Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii, což je v této době jistě nezanedbatelná výhoda. Navíc zcela určitě splníte další požadavek moderní doby – vařit nejen úsporně, ale i zdravěji.
Kdo může v dnešní uspěchané době strávit v kuchyni celý den? Stále častěji se snažíme vařit jídla rychlá, ale přesto chutná a hlavně zdravá. S pomalým hrncem můžete dosáhnout úspory času, hrnec sice vaří pomalu, ale kompletně bez vaší pomoci. Pomalé vaření má zkrátka celou řadu výhod.
Pomalý hrnec – fenomén ve vaší kuchyni
Pomalý hrnec k nám přišel ze západu, kde v něm ženy tvořící „dokonalý předobraz americké hospodyňky“ vaří zhruba od sedmdesátých let minulého století. Nejde proto o převratnou novinku. Tehdy v Americe však převratný byl, zejména díky velké energetické krizi. Rychle si získal oblibu statisíců lidí a nyní zdomácněl i u nás. Pokrmy připravené v pomalém hrnci jsou šťavnatější, chutnější a zdravější, jejich příprava nevyžaduje mnoho úsilí a lze tímto způsobem vaření díky nízké spotřebě energie i znatelně ušetřit. Není proto důvod, proč jej nevyzkoušet.
Jak pomalý hrnec funguje?
Pomalý hrnec je moderní přístroj, který lze jednoduše ovládat pomocí termostatu. Díky němu udržujeme v hrnci předem nastavenou, stálou teplotu, během níž se pokrm vaří bez nutnosti vašeho dohledu, promíchávání, podlévání apod. Můžeme v něm připravovat celou řadu oblíbených jídel „z jednoho hrnce“, a tak si ušetřit čas i s následným mytím nádobí. Teplota vaření obvykle nepřesahuje 80 až 90 °C. Jídla z pomalého hrnce jsou typická svou intenzivnější a plnější chutí, než na jaká jste zvyklí tradičním způsobem vaření. V pomalém hrnci mají suroviny dostatek času dokonale propojit své chutě a vůně, výsledná jídla jsou navíc zdravější, protože během přípravy nedochází k přepalování tuků či k vysoké ztrátě vitamínů a minerálů. Stačí všechny ingredience do hrnce naskládat, zapnout časovač či zvolit program a pak už nechat vše na něm. Doba vaření se obvykle pohybuje v rozmezí tří až dvanácti hodin. Pomalý hrnec pracuje vlastně na opačném principu než klasický tlakový hrnec (papiňák), který umí uvařit rychle. S pomalým hrncem se jídlo vaří pomaleji právě proto, abychom docílili správné intenzity chutí, a přitom nepřipravili dané suroviny o látky prospěšné našemu zdraví.
Jak je to se spotřebou elektrické energie?
Ačkoliv se vám to může zdát zvláštní, pomalé vaření v tomto případě rozhodně neznamená totéž, co vaření neekonomické. Příkon většiny pomalých hrnců je zhruba 250 W, přitom běžné varné desky mohou mít příkon i 7 kW. Je tedy nízkoenergetický a pokud se s ním naučíte správně zacházet, což není vůbec nic složitého, bude vám skvělým pomocníkem, a to třeba i ve snaze o dietní, chutnou stravu. Můžete klidně ráno před odchodem do práce hrnec naplnit surovinami a zapnout, abyste odpoledne nebo večer přišli k hotovému jídlu. Hrnec i po uvaření udrží jídlo teplé až do vašeho příchodu. Pokud jde o bezpečnou manipulaci a zacházení, nechávejte kolem hrnce zhruba 15 cm místa a vždy, pokud budete hrnec nechávat zapnutý bez vašeho dohledu, dbejte na to, aby se jeho pláště nic nedotýkalo.
Co všechno je možné připravovat v pomalém hrnci?
Jak už jsme popsali výše, pomalá a šetrná tepelná úprava potravin v pomalém hrnci uchová většinu vitamínů a dalších cenných látek, což je bezesporu velká výhoda. K těm dalším patří například to, že není nutné přidávat žádný tuk. Během vaření se neodpařuje voda, a tak jsou hotové pokrmy nejen úžasně šťavnaté, ale i přirozeně výraznější a chutnější, bez potřeby používat složité kombinace koření či například větší množství soli. Připravit můžete bez potíží a nutnosti asistence například tažené vývary, výborné masové omáčky, guláše a masovo-zeleninové směsi, pečené masové rolády, polévky, těstoviny apod. Pomalé vaření velmi prospívá například hovězímu masu či zvěřině, z pomalého hrnce jsou pak tyto druhy masa dokonale měkké a chuťově delikátní.
Co raději nedělat při vaření v pomalém hrnci?
Pomalý hrnec by měl být naplněný minimálně do poloviny a maximálně do tří čtvrtin. Pokud je surovin málo, mohou být nakonec rozvařené, vysušené nebo dokonce připálené. Ani přeplnění pak není vhodné. Pomalé hrnce seženete v různých velikostech, recepty na pomalé vaření obvykle zohledňují určitou velikost a objem, je proto vhodné i toto při vaření sledovat. Tvrdou syrovou zeleninu dáváme dospod, potom teprve maso. Není vhodné dávat do hrnce ještě hluboce zmrazené suroviny, především maso. Délka dosažení správné teploty v hrnci by pak trvala mnohem déle, maso i ostatní ingredience by se pak mohly vlivem tepla začít i kazit. Je však možné zmrzlé maso zalít dostatečným množstvím vody k dosažení tepelné mezivrstvy.
Zdroj: mamavkuchyni.cz, bajolafit.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál