Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!
zdroj: Shutterstock

Velikonoce jsou mimo jiné oslavou jara, kdy se schází celá rodina. K těmto dnům se pojí celá řada tradic, z nichž některé se dodnes dodržují i v moderních domácnostech. Jde například o barvení vajíček, pomlázku, pečení a vaření nejrůznějších dobrot. Ačkoliv se velikonoční menu zdá být kalorické a těžké, stačí ho trochu odlehčit, zvolit zdravější alternativy, přidat pohyb třeba v podobě procházek, a můžete si v klidu tyto svátky užít se vším všudy. Jak na to?

Zdravější verze tradičních pokrmů
Pokud máte rádi tradiční sváteční jídla, ale nechcete poté řešit kila navíc ani žlučníkový záchvat, nemusíte se jich úplně vzdávat. Stačí si dopřát zdravější verze tradičních pokrmů. Pojďme si je postupně představit podle jednotlivých svátečních dní.

První dobrotou v období velikonočních svátků jsou tradiční sladké jidáše. Pokud jsou i u vás součástí sváteční tabule, zkuste letos malou změnu – bílou mouku nahraďte celozrnnou špaldovou a místo cukru použijte med nebo rozmixované ovoce. Jidáše se tradičně mažou medem, zkuste je tentokrát pokapat třeba čekankovým sirupem. S těmito drobnými úpravami dodáte pečivu vlákninu a příjemnou (ale zdravou) sladkost. Na Zelený čtvrtek by se podle tradic měla podávat jídla z luštěnin a jarní zeleně. Už jen název si přímo říká o zelenou zeleninu. Připravte si v tento den například polévku z hrášku a medvědího česneku. Na zahuštění ale nepoužijte mouku, jen zeleninu (třeba brambory). Na Velký pátek si připravte dle tradice rybu dochucenou jen s citronem a bylinkami, kterou doplňte třeba quinoovým salátem s různými druhy zeleniny. A ani zde nezapomeňte na něco zeleného (přidejte si do salátu rukolu nebo baby špenát).

Na řadu pak přicházejí hlavní dobroty v podobě beránka nebo mazance. Opět můžete klasickou mouku vyměnit za špaldovou, část mouky můžete nahradit jemně mletými vločkami. Oslaďte těsto jen medem, část tuku můžete také nahradit čekankovým sirupem, který beránka nebo mazanec také zdravě osladí. Mazanec se dříve v některých krajích plnil tvarohem. I toho můžete využít, pokud chcete připravit zdravou alternativu – tvaroh vás lépe zasytí, dodáte tělu bílkoviny a nesníte toho tolik. Na sváteční neděli se tradičně připravují také různé pokrmy s masem (jehněčí, telecí). Zkuste si ho letos upravit tak, abyste po něm nefuněli ještě týden. Připravte dobrý masový vývar, do kterého nepřidávejte žádné nudle, zato dejte více prostoru zelenině. Maso si dávejte vždy to nejlibovější a pečte ho jen ve vlastní šťávě. Jako přílohu můžete zvolit různé druhy salátu, třeba lehký bramborový salát bez majonézy, jen se zeleninou, octem, olejem a bylinkami.

Poznejte léčivou sílu kopřivy, nedílnou součást tradiční nádivky
Nesmíme zapomenout ani na tradiční nádivku, která k Velikonocům neodmyslitelně patří. Tento pokrm symbolizuje nový začátek, jarní sílu s vůní čerstvých jarních bylinek. Tradiční surovinou této pochoutky je bezesporu kopřiva, která patří mezi nejlepší léčivé rostliny. Jedná se však o silnou bylinku a není vhodné ji konzumovat dlouhodobě. Užijte si ji tedy naplno během Velikonoc, kdy je ideální doba pro její konzumaci. Kopřiva skvěle bojuje proti mnoha zdravotním neduhům, jako jsou záněty močových cest, porucha krvetvorby, vysoký krevní tlak nebo choroby dýchacích cest. Má ale i zevní užitek – pomáhá proti akné, kožním vyrážkám nebo ekzémům. Šlehání kopřivami byl také starý lék proti chronické bolesti revmatických kloubů – vědci tuto schopnost kopřivy zkoumali a její účinky byly potvrzeny. Kopřiva je bohatá na karotenoidy, chlorofyl, obsahuje lecitin a minerální látky (železo, hořčík nebo vápník) a vitamíny skupiny B, A a zejména je zdrojem vitamínu C. Kopřiva si tedy během Velikonoc jistě zaslouží využití i v jiných pokrmech, nejen v nádivce.

Na Zelený čtvrtek něco zeleného na talíř a ke snídani jidášky

Do nádivky se také často přidává voňavé uzené maso. Pokud pro vás nádivka bez masa neexistuje, vybírejte vždy to libové. Nádivku lze ale připravit i ve vegetariánské verzi. Maso můžete nahradit například uzeným tempehem. Bílé pečivo v nádivce pak nahraďte celozrnným, žitným nebo špaldovým. A bylinkami opravdu nešetřete. Kromě kopřivy přidejte i další výrazné bylinky, například medvědí česnek, petrželku nebo pažitku.

Jakými sladkostmi potěšit malé koledníky?
Pokud chcete vašim dětem dopřát sladkosti v podobě čokolády, vybírejte tu kvalitní a poctivou, s vyšším obsahem kakaa. Můžete pro ně také upéct zdravé dobroty, jako jsou celozrnné muffiny nebo domácí tyčinky plné vloček, sušeného ovoce a medu. Kvalitní tyčinky včetně raw varianty dnes běžně seženete i v obchodech. Pro koledníky můžete mít připravené také různé druhy oříšků a sušeného ovoce. Vytvořte z nich dětem zdravé balíčky.

Volte kvalitu a co zbyde, zdravě využijte!
A co je dobré vždy dodržovat, pokud chcete zůstat fit a nezatěžovat trávení? Během svátků si dopřejte ke každému jídlu zeleninu. Vybírejte si celozrnné varianty pečiva, vejce volte domácí, bio z volného chovu nebo alespoň podestýlková. Z uzenin si dopřejte jen druhy s vysokým obsahem masa, dopřejte si kvalitní šunku a své trávení netrapte klobásami nebo salámy. Místo klasických chlebíčků si připravte celozrnnou bagetku, kterou můžete obložit třeba kozím sýrem, sušenými rajčaty, zeleninou a ořechy. Skvěle poslouží i různé zeleninové nebo luštěninové pomazánky. Tu si můžete snadno připravit také po svátcích z vajec, která vám v lednici zbyla. Na majonézu nebo máslo ale zapomeňte. Raději si uvařená vajíčka rozšlehejte s tvarohem, přidejte trochu hořčice, bylinky a jarní cibulku. Pomazánku si pak vychutnejte na žitném celozrnném pečivu, ozdobte ji naklíčenou řeřichou a máte super zdravou svačinku nebo večeři.

Velikonoce jsou oslavou jara, symbolem rodinných setkání a měly by být především veselé. Pokud tedy přece jen zhřešíte, nevyčítejte si to. Důležitá je i vaše psychická pohoda během těchto svátků. Tu si zaručíte také dlouhou procházku na čerstvém vzduchu. Mějte zdravé a veselé Velikonoce!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója a sójové výrobky patří dnes již ke standardním potravinám bez alternativní nálepky. Jen k málokteré potravině se však za poslední léta změnil přístup tak výrazně, jako k sóji. Jednu dobu byla oslavovaná,...

Čtěte dál
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...
Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Svět výživy je plný nepravd a mýtů. Je dnes opravdu těžké zorientovat se na poli stravování, když neustále roste počet různých výživových...
Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Advent, Vánoce a dny mezi svátky jsou kouzelným obdobím, na které se často těšíme celý rok a začínáme s tím v podstatě bezprostředně...
4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný

4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný

Hořčík neboli magnézium je čtvrtým nejhojnějším minerálem v lidském těle a je zapojený do více než 300 enzymatických procesů v našem...
Vnitřnosti jako superpotravina: pravidelná konzumace pomůže doplnit jeden velmi rizikový minerál

Vnitřnosti jako superpotravina: pravidelná konzumace pomůže doplnit jeden velmi rizikový minerál

Vnitřnosti obecně nebývají moc populární, zejména v kruzích těch, co dbají na zdravé stravování. Většinou za to mohou různé názory,...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...
Rooibos: nápoj, který se pije jako čaj, ale neobsahuje kofein. Připravte si z něj sváteční nápoj!

Rooibos: nápoj, který se pije jako čaj, ale neobsahuje kofein. Připravte si z něj sváteční nápoj!

Pokud si dáte ve své oblíbené kavárně nebo doma šálek rooibosu, můžete si odškrtnout jeden dobrý skutek pro své zdraví. Rooibos totiž...
Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Pokud byly vaše děti hodné, jistě se jako každý rok těší, co jim Mikuláš letos nadělí. Místo mandarinek, neloupaných arašídů nebo nezdravých...
Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim...
Estragon: účinky na zdraví této mimořádně chutné bylinky

Estragon: účinky na zdraví této mimořádně chutné bylinky

Estragon nachází uplatnění v přírodní medicíně, pomáhá s řadou nemocí a dokáže pomoci i s nespavostí. Jaké účinky na naše zdraví nabízí...