Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?
zdroj: Shutterstock

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii, což je v této době jistě nezanedbatelná výhoda. Navíc zcela určitě splníte další požadavek moderní doby – vařit nejen úsporně, ale i zdravěji.

Kdo může v dnešní uspěchané době strávit v kuchyni celý den? Stále častěji se snažíme vařit jídla rychlá, ale přesto chutná a hlavně zdravá. S pomalým hrncem můžete dosáhnout úspory času, hrnec sice vaří pomalu, ale kompletně bez vaší pomoci. Pomalé vaření má zkrátka celou řadu výhod.

Pomalý hrnec – fenomén ve vaší kuchyni
Pomalý hrnec k nám přišel ze západu, kde v něm ženy tvořící „dokonalý předobraz americké hospodyňky“ vaří zhruba od sedmdesátých let minulého století. Nejde proto o převratnou novinku. Tehdy v Americe však převratný byl, zejména díky velké energetické krizi. Rychle si získal oblibu statisíců lidí a nyní zdomácněl i u nás. Pokrmy připravené v pomalém hrnci jsou šťavnatější, chutnější a zdravější, jejich příprava nevyžaduje mnoho úsilí a lze tímto způsobem vaření díky nízké spotřebě energie i znatelně ušetřit. Není proto důvod, proč jej nevyzkoušet.

Jak pomalý hrnec funguje?
Pomalý hrnec je moderní přístroj, který lze jednoduše ovládat pomocí termostatu. Díky němu udržujeme v hrnci předem nastavenou, stálou teplotu, během níž se pokrm vaří bez nutnosti vašeho dohledu, promíchávání, podlévání apod. Můžeme v něm připravovat celou řadu oblíbených jídel „z jednoho hrnce“, a tak si ušetřit čas i s následným mytím nádobí. Teplota vaření obvykle nepřesahuje 80 až 90 °C. Jídla z pomalého hrnce jsou typická svou intenzivnější a plnější chutí, než na jaká jste zvyklí tradičním způsobem vaření. V pomalém hrnci mají suroviny dostatek času dokonale propojit své chutě a vůně, výsledná jídla jsou navíc zdravější, protože během přípravy nedochází k přepalování tuků či k vysoké ztrátě vitamínů a minerálů. Stačí všechny ingredience do hrnce naskládat, zapnout časovač či zvolit program a pak už nechat vše na něm. Doba vaření se obvykle pohybuje v rozmezí tří až dvanácti hodin. Pomalý hrnec pracuje vlastně na opačném principu než klasický tlakový hrnec (papiňák), který umí uvařit rychle. S pomalým hrncem se jídlo vaří pomaleji právě proto, abychom docílili správné intenzity chutí, a přitom nepřipravili dané suroviny o látky prospěšné našemu zdraví.

Jak je to se spotřebou elektrické energie?
Ačkoliv se vám to může zdát zvláštní, pomalé vaření v tomto případě rozhodně neznamená totéž, co vaření neekonomické. Příkon většiny pomalých hrnců je zhruba 250 W, přitom běžné varné desky mohou mít příkon i 7 kW. Je tedy nízkoenergetický a pokud se s ním naučíte správně zacházet, což není vůbec nic složitého, bude vám skvělým pomocníkem, a to třeba i ve snaze o dietní, chutnou stravu. Můžete klidně ráno před odchodem do práce hrnec naplnit surovinami a zapnout, abyste odpoledne nebo večer přišli k hotovému jídlu. Hrnec i po uvaření udrží jídlo teplé až do vašeho příchodu. Pokud jde o bezpečnou manipulaci a zacházení, nechávejte kolem hrnce zhruba 15 cm místa a vždy, pokud budete hrnec nechávat zapnutý bez vašeho dohledu, dbejte na to, aby se jeho pláště nic nedotýkalo.

Co všechno je možné připravovat v pomalém hrnci?
Jak už jsme popsali výše, pomalá a šetrná tepelná úprava potravin v pomalém hrnci uchová většinu vitamínů a dalších cenných látek, což je bezesporu velká výhoda. K těm dalším patří například to, že není nutné přidávat žádný tuk. Během vaření se neodpařuje voda, a tak jsou hotové pokrmy nejen úžasně šťavnaté, ale i přirozeně výraznější a chutnější, bez potřeby používat složité kombinace koření či například větší množství soli. Připravit můžete bez potíží a nutnosti asistence například tažené vývary, výborné masové omáčky, guláše a masovo-zeleninové směsi, pečené masové rolády, polévky, těstoviny apod. Pomalé vaření velmi prospívá například hovězímu masu či zvěřině, z pomalého hrnce jsou pak tyto druhy masa dokonale měkké a chuťově delikátní.

Co raději nedělat při vaření v pomalém hrnci?
Pomalý hrnec by měl být naplněný minimálně do poloviny a maximálně do tří čtvrtin. Pokud je surovin málo, mohou být nakonec rozvařené, vysušené nebo dokonce připálené. Ani přeplnění pak není vhodné. Pomalé hrnce seženete v různých velikostech, recepty na pomalé vaření obvykle zohledňují určitou velikost a objem, je proto vhodné i toto při vaření sledovat. Tvrdou syrovou zeleninu dáváme dospod, potom teprve maso. Není vhodné dávat do hrnce ještě hluboce zmrazené suroviny, především maso. Délka dosažení správné teploty v hrnci by pak trvala mnohem déle, maso i ostatní ingredience by se pak mohly vlivem tepla začít i kazit. Je však možné zmrzlé maso zalít dostatečným množstvím vody k dosažení tepelné mezivrstvy.

Zdroj: mamavkuchyni.czbajolafit.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale jejich čtení rovná procházce španělskou vesnicí. Jak se v nich naučit...

Čtěte dál
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Strom s neskutečným složením živin, který se využívá nejen v tradiční ájurvédské medicíně v Indii, ale své místo už si získává i všude...
Nedostatek vitaminu B12: kdo je nejvíce ohrožen a jak mu předcházet?

Nedostatek vitaminu B12: kdo je nejvíce ohrožen a jak mu předcházet?

Vitaminy skupiny B jsou pro celkové zdraví nezbytné. Velmi často bývá v otázkách deficitu zmiňován hlavně B12, který se nachází převážně...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Populární a kontroverzní náhražky masa: jedná se opravdu o zdravější volbu?

Populární a kontroverzní náhražky masa: jedná se opravdu o zdravější volbu?

Kdekdo asi již zaznamenal, že jíst hamburger bez masa je teď celkem v kurzu. Výrobky napodobující maso jsou sice průmyslově zpracované,...
Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Jistě jste si všimli, že během chladných dnů se do obchodů více dostanou i nejrůznější druhy exotického ovoce. Přestože pochází z dalekých...
Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné...