Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?
zdroj: Shutterstock

Je sice pravda, že ve střevech narušují vstřebávání některých prvků a mají tedy v zásadě negativní konotaci. I tak ale antinutrienty k tomu, abychom prospívali, potřebujeme. Co je to za látky, ve kterých potravinách je najdeme a jak se tedy vlastně v našem organismu chovají?

Antinutrienty jsou nejčastěji přírodní sloučeniny, které narušují vstřebávání látek ve střevech. Nacházejí se v potravinách i nápojích, které běžně a poměrně pravidelně konzumujeme. Dá se tedy říci, že kvůli antinutrientům si naše tělo z daných pochutin nedokáže vzít vše, co mu nabízejí, a kvůli tomu tratí. Přesto jsou antinutrienty v posledních letech středem zájmu mnoha výzkumů a vědci, kteří se jejich problematikou zabývají, tvrdí, že jejich výhody převažují případné negativní vlivy. Jak to s těmito látkami tedy je, které patří k nejčastějším a kde se vyskytují?

1. Třísloviny
Třísloviny patří mezi polyfenolické látky a brání rozkladu některých bílkovin a vstřebávání železa. Jsou přítomny v hroznech bohatých na resveratrol, v černém čaji a často mají hořkou chuť, zodpovídají také za typickou trpkost. Mají však antioxidační vlastnosti, které převažují negativum v podobě bránění vstřebání železa. Díky nim totiž chrání buňky před volnými radikály, tedy před oxidačním stresem, a podle jedné studie pomáhají předcházet cévním a srdečním onemocněním. Aby nehrozil nedostatek železa, je důležité konzumovat dostatek vitaminu C, který jeho vstřebávání naopak podporuje, a přijímat jej ze zdrojů, které neobsahují třísloviny.

2. Kyselina fytová
Přítomná je především v ořeších, semínkách, obilovinách a některých luštěninách. Může mít vliv na vstřebávání zinku, železa a vápníku. Kromě toho může inhibovat některé trávicí enzymy spojené se štěpením bílkovin. Pomáhá však kontrolovat růst hladiny glukózy v krvi, podle výzkumu z roku 2016 se také podílí na snížení rizika ztučnění jater. Ačkoliv k potvrzení pozitivních zdravotních účinků kyseliny fytové je zatím zapotřebí dalšího výzkumu, už nyní je jasné, že látka nabízí také pozitivní zdravotní důsledky.

3. Kyselina šťavelová
Obsahují ji některé druhy zelené listové zeleniny, zejména špenát. Váže na sebe vápník a významně tak snižuje jeho vstřebávání. Kromě toho může také reagovat s jinými materiály, jako je železo nebo hořčík. Nadměrný příjem také může podporovat vznik ledvinových kamenů, ten ale podněcuje i dehydratace a případné genetické faktory.

4. Vláknina
Nadměrný příjem vlákniny může narušovat vstřebávání některých živin ze stravy. Zpomaluje vstřebávání glukózy (to bývá většinou žádoucí), částečně blokuje vstřebávání cholesterolu a může ovlivňovat trávení bílkovin. Na druhé straně je ovšem příjem vlákniny ve stravě nezbytný, snižuje problémy s vyprazdňováním, zvyšuje pocit sytosti, podporuje ve střevech růst přátelských bakterií a snižuje riziko potíží se srdcem a cévami.

Jak s antinutrienty nakládat
Antinutriční látky jsou tedy látky, které mohou ve střevech narušovat vstřebávání určitých sloučenin. V mnoha případech je však jejich příjem pro celkové zdraví nezbytný, proto by měly být součástí vyváženého a nutričně plnohodnotného jídelníčku. Jak s nimi tedy nakládat? Držte se vyvážené a zdravé stravy, který zajistí přísun všech živin, jež tělo potřebuje, a sníží možný účinek antinutričních látek.

Zdroj: steptohealth.comjogadnes.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Jde o potravinu levnou, lokální, chutnou a hlavně zdravou. Koncentrovaný zdroj živin a vitamínů, včetně důležitých probiotik. To je kysané zelí. Právě teď je ideální doba na jeho konzumaci, jíst bychom...

Čtěte dál
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Letos jsme si mohli po delší době opět užít léto naplno. Možná jste cestovali, užili jste si mnoho letních akcí, festivalů nebo grilovaček....
Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Když se řekne podzim, tak romantiky napadne barevné listí, horký čaj a heboučká deka, kdo má své zkušenosti pravděpodobně se bude víc...
I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

Sezona čerstvých lokálních potravin stále pokračuje, i pro měsíc září pro vás tedy máme další tipy, co si právě v této době dopřát....
5 tipů, jak nahradit klasickou bílou mouku ve vašem stravování

5 tipů, jak nahradit klasickou bílou mouku ve vašem stravování

Bílá mouka je v našem jídelníčku hojně zastoupena. Pro tělo přitom není z pohledu výživových hodnot příliš velkým přínosem. Měli bychom...
Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Stává se, že večeře mají lidé sklon šidit. Někteří mají obavy z přibírání, proto pojmou večeři velice lehce, jiní raději vynechají...
Jak se vyhnout zácpě na dovolené? Pomůže rozpohybování střev i denní rituály

Jak se vyhnout zácpě na dovolené? Pomůže rozpohybování střev i denní rituály

Dovolenkový čas je často skloňován v samých superlativech. Ovšem někteří z nás se na něj přesto netěší. Mají k tomu řadu důvodů. Přesto...
Houbařská sezóna je tu – desatero správného zacházení s houbami

Houbařská sezóna je tu – desatero správného zacházení s houbami

Přestože letošní houbařská sezona začala velmi váhavě, a to díky převládajícímu suchu, konec července přinesl vydatné zlepšení a na...
Nafouklé břicho, pálení žáhy či žaludeční nevolnost. Jak si poradit s trávicími problémy na dovolené?

Nafouklé břicho, pálení žáhy či žaludeční nevolnost. Jak si poradit s trávicími problémy na dovolené?

Letní radovánky jsou jednoznačně spojené nejen s vodou, sluncem a opalováním, ale také s pojídáním cizokrajné kuchyně, poznáváním nových...
Jak řešit akutní průjmová onemocnění na dovolené?

Jak řešit akutní průjmová onemocnění na dovolené?

Užívat si porcelánovou mísu místo krás prázdninové destinace, to zní jako noční můra. Přesto v některých situacích se tento příběh...