlišuje od jiných pokrmů stejného typu, je skutečnost, že se jedná o jídlo čistě veganské.

Proč se mluví o Buddhovi
Neexistuje žádný konsenzus, proč se pokrmu říká zrovna Buddha Bowl. Někteří se domnívají, že tvar mísy, v níž se podává, napodobuje výrazné břicho Budai, smějícího se čínského mnicha mylně zaměňovaného za Buddhu. Jiní jsou toho názoru, že je to kvůli nutriční a ideologické rovnováze, která pokrm charakterizuje. Podle některých lze totiž myšlenku buddhismu interpretovat právě takto – ačkoliv se může zdát snadné jej realizovat, v praxi můžete narazit na pár zádrhelů. Pokud však vytrváte, výsledek bude stát za to.

Jak pokrm připravit
Základ Buddha Bowl tvoří 5 ingrediencí, které se dají různě obměňovat, proto můžete mít pokrm vždy malinko jiný a nikdy vás tak nemusí přestat bavit.

  • Jako první je nutné vybrat obilovinu jako zdroj sacharidů – zde můžete sáhnout po klasické či hnědé rýži, quinoe, freekehu, kuskusu, bulguru či pohance. Obilovina by měla tvořit čtvrtinu porce a měla by být nachystána dopředu, protože by měla být studená.
  • Další čtvrtina náleží bílkovině rostlinného původu, tedy tofu, čočce, fazolím, sójovému masu, seitanu, robi nebo i ořechům. Potraviny by měly být suché, ale jejich vlhkost neměnila vzhled a texturu celkového výsledku.
  • Třetí čtvrtinu by měla zaujmout zelenina, ideálně sezónní. Možností máte bezpočet, hodí se třeba květák, paprika, řepa, cibule, mrkev, růžičková kapusta nebo i červené brambory či dýně. Zelenina by měla být uvařená nebo upečená, ale opět vychladlá.
  • Všechno završuje porce zelené ingredience jako je rukola, polníček, avokádo, špenát, celer nebo mangold. Potraviny můžete i kombinovat, důležité je ale zachovat poměry.
  • Posledním krokem je vybrat bylinky a další přísady, které pokrm dochutí. Neměly by však zakrýt přirozené aroma obsažených ingrediencí – jedná se o pomyslnou třešničku na dortu. Hodí se třeba hummus, koriandr, petrželka, sójová omáčka, citronová šťáva, olivový olej, balsamikový ocet, pepř, tahini omáčka, řecký jogurt nebo sezamová semínka.

Zdroj: steptohealth.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Jde o potravinu levnou, lokální, chutnou a hlavně zdravou. Koncentrovaný zdroj živin a vitamínů, včetně důležitých probiotik. To je kysané zelí. Právě teď je ideální doba na jeho konzumaci, jíst bychom...

Čtěte dál
Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

S podzimem a dlouhými sychravými večery nastává období, kdy s ubýváním světla ubývá i naše energie a tím také chuť k pohybu. Trávíme...
Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa patří zcela právem mezi superpotraviny, ale bohužel ji řada z nás neocení, a to kvůli její nakládané verzi, kterou nám...
Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Podzimní období se nese ve znamení sklizně, přičemž toho bývá najednou tolik, že nelze všechno ihned spotřebovat. Přebytky by byla...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

S příchodem podzimu na trhu již běžně najdeme různé druhy dýně, například hokkaido, máslovou, špagetovou nebo patizon. Sice si své...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Kdokoliv se o jídlo a výživu jako takovou jen trochu zajímá, určitě si všiml trendů posledních let, mezi které patří nejen návrat k...
Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Stává se, že večeře mají lidé sklon šidit. Někteří mají obavy z přibírání, proto pojmou večeři velice lehce, jiní raději vynechají...
Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Jen málokterý výživový styl se dostal tolik do povědomí a je tak oblíbený, jako je nízkosacharidové stravování. Pokud chcete omezit...
Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Léto už se ukazuje v plné síle a spousta druhů ovoce a zeleniny má právě teď svůj vrchol v podobě zrajících čerstvých plodů. V rámci...