Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během fyzické aktivity – jde jim o to, kolik jich spálí. Co ale vlastně kilokalorie jsou, proč se počítají a jak se určuje, kolik jich daná potravina dodá?
Kilokalorie je jednotka energie, její zkratka je známá jako kcal a zkráceně se jí říká kalorie. Nejedná se tedy o míru hmotnosti nebo hustoty živin, 1 kcal označuje množství energie potřebné k zahřátí gramu vody o jeden stupeň Celsia. Všechny kalorie nacházející se v jídle pocházejí z jedné ze tří makroživin – sacharidů bílkovin a tuků. Čtvrtým zdrojem energie, kalorií, je alkohol.
Jak se určuje, kolik energie potravina obsahuje
Než se potraviny dostanou na pulty obchodů a odtud na váš stůl, musí být potravinářskými vědci změřeno, kolik makroživin a kalorií obsahují. To mohou provést dvěma způsoby. Buď užijí přístroj známý jako bombový kalorimetr, nebo metodu výpočtu zvanou Atwater.
- V prvním případě umístí dotyčnou potravinu do uzavřené nádoby obklopené vodou a ohřívají ji, dokud se úplně nespálí. Poté zaznamenají nárůst teploty vody a podle něj určí počet kalorií v produktu.
- V případě druhém je vodítkem způsob, vynalezený v 19. století americkým chemikem Wilburem Atwaterem, známý jako systém 4-9-4. Atwater překonal omezení první metody, jež nebere v úvahu, že lidé ztrácejí část kalorií teplem, močením a kálením. Vypočítal obsah kalorií v různých potravinách a aby následně zjistil, kolik kalorií člověk vyloučí, zkoumal exkrementy. Tímto způsobem odhalil, že bílkoviny a sacharidy dodají 4 kcal, tuky 9 kcal, tedy vznikl systém 4-9-4.
Úskalí Atwaterova systému
Ani Atwaterův systém počítání ale není zcela přesný a řada odborníků jej kvůli tomu označuje za zastaralý. Metoda totiž nebere v úvahu proces trávení, ale předpokládá, že tělo na energii přemění úplně všechny živiny. A to se nestává, přesto, že lidské tělo umí energii z potravy dostat skutečně velmi dobře. K nějakým úbytkům energie dojde právě při procesu trávení, který je sám o sobě činností, jež si vynaložení energie vyžaduje. Při počítání kalorií je tedy třeba počítat s určitou chybovostí, což uznávají i oficiální potravinářské instituce.
K čemu je počítání kalorií dobré
Údaje o kaloriích uváděné na obalech potravin umožňují lidem vypočítat jejich energetický příjem. Dostanete tak představu, kolik energie přijmete a za předpokladu, že víte, jaký je váš optimální příjem, můžete s těmi to čísli pracovat – buď například přidat na sacharidech, ubrat na tucích a nebo jen ubrat celkově na příjmu energie. Pokud se budete nacházet v kalorickém deficitu, budete s největší pravděpodobností hubnout.
A co výpočet kalorií při sportu
Zařízení monitorující sportovní výkon, jako jsou sporttestery, chytré hodinky, náramky apod., obvykle zobrazují aktuální data o tom, kolik kalorií při dané aktivitě spálíte. Konkrétně jde o odhad počtu spálených kcal při fyzické námaze, jehož vytvoření napomáhají údaje o věku, pohlaví, výšce a váze. Z těchto informací mohou chytrá zařízení následně odhadnout BMR (Basal Metabolic Rate, hodnotu bazálního metabolismu), což je množství energie, již tělo vydává v klidu a při vykonávání každodenních biologických funkcí, jako je dýchání nebo vyprazdňování.
Zdroj: livescience.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?
Laktóza neboli mléčný cukr se nachází v mléčných výrobcích a přirozeně také v samotném mléce. S trávením tohoto disacharidu nám pomáhá enzym zvaný laktáza, který se nachází v tenkém střevě. Intolerance...
Čtěte dál
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?
