Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví

Jsme to, co jíme: jídlo je nástroj, kterým přímo ovlivňujeme naše zdraví
zdroj: Shutterstock

Kdekdo vnímá jídlo jen jako prostředek k utišení kručícího žaludku, ale už neřeší, jaký druh potravin k tomu zvolí. Často se setkáme s názorem, že je jedno, co jíme, hlavně, že nemáme hlad. Tento pohled na stravování ale rozhodně není správný. Jídlo zdaleka neslouží jen jako tišitel hladu. Jídlo je především palivem pro tělo a má vliv na celé jeho fungování. Tím, co si každý den dáváme na talíř, ovlivňujeme veškeré procesy v organismu a určujeme, zda a jak moc budeme výkonní, aktivní a zejména zdraví.

Jaký je váš běžný jídelníček?
Upřímně si odpovězte na otázku, jak vypadá váš běžný denní jídelníček. Ráno do sebe rychle hodíte kávu, případně k tomu narychlo přikousnete něco sladkého? Často vynecháte oběd, protože máte moc práce? Nebo se stravujete v kantýně, kde sáhnete po tučném a nezdravém pokrmu? Odbudete se večeří ve formě bílého pečiva s máslem a salámem a pak ještě leccos uzobáváte až do pozdního večera? Takový scénář bohužel není nic neobvyklého. V návalu každodenních povinností, množství práce a shonu zapomínáme na to hlavní, a to je kvalitní a pravidelná strava. V tempu, v jakém dnes žijeme, si už ani neuvědomujeme, že skutečně jsme odrazem toho, co jíme.

Každá potravina, kterou tělu dopřejeme, má nějaký vliv, ať už dobrý nebo špatný. Každé sousto projde trávením a tělo si z něj vezme potřebné živiny, ale i případné škodlivé látky. Bohužel je stále častějším úkazem, že lidé, kteří se špatně stravují, obvykle začnou svůj jídelníček řešit, až když visí ve vzduchu hrozba nějakého onemocnění, nebo v horším případě, když už nějaká choroba propukne.

Za všechno může jídlo
Dá se říci, že snad neexistuje nemoc, která by nesouvisela se stylem našeho stravování. Špatná skladba jídelníčku může dříve či později za nadváhu, obezitu, metabolický syndrom, cukrovku, vysoký krevní tlak a další srdeční či cévní choroby. Stravou také ovlivňujeme propuknutí autoimunitních onemocnění (jako je porucha štítné žlázy nebo roztroušená skleróza), ale také řady střevních zánětů. Rovněž Parkinsonova, Alzheimerova choroba a různé druhy obávané rakoviny souvisí s tím, jak se dlouhodobě stravujeme. Špatným jídlem si ale můžeme přivodit i běžnější obtíže, které zhoršují kvalitu života a nedovolí nám žít naplno. Jedná se například o bolesti hlavy, oslabenou imunitu, chronickou únavu, zvýšený cholesterol nebo menstruační potíže.

Čemu byste se měli vyhýbat?
Pokud chcete na svém zdraví pracovat a dodávat vašemu tělu jen to nejlepší, vyhýbejte se několika skupinám potravin. Mezi ně patří především vysoce průmyslově zpracované potraviny (polotovary, nekvalitní uzeniny, balené sladké pečivo, hotové omáčky apod.) a nekvalitní tuky (ztužené a částečně ztužené), které se vyskytují také v řadě sušenek, cukrovinek nebo čokolád. Mezi potraviny, které postupně ničí vaše tělo, patří bezesporu také jídla z rychlého občerstvení, brambůrky, koblihy a podobné sladkosti, konzervované potraviny, dresinky, apod.

A co je dobré omezovat? Organismu nesvědčí příliš mnoho bílého cukru a bílé mouky, umělá sladidla, sladké nápoje, tučné a přeslazené mléčné produkty a nekvalitní masné výrobky. Určitě si dávejte pozor i na potraviny, které se na první pohled tváří zdravě. Jedná se například o různé směsi snídaňových cereálií nebo ochucené mléčné výrobky.

Co byste měli dopřát svému tělu každý den?
Jednoznačně si vybírejte potraviny, které nejsou průmyslově zpracované, nebo jen minimálně. V první řadě si dopřejte spoustu zeleniny a pravidelně zařazujte pokrmy z luštěnin. V případě obilovin volte žito, quinou, pohanku nebo ovesné vločky. Vybírejte si celozrnné těstoviny a pečivo. Kupujte kvalitní vejce a maso, jezte častěji ryby. Mléčné výrobky volte jen ty neochucené. A nezapomínejte na fermentované potraviny, jako jsou právě jogurty či kefíry, ale také kysané zelí, tempeh, kimči nebo kombucha. Z oblasti tuků sáhněte po olejích za studena lisovaných (olivový, lněný nebo dýňový). A pokud vás honí mlsná, vsaďte na ovoce nebo oříšky. Nakupujte si pravidelně suroviny z těchto skupin potravin a naučte se připravovat z nich skvělé zdravé pokrmy, plné cenných živin. Domácí strava je nakonec vždycky nejlepší. Vaření je zkrátka základ, přesto to nemusí nutně znamenat hodiny u sporáku.

Každý den do sebe dostáváme určité množství různých jídel, která musí naše tělo zpracovat a vzít si z nich to, co mu nabídnou. V případě, že sáhnete po kvalitních potravinách a dodáte svému tělu zdraví prospěšné pokrmy, tělo se vám odmění fyzickou i duševní kondicí a dost možná vás také ochrání před řadou zdravotních obtíží. Pokud jste tedy dosud váhali, jestli jsme to, co jíme, změňte stravovací návyky a brzy poznáte, že tomu tak opravdu je.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí také domácí zavařování a výroba domácích marmelád. Bobuloviny patří...

Čtěte dál
Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Naše střeva hrají obrovskou roli v tom, jak dobře nebo špatně se cítíme. Proto se určitě vyplatí starat se o jejich zdraví a kondici....
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...
Jak na zažívací obtíže při letním cestování: 5 pomocníků, které se vyplatí mít v lékárničce

Jak na zažívací obtíže při letním cestování: 5 pomocníků, které se vyplatí mít v lékárničce

Střevní nebo zažívací obtíže bývají při dovolených (nejen) v zahraničí častými nechtěnými společníky. Když vás něco takového přepadne...
Sezóna grilování je tu. Jak si ji užít bez zbytečných následků na zdraví?

Sezóna grilování je tu. Jak si ji užít bez zbytečných následků na zdraví?

Grilování k létu zkrátka patří, stejně jako posezení s rodinou a přáteli na čerstvém vzduchu a klábosení nad cinkáním sklenek s alkoholickými...
Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji

Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji

Mnoho lidí věří, že za zdravou stravu nutně musíme utratit spoustu peněz. Opak je však pravdou. Ušetřit se totiž dá už prvním krokem...
Bolesti, křeče, průjem a nevolnost – jak se v létě vyhnout Salmonele?

Bolesti, křeče, průjem a nevolnost – jak se v létě vyhnout Salmonele?

S létem nesouvisejí jen příjemná potěšení, jako je volno, slunce a koupání, ale i některé obtíže vznikající důsledkem vysokých teplot....
Dna, to není jen bolavý palec. Jakých pochutin byste se měli vzdát v případě, že jí trpíte?

Dna, to není jen bolavý palec. Jakých pochutin byste se měli vzdát v případě, že jí trpíte?

Budíte se občas uprostřed noci s pocitem, že vám snad shoří palec na noze, tedy spíše kloub pod ním? Ten je totiž horký, oteklý a citlivý...
Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Přestože se u nás za poslední roky tento trend poměrně rozšířil, jeho případné zařazení do stravovacího režimu stále vyvolává spoustu...
Koriandr – exotická bylinka s působivým nutričním profilem

Koriandr – exotická bylinka s působivým nutričním profilem

Jsou typické zářivě zelenou barvou a příjemnou vůní, v indické kuchyni představují nepostradatelnou přísadu mnoha tradičních pokrmů....
Vědci jasně odpovídají na dotaz, jestli zdraví ovlivňují více geny nebo zdravý životní styl

Vědci jasně odpovídají na dotaz, jestli zdraví ovlivňují více geny nebo zdravý životní styl

Máte v rodině dědičnou cukrovku, onemocnění srdce nebo mrtvici? Zdá se vám, že přízrak zděděného onemocnění nad vámi visí jako nějaký...