Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?
zdroj: Shutterstock

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými druhy výroby než právě kvašením. Jde o nápoje získané fermentací, procesem přeměny sacharidů na alkohol nebo různé kyseliny působením kvasinek, bakterií nebo jiných mikroorganismů. Najdete mezi nimi nejen kombuchu a kefír, ale třeba také řemeslná piva.

Co jsou fermentované nápoje
Termín „fermentované nápoje“ označuje nápoje, které byly vyrobeny fermentačním procesem. Tento proces zahrnuje použití mikroorganismů (bakterií a kvasinek) k přeměně cukrů na alkohol a organické kyseliny. Fermentované nápoje lze vyrábět z různých přísad, jako je ovoce, obiloviny, bylinky, med a mléko. Oblibu u odborník na výživu i laiků si získaly hlavně díky přínosu pro posilu imunitního systému nebo trávicí výhody. Poskytují bohatou paletu probiotik a zároveň působí jako účinné antioxidační látky. Lze koupit nealko (kombucha, kefír a další) i alkoholické verze fermentovaných nápojů (např. jablečný cider).

Druhy fermentovaných nápojů, které můžete zkusit:

  • Kefír (z kravského nebo kozího mléka) nebo zakysané mléko, kyška (výborné zdroje probiotik).
  • Cider, řemeslná piva, víno.
  • Kombucha (fermentovaný nápoj ze slazeného čaje s přídavkem houby kombucha), která je skvělá jako zdroj probiotik a antioxidantů.
  • Boza (tradiční fermentovaný nápoj z východu Evropy a střední Asie). Vyrábí se z kukuřičné nebo pšeničné mouky, cukru a vody, má hustou texturu, kyselou chuť a nízký obsah alkoholu. Dodává tělu vitamíny B, vápník a bílkoviny, probiotika pro podporu imunitního a trávicího systému.
  • Lassi je tradiční indický nápoj, vyrobený z čerstvého ovoce, přidává se do něho koření a čerstvý jogurt. Zklidňuje trávicí systém a usnadňuje střevní průchod.
  • Zázvorové pivo se vyrábí ze zázvorového kvasu. Tento nápoj má jedinečnou štiplavě kořeněnou chuť. Jsou vyzdvihovány jeho protizánětlivé vlastnosti.

Proč je zařadit do pitného režimu
O tom, proč byste měli zauvažovat o zařazení fermentovaných nápojů do jídelníčku by se dalo diskutovat hodiny. Jejich hlavními výhodami jsou například blahodárný vliv na střevní mikroflóru a pohodové trávení. Díky vysokému obsahu probiotik podporují růst dobrých bakterií ve střevě a pomáhají tak udržovat zdravou rovnováhu střevní flóry. Což se pozitivně projeví nejen na trávicím procesu samotném, ale třeba i na imunitních reakcích či stavu pokožky.

Pozitivně působí v případě snahy o snížení zánětlivých reakcí v organismu a redukují působení oxidativního stresu. Organické kyseliny produkované během fermentace také pomáhají regulovat zánět a snižují nadbytek prozánětlivých cytokinů. Jsou rovněž doporučovány při snaze o udržení zdravé hmotnosti. V tomto případě byste se však měli vyhýbat slazeným kefírům nebo kefírovým mlékům.

Jak probíhá fermentace?
Fermentační proces je biologický proces používaný v mnoha průmyslových odvětvích. Spočívá v přeměně organických sloučenin na kyseliny, plyny nebo alkoholy působením živých organismů, jako jsou bakterie, kvasinky nebo plísně. Samotný proces může probíhat za anaerobních (bez přítomností kyslíku) nebo aerobních podmínek (s kyslíkem). Pro dosažení patřičných výsledků a kvality fermentace je třeba pečlivě sledovat teplotu, pH a množství potravy zkrmované mikroorganismy. Obecně je proces fermentace účinným způsobem přeměny surovin na potraviny a další užitečné produkty nejen v rámci průmyslové výroby, ale rovněž i jako součást samostatné a udržitelné domácnosti.

 

Zdroje: study.comagriculturewithmrsskien.weebly.comwww.ncbi.nlm.nih.govhealth.harvard.edu

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...

Čtěte dál
Strašák cholesterol: Jak přirozeně snížit vyšší hladinu cholesterolu?

Strašák cholesterol: Jak přirozeně snížit vyšší hladinu cholesterolu?

Cholesterol, slovo opředené obavami a mýty. Představme si cholesterol jako dvojsečný meč. Na jedné straně je nezbytný pro správné fungování...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešňové květy jsou pro mnohé synonymem lásky. Letos sice pomrzly a tak ti, kteří toužili po polibku pod rozkvetlou třešní museli hledat...
Příčiny celulitidy a cesty, jak s ní bojovat

Příčiny celulitidy a cesty, jak s ní bojovat

Celulitida nebo také „pomerančová kůže“, jakožto estetický problém postihuje mnoho lidí po celém světě, bez ohledu na váhu, pohlaví...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Máte stále studené ruce a nohy? Možná trpíte Raynaudovým syndromem

Máte stále studené ruce a nohy? Možná trpíte Raynaudovým syndromem

Syndrom studených končetin je nepříjemné onemocnění, které se projevuje bolestivým zchladnutím a zbělením či zmodráním prstů na rukou...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...