Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem
zdroj: Shutterstock

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během fyzické aktivity – jde jim o to, kolik jich spálí. Co ale vlastně kilokalorie jsou, proč se počítají a jak se určuje, kolik jich daná potravina dodá?

Kilokalorie je jednotka energie, její zkratka je známá jako kcal a zkráceně se jí říká kalorie. Nejedná se tedy o míru hmotnosti nebo hustoty živin, 1 kcal označuje množství energie potřebné k zahřátí gramu vody o jeden stupeň Celsia. Všechny kalorie nacházející se v jídle pocházejí z jedné ze tří makroživin – sacharidů bílkovin a tuků. Čtvrtým zdrojem energie, kalorií, je alkohol.

Jak se určuje, kolik energie potravina obsahuje
Než se potraviny dostanou na pulty obchodů a odtud na váš stůl, musí být potravinářskými vědci změřeno, kolik makroživin a kalorií obsahují. To mohou provést dvěma způsoby. Buď užijí přístroj známý jako bombový kalorimetr, nebo metodu výpočtu zvanou Atwater.

  • V prvním případě umístí dotyčnou potravinu do uzavřené nádoby obklopené vodou a ohřívají ji, dokud se úplně nespálí. Poté zaznamenají nárůst teploty vody a podle něj určí počet kalorií v produktu.
  • V případě druhém je vodítkem způsob, vynalezený v 19. století americkým chemikem Wilburem Atwaterem, známý jako systém 4-9-4. Atwater překonal omezení první metody, jež nebere v úvahu, že lidé ztrácejí část kalorií teplem, močením a kálením. Vypočítal obsah kalorií v různých potravinách a aby následně zjistil, kolik kalorií člověk vyloučí, zkoumal exkrementy. Tímto způsobem odhalil, že bílkoviny a sacharidy dodají 4 kcal, tuky 9 kcal, tedy vznikl systém 4-9-4.

Úskalí Atwaterova systému
Ani Atwaterův systém počítání ale není zcela přesný a řada odborníků jej kvůli tomu označuje za zastaralý. Metoda totiž nebere v úvahu proces trávení, ale předpokládá, že tělo na energii přemění úplně všechny živiny. A to se nestává, přesto, že lidské tělo umí energii z potravy dostat skutečně velmi dobře. K nějakým úbytkům energie dojde právě při procesu trávení, který je sám o sobě činností, jež si vynaložení energie vyžaduje. Při počítání kalorií je tedy třeba počítat s určitou chybovostí, což uznávají i oficiální potravinářské instituce.

K čemu je počítání kalorií dobré
Údaje o kaloriích uváděné na obalech potravin umožňují lidem vypočítat jejich energetický příjem. Dostanete tak představu, kolik energie přijmete a za předpokladu, že víte, jaký je váš optimální příjem, můžete s těmi to čísli pracovat – buď například přidat na sacharidech, ubrat na tucích a nebo jen ubrat celkově na příjmu energie. Pokud se budete nacházet v kalorickém deficitu, budete s největší pravděpodobností hubnout.

A co výpočet kalorií při sportu
Zařízení monitorující sportovní výkon, jako jsou sporttestery, chytré hodinky, náramky apod., obvykle zobrazují aktuální data o tom, kolik kalorií při dané aktivitě spálíte. Konkrétně jde o odhad počtu spálených kcal při fyzické námaze, jehož vytvoření napomáhají údaje o věku, pohlaví, výšce a váze. Z těchto informací mohou chytrá zařízení následně odhadnout BMR (Basal Metabolic Rate, hodnotu bazálního metabolismu), což je množství energie, již tělo vydává v klidu a při vykonávání každodenních biologických funkcí, jako je dýchání nebo vyprazdňování.

Zdroj: livescience.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně potřebují. Vždy je zásadní naslouchat svému tělu a podle toho denní jídla...

Čtěte dál
Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Stává se, že večeře mají lidé sklon šidit. Někteří mají obavy z přibírání, proto pojmou večeři velice lehce, jiní raději vynechají...
Jak se vyhnout zácpě na dovolené? Pomůže rozpohybování střev i denní rituály

Jak se vyhnout zácpě na dovolené? Pomůže rozpohybování střev i denní rituály

Dovolenkový čas je často skloňován v samých superlativech. Ovšem někteří z nás se na něj přesto netěší. Mají k tomu řadu důvodů. Přesto...
Nafouklé břicho, pálení žáhy či žaludeční nevolnost. Jak si poradit s trávicími problémy na dovolené?

Nafouklé břicho, pálení žáhy či žaludeční nevolnost. Jak si poradit s trávicími problémy na dovolené?

Letní radovánky jsou jednoznačně spojené nejen s vodou, sluncem a opalováním, ale také s pojídáním cizokrajné kuchyně, poznáváním nových...
Jak řešit akutní průjmová onemocnění na dovolené?

Jak řešit akutní průjmová onemocnění na dovolené?

Užívat si porcelánovou mísu místo krás prázdninové destinace, to zní jako noční můra. Přesto v některých situacích se tento příběh...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!

Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!

Jedná se snad o jednu z nejspornějších potravin vůbec, figuruje dokonce i v aféře známé jako Megxit. Co je na avokádu vlastně tak kontroverzního...
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...
Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Enzym diaminoxidáza, DAO, hraje v těle důležitou roli. Jeho nedostatek může způsobit určité příznaky a nepříznivě se podepsat na prospívání...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...