Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl

Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl
zdroj: Shutterstock

Veganské jídlo, které si v poslední době získává velkou oblibu, je velmi snadné na přípravu a získá si vás svou originalitou, chutí a rovněž příznivým nutričním profilem. Co je Buddha Bowl, proč je vlastně tak populární a jak si něco takového můžete připravit u vás doma?

Veganství, vegetariánství a flexitariánství jsou výživové styly přející omezení nebo úplnému vysazení živočišných produktů a aktuálně zažívají obrovský boom. Ať už za tím stojí starost o budoucnost planety, soucit se zvířaty nebo zkrátka jen to, že se lidé na rostlinné stravě cítí dobře, výsledkem je, že do hledáčku široké veřejnosti se dostávají i jídla, která by jen před pár lety neměla vůbec šanci před tak velkým publikem obstát. Jedním z nich je i úžasné Buddha Bowl. O jaké jídlo se jedná a co budete potřebovat pro jeho přípravu?

Co je Buddha Bowl
Jde o jeden z nejlepších a nejvěrnějších příkladů zdravého a udržitelného rostlinného jídla. Na popularitě začalo nabývat od roku 2013 a od této doby jeho oblíbenost zatím stále roste, dílem i díky sociálním sítím jako je Instagram nebo Pinterest, kde je možné shlédnout jeho dokonale vypadající snímky, při pohledu na něž se doslova sbíhají sliny v ústech. Charakteristikou, která jej odlišuje od jiných pokrmů stejného typu, je skutečnost, že se jedná o jídlo čistě veganské.

Proč se mluví o Buddhovi
Neexistuje žádný konsenzus, proč se pokrmu říká zrovna Buddha Bowl. Někteří se domnívají, že tvar mísy, v níž se podává, napodobuje výrazné břicho Budai, smějícího se čínského mnicha mylně zaměňovaného za Buddhu. Jiní jsou toho názoru, že je to kvůli nutriční a ideologické rovnováze, která pokrm charakterizuje. Podle některých lze totiž myšlenku buddhismu interpretovat právě takto – ačkoliv se může zdát snadné jej realizovat, v praxi můžete narazit na pár zádrhelů. Pokud však vytrváte, výsledek bude stát za to.

Jak pokrm připravit
Základ Buddha Bowl tvoří 5 ingrediencí, které se dají různě obměňovat, proto můžete mít pokrm vždy malinko jiný a nikdy vás tak nemusí přestat bavit.

  • Jako první je nutné vybrat obilovinu jako zdroj sacharidů – zde můžete sáhnout po klasické či hnědé rýži, quinoe, freekehu, kuskusu, bulguru či pohance. Obilovina by měla tvořit čtvrtinu porce a měla by být nachystána dopředu, protože by měla být studená.
  • Další čtvrtina náleží bílkovině rostlinného původu, tedy tofu, čočce, fazolím, sójovému masu, seitanu, robi nebo i ořechům. Potraviny by měly být suché, ale jejich vlhkost neměnila vzhled a texturu celkového výsledku.
  • Třetí čtvrtinu by měla zaujmout zelenina, ideálně sezónní. Možností máte bezpočet, hodí se třeba květák, paprika, řepa, cibule, mrkev, růžičková kapusta nebo i červené brambory či dýně. Zelenina by měla být uvařená nebo upečená, ale opět vychladlá.
  • Všechno završuje porce zelené ingredience jako je rukola, polníček, avokádo, špenát, celer nebo mangold. Potraviny můžete i kombinovat, důležité je ale zachovat poměry.
  • Posledním krokem je vybrat bylinky a další přísady, které pokrm dochutí. Neměly by však zakrýt přirozené aroma obsažených ingrediencí – jedná se o pomyslnou třešničku na dortu. Hodí se třeba hummus, koriandr, petrželka, sójová omáčka, citronová šťáva, olivový olej, balsamikový ocet, pepř, tahini omáčka, řecký jogurt nebo sezamová semínka.

Zdroj: steptohealth.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou životní energii. V gastronomii má pevné místo při přípravě různých...

Čtěte dál
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Ačkoliv si jej mnozí stále zařazují do škatulky exotické zeleniny, která se na jejich stolech neobjevuje příliš často z důvodu, že...
Vejce z pohledu výživy – kolik obsahují bílkovin a opravdu se musíme bát cholesterolu?

Vejce z pohledu výživy – kolik obsahují bílkovin a opravdu se musíme bát cholesterolu?

Vajíčka patří mezi tradiční symboly blížících se Velikonoc, a není divu – během těchto svátečních dní vejce různě zdobíme, barvíme...
4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce

4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce

Od většiny výživových poradců i lékařů slýcháme, že máme jíst hodně ovoce a zeleniny. Jak to ale udělat a kam zeleninu zařadit, aby...
Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Možná i vy sami patříte mezi ty, kteří končí s jídlem v pět hodin odpoledne nebo například cvičíte jen nalačno. Případně jste podlehli...
Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója a sójové výrobky patří dnes již ke standardním potravinám bez alternativní nálepky. Jen k málokteré potravině se však za poslední...
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...
Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Svět výživy je plný nepravd a mýtů. Je dnes opravdu těžké zorientovat se na poli stravování, když neustále roste počet různých výživových...
Na co vsadit v roce 2022: trendy, které vám pomohou zachovat pevné zdraví a štíhlé tělo

Na co vsadit v roce 2022: trendy, které vám pomohou zachovat pevné zdraví a štíhlé tělo

Velké změny začínají drobnými krůčky, které často mohou mít podobu posílení něčeho, čemu se už nějakou dobu věnujeme. Základem je dávat...
Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Dá se jíst syrový i vařený, i když ve srovnání s mrkví má trochu dřevitou strukturu. Pozor si musíte dávat při jeho sklízení – listy...