Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?
zdroj: Shutterstock

Je sice pravda, že ve střevech narušují vstřebávání některých prvků a mají tedy v zásadě negativní konotaci. I tak ale antinutrienty k tomu, abychom prospívali, potřebujeme. Co je to za látky, ve kterých potravinách je najdeme a jak se tedy vlastně v našem organismu chovají?

Antinutrienty jsou nejčastěji přírodní sloučeniny, které narušují vstřebávání látek ve střevech. Nacházejí se v potravinách i nápojích, které běžně a poměrně pravidelně konzumujeme. Dá se tedy říci, že kvůli antinutrientům si naše tělo z daných pochutin nedokáže vzít vše, co mu nabízejí, a kvůli tomu tratí. Přesto jsou antinutrienty v posledních letech středem zájmu mnoha výzkumů a vědci, kteří se jejich problematikou zabývají, tvrdí, že jejich výhody převažují případné negativní vlivy. Jak to s těmito látkami tedy je, které patří k nejčastějším a kde se vyskytují?

1. Třísloviny
Třísloviny patří mezi polyfenolické látky a brání rozkladu některých bílkovin a vstřebávání železa. Jsou přítomny v hroznech bohatých na resveratrol, v černém čaji a často mají hořkou chuť, zodpovídají také za typickou trpkost. Mají však antioxidační vlastnosti, které převažují negativum v podobě bránění vstřebání železa. Díky nim totiž chrání buňky před volnými radikály, tedy před oxidačním stresem, a podle jedné studie pomáhají předcházet cévním a srdečním onemocněním. Aby nehrozil nedostatek železa, je důležité konzumovat dostatek vitaminu C, který jeho vstřebávání naopak podporuje, a přijímat jej ze zdrojů, které neobsahují třísloviny.

2. Kyselina fytová
Přítomná je především v ořeších, semínkách, obilovinách a některých luštěninách. Může mít vliv na vstřebávání zinku, železa a vápníku. Kromě toho může inhibovat některé trávicí enzymy spojené se štěpením bílkovin. Pomáhá však kontrolovat růst hladiny glukózy v krvi, podle výzkumu z roku 2016 se také podílí na snížení rizika ztučnění jater. Ačkoliv k potvrzení pozitivních zdravotních účinků kyseliny fytové je zatím zapotřebí dalšího výzkumu, už nyní je jasné, že látka nabízí také pozitivní zdravotní důsledky.

3. Kyselina šťavelová
Obsahují ji některé druhy zelené listové zeleniny, zejména špenát. Váže na sebe vápník a významně tak snižuje jeho vstřebávání. Kromě toho může také reagovat s jinými materiály, jako je železo nebo hořčík. Nadměrný příjem také může podporovat vznik ledvinových kamenů, ten ale podněcuje i dehydratace a případné genetické faktory.

4. Vláknina
Nadměrný příjem vlákniny může narušovat vstřebávání některých živin ze stravy. Zpomaluje vstřebávání glukózy (to bývá většinou žádoucí), částečně blokuje vstřebávání cholesterolu a může ovlivňovat trávení bílkovin. Na druhé straně je ovšem příjem vlákniny ve stravě nezbytný, snižuje problémy s vyprazdňováním, zvyšuje pocit sytosti, podporuje ve střevech růst přátelských bakterií a snižuje riziko potíží se srdcem a cévami.

Jak s antinutrienty nakládat
Antinutriční látky jsou tedy látky, které mohou ve střevech narušovat vstřebávání určitých sloučenin. V mnoha případech je však jejich příjem pro celkové zdraví nezbytný, proto by měly být součástí vyváženého a nutričně plnohodnotného jídelníčku. Jak s nimi tedy nakládat? Držte se vyvážené a zdravé stravy, který zajistí přísun všech živin, jež tělo potřebuje, a sníží možný účinek antinutričních látek.

Zdroj: steptohealth.comjogadnes.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Enzym diaminoxidáza, DAO, hraje v těle důležitou roli. Jeho nedostatek může způsobit určité příznaky a nepříznivě se podepsat na prospívání a vitalitě organismu. Jak poznáte, že vám DAO schází, v čem to...

Čtěte dál
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

S olivovým olejem a sójovou omáčkou tvoří základní vybavení většiny spíží. Začátečníci i ostřílení kuchtíci jej používají při přípravě...
Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Milujete indickou, thajskou, mexickou či korejskou kuchyni? Pak jste bezpochyby milovníky silně kořeněných a pálivých jídel. Milovníci...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pokud se vyhýbáte lepku a přesto hledáte potraviny, které poskytují všechny výhody obilovin, jistě si zamilujete pohanku. Nejen, že...
Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Možná i vy sami patříte mezi ty, kteří končí s jídlem v pět hodin odpoledne nebo například cvičíte jen nalačno. Případně jste podlehli...
Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Svět výživy je plný nepravd a mýtů. Je dnes opravdu těžké zorientovat se na poli stravování, když neustále roste počet různých výživových...
Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Dá se jíst syrový i vařený, i když ve srovnání s mrkví má trochu dřevitou strukturu. Pozor si musíte dávat při jeho sklízení – listy...
Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky jsou za rohem a s nimi pak i konec roku a obojí vypadá ve většině našich domácností podobně – nejen chvíle s rodinou,...
Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Potíže se žlučníkem jsou ve skutečnosti jedněmi z nejčastějších důvodů, proč lidé trpí chronickými gastrointestinálními příznaky, které...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...
Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?

Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?

Zácpa občas potrápí každého. Bývá způsobena nárazovým nevhodným jídelníčkem, nebo třeba léky, které po nějaký čas užíváme. Až čtvrtina...