Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem
zdroj: Shutterstock

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během fyzické aktivity – jde jim o to, kolik jich spálí. Co ale vlastně kilokalorie jsou, proč se počítají a jak se určuje, kolik jich daná potravina dodá?

Kilokalorie je jednotka energie, její zkratka je známá jako kcal a zkráceně se jí říká kalorie. Nejedná se tedy o míru hmotnosti nebo hustoty živin, 1 kcal označuje množství energie potřebné k zahřátí gramu vody o jeden stupeň Celsia. Všechny kalorie nacházející se v jídle pocházejí z jedné ze tří makroživin – sacharidů bílkovin a tuků. Čtvrtým zdrojem energie, kalorií, je alkohol.

Jak se určuje, kolik energie potravina obsahuje
Než se potraviny dostanou na pulty obchodů a odtud na váš stůl, musí být potravinářskými vědci změřeno, kolik makroživin a kalorií obsahují. To mohou provést dvěma způsoby. Buď užijí přístroj známý jako bombový kalorimetr, nebo metodu výpočtu zvanou Atwater.

  • V prvním případě umístí dotyčnou potravinu do uzavřené nádoby obklopené vodou a ohřívají ji, dokud se úplně nespálí. Poté zaznamenají nárůst teploty vody a podle něj určí počet kalorií v produktu.
  • V případě druhém je vodítkem způsob, vynalezený v 19. století americkým chemikem Wilburem Atwaterem, známý jako systém 4-9-4. Atwater překonal omezení první metody, jež nebere v úvahu, že lidé ztrácejí část kalorií teplem, močením a kálením. Vypočítal obsah kalorií v různých potravinách a aby následně zjistil, kolik kalorií člověk vyloučí, zkoumal exkrementy. Tímto způsobem odhalil, že bílkoviny a sacharidy dodají 4 kcal, tuky 9 kcal, tedy vznikl systém 4-9-4.

Úskalí Atwaterova systému
Ani Atwaterův systém počítání ale není zcela přesný a řada odborníků jej kvůli tomu označuje za zastaralý. Metoda totiž nebere v úvahu proces trávení, ale předpokládá, že tělo na energii přemění úplně všechny živiny. A to se nestává, přesto, že lidské tělo umí energii z potravy dostat skutečně velmi dobře. K nějakým úbytkům energie dojde právě při procesu trávení, který je sám o sobě činností, jež si vynaložení energie vyžaduje. Při počítání kalorií je tedy třeba počítat s určitou chybovostí, což uznávají i oficiální potravinářské instituce.

K čemu je počítání kalorií dobré
Údaje o kaloriích uváděné na obalech potravin umožňují lidem vypočítat jejich energetický příjem. Dostanete tak představu, kolik energie přijmete a za předpokladu, že víte, jaký je váš optimální příjem, můžete s těmi to čísli pracovat – buď například přidat na sacharidech, ubrat na tucích a nebo jen ubrat celkově na příjmu energie. Pokud se budete nacházet v kalorickém deficitu, budete s největší pravděpodobností hubnout.

A co výpočet kalorií při sportu
Zařízení monitorující sportovní výkon, jako jsou sporttestery, chytré hodinky, náramky apod., obvykle zobrazují aktuální data o tom, kolik kalorií při dané aktivitě spálíte. Konkrétně jde o odhad počtu spálených kcal při fyzické námaze, jehož vytvoření napomáhají údaje o věku, pohlaví, výšce a váze. Z těchto informací mohou chytrá zařízení následně odhadnout BMR (Basal Metabolic Rate, hodnotu bazálního metabolismu), což je množství energie, již tělo vydává v klidu a při vykonávání každodenních biologických funkcí, jako je dýchání nebo vyprazdňování.

Zdroj: livescience.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale jejich čtení rovná procházce španělskou vesnicí. Jak se v nich naučit...

Čtěte dál
Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Enzym diaminoxidáza, DAO, hraje v těle důležitou roli. Jeho nedostatek může způsobit určité příznaky a nepříznivě se podepsat na prospívání...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

S olivovým olejem a sójovou omáčkou tvoří základní vybavení většiny spíží. Začátečníci i ostřílení kuchtíci jej používají při přípravě...
Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Nádorovým onemocněním, kterým v Česku trpí muži nejvíce, je rakovina prostaty. Zrádné je, že první stádia probíhají asymptomaticky,...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Milujete indickou, thajskou, mexickou či korejskou kuchyni? Pak jste bezpochyby milovníky silně kořeněných a pálivých jídel. Milovníci...