Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování
zdroj: Shutterstock

Jen málokterý výživový styl se dostal tolik do povědomí a je tak oblíbený, jako je nízkosacharidové stravování. Pokud chcete omezit sacharidy, ale přece jen váháte a obáváte se, že se budete muset vzdát oblíbených jídel, nevzdávejte to. Opravdu lze jíst nízkosacharidově, ale současně zdravě, chutně a v rámci možností i bez omezení. Co všechno si můžete dopřát? A jaké známe náhrady?

Neexistuje přesná definice lowcarb stravování, jedná se zkrátka o snížení příjmu sacharidů oproti běžnému doporučení, většinou se jedná o příjem pod 30 %. Co je ale zásadní – neplést si lowcarb stravu s keto dietou. Ta je zaměřená na radikální omezení sacharidů a rychlý váhový úbytek, který ale s sebou nese určitá rizika a dlouhodobě je neudržitelná.

Dodejte bílkoviny, nebojte se tuků a pozor na skrytý cukr
Nejlepší je pro začátek omezit nebo lépe vynechat slazené nápoje, už tato změna s vaším jídelníčkem hodně udělá. Cukr se nenápadně vyskytuje také v ochucených mléčných výrobcích, ve směsích cereálií, instantních kaších apod. Nemusíte přestat sladit úplně, pouze zredukujte takové nápoje či potraviny každý den.

Nabízí se, že když omezujete sacharidy, je dobré přidat jinde. V tomto případě pak půjde o bílkoviny a tuky. Zdroj bílkovin by se měl objevit v každém denním jídle. Typické jsou při lowcarb stravě vajíčka, libové maso, luštěniny, tofu a tempeh, mléčné výrobky nebo ořechy. Pokud jste vždycky měli z tuků spíše hrůzu, dejte jim konečně zelenou. Je přece potřeba tu energii někde vzít. Tuky skvěle zasytí a mají i mnoho zdravotních benefitů. Je ovšem důležité správně vybírat. Trvale by se ve vašem jídelníčku měly objevovat ryby, semínka, za studena lisované oleje, avokádo nebo ořechy.

Jak je to s ovocem a opravdu je možné jíst jakoukoliv zeleninu?
Principy lowcarb stravování doporučují vybírat si jen zeleninu s nízkým obsahem škrobu, což z jídelníčku vyřazuje například brambory a jim podobné suroviny. Můžete ale okurky, papriky, listovou zeleninu a mnoho dalších druhů. Ovoce je sice plné cukru, ale úplně vzdávat se ho také nemusíte. Můžete si například s klidem dopřát bobulovité plody, jako jsou maliny, borůvky, rybíz, jahody atd.

Náhrada pečiva, mouky i těstovin
Myslíte si, že tenhle typ stravy znamená konec dezertů nebo domácího pečení? Vůbec ne, protože existuje mnoho možností, jak si připravit chutné dobroty i bez klasických ingrediencí. Zkuste například mouky z luštěnin (čočková, cizrnová, hrachová), vyrábí se také z ořechů a semínek (mandlová, kokosová nebo konopná). Některé druhy pokrmy krásně ovoní a dodají zajímavou chuť. Takové mouky navíc bývají přirozeně bezlepkové.

Z typicky sacharidového jídla, jako jsou těstoviny, můžete udělat skvělý bílkovinný pokrm, a máte i více způsobů. Začít můžete na celozrnných variantách a přejít poté k luštěninovým verzím. Dnes již běžně najdete v obchodech těstoviny hráškové, z hrachu nebo z červené čočky. Poslední dobou hýbou trhem také nízkokalorické konjakové nudle s rozpustnou vlákninou. Mají ale specifickou vůni i chuť a nemusí zachutnat každému. Kromě výběru těstovin myslete také na to, s čím si je dáváte. Dominovat by měly ryby, jiné druhy masa, sýry, tofu, luštěninové omáčky apod. A nezapomeňte je zalít kvalitním olejem.

S pečivem je to pak podobné jako u ostatních „náhražek“. Zkusit můžete celozrnné plátky, ve kterých dominují semínka nebo existují také variace tzv. proteinového pečiva. Je ale potřeba důkladně pročíst složení, leckdy se jedná jen o marketingový tah (pozor na názvy jako je fit, večerní apod.). Chcete-li mít domácí pečivo, na internetu a v kuchařkách najdete mnoho receptů na lowcarb chlebové či semínkové placky, bulky, chleby apod. Chutnají skvěle, jsou snadné a pečiva se tak vzdát vůbec nemusíte.

Nenahrazujte za každou cenu všechno
Někteří odborníci tvrdí, že je lepší některá jídla vynechat než se snažit za každou cenu nahradit. Něco na tom je, klasickou přílohu si jednou za čas možná užijete více, než když budete obden do sebe soukat lowcarb celozrnnou variantu. Důležité je nespadnout do koloběhu až „hysterického“ nahrazování čehokoliv, co má trochu více sacharidů. Myslete na to, že je cílem tohoto stravování najít dlouhodobě udržitelný styl, a hlavně vám má být dobře.

Zdroj: autor

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Jde o potravinu levnou, lokální, chutnou a hlavně zdravou. Koncentrovaný zdroj živin a vitamínů, včetně důležitých probiotik. To je kysané zelí. Právě teď je ideální doba na jeho konzumaci, jíst bychom...

Čtěte dál
Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

S podzimem a dlouhými sychravými večery nastává období, kdy s ubýváním světla ubývá i naše energie a tím také chuť k pohybu. Trávíme...
Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa patří zcela právem mezi superpotraviny, ale bohužel ji řada z nás neocení, a to kvůli její nakládané verzi, kterou nám...
Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Podzimní období se nese ve znamení sklizně, přičemž toho bývá najednou tolik, že nelze všechno ihned spotřebovat. Přebytky by byla...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

V poslední době můžeme pozorovat zvýšený zájem o různé výrobky nahrazující maso. Důvodů je hned několik, například etika, ekologie...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

S příchodem podzimu na trhu již běžně najdeme různé druhy dýně, například hokkaido, máslovou, špagetovou nebo patizon. Sice si své...
Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Léto už se ukazuje v plné síle a spousta druhů ovoce a zeleniny má právě teď svůj vrchol v podobě zrajících čerstvých plodů. V rámci...
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...
Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou...