Kdekdo vnímá jídlo jen jako prostředek k utišení kručícího žaludku, ale už neřeší, jaký druh potravin k tomu zvolí. Často se setkáme s názorem, že je jedno, co jíme, hlavně, že nemáme hlad. Tento pohled na stravování ale rozhodně není správný. Jídlo zdaleka neslouží jen jako tišitel hladu. Jídlo je především palivem pro tělo a má vliv na celé jeho fungování. Tím, co si každý den dáváme na talíř, ovlivňujeme veškeré procesy v organismu a určujeme, zda a jak moc budeme výkonní, aktivní a zejména zdraví.
Jaký je váš běžný jídelníček?
Upřímně si odpovězte na otázku, jak vypadá váš běžný denní jídelníček. Ráno do sebe rychle hodíte kávu, případně k tomu narychlo přikousnete něco sladkého? Často vynecháte oběd, protože máte moc práce? Nebo se stravujete v kantýně, kde sáhnete po tučném a nezdravém pokrmu? Odbudete se večeří ve formě bílého pečiva s máslem a salámem a pak ještě leccos uzobáváte až do pozdního večera? Takový scénář bohužel není nic neobvyklého. V návalu každodenních povinností, množství práce a shonu zapomínáme na to hlavní, a to je kvalitní a pravidelná strava. V tempu, v jakém dnes žijeme, si už ani neuvědomujeme, že skutečně jsme odrazem toho, co jíme.
Každá potravina, kterou tělu dopřejeme, má nějaký vliv, ať už dobrý nebo špatný. Každé sousto projde trávením a tělo si z něj vezme potřebné živiny, ale i případné škodlivé látky. Bohužel je stále častějším úkazem, že lidé, kteří se špatně stravují, obvykle začnou svůj jídelníček řešit, až když visí ve vzduchu hrozba nějakého onemocnění, nebo v horším případě, když už nějaká choroba propukne.
Za všechno může jídlo
Dá se říci, že snad neexistuje nemoc, která by nesouvisela se stylem našeho stravování. Špatná skladba jídelníčku může dříve či později za nadváhu, obezitu, metabolický syndrom, cukrovku, vysoký krevní tlak a další srdeční či cévní choroby. Stravou také ovlivňujeme propuknutí autoimunitních onemocnění (jako je porucha štítné žlázy nebo roztroušená skleróza), ale také řady střevních zánětů. Rovněž Parkinsonova, Alzheimerova choroba a různé druhy obávané rakoviny souvisí s tím, jak se dlouhodobě stravujeme. Špatným jídlem si ale můžeme přivodit i běžnější obtíže, které zhoršují kvalitu života a nedovolí nám žít naplno. Jedná se například o bolesti hlavy, oslabenou imunitu, chronickou únavu, zvýšený cholesterol nebo menstruační potíže.
Čemu byste se měli vyhýbat?
Pokud chcete na svém zdraví pracovat a dodávat vašemu tělu jen to nejlepší, vyhýbejte se několika skupinám potravin. Mezi ně patří především vysoce průmyslově zpracované potraviny (polotovary, nekvalitní uzeniny, balené sladké pečivo, hotové omáčky apod.) a nekvalitní tuky (ztužené a částečně ztužené), které se vyskytují také v řadě sušenek, cukrovinek nebo čokolád. Mezi potraviny, které postupně ničí vaše tělo, patří bezesporu také jídla z rychlého občerstvení, brambůrky, koblihy a podobné sladkosti, konzervované potraviny, dresinky, apod.
A co je dobré omezovat? Organismu nesvědčí příliš mnoho bílého cukru a bílé mouky, umělá sladidla, sladké nápoje, tučné a přeslazené mléčné produkty a nekvalitní masné výrobky. Určitě si dávejte pozor i na potraviny, které se na první pohled tváří zdravě. Jedná se například o různé směsi snídaňových cereálií nebo ochucené mléčné výrobky.
Co byste měli dopřát svému tělu každý den?
Jednoznačně si vybírejte potraviny, které nejsou průmyslově zpracované, nebo jen minimálně. V první řadě si dopřejte spoustu zeleniny a pravidelně zařazujte pokrmy z luštěnin. V případě obilovin volte žito, quinou, pohanku nebo ovesné vločky. Vybírejte si celozrnné těstoviny a pečivo. Kupujte kvalitní vejce a maso, jezte častěji ryby. Mléčné výrobky volte jen ty neochucené. A nezapomínejte na fermentované potraviny, jako jsou právě jogurty či kefíry, ale také kysané zelí, tempeh, kimči nebo kombucha. Z oblasti tuků sáhněte po olejích za studena lisovaných (olivový, lněný nebo dýňový). A pokud vás honí mlsná, vsaďte na ovoce nebo oříšky. Nakupujte si pravidelně suroviny z těchto skupin potravin a naučte se připravovat z nich skvělé zdravé pokrmy, plné cenných živin. Domácí strava je nakonec vždycky nejlepší. Vaření je zkrátka základ, přesto to nemusí nutně znamenat hodiny u sporáku.
Každý den do sebe dostáváme určité množství různých jídel, která musí naše tělo zpracovat a vzít si z nich to, co mu nabídnou. V případě, že sáhnete po kvalitních potravinách a dodáte svému tělu zdraví prospěšné pokrmy, tělo se vám odmění fyzickou i duševní kondicí a dost možná vás také ochrání před řadou zdravotních obtíží. Pokud jste tedy dosud váhali, jestli jsme to, co jíme, změňte stravovací návyky a brzy poznáte, že tomu tak opravdu je.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?
Laktóza neboli mléčný cukr se nachází v mléčných výrobcích a přirozeně také v samotném mléce. S trávením tohoto disacharidu nám pomáhá enzym zvaný laktáza, který se nachází v tenkém střevě. Intolerance...
Čtěte dál
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho
