Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?
zdroj: Shutterstock

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii, což je v této době jistě nezanedbatelná výhoda. Navíc zcela určitě splníte další požadavek moderní doby – vařit nejen úsporně, ale i zdravěji.

Kdo může v dnešní uspěchané době strávit v kuchyni celý den? Stále častěji se snažíme vařit jídla rychlá, ale přesto chutná a hlavně zdravá. S pomalým hrncem můžete dosáhnout úspory času, hrnec sice vaří pomalu, ale kompletně bez vaší pomoci. Pomalé vaření má zkrátka celou řadu výhod.

Pomalý hrnec – fenomén ve vaší kuchyni
Pomalý hrnec k nám přišel ze západu, kde v něm ženy tvořící „dokonalý předobraz americké hospodyňky“ vaří zhruba od sedmdesátých let minulého století. Nejde proto o převratnou novinku. Tehdy v Americe však převratný byl, zejména díky velké energetické krizi. Rychle si získal oblibu statisíců lidí a nyní zdomácněl i u nás. Pokrmy připravené v pomalém hrnci jsou šťavnatější, chutnější a zdravější, jejich příprava nevyžaduje mnoho úsilí a lze tímto způsobem vaření díky nízké spotřebě energie i znatelně ušetřit. Není proto důvod, proč jej nevyzkoušet.

Jak pomalý hrnec funguje?
Pomalý hrnec je moderní přístroj, který lze jednoduše ovládat pomocí termostatu. Díky němu udržujeme v hrnci předem nastavenou, stálou teplotu, během níž se pokrm vaří bez nutnosti vašeho dohledu, promíchávání, podlévání apod. Můžeme v něm připravovat celou řadu oblíbených jídel „z jednoho hrnce“, a tak si ušetřit čas i s následným mytím nádobí. Teplota vaření obvykle nepřesahuje 80 až 90 °C. Jídla z pomalého hrnce jsou typická svou intenzivnější a plnější chutí, než na jaká jste zvyklí tradičním způsobem vaření. V pomalém hrnci mají suroviny dostatek času dokonale propojit své chutě a vůně, výsledná jídla jsou navíc zdravější, protože během přípravy nedochází k přepalování tuků či k vysoké ztrátě vitamínů a minerálů. Stačí všechny ingredience do hrnce naskládat, zapnout časovač či zvolit program a pak už nechat vše na něm. Doba vaření se obvykle pohybuje v rozmezí tří až dvanácti hodin. Pomalý hrnec pracuje vlastně na opačném principu než klasický tlakový hrnec (papiňák), který umí uvařit rychle. S pomalým hrncem se jídlo vaří pomaleji právě proto, abychom docílili správné intenzity chutí, a přitom nepřipravili dané suroviny o látky prospěšné našemu zdraví.

Jak je to se spotřebou elektrické energie?
Ačkoliv se vám to může zdát zvláštní, pomalé vaření v tomto případě rozhodně neznamená totéž, co vaření neekonomické. Příkon většiny pomalých hrnců je zhruba 250 W, přitom běžné varné desky mohou mít příkon i 7 kW. Je tedy nízkoenergetický a pokud se s ním naučíte správně zacházet, což není vůbec nic složitého, bude vám skvělým pomocníkem, a to třeba i ve snaze o dietní, chutnou stravu. Můžete klidně ráno před odchodem do práce hrnec naplnit surovinami a zapnout, abyste odpoledne nebo večer přišli k hotovému jídlu. Hrnec i po uvaření udrží jídlo teplé až do vašeho příchodu. Pokud jde o bezpečnou manipulaci a zacházení, nechávejte kolem hrnce zhruba 15 cm místa a vždy, pokud budete hrnec nechávat zapnutý bez vašeho dohledu, dbejte na to, aby se jeho pláště nic nedotýkalo.

Co všechno je možné připravovat v pomalém hrnci?
Jak už jsme popsali výše, pomalá a šetrná tepelná úprava potravin v pomalém hrnci uchová většinu vitamínů a dalších cenných látek, což je bezesporu velká výhoda. K těm dalším patří například to, že není nutné přidávat žádný tuk. Během vaření se neodpařuje voda, a tak jsou hotové pokrmy nejen úžasně šťavnaté, ale i přirozeně výraznější a chutnější, bez potřeby používat složité kombinace koření či například větší množství soli. Připravit můžete bez potíží a nutnosti asistence například tažené vývary, výborné masové omáčky, guláše a masovo-zeleninové směsi, pečené masové rolády, polévky, těstoviny apod. Pomalé vaření velmi prospívá například hovězímu masu či zvěřině, z pomalého hrnce jsou pak tyto druhy masa dokonale měkké a chuťově delikátní.

Co raději nedělat při vaření v pomalém hrnci?
Pomalý hrnec by měl být naplněný minimálně do poloviny a maximálně do tří čtvrtin. Pokud je surovin málo, mohou být nakonec rozvařené, vysušené nebo dokonce připálené. Ani přeplnění pak není vhodné. Pomalé hrnce seženete v různých velikostech, recepty na pomalé vaření obvykle zohledňují určitou velikost a objem, je proto vhodné i toto při vaření sledovat. Tvrdou syrovou zeleninu dáváme dospod, potom teprve maso. Není vhodné dávat do hrnce ještě hluboce zmrazené suroviny, především maso. Délka dosažení správné teploty v hrnci by pak trvala mnohem déle, maso i ostatní ingredience by se pak mohly vlivem tepla začít i kazit. Je však možné zmrzlé maso zalít dostatečným množstvím vody k dosažení tepelné mezivrstvy.

Zdroj: mamavkuchyni.czbajolafit.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který začíná už mnohem dříve, protože vhodné návyky získané ve středním...

Čtěte dál
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Už jste ochutnali sušené maso? Zdravá svačina, plná hodnotných živin, sloužící i jako skvělá chuťovka. V obchodech nalezneme spoustu...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...