Populární a kontroverzní náhražky masa: jedná se opravdu o zdravější volbu?

Populární a kontroverzní náhražky masa: jedná se opravdu o zdravější volbu?
zdroj: Shutterstock

Kdekdo asi již zaznamenal, že jíst hamburger bez masa je teď celkem v kurzu. Výrobky napodobující maso jsou sice průmyslově zpracované, ale prý šetří planetu, a navíc chutnají tak dobře, že by maso lidem ani nechybělo. Mají ale takové náhražky ještě něco společného se zdravou výživou?

Pokud patříte do skupiny lidí, kteří se již nějakou dobu snaží maso omezovat, nejspíš dobře znáte náhrady typu tofu, seitan, tempeh, robi, tofu párky, šmakouna nebo klasické sójové maso. Na trh se ale nyní dostala celkem pestrá nabídka pěkně zabalených náhražek masa od zahraničních výrobců, například jde o francouzskou značku No Bull, britskou Linda McCartney´s Food nebo americkou Beyond Meat. Tyto společnosti nabízejí vegetariánské „maso“ v různých tvarech a chutích. Můžete si tak dopřát burger, trhané maso nebo kuličky i pečeni. U nás tyto produkty najdete především na internetových supermarketech, v některých restauracích nebo speciálních bistrech.

Jsou náhražky více ekologické?
Jestli si ale myslíte, že tohle „maso“ je výrobkem pouze pro vegetariány (potažmo vegany), není tomu tak. Oblibu si získává také u flexitariánů, kteří dobrovolně snižují konzumaci masa, přičemž o úplné vynechání masa u nich nejde. Masové náhražky začínají být oblíbené hlavně z ekologických důvodů. Zastánci této stravy poukazují na to, že k výrobě je potřeba podstatně méně vody než v případě živočišné produkce a že během ní nevznikají téměř žádné skleníkové plyny. Ale vzhledem k tomu, že většina masových náhražek musí také absolvovat dlouhé cesty i přes oceán, je jejich pozitivní dopad na životní prostředí mírně řečeno diskutabilní.

Víte, co je všechno součástí „nemasa“?
Víme ale, co jíme? Když si pročtete složení většiny masových náhražek, najdete zde jako základ průmyslově upravenou sóju ve formě izolovaného sójového proteinu nebo sójového masa. Obojí je vyrobeno ze sójové mouky. Sója jako taková byla řadu let umisťována do zdravých jídelníčků, což se později změnilo. Její kvalita v určitých případech značně pokulhává, a tak se tato surovina rozděluje na dva „tábory“. V pořádku je sója či sójové produkty v bio kvalitě a fermentovaná sója (sójová omáčka, tempeh, miso; o trochu lépe je na tom také tofu). Ostatní druhy jsou geneticky modifikované a pro zdraví nepříliš vhodné, pokud jde o pravidelnou konzumaci. Pozor tedy na kvalitu už samotné sóji. Bio kvalita je zde zásadní.

Dlouhá etiketa jako poznávací znamení
Zpět ale k masovým náhražkám. Bohužel kromě nekvalitní a vysoce zpracované sóji (bez fermentace) obsahují tyto výrobky různá pojidla, zahušťovadla, aromata, dochucovadla, něco také na dobarvení apod. A čím je delší složení, tím hůř. Největší kámen úrazu je pak v časté konzumaci takových výrobků. Podporovatelé těchto potravin náhražky masa jedí, protože jim to chutná a mají široké možnosti – mohou si dát jednou párek, pak karbanátek, jindy nudličky nebo pečeni. Ovšem už neřeší, že jde stále o jednu a tu samou hmotu, která je navíc z hlediska chemického složení dost špatná. Dlouhá etiketa je ale špatně i v případě, kdy základem není sója, ale například hrachová bílkovina.

Porovnejme si to. Hovězí burger se obvykle skládá pouze z masa, soli a koření. Naproti tomu třeba veganský burger od výše zmíněné značky Beyond Meat obsahuje 20 složek! Navíc není bílkovina jako bílkovina, přestože je množství ve veganském burgeru srovnatelné s hovězím. Nejde tu jen o kvantitu, ale také o kvalitu. Zásadní roli hrají esenciální aminokyseliny, které podmiňují využitelnost bílkovin (tedy vstřebatelnost a stravitelnost). Hovězí maso představuje zdroj plnohodnotných bílkovin, což právě naopak hrách není.

Filozofická otázka: Má vůbec jíst odpůrce masa takové náhražky?
Další otázkou pak je, proč by vegetarián nebo vegan měl (nebo měl mít možnost) jíst párek, řízek nebo pečeni? Pokud se někdo bytostně zastává čistě rostlinné stravy a je spjatý s výživovým směrem, kam maso nepatří, neměl by se ho snažit takto nahrazovat. Vegan tedy udělá lépe, když si dá čočku, fazole nebo jinou luštěninu. Faktem je, že typický masožravec, který sleduje kvalitu masa, udělá pro své tělo z výživového hlediska mnohem lépe než vegan, který se místo masa denně „cpe“ různými nekvalitními náhražkami. Stejně to platí i pro vegetariány či flexitariány. Pokud tito chtějí vyřadit či omezit maso například na jednu porci týdně, pak udělají lépe, když po zbytek doby budou jíst luštěniny a jiné zdroje bílkovin, jako jsou mléčné výrobky nebo vejce.

Masové náhražky jsou ale spíše marketingový tah a jakýsi nadbytečný výrobek, který nepotřebujete, ať jste zastáncem jakékoliv stravy, a jeho konzumací pro své zdraví (a vlastně ani pro planetu) rozhodně nic extra dobrého neuděláte.

Zdroj: zpráva Státního zdravotního ústavu (ÚZIS) + autor

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii, což je v této době jistě nezanedbatelná výhoda. Navíc zcela určitě...

Čtěte dál
Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Svět výživy je plný nepravd a mýtů. Je dnes opravdu těžké zorientovat se na poli stravování, když neustále roste počet různých výživových...
Dnes je mezinárodní den veganství: Seznamte se s rostlinnými alternativami masa

Dnes je mezinárodní den veganství: Seznamte se s rostlinnými alternativami masa

Veganství neboli stravování založené čistě na rostlinných zdrojích je stále oblíbenější a na tuto cestu nastupuje stále více jedinců....
Sezóna grilování je tu. Jak si ji užít bez zbytečných následků na zdraví?

Sezóna grilování je tu. Jak si ji užít bez zbytečných následků na zdraví?

Grilování k létu zkrátka patří, stejně jako posezení s rodinou a přáteli na čerstvém vzduchu a klábosení nad cinkáním sklenek s alkoholickými...
Dna, to není jen bolavý palec. Jakých pochutin byste se měli vzdát v případě, že jí trpíte?

Dna, to není jen bolavý palec. Jakých pochutin byste se měli vzdát v případě, že jí trpíte?

Budíte se občas uprostřed noci s pocitem, že vám snad shoří palec na noze, tedy spíše kloub pod ním? Ten je totiž horký, oteklý a citlivý...
Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky našeho organismu ale i všech živočichů. Jsou nezbytné pro růst i regeneraci...
Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Velikonoce jsou mimo jiné oslavou jara, kdy se schází celá rodina. K těmto dnům se pojí celá řada tradic, z nichž některé se dodnes...
Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Kdekdo vnímá jídlo jen jako prostředek k utišení kručícího žaludku, ale už neřeší, jaký druh potravin k tomu zvolí. Často se setkáme...
Místo kapra nebo řízku rostlinná náhražka. Stále více lidí volí vánoční menu bez masa

Místo kapra nebo řízku rostlinná náhražka. Stále více lidí volí vánoční menu bez masa

Společnost Beyond Meat přišla na trh s rostlinnou alternativou hovězího plátku, který se podle mnohých velmi věrně chutí i texturou...
Telecí pavouček a květová špička: oblíbená masa řezníků, která musíte vyzkoušet

Telecí pavouček a květová špička: oblíbená masa řezníků, která musíte vyzkoušet

Jak povznést kulinářské umění? Rozšiřte svůj nákupní seznam o delikátní kousky masa, kterými zabodujete nejen ve vaší rodině, ale i...