Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii, což je v této době jistě nezanedbatelná výhoda. Navíc zcela určitě splníte další požadavek moderní doby – vařit nejen úsporně, ale i zdravěji.
Kdo může v dnešní uspěchané době strávit v kuchyni celý den? Stále častěji se snažíme vařit jídla rychlá, ale přesto chutná a hlavně zdravá. S pomalým hrncem můžete dosáhnout úspory času, hrnec sice vaří pomalu, ale kompletně bez vaší pomoci. Pomalé vaření má zkrátka celou řadu výhod.
Pomalý hrnec – fenomén ve vaší kuchyni
Pomalý hrnec k nám přišel ze západu, kde v něm ženy tvořící „dokonalý předobraz americké hospodyňky“ vaří zhruba od sedmdesátých let minulého století. Nejde proto o převratnou novinku. Tehdy v Americe však převratný byl, zejména díky velké energetické krizi. Rychle si získal oblibu statisíců lidí a nyní zdomácněl i u nás. Pokrmy připravené v pomalém hrnci jsou šťavnatější, chutnější a zdravější, jejich příprava nevyžaduje mnoho úsilí a lze tímto způsobem vaření díky nízké spotřebě energie i znatelně ušetřit. Není proto důvod, proč jej nevyzkoušet.
Jak pomalý hrnec funguje?
Pomalý hrnec je moderní přístroj, který lze jednoduše ovládat pomocí termostatu. Díky němu udržujeme v hrnci předem nastavenou, stálou teplotu, během níž se pokrm vaří bez nutnosti vašeho dohledu, promíchávání, podlévání apod. Můžeme v něm připravovat celou řadu oblíbených jídel „z jednoho hrnce“, a tak si ušetřit čas i s následným mytím nádobí. Teplota vaření obvykle nepřesahuje 80 až 90 °C. Jídla z pomalého hrnce jsou typická svou intenzivnější a plnější chutí, než na jaká jste zvyklí tradičním způsobem vaření. V pomalém hrnci mají suroviny dostatek času dokonale propojit své chutě a vůně, výsledná jídla jsou navíc zdravější, protože během přípravy nedochází k přepalování tuků či k vysoké ztrátě vitamínů a minerálů. Stačí všechny ingredience do hrnce naskládat, zapnout časovač či zvolit program a pak už nechat vše na něm. Doba vaření se obvykle pohybuje v rozmezí tří až dvanácti hodin. Pomalý hrnec pracuje vlastně na opačném principu než klasický tlakový hrnec (papiňák), který umí uvařit rychle. S pomalým hrncem se jídlo vaří pomaleji právě proto, abychom docílili správné intenzity chutí, a přitom nepřipravili dané suroviny o látky prospěšné našemu zdraví.
Jak je to se spotřebou elektrické energie?
Ačkoliv se vám to může zdát zvláštní, pomalé vaření v tomto případě rozhodně neznamená totéž, co vaření neekonomické. Příkon většiny pomalých hrnců je zhruba 250 W, přitom běžné varné desky mohou mít příkon i 7 kW. Je tedy nízkoenergetický a pokud se s ním naučíte správně zacházet, což není vůbec nic složitého, bude vám skvělým pomocníkem, a to třeba i ve snaze o dietní, chutnou stravu. Můžete klidně ráno před odchodem do práce hrnec naplnit surovinami a zapnout, abyste odpoledne nebo večer přišli k hotovému jídlu. Hrnec i po uvaření udrží jídlo teplé až do vašeho příchodu. Pokud jde o bezpečnou manipulaci a zacházení, nechávejte kolem hrnce zhruba 15 cm místa a vždy, pokud budete hrnec nechávat zapnutý bez vašeho dohledu, dbejte na to, aby se jeho pláště nic nedotýkalo.
Co všechno je možné připravovat v pomalém hrnci?
Jak už jsme popsali výše, pomalá a šetrná tepelná úprava potravin v pomalém hrnci uchová většinu vitamínů a dalších cenných látek, což je bezesporu velká výhoda. K těm dalším patří například to, že není nutné přidávat žádný tuk. Během vaření se neodpařuje voda, a tak jsou hotové pokrmy nejen úžasně šťavnaté, ale i přirozeně výraznější a chutnější, bez potřeby používat složité kombinace koření či například větší množství soli. Připravit můžete bez potíží a nutnosti asistence například tažené vývary, výborné masové omáčky, guláše a masovo-zeleninové směsi, pečené masové rolády, polévky, těstoviny apod. Pomalé vaření velmi prospívá například hovězímu masu či zvěřině, z pomalého hrnce jsou pak tyto druhy masa dokonale měkké a chuťově delikátní.
Co raději nedělat při vaření v pomalém hrnci?
Pomalý hrnec by měl být naplněný minimálně do poloviny a maximálně do tří čtvrtin. Pokud je surovin málo, mohou být nakonec rozvařené, vysušené nebo dokonce připálené. Ani přeplnění pak není vhodné. Pomalé hrnce seženete v různých velikostech, recepty na pomalé vaření obvykle zohledňují určitou velikost a objem, je proto vhodné i toto při vaření sledovat. Tvrdou syrovou zeleninu dáváme dospod, potom teprve maso. Není vhodné dávat do hrnce ještě hluboce zmrazené suroviny, především maso. Délka dosažení správné teploty v hrnci by pak trvala mnohem déle, maso i ostatní ingredience by se pak mohly vlivem tepla začít i kazit. Je však možné zmrzlé maso zalít dostatečným množstvím vody k dosažení tepelné mezivrstvy.
Zdroj: mamavkuchyni.cz, bajolafit.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
![Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_main_img/uploads/article_images/9120debbe0b1ad34c376bf6095d7b4f3.jpeg)
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?
Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika lety i do restaurací, podnik, který je v létě nenabízí, ten jako by...
Čtěte dál![Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/65b9e5a0fdf3157f98b2cfabe548fb45.jpeg)
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek
![Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/e965fb23e1b6b5b865e4a8c146113197.jpeg)
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?
![Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/a78684a1d1fb6e348d663eb8c5281bc2.jpeg)
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
![Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/09da96a6dc4dfbe848f9d54e359fcb9a.jpeg)
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu
![Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/4c3807a16488b4ac015cb5d899d9bdd6.jpeg)
Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody
![Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/ed70cf89ce38417977ab9b18b7aeb777.jpeg)
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti
![Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/d84cb45b17295e6efb51c7f3492db598.jpeg)
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?
![Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/9d06e58f79303cb29c8c12e7d852cc09.jpeg)
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá
![Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/99c5d28b19c9c1d191f970814099f797.jpeg)
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace
![Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/45f82be2de51c234ffd36adf76bb88a4.jpeg)
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?
![Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/a9ad0f87828e1d6de85b7bf00b096d4e.jpeg)