Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?
zdroj: Shutterstock

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii, což je v této době jistě nezanedbatelná výhoda. Navíc zcela určitě splníte další požadavek moderní doby – vařit nejen úsporně, ale i zdravěji.

Kdo může v dnešní uspěchané době strávit v kuchyni celý den? Stále častěji se snažíme vařit jídla rychlá, ale přesto chutná a hlavně zdravá. S pomalým hrncem můžete dosáhnout úspory času, hrnec sice vaří pomalu, ale kompletně bez vaší pomoci. Pomalé vaření má zkrátka celou řadu výhod.

Pomalý hrnec – fenomén ve vaší kuchyni
Pomalý hrnec k nám přišel ze západu, kde v něm ženy tvořící „dokonalý předobraz americké hospodyňky“ vaří zhruba od sedmdesátých let minulého století. Nejde proto o převratnou novinku. Tehdy v Americe však převratný byl, zejména díky velké energetické krizi. Rychle si získal oblibu statisíců lidí a nyní zdomácněl i u nás. Pokrmy připravené v pomalém hrnci jsou šťavnatější, chutnější a zdravější, jejich příprava nevyžaduje mnoho úsilí a lze tímto způsobem vaření díky nízké spotřebě energie i znatelně ušetřit. Není proto důvod, proč jej nevyzkoušet.

Jak pomalý hrnec funguje?
Pomalý hrnec je moderní přístroj, který lze jednoduše ovládat pomocí termostatu. Díky němu udržujeme v hrnci předem nastavenou, stálou teplotu, během níž se pokrm vaří bez nutnosti vašeho dohledu, promíchávání, podlévání apod. Můžeme v něm připravovat celou řadu oblíbených jídel „z jednoho hrnce“, a tak si ušetřit čas i s následným mytím nádobí. Teplota vaření obvykle nepřesahuje 80 až 90 °C. Jídla z pomalého hrnce jsou typická svou intenzivnější a plnější chutí, než na jaká jste zvyklí tradičním způsobem vaření. V pomalém hrnci mají suroviny dostatek času dokonale propojit své chutě a vůně, výsledná jídla jsou navíc zdravější, protože během přípravy nedochází k přepalování tuků či k vysoké ztrátě vitamínů a minerálů. Stačí všechny ingredience do hrnce naskládat, zapnout časovač či zvolit program a pak už nechat vše na něm. Doba vaření se obvykle pohybuje v rozmezí tří až dvanácti hodin. Pomalý hrnec pracuje vlastně na opačném principu než klasický tlakový hrnec (papiňák), který umí uvařit rychle. S pomalým hrncem se jídlo vaří pomaleji právě proto, abychom docílili správné intenzity chutí, a přitom nepřipravili dané suroviny o látky prospěšné našemu zdraví.

Jak je to se spotřebou elektrické energie?
Ačkoliv se vám to může zdát zvláštní, pomalé vaření v tomto případě rozhodně neznamená totéž, co vaření neekonomické. Příkon většiny pomalých hrnců je zhruba 250 W, přitom běžné varné desky mohou mít příkon i 7 kW. Je tedy nízkoenergetický a pokud se s ním naučíte správně zacházet, což není vůbec nic složitého, bude vám skvělým pomocníkem, a to třeba i ve snaze o dietní, chutnou stravu. Můžete klidně ráno před odchodem do práce hrnec naplnit surovinami a zapnout, abyste odpoledne nebo večer přišli k hotovému jídlu. Hrnec i po uvaření udrží jídlo teplé až do vašeho příchodu. Pokud jde o bezpečnou manipulaci a zacházení, nechávejte kolem hrnce zhruba 15 cm místa a vždy, pokud budete hrnec nechávat zapnutý bez vašeho dohledu, dbejte na to, aby se jeho pláště nic nedotýkalo.

Co všechno je možné připravovat v pomalém hrnci?
Jak už jsme popsali výše, pomalá a šetrná tepelná úprava potravin v pomalém hrnci uchová většinu vitamínů a dalších cenných látek, což je bezesporu velká výhoda. K těm dalším patří například to, že není nutné přidávat žádný tuk. Během vaření se neodpařuje voda, a tak jsou hotové pokrmy nejen úžasně šťavnaté, ale i přirozeně výraznější a chutnější, bez potřeby používat složité kombinace koření či například větší množství soli. Připravit můžete bez potíží a nutnosti asistence například tažené vývary, výborné masové omáčky, guláše a masovo-zeleninové směsi, pečené masové rolády, polévky, těstoviny apod. Pomalé vaření velmi prospívá například hovězímu masu či zvěřině, z pomalého hrnce jsou pak tyto druhy masa dokonale měkké a chuťově delikátní.

Co raději nedělat při vaření v pomalém hrnci?
Pomalý hrnec by měl být naplněný minimálně do poloviny a maximálně do tří čtvrtin. Pokud je surovin málo, mohou být nakonec rozvařené, vysušené nebo dokonce připálené. Ani přeplnění pak není vhodné. Pomalé hrnce seženete v různých velikostech, recepty na pomalé vaření obvykle zohledňují určitou velikost a objem, je proto vhodné i toto při vaření sledovat. Tvrdou syrovou zeleninu dáváme dospod, potom teprve maso. Není vhodné dávat do hrnce ještě hluboce zmrazené suroviny, především maso. Délka dosažení správné teploty v hrnci by pak trvala mnohem déle, maso i ostatní ingredience by se pak mohly vlivem tepla začít i kazit. Je však možné zmrzlé maso zalít dostatečným množstvím vody k dosažení tepelné mezivrstvy.

Zdroj: mamavkuchyni.czbajolafit.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně potřebují. Vždy je zásadní naslouchat svému tělu a podle toho denní jídla...

Čtěte dál
Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

V každé potravině se nachází určité spektrum živin důležitých pro náš organismus. Podle toho, co nám právě schází nebo čeho máme nedostatek,...
Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Sezona lokálního ovoce je právě v plném proudu. V našich kuchyních to voní ovocnými koláči s borůvkami nebo s meruňkami. Vrcholí také...
Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Jen málokterý výživový styl se dostal tolik do povědomí a je tak oblíbený, jako je nízkosacharidové stravování. Pokud chcete omezit...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...