Dna, to není jen bolavý palec. Jakých pochutin byste se měli vzdát v případě, že jí trpíte?

Dna, to není jen bolavý palec. Jakých pochutin byste se měli vzdát v případě, že jí trpíte?
zdroj: Shutterstock

Budíte se občas uprostřed noci s pocitem, že vám snad shoří palec na noze, tedy spíše kloub pod ním? Ten je totiž horký, oteklý a citlivý tak, že i tíha peřiny, která na něm leží, vám připadá nesnesitelná. Pokud máte s takovými příhodami zkušenost, dost možná vás postihla dna. Co je to za nemoc a dá se jejímu vzniku nějak předcházet?

Dna je jednou z forem artritidy. Jedná se tedy o zánětlivé kloubní onemocnění charakterizované silnými záchvaty bolesti, otoku, zarudnutí a citlivosti v jednom nebo více kloubech, nejčastěji právě kolem palce na noze. Tyto symptomy se mohou objevovat náhle, přicházet a odcházet bez zjevné příčiny.

Jak se dna projevuje
Příznaky se nejčastěji objevují v noci a neočekávaně. Zahrnují intenzivní bolesti kloubů, obvykle palce nohy, mohou ale postihnout v podstatě jakýkoliv kloub, jako jsou kotníky, kolena, lokty, zápěstí a prsty. Bolest bývá nejintenzivnější během prvních 4 až 12 hodin po jejím začátku. Po odeznění nejhoršího ale může stále přetrvávat nepohodlí, které může trvat několik dnů až týdnů. Pozdější ataky většinou trvají déle a zasahují více kloubů. Postižené klouby kromě toho, že bolí, také natečou, jsou citlivé na dotek, horké a rudé, vykazují omezený rozsah pohybu, což se časem zhoršuje.

Co bývá na vině
Viníkem je zvýšená kyselina močová, jejíž krystaly se hromadí v kloubech, což způsobuje zánět a intenzivní bolest typické pro záchvaty dny. K tomu dochází, když se této kyseliny v krvi nachází zbytečně moc tak, že se nestíhá rozpouštět v krvi a procházet ledvinami do moči a odtud ven. Tělo ji produkuje při rozkladu purinů, látek nacházejících se přirozeně v organismu i potravinách jako je červené maso, vnitřnosti (játra), mořské plody, pivo a slazené nápoje.

Proč je zdravý životní styl zásadní
Z toho plyne, že když do těla dostáváte nadbytek purinů, tělo produkuje nadbytek kyseliny močové, které se nestíhá zbavovat, a ta se hromadí v kloubech v podobě krystalů ostrých jako jehličky, jež působí bolest, zánět a otok. Proto je v rámci prevence dobré omezit potraviny s vysokým obsahem purinů (jmenované výše), snížit hmotnost (při nadváze tělo produkuje více kyseliny močové) a začít se pravidelně hýbat.

Jaké faktory riziko dny zvyšují
Riziko dny totiž zvyšuje řada chronických nemocí z velké míry způsobených nezdravým životním stylem. Patří mezi ně neléčený vysoký krevní tlak, cukrovka, obezita, metabolický syndrom a onemocnění srdce a ledvin. Hladinu kyseliny močové v krvi mohou ale zvyšovat i některé léky (na vysoký krevní tlak, aspirin, diuretika, beta blokátory) a dědičnost nebo pohlaví (náchylnější jsou muži), také nedávná operace či zranění a očkování (tyto mohou vyvolat vzplanutí dny).

Kdy vyrazit k lékaři
Pokud na sobě pozorujete příznaky, které by mohly značit dnu, s návštěvou lékaře neotálejte. Neléčené onemocnění může vést ke zhoršení bolestí a k poškození kloubů a vzniku ledvinových kamenů (krystalky kyseliny močové se hromadí v ledvinách a tuhnou). V případě, že se k potížím přidruží horečka a kloub je skutečně horký a velmi bolestivý, se může jednat o infekci, kterou je třeba řešit okamžitě.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Aromaterapeutické dárky, které potěší a zároveň pomohou

Aromaterapeutické dárky, které potěší a zároveň pomohou

„Do it yourself“ (DIY) neboli „doma vyrobené“ dárky jsou pod stromečkem vždycky vítané. Pokud navíc obsahují oblíbené esenciální oleje a trefí se do vkusu obdarovaného, tím lépe. Navíc mohou být praktickými...

Čtěte dál
Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

V poslední době můžeme pozorovat zvýšený zájem o různé výrobky nahrazující maso. Důvodů je hned několik, například etika, ekologie...
Světový den osteoporózy. Jaké jsou rizikové faktory onemocnění a jak preventivně upravit jídelníček?

Světový den osteoporózy. Jaké jsou rizikové faktory onemocnění a jak preventivně upravit jídelníček?

V České republice byla v roce 2000 založena Liga proti osteoporóze snažící se poukázat, edukovat, předcházet, a tedy i porazit tohoto...
Úspěch diety závisí na tom, jak jste v pohodě. Osvojte si pár základních pravidel!

Úspěch diety závisí na tom, jak jste v pohodě. Osvojte si pár základních pravidel!

Rádi byste třeba zhubli, tak jíte málo nebo vůbec, cvičíte a pořád to nejde? Nejspíš vašemu tělu chybí odpočinek. Během snahy o hubnutí...
Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Jen málokterý výživový styl se dostal tolik do povědomí a je tak oblíbený, jako je nízkosacharidové stravování. Pokud chcete omezit...
Čeká vás let na dovolenou? Zde jsou tipy, jak ho přežít bez nepříjemných zdravotních následků

Čeká vás let na dovolenou? Zde jsou tipy, jak ho přežít bez nepříjemných zdravotních následků

Každá cesta má své překážky. Po době covidových omezení někteří z nás už i cestovat zapomněli. Vychutnat si letošní nádherné léto se...
Počítat kalorie nebo se řídit velikostí porcí? Najděte si svůj ideální systém

Počítat kalorie nebo se řídit velikostí porcí? Najděte si svůj ideální systém

Je více způsobů, jak si kontrolovat to, co sníte. Například si můžete počítat kalorie, vážit si jídlo, nebo řešit porce pomocí velikosti...
Základní péče o kolena, aby vás podržela i po padesátce

Základní péče o kolena, aby vás podržela i po padesátce

Kolena nesou velkou váhu a kromě ní také velkou zodpovědnost za to, že se celkově efektivně pohybujete. Proto je dobré jim věnovat...
Co jsou homeopatika, na jakém principu fungují a jak souvisí s placebem?

Co jsou homeopatika, na jakém principu fungují a jak souvisí s placebem?

Přírodní léčiva známá jako homeopatika se používají již více než 200 let. Působí jinak než léky na bázi biologicky aktivních látek...
Pití teplé vody: fakta a mýty kolem tohoto doporučení

Pití teplé vody: fakta a mýty kolem tohoto doporučení

Nepijte vodu studenou, ale teplou, podpoříte své zdraví i hubnutí – určitě jste takové tvrzení už slyšeli. Poslední dobou je pití teplé...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Nejčastější potíže s rameny – naučte se jim předcházet

Nejčastější potíže s rameny – naučte se jim předcházet

Lidé nad 50 let jsou vlivem změn, jež v těle způsobuje přirozený proces stárnutí, zvýšeně náchylní ke dvěma typickým zraněním ramene,...
Populární a kontroverzní náhražky masa: jedná se opravdu o zdravější volbu?

Populární a kontroverzní náhražky masa: jedná se opravdu o zdravější volbu?

Kdekdo asi již zaznamenal, že jíst hamburger bez masa je teď celkem v kurzu. Výrobky napodobující maso jsou sice průmyslově zpracované,...