Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví
zdroj: Shutterstock

Kdekdo vnímá jídlo jen jako prostředek k utišení kručícího žaludku, ale už neřeší, jaký druh potravin k tomu zvolí. Často se setkáme s názorem, že je jedno, co jíme, hlavně, že nemáme hlad. Tento pohled na stravování ale rozhodně není správný. Jídlo zdaleka neslouží jen jako tišitel hladu. Jídlo je především palivem pro tělo a má vliv na celé jeho fungování. Tím, co si každý den dáváme na talíř, ovlivňujeme veškeré procesy v organismu a určujeme, zda a jak moc budeme výkonní, aktivní a zejména zdraví.

Jaký je váš běžný jídelníček?
Upřímně si odpovězte na otázku, jak vypadá váš běžný denní jídelníček. Ráno do sebe rychle hodíte kávu, případně k tomu narychlo přikousnete něco sladkého? Často vynecháte oběd, protože máte moc práce? Nebo se stravujete v kantýně, kde sáhnete po tučném a nezdravém pokrmu? Odbudete se večeří ve formě bílého pečiva s máslem a salámem a pak ještě leccos uzobáváte až do pozdního večera? Takový scénář bohužel není nic neobvyklého. V návalu každodenních povinností, množství práce a shonu zapomínáme na to hlavní, a to je kvalitní a pravidelná strava. V tempu, v jakém dnes žijeme, si už ani neuvědomujeme, že skutečně jsme odrazem toho, co jíme.

Každá potravina, kterou tělu dopřejeme, má nějaký vliv, ať už dobrý nebo špatný. Každé sousto projde trávením a tělo si z něj vezme potřebné živiny, ale i případné škodlivé látky. Bohužel je stále častějším úkazem, že lidé, kteří se špatně stravují, obvykle začnou svůj jídelníček řešit, až když visí ve vzduchu hrozba nějakého onemocnění, nebo v horším případě, když už nějaká choroba propukne.

Za všechno může jídlo
Dá se říci, že snad neexistuje nemoc, která by nesouvisela se stylem našeho stravování. Špatná skladba jídelníčku může dříve či později za nadváhu, obezitu, metabolický syndrom, cukrovku, vysoký krevní tlak a další srdeční či cévní choroby. Stravou také ovlivňujeme propuknutí autoimunitních onemocnění (jako je porucha štítné žlázy nebo roztroušená skleróza), ale také řady střevních zánětů. Rovněž Parkinsonova, Alzheimerova choroba a různé druhy obávané rakoviny souvisí s tím, jak se dlouhodobě stravujeme. Špatným jídlem si ale můžeme přivodit i běžnější obtíže, které zhoršují kvalitu života a nedovolí nám žít naplno. Jedná se například o bolesti hlavy, oslabenou imunitu, chronickou únavu, zvýšený cholesterol nebo menstruační potíže.

Čemu byste se měli vyhýbat?
Pokud chcete na svém zdraví pracovat a dodávat vašemu tělu jen to nejlepší, vyhýbejte se několika skupinám potravin. Mezi ně patří především vysoce průmyslově zpracované potraviny (polotovary, nekvalitní uzeniny, balené sladké pečivo, hotové omáčky apod.) a nekvalitní tuky (ztužené a částečně ztužené), které se vyskytují také v řadě sušenek, cukrovinek nebo čokolád. Mezi potraviny, které postupně ničí vaše tělo, patří bezesporu také jídla z rychlého občerstvení, brambůrky, koblihy a podobné sladkosti, konzervované potraviny, dresinky, apod.

A co je dobré omezovat? Organismu nesvědčí příliš mnoho bílého cukru a bílé mouky, umělá sladidla, sladké nápoje, tučné a přeslazené mléčné produkty a nekvalitní masné výrobky. Určitě si dávejte pozor i na potraviny, které se na první pohled tváří zdravě. Jedná se například o různé směsi snídaňových cereálií nebo ochucené mléčné výrobky.

Co byste měli dopřát svému tělu každý den?
Jednoznačně si vybírejte potraviny, které nejsou průmyslově zpracované, nebo jen minimálně. V první řadě si dopřejte spoustu zeleniny a pravidelně zařazujte pokrmy z luštěnin. V případě obilovin volte žito, quinou, pohanku nebo ovesné vločky. Vybírejte si celozrnné těstoviny a pečivo. Kupujte kvalitní vejce a maso, jezte častěji ryby. Mléčné výrobky volte jen ty neochucené. A nezapomínejte na fermentované potraviny, jako jsou právě jogurty či kefíry, ale také kysané zelí, tempeh, kimči nebo kombucha. Z oblasti tuků sáhněte po olejích za studena lisovaných (olivový, lněný nebo dýňový). A pokud vás honí mlsná, vsaďte na ovoce nebo oříšky. Nakupujte si pravidelně suroviny z těchto skupin potravin a naučte se připravovat z nich skvělé zdravé pokrmy, plné cenných živin. Domácí strava je nakonec vždycky nejlepší. Vaření je zkrátka základ, přesto to nemusí nutně znamenat hodiny u sporáku.

Každý den do sebe dostáváme určité množství různých jídel, která musí naše tělo zpracovat a vzít si z nich to, co mu nabídnou. V případě, že sáhnete po kvalitních potravinách a dodáte svému tělu zdraví prospěšné pokrmy, tělo se vám odmění fyzickou i duševní kondicí a dost možná vás také ochrání před řadou zdravotních obtíží. Pokud jste tedy dosud váhali, jestli jsme to, co jíme, změňte stravovací návyky a brzy poznáte, že tomu tak opravdu je.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Pokud byly vaše děti hodné, jistě se jako každý rok těší, co jim Mikuláš letos nadělí. Místo mandarinek, neloupaných arašídů nebo nezdravých cukrovinek, co zrovna letí, byste jim letos mohli nabídnout...

Čtěte dál
Chcete posílit imunitu a být plní energie? Vsaďte na tuto úžasnou houbu!

Chcete posílit imunitu a být plní energie? Vsaďte na tuto úžasnou houbu!

Přírodní adaptogen cordyceps zná snad každý vyznavač zdravého životního stylu. Pokud jste ale ještě o něm neslyšeli, pak čtěte dál....
Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim...
Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?

Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?

Zácpa občas potrápí každého. Bývá způsobena nárazovým nevhodným jídelníčkem, nebo třeba léky, které po nějaký čas užíváme. Až čtvrtina...
Není jogurt jako jogurt. Představujeme typy dezertů, o kterých možná ani nevíte

Není jogurt jako jogurt. Představujeme typy dezertů, o kterých možná ani nevíte

V jídelníčku mnohých z nás se objevují jogurty, kterých je však na trhu poměrně velké množství. Kromě klasického jogurtu obchodníci...
Dnes je mezinárodní den veganství: Seznamte se s rostlinnými alternativami masa

Dnes je mezinárodní den veganství: Seznamte se s rostlinnými alternativami masa

Veganství neboli stravování založené čistě na rostlinných zdrojích je stále oblíbenější a na tuto cestu nastupuje stále více jedinců....
Kombinace jídel, které nesvědčí zažívání: Co byste neměli jíst společně?

Kombinace jídel, které nesvědčí zažívání: Co byste neměli jíst společně?

Míchání různých potravin je v podstatě běžnou praxí. Všichni běžně jíme ovoce s jogurtem nebo si sýrem sypeme masové jídlo. Jedná se...
Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Rádi byste si doma připravili vždy nějaké dobré a zdravé jídlo, ale stává se vám, že na vás ze spíže kouká jen starý toastový chleba?...
Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké,...
Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále...
4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné...
Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)...
Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat...