Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?
zdroj: Shutterstock

Je sice pravda, že ve střevech narušují vstřebávání některých prvků a mají tedy v zásadě negativní konotaci. I tak ale antinutrienty k tomu, abychom prospívali, potřebujeme. Co je to za látky, ve kterých potravinách je najdeme a jak se tedy vlastně v našem organismu chovají?

Antinutrienty jsou nejčastěji přírodní sloučeniny, které narušují vstřebávání látek ve střevech. Nacházejí se v potravinách i nápojích, které běžně a poměrně pravidelně konzumujeme. Dá se tedy říci, že kvůli antinutrientům si naše tělo z daných pochutin nedokáže vzít vše, co mu nabízejí, a kvůli tomu tratí. Přesto jsou antinutrienty v posledních letech středem zájmu mnoha výzkumů a vědci, kteří se jejich problematikou zabývají, tvrdí, že jejich výhody převažují případné negativní vlivy. Jak to s těmito látkami tedy je, které patří k nejčastějším a kde se vyskytují?

1. Třísloviny
Třísloviny patří mezi polyfenolické látky a brání rozkladu některých bílkovin a vstřebávání železa. Jsou přítomny v hroznech bohatých na resveratrol, v černém čaji a často mají hořkou chuť, zodpovídají také za typickou trpkost. Mají však antioxidační vlastnosti, které převažují negativum v podobě bránění vstřebání železa. Díky nim totiž chrání buňky před volnými radikály, tedy před oxidačním stresem, a podle jedné studie pomáhají předcházet cévním a srdečním onemocněním. Aby nehrozil nedostatek železa, je důležité konzumovat dostatek vitaminu C, který jeho vstřebávání naopak podporuje, a přijímat jej ze zdrojů, které neobsahují třísloviny.

2. Kyselina fytová
Přítomná je především v ořeších, semínkách, obilovinách a některých luštěninách. Může mít vliv na vstřebávání zinku, železa a vápníku. Kromě toho může inhibovat některé trávicí enzymy spojené se štěpením bílkovin. Pomáhá však kontrolovat růst hladiny glukózy v krvi, podle výzkumu z roku 2016 se také podílí na snížení rizika ztučnění jater. Ačkoliv k potvrzení pozitivních zdravotních účinků kyseliny fytové je zatím zapotřebí dalšího výzkumu, už nyní je jasné, že látka nabízí také pozitivní zdravotní důsledky.

3. Kyselina šťavelová
Obsahují ji některé druhy zelené listové zeleniny, zejména špenát. Váže na sebe vápník a významně tak snižuje jeho vstřebávání. Kromě toho může také reagovat s jinými materiály, jako je železo nebo hořčík. Nadměrný příjem také může podporovat vznik ledvinových kamenů, ten ale podněcuje i dehydratace a případné genetické faktory.

4. Vláknina
Nadměrný příjem vlákniny může narušovat vstřebávání některých živin ze stravy. Zpomaluje vstřebávání glukózy (to bývá většinou žádoucí), částečně blokuje vstřebávání cholesterolu a může ovlivňovat trávení bílkovin. Na druhé straně je ovšem příjem vlákniny ve stravě nezbytný, snižuje problémy s vyprazdňováním, zvyšuje pocit sytosti, podporuje ve střevech růst přátelských bakterií a snižuje riziko potíží se srdcem a cévami.

Jak s antinutrienty nakládat
Antinutriční látky jsou tedy látky, které mohou ve střevech narušovat vstřebávání určitých sloučenin. V mnoha případech je však jejich příjem pro celkové zdraví nezbytný, proto by měly být součástí vyváženého a nutričně plnohodnotného jídelníčku. Jak s nimi tedy nakládat? Držte se vyvážené a zdravé stravy, který zajistí přísun všech živin, jež tělo potřebuje, a sníží možný účinek antinutričních látek.

Zdroj: steptohealth.comjogadnes.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými druhy výroby než právě kvašením. Jde o nápoje získané fermentací,...

Čtěte dál
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Prebiotika a probiotika jsou obdobně jako vitaminy a minerály považovány za základ, který utváří a ovlivňuje celé naše tělo a zdraví....
Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Nechcete jíst vejce z etických důvodů nebo je nemáte doma? Pro velikonoční pečení můžete sáhnout po alternativních zdrojích. S jejich...
Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Pocit nafouklého břicha známe asi všichni. Podle odborníků není nadýmání samotná diagnóza, ale spíše příznak. Pokud bychom tento příznak...
Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě

Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě

Schválně, odpovězte si na dvě otázky: Co právě teď děláte? Jasně, čtete tento článek. Ale na co při tom myslíte? To už tak jednoznačné...
Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Pokud se řekne slovo závislost, jistě vás napadne závislost na drogách, případně na sladkém. Možná to mnohé překvapí, ale dle mnoha...