Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!
zdroj: Shutterstock

Velikonoce jsou mimo jiné oslavou jara, kdy se schází celá rodina. K těmto dnům se pojí celá řada tradic, z nichž některé se dodnes dodržují i v moderních domácnostech. Jde například o barvení vajíček, pomlázku, pečení a vaření nejrůznějších dobrot. Ačkoliv se velikonoční menu zdá být kalorické a těžké, stačí ho trochu odlehčit, zvolit zdravější alternativy, přidat pohyb třeba v podobě procházek, a můžete si v klidu tyto svátky užít se vším všudy. Jak na to?

Zdravější verze tradičních pokrmů
Pokud máte rádi tradiční sváteční jídla, ale nechcete poté řešit kila navíc ani žlučníkový záchvat, nemusíte se jich úplně vzdávat. Stačí si dopřát zdravější verze tradičních pokrmů. Pojďme si je postupně představit podle jednotlivých svátečních dní.

První dobrotou v období velikonočních svátků jsou tradiční sladké jidáše. Pokud jsou i u vás součástí sváteční tabule, zkuste letos malou změnu – bílou mouku nahraďte celozrnnou špaldovou a místo cukru použijte med nebo rozmixované ovoce. Jidáše se tradičně mažou medem, zkuste je tentokrát pokapat třeba čekankovým sirupem. S těmito drobnými úpravami dodáte pečivu vlákninu a příjemnou (ale zdravou) sladkost. Na Zelený čtvrtek by se podle tradic měla podávat jídla z luštěnin a jarní zeleně. Už jen název si přímo říká o zelenou zeleninu. Připravte si v tento den například polévku z hrášku a medvědího česneku. Na zahuštění ale nepoužijte mouku, jen zeleninu (třeba brambory). Na Velký pátek si připravte dle tradice rybu dochucenou jen s citronem a bylinkami, kterou doplňte třeba quinoovým salátem s různými druhy zeleniny. A ani zde nezapomeňte na něco zeleného (přidejte si do salátu rukolu nebo baby špenát).

Na řadu pak přicházejí hlavní dobroty v podobě beránka nebo mazance. Opět můžete klasickou mouku vyměnit za špaldovou, část mouky můžete nahradit jemně mletými vločkami. Oslaďte těsto jen medem, část tuku můžete také nahradit čekankovým sirupem, který beránka nebo mazanec také zdravě osladí. Mazanec se dříve v některých krajích plnil tvarohem. I toho můžete využít, pokud chcete připravit zdravou alternativu – tvaroh vás lépe zasytí, dodáte tělu bílkoviny a nesníte toho tolik. Na sváteční neděli se tradičně připravují také různé pokrmy s masem (jehněčí, telecí). Zkuste si ho letos upravit tak, abyste po něm nefuněli ještě týden. Připravte dobrý masový vývar, do kterého nepřidávejte žádné nudle, zato dejte více prostoru zelenině. Maso si dávejte vždy to nejlibovější a pečte ho jen ve vlastní šťávě. Jako přílohu můžete zvolit různé druhy salátu, třeba lehký bramborový salát bez majonézy, jen se zeleninou, octem, olejem a bylinkami.

Poznejte léčivou sílu kopřivy, nedílnou součást tradiční nádivky
Nesmíme zapomenout ani na tradiční nádivku, která k Velikonocům neodmyslitelně patří. Tento pokrm symbolizuje nový začátek, jarní sílu s vůní čerstvých jarních bylinek. Tradiční surovinou této pochoutky je bezesporu kopřiva, která patří mezi nejlepší léčivé rostliny. Jedná se však o silnou bylinku a není vhodné ji konzumovat dlouhodobě. Užijte si ji tedy naplno během Velikonoc, kdy je ideální doba pro její konzumaci. Kopřiva skvěle bojuje proti mnoha zdravotním neduhům, jako jsou záněty močových cest, porucha krvetvorby, vysoký krevní tlak nebo choroby dýchacích cest. Má ale i zevní užitek – pomáhá proti akné, kožním vyrážkám nebo ekzémům. Šlehání kopřivami byl také starý lék proti chronické bolesti revmatických kloubů – vědci tuto schopnost kopřivy zkoumali a její účinky byly potvrzeny. Kopřiva je bohatá na karotenoidy, chlorofyl, obsahuje lecitin a minerální látky (železo, hořčík nebo vápník) a vitamíny skupiny B, A a zejména je zdrojem vitamínu C. Kopřiva si tedy během Velikonoc jistě zaslouží využití i v jiných pokrmech, nejen v nádivce.

Na Zelený čtvrtek něco zeleného na talíř a ke snídani jidášky

Do nádivky se také často přidává voňavé uzené maso. Pokud pro vás nádivka bez masa neexistuje, vybírejte vždy to libové. Nádivku lze ale připravit i ve vegetariánské verzi. Maso můžete nahradit například uzeným tempehem. Bílé pečivo v nádivce pak nahraďte celozrnným, žitným nebo špaldovým. A bylinkami opravdu nešetřete. Kromě kopřivy přidejte i další výrazné bylinky, například medvědí česnek, petrželku nebo pažitku.

Jakými sladkostmi potěšit malé koledníky?
Pokud chcete vašim dětem dopřát sladkosti v podobě čokolády, vybírejte tu kvalitní a poctivou, s vyšším obsahem kakaa. Můžete pro ně také upéct zdravé dobroty, jako jsou celozrnné muffiny nebo domácí tyčinky plné vloček, sušeného ovoce a medu. Kvalitní tyčinky včetně raw varianty dnes běžně seženete i v obchodech. Pro koledníky můžete mít připravené také různé druhy oříšků a sušeného ovoce. Vytvořte z nich dětem zdravé balíčky.

Volte kvalitu a co zbyde, zdravě využijte!
A co je dobré vždy dodržovat, pokud chcete zůstat fit a nezatěžovat trávení? Během svátků si dopřejte ke každému jídlu zeleninu. Vybírejte si celozrnné varianty pečiva, vejce volte domácí, bio z volného chovu nebo alespoň podestýlková. Z uzenin si dopřejte jen druhy s vysokým obsahem masa, dopřejte si kvalitní šunku a své trávení netrapte klobásami nebo salámy. Místo klasických chlebíčků si připravte celozrnnou bagetku, kterou můžete obložit třeba kozím sýrem, sušenými rajčaty, zeleninou a ořechy. Skvěle poslouží i různé zeleninové nebo luštěninové pomazánky. Tu si můžete snadno připravit také po svátcích z vajec, která vám v lednici zbyla. Na majonézu nebo máslo ale zapomeňte. Raději si uvařená vajíčka rozšlehejte s tvarohem, přidejte trochu hořčice, bylinky a jarní cibulku. Pomazánku si pak vychutnejte na žitném celozrnném pečivu, ozdobte ji naklíčenou řeřichou a máte super zdravou svačinku nebo večeři.

Velikonoce jsou oslavou jara, symbolem rodinných setkání a měly by být především veselé. Pokud tedy přece jen zhřešíte, nevyčítejte si to. Důležitá je i vaše psychická pohoda během těchto svátků. Tu si zaručíte také dlouhou procházku na čerstvém vzduchu. Mějte zdravé a veselé Velikonoce!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Jen málokterý výživový styl se dostal tolik do povědomí a je tak oblíbený, jako je nízkosacharidové stravování. Pokud chcete omezit sacharidy, ale přece jen váháte a obáváte se, že se budete muset vzdát...

Čtěte dál
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Kratom – zázračná bylina, propagovaná influencery i blogery. V čem tkví její kouzlo?

Kratom – zázračná bylina, propagovaná influencery i blogery. V čem tkví její kouzlo?

Je možné, že jste v poslední době zaznamenali zvýšený zájem o prášek z listů stromu příbuzného kávovníku – kratom. Propagují ho dokonce...
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...
Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Typicky jarní potraviny, které obohatí váš jídelníček

Typicky jarní potraviny, které obohatí váš jídelníček

Jaro už je nějakou dobu s námi a my si tak užíváme delší dny, více slunce a také stoupající teploty. Společně s tím přichází na řadu...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...