Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl
zdroj: Shutterstock

Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky našeho organismu ale i všech živočichů. Jsou nezbytné pro růst i regeneraci svalové hmoty a opravu tělesných tkání. Tvoří základní strukturu kostí, kůže, svalových vláken i enzymů či hormonů. Základní rozdělení zdrojů bílkovin nejspíš každý zná – rostlinné a živočišné. Které jsou ale pro tělo přínosnější? Kolik gramů bílkovin bychom měli ideálně přijmout?

Základní dělení bílkovin
Pojďme se blíže podívat na základní informace o proteinech a jak fungují. Bílkoviny jsou pro přijetí v trávicím traktu rozloženy na aminokyseliny. Ty mohou být esenciální nebo neesenciální. Esenciální aminokyseliny si organismus není schopen sám vytvořit, proto je nutné je přijímat stravou. Je velmi důležité přijímat bílkoviny tak, aby došlo ke správné kombinaci všech potřebných aminokyselin. Bílkoviny se podle toho tedy rozdělují na plnohodnotné – do této skupiny řadíme především živočišné zdroje bílkovin (maso, vejce, mléko), a ostatní rostlinné zdroje se pak řadí do neplnohodnotných bílkovin. Toto označení si rostlinné bílkoviny vysloužily právě nevyváženým poměrem aminokyselin. Správnou kombinací neplnohodnotných zdrojů se však jejich nepoměr vyrovná, proto jsme schopní i z rostlinných zdrojů získat plnohodnotnou bílkovinu.

Rostlinné versus živočišné – které zařadit do jídelníčku?
Potraviny bohaté na bílkoviny tělo tráví pomaleji než potraviny plné sacharidů. Po mase, luštěnině či vejcích se tedy můžete cítit více a déle nasyceni než po pečivu, těstovinách či sladkostech. Za vůbec tu nejkvalitnější je považována bílkovina z vaječného bílku a mléka. Chcete-li znát také nejkvalitnější zdroj z řady rostlinných zdrojů, pak je to sója. Pokud sójovou bílkovinu zkombinujete například s pšeničnou a hrachovou (či konopnou), máte postaráno o celkem slušnou náhradu živočišných bílkovin. Rostlinné bílkoviny mají ale oproti živočišným nižší biologickou hodnotu i tak. Kromě chybějících aminokyselin jsou také pro organismus hůře dostupné. To znamená, že aminokyseliny, které rostlinné bílkoviny obsahují, tělo hůře využije a vstřebá. Bílkoviny v rostlinách se totiž spojují se špatně stravitelnými fytáty nebo jinými látkami, které brání štěpení bílkovin na potřebné aminokyseliny. Využitelnost rostlinných bílkovin je tak ve srovnání s živočišnými bílkovinami podstatně nižší (poloviční až třetinová).

Jaký je ideální příjem a co se stane v těle s nadbytkem proteinů?
V ideálním případě byste měli denně do sebe dostat okolo 1 g bílkovin na kilogram vaší hmotnosti. Pokud ale sportujete, příjem navyšte alespoň na 1,5 g. V případě profesionálních sportovců je pak příjem ještě vyšší. Jste-li všežravec a dopřejete si maso, vejce, mléčné výrobky i luštěniny nebo semínka, pak není tak těžké doporučenou denní dávku splnit. A co se stane s tělem, pokud dlouhodobě přijímáte až příliš mnoho bílkovin? V první řadě s sebou nadbytek bílkovin přinese únavu a nadýmání. Tělu navíc dá zpracování bílkovin docela zabrat, zejména trávicí ústrojí se celkem nadře. Nevyužité bílkoviny jsou odbourávány a nadbytečná energie je uložena do tukových zásob. Dusík, který bílkoviny obsahují, se v procesu metabolismu odbourává prostřednictvím močovinového cyklu na močovinu. Ta se odstraní ledvinami. Proto pokud to s příjmem proteinů budete dlouhodobě příliš přehánět, zatěžujete tak (mimo jiné) ledviny. Pozor ale také na případný nedostatek bílkovin. Vyřazovat nebo snižovat příjem bílkovin například kvůli názoru, že díky tomu tělo začne spalovat tuk, je naprosto chybné. Při nízkém příjmu bílkovin nedochází k přednostnímu spalování tuků, dojde však k odbourávání svalové hmoty a podíl tuku se nemění. Zapomeňte tedy na takové „diety“ a bílkoviny berte jako základní a nezbytnou součást vašeho jídelníčku.

Zdroje bílkovin – kde je hledat a jak je kombinovat
Jak už bylo zmíněno, nejlepším zdrojem plnohodnotných bílkovin je vaječný bílek. Je to vůbec ta nejlepší bílkovina, kterou můžete svému tělu dát. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a i jejich vstřebatelnost je nejvyšší. Zařaďte tedy vejce pravidelně do svého jídelníčku a nebojte se cholesterolu, který obsahují. Jedno, maximálně dvě vejce denně zdravému jedinci neublíží.

Dalším dobrým zdrojem je maso, ovšem tady už bojujeme i s jeho negativy. Zkuste tedy do své stravy zařadit ryby, které jsou velmi prospěšné, protože neobsahují tolik nasycených tuků. Pamatujte, že maso stačí konzumovat dvakrát až třikrát týdně. V ostatní dny si můžete dopřát rybí pokrm nebo jiné zdroje bílkovin. Hlídáte-li příjem tuku, pozor na názor, že nejdietnější je kuřecí maso. Vždy záleží na tom, jakou část masa si dáte, ne jaké zvíře. Pokud si například dopřejete vepřovou panenku nebo pečeni, dostanete do sebe méně tuku, než když si dáte kuřecí stehno. Máte-li rádi kuřecí křidýlka či stehno i s kůží, je to stejné, jako kdybyste si dali vepřovou krkovici. Z kuřete proto volte raději prsa, z vepřového a dalších druhů vybírejte vždy libové části.

Výborným zdrojem bílkovin je také mléko, které navíc obsahuje všechny základní živiny. Kromě kvalitních bílkovin obsahuje mléko také cenné vitamíny rozpustné v tucích i ve vodě a je významným zdrojem vápníku. Vstřebatelnost živin je navíc v případě mléka velmi dobrá. Proto zařaďte do jídelníčku i mléčné výrobky, nejlépe zakysané, které obsahují menší % laktózy. Z rostlinných zdrojů pak vsaďte na luštěniny, obiloviny, ale i řasy, ořechy a semínka. Ve dnech, kdy nestíháte, můžete sáhnout také po kvalitních proteinových nápojích. Z živočišných druhů volte syrovátkový, z rostlinných konopný, hrachový nebo třeba rýžový.

Jak vám poctivý příjem bílkovin pomůže zhubnout?

Bílkoviny jsou základní makroživinou, pomocí proteinů správně pracují, rostou a regenerují naše svaly. Dodávají nám energii, sílu a skvěle zasytí. Bez bílkovin tělo zkrátka nemůže fungovat. Pokud chcete svému tělu zajistit maximum, kombinujte jednotlivé druhy proteinů a nezůstávejte jen u jednoho zdroje. Jak by mohl vypadat jeden den s optimální kombinací bílkovin pro ženu průměrné výšky a váhy? Ke snídani si dejte obilnou kaši z mléka, k obědu si dopřejte luštěninu, jako svačinku hrst mandlí a k večeři využijte sýr nebo rybu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója a sójové výrobky patří dnes již ke standardním potravinám bez alternativní nálepky. Jen k málokteré potravině se však za poslední léta změnil přístup tak výrazně, jako k sóji. Jednu dobu byla oslavovaná,...

Čtěte dál
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...
Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Svět výživy je plný nepravd a mýtů. Je dnes opravdu těžké zorientovat se na poli stravování, když neustále roste počet různých výživových...
4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný

4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný

Hořčík neboli magnézium je čtvrtým nejhojnějším minerálem v lidském těle a je zapojený do více než 300 enzymatických procesů v našem...
Na co vsadit v roce 2022: trendy, které vám pomohou zachovat pevné zdraví a štíhlé tělo

Na co vsadit v roce 2022: trendy, které vám pomohou zachovat pevné zdraví a štíhlé tělo

Velké změny začínají drobnými krůčky, které často mohou mít podobu posílení něčeho, čemu se už nějakou dobu věnujeme. Základem je dávat...
Vnitřnosti jako superpotravina: pravidelná konzumace pomůže doplnit jeden velmi rizikový minerál

Vnitřnosti jako superpotravina: pravidelná konzumace pomůže doplnit jeden velmi rizikový minerál

Vnitřnosti obecně nebývají moc populární, zejména v kruzích těch, co dbají na zdravé stravování. Většinou za to mohou různé názory,...
Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Pokud byly vaše děti hodné, jistě se jako každý rok těší, co jim Mikuláš letos nadělí. Místo mandarinek, neloupaných arašídů nebo nezdravých...
Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim...
Není jogurt jako jogurt. Představujeme typy dezertů, o kterých možná ani nevíte

Není jogurt jako jogurt. Představujeme typy dezertů, o kterých možná ani nevíte

V jídelníčku mnohých z nás se objevují jogurty, kterých je však na trhu poměrně velké množství. Kromě klasického jogurtu obchodníci...
Dnes je mezinárodní den veganství: Seznamte se s rostlinnými alternativami masa

Dnes je mezinárodní den veganství: Seznamte se s rostlinnými alternativami masa

Veganství neboli stravování založené čistě na rostlinných zdrojích je stále oblíbenější a na tuto cestu nastupuje stále více jedinců....