Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví
zdroj: Shutterstock

Kdekdo vnímá jídlo jen jako prostředek k utišení kručícího žaludku, ale už neřeší, jaký druh potravin k tomu zvolí. Často se setkáme s názorem, že je jedno, co jíme, hlavně, že nemáme hlad. Tento pohled na stravování ale rozhodně není správný. Jídlo zdaleka neslouží jen jako tišitel hladu. Jídlo je především palivem pro tělo a má vliv na celé jeho fungování. Tím, co si každý den dáváme na talíř, ovlivňujeme veškeré procesy v organismu a určujeme, zda a jak moc budeme výkonní, aktivní a zejména zdraví.

Jaký je váš běžný jídelníček?
Upřímně si odpovězte na otázku, jak vypadá váš běžný denní jídelníček. Ráno do sebe rychle hodíte kávu, případně k tomu narychlo přikousnete něco sladkého? Často vynecháte oběd, protože máte moc práce? Nebo se stravujete v kantýně, kde sáhnete po tučném a nezdravém pokrmu? Odbudete se večeří ve formě bílého pečiva s máslem a salámem a pak ještě leccos uzobáváte až do pozdního večera? Takový scénář bohužel není nic neobvyklého. V návalu každodenních povinností, množství práce a shonu zapomínáme na to hlavní, a to je kvalitní a pravidelná strava. V tempu, v jakém dnes žijeme, si už ani neuvědomujeme, že skutečně jsme odrazem toho, co jíme.

Každá potravina, kterou tělu dopřejeme, má nějaký vliv, ať už dobrý nebo špatný. Každé sousto projde trávením a tělo si z něj vezme potřebné živiny, ale i případné škodlivé látky. Bohužel je stále častějším úkazem, že lidé, kteří se špatně stravují, obvykle začnou svůj jídelníček řešit, až když visí ve vzduchu hrozba nějakého onemocnění, nebo v horším případě, když už nějaká choroba propukne.

Za všechno může jídlo
Dá se říci, že snad neexistuje nemoc, která by nesouvisela se stylem našeho stravování. Špatná skladba jídelníčku může dříve či později za nadváhu, obezitu, metabolický syndrom, cukrovku, vysoký krevní tlak a další srdeční či cévní choroby. Stravou také ovlivňujeme propuknutí autoimunitních onemocnění (jako je porucha štítné žlázy nebo roztroušená skleróza), ale také řady střevních zánětů. Rovněž Parkinsonova, Alzheimerova choroba a různé druhy obávané rakoviny souvisí s tím, jak se dlouhodobě stravujeme. Špatným jídlem si ale můžeme přivodit i běžnější obtíže, které zhoršují kvalitu života a nedovolí nám žít naplno. Jedná se například o bolesti hlavy, oslabenou imunitu, chronickou únavu, zvýšený cholesterol nebo menstruační potíže.

Čemu byste se měli vyhýbat?
Pokud chcete na svém zdraví pracovat a dodávat vašemu tělu jen to nejlepší, vyhýbejte se několika skupinám potravin. Mezi ně patří především vysoce průmyslově zpracované potraviny (polotovary, nekvalitní uzeniny, balené sladké pečivo, hotové omáčky apod.) a nekvalitní tuky (ztužené a částečně ztužené), které se vyskytují také v řadě sušenek, cukrovinek nebo čokolád. Mezi potraviny, které postupně ničí vaše tělo, patří bezesporu také jídla z rychlého občerstvení, brambůrky, koblihy a podobné sladkosti, konzervované potraviny, dresinky, apod.

A co je dobré omezovat? Organismu nesvědčí příliš mnoho bílého cukru a bílé mouky, umělá sladidla, sladké nápoje, tučné a přeslazené mléčné produkty a nekvalitní masné výrobky. Určitě si dávejte pozor i na potraviny, které se na první pohled tváří zdravě. Jedná se například o různé směsi snídaňových cereálií nebo ochucené mléčné výrobky.

Co byste měli dopřát svému tělu každý den?
Jednoznačně si vybírejte potraviny, které nejsou průmyslově zpracované, nebo jen minimálně. V první řadě si dopřejte spoustu zeleniny a pravidelně zařazujte pokrmy z luštěnin. V případě obilovin volte žito, quinou, pohanku nebo ovesné vločky. Vybírejte si celozrnné těstoviny a pečivo. Kupujte kvalitní vejce a maso, jezte častěji ryby. Mléčné výrobky volte jen ty neochucené. A nezapomínejte na fermentované potraviny, jako jsou právě jogurty či kefíry, ale také kysané zelí, tempeh, kimči nebo kombucha. Z oblasti tuků sáhněte po olejích za studena lisovaných (olivový, lněný nebo dýňový). A pokud vás honí mlsná, vsaďte na ovoce nebo oříšky. Nakupujte si pravidelně suroviny z těchto skupin potravin a naučte se připravovat z nich skvělé zdravé pokrmy, plné cenných živin. Domácí strava je nakonec vždycky nejlepší. Vaření je zkrátka základ, přesto to nemusí nutně znamenat hodiny u sporáku.

Každý den do sebe dostáváme určité množství různých jídel, která musí naše tělo zpracovat a vzít si z nich to, co mu nabídnou. V případě, že sáhnete po kvalitních potravinách a dodáte svému tělu zdraví prospěšné pokrmy, tělo se vám odmění fyzickou i duševní kondicí a dost možná vás také ochrání před řadou zdravotních obtíží. Pokud jste tedy dosud váhali, jestli jsme to, co jíme, změňte stravovací návyky a brzy poznáte, že tomu tak opravdu je.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kurkuma – tradiční přírodní lék, se kterým však musíte opatrně. Kdy není vhodná?

Kurkuma – tradiční přírodní lék, se kterým však musíte opatrně. Kdy není vhodná?

V Česku je známá především jako koření a jako jedna z hlavních složek oblíbeného kari prášku užívaného zejména v indické kuchyni. Právě v Indii, ale i v Číně, je ale již po staletí užívána pro své široké...

Čtěte dál
Modré zóny aneb místa, kde se lidé dožívají neobvykle vysokého věku. Co za tím vězí?

Modré zóny aneb místa, kde se lidé dožívají neobvykle vysokého věku. Co za tím vězí?

Jak vyplývá z názvu článku, dnes se určitě nebudeme zabývat modrými zónami určenými k parkování v naší metropoli. Chceme naopak poodhalit...
Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Poplašné zprávy vyzívají k nenošení roušek a respirátorů. Argumentují tím, že je to nepřirozené. Že aby člověk mohl zdravě dýchat,...
Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Ketogenní dieta se v posledních letech stala symbolem snadného, a především rychlého hubnutí. Využívá ji stále více zájemců o redukci...
Meditace pro začátečníky: Co byste měli vědět, než začnete meditovat

Meditace pro začátečníky: Co byste měli vědět, než začnete meditovat

V posledních měsících je na nás kvůli pandemii nového čínského koronaviru okolnostmi kladen velký psychický nátlak. Zároveň ale máme...
Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

My v Čechách známe kopr především díky koprovce, skvěle ale chutná i v různých bramborových salátech. A výhody, které přináší zdraví,...
Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze postihuje po celém světě miliony lidí. Jeho kontrola medikací přitom nestačí, zásadní...
Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vajíčka jsou symbolem blížících se Velikonoc stejně jako třeba pomlázka či beránek. V tomto období vejce různě zdobíme, barvíme a zkrášlujeme...
Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky našeho organismu ale i všech živočichů. Jsou nezbytné pro růst i regeneraci...
Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Velikonoce jsou mimo jiné oslavou jara, kdy se schází celá rodina. K těmto dnům se pojí celá řada tradic, z nichž některé se dodnes...