Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem
zdroj: Shutterstock

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během fyzické aktivity – jde jim o to, kolik jich spálí. Co ale vlastně kilokalorie jsou, proč se počítají a jak se určuje, kolik jich daná potravina dodá?

Kilokalorie je jednotka energie, její zkratka je známá jako kcal a zkráceně se jí říká kalorie. Nejedná se tedy o míru hmotnosti nebo hustoty živin, 1 kcal označuje množství energie potřebné k zahřátí gramu vody o jeden stupeň Celsia. Všechny kalorie nacházející se v jídle pocházejí z jedné ze tří makroživin – sacharidů bílkovin a tuků. Čtvrtým zdrojem energie, kalorií, je alkohol.

Jak se určuje, kolik energie potravina obsahuje
Než se potraviny dostanou na pulty obchodů a odtud na váš stůl, musí být potravinářskými vědci změřeno, kolik makroživin a kalorií obsahují. To mohou provést dvěma způsoby. Buď užijí přístroj známý jako bombový kalorimetr, nebo metodu výpočtu zvanou Atwater.

  • V prvním případě umístí dotyčnou potravinu do uzavřené nádoby obklopené vodou a ohřívají ji, dokud se úplně nespálí. Poté zaznamenají nárůst teploty vody a podle něj určí počet kalorií v produktu.
  • V případě druhém je vodítkem způsob, vynalezený v 19. století americkým chemikem Wilburem Atwaterem, známý jako systém 4-9-4. Atwater překonal omezení první metody, jež nebere v úvahu, že lidé ztrácejí část kalorií teplem, močením a kálením. Vypočítal obsah kalorií v různých potravinách a aby následně zjistil, kolik kalorií člověk vyloučí, zkoumal exkrementy. Tímto způsobem odhalil, že bílkoviny a sacharidy dodají 4 kcal, tuky 9 kcal, tedy vznikl systém 4-9-4.

Úskalí Atwaterova systému
Ani Atwaterův systém počítání ale není zcela přesný a řada odborníků jej kvůli tomu označuje za zastaralý. Metoda totiž nebere v úvahu proces trávení, ale předpokládá, že tělo na energii přemění úplně všechny živiny. A to se nestává, přesto, že lidské tělo umí energii z potravy dostat skutečně velmi dobře. K nějakým úbytkům energie dojde právě při procesu trávení, který je sám o sobě činností, jež si vynaložení energie vyžaduje. Při počítání kalorií je tedy třeba počítat s určitou chybovostí, což uznávají i oficiální potravinářské instituce.

K čemu je počítání kalorií dobré
Údaje o kaloriích uváděné na obalech potravin umožňují lidem vypočítat jejich energetický příjem. Dostanete tak představu, kolik energie přijmete a za předpokladu, že víte, jaký je váš optimální příjem, můžete s těmi to čísli pracovat – buď například přidat na sacharidech, ubrat na tucích a nebo jen ubrat celkově na příjmu energie. Pokud se budete nacházet v kalorickém deficitu, budete s největší pravděpodobností hubnout.

A co výpočet kalorií při sportu
Zařízení monitorující sportovní výkon, jako jsou sporttestery, chytré hodinky, náramky apod., obvykle zobrazují aktuální data o tom, kolik kalorií při dané aktivitě spálíte. Konkrétně jde o odhad počtu spálených kcal při fyzické námaze, jehož vytvoření napomáhají údaje o věku, pohlaví, výšce a váze. Z těchto informací mohou chytrá zařízení následně odhadnout BMR (Basal Metabolic Rate, hodnotu bazálního metabolismu), což je množství energie, již tělo vydává v klidu a při vykonávání každodenních biologických funkcí, jako je dýchání nebo vyprazdňování.

Zdroj: livescience.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte? Budíte se v noci opakovaně v podobnou hodinu a říkáte si, jaká...

Čtěte dál
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...