Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování
zdroj: Shutterstock

Jen málokterý výživový styl se dostal tolik do povědomí a je tak oblíbený, jako je nízkosacharidové stravování. Pokud chcete omezit sacharidy, ale přece jen váháte a obáváte se, že se budete muset vzdát oblíbených jídel, nevzdávejte to. Opravdu lze jíst nízkosacharidově, ale současně zdravě, chutně a v rámci možností i bez omezení. Co všechno si můžete dopřát? A jaké známe náhrady?

Neexistuje přesná definice lowcarb stravování, jedná se zkrátka o snížení příjmu sacharidů oproti běžnému doporučení, většinou se jedná o příjem pod 30 %. Co je ale zásadní – neplést si lowcarb stravu s keto dietou. Ta je zaměřená na radikální omezení sacharidů a rychlý váhový úbytek, který ale s sebou nese určitá rizika a dlouhodobě je neudržitelná.

Dodejte bílkoviny, nebojte se tuků a pozor na skrytý cukr
Nejlepší je pro začátek omezit nebo lépe vynechat slazené nápoje, už tato změna s vaším jídelníčkem hodně udělá. Cukr se nenápadně vyskytuje také v ochucených mléčných výrobcích, ve směsích cereálií, instantních kaších apod. Nemusíte přestat sladit úplně, pouze zredukujte takové nápoje či potraviny každý den.

Nabízí se, že když omezujete sacharidy, je dobré přidat jinde. V tomto případě pak půjde o bílkoviny a tuky. Zdroj bílkovin by se měl objevit v každém denním jídle. Typické jsou při lowcarb stravě vajíčka, libové maso, luštěniny, tofu a tempeh, mléčné výrobky nebo ořechy. Pokud jste vždycky měli z tuků spíše hrůzu, dejte jim konečně zelenou. Je přece potřeba tu energii někde vzít. Tuky skvěle zasytí a mají i mnoho zdravotních benefitů. Je ovšem důležité správně vybírat. Trvale by se ve vašem jídelníčku měly objevovat ryby, semínka, za studena lisované oleje, avokádo nebo ořechy.

Jak je to s ovocem a opravdu je možné jíst jakoukoliv zeleninu?
Principy lowcarb stravování doporučují vybírat si jen zeleninu s nízkým obsahem škrobu, což z jídelníčku vyřazuje například brambory a jim podobné suroviny. Můžete ale okurky, papriky, listovou zeleninu a mnoho dalších druhů. Ovoce je sice plné cukru, ale úplně vzdávat se ho také nemusíte. Můžete si například s klidem dopřát bobulovité plody, jako jsou maliny, borůvky, rybíz, jahody atd.

Náhrada pečiva, mouky i těstovin
Myslíte si, že tenhle typ stravy znamená konec dezertů nebo domácího pečení? Vůbec ne, protože existuje mnoho možností, jak si připravit chutné dobroty i bez klasických ingrediencí. Zkuste například mouky z luštěnin (čočková, cizrnová, hrachová), vyrábí se také z ořechů a semínek (mandlová, kokosová nebo konopná). Některé druhy pokrmy krásně ovoní a dodají zajímavou chuť. Takové mouky navíc bývají přirozeně bezlepkové.

Z typicky sacharidového jídla, jako jsou těstoviny, můžete udělat skvělý bílkovinný pokrm, a máte i více způsobů. Začít můžete na celozrnných variantách a přejít poté k luštěninovým verzím. Dnes již běžně najdete v obchodech těstoviny hráškové, z hrachu nebo z červené čočky. Poslední dobou hýbou trhem také nízkokalorické konjakové nudle s rozpustnou vlákninou. Mají ale specifickou vůni i chuť a nemusí zachutnat každému. Kromě výběru těstovin myslete také na to, s čím si je dáváte. Dominovat by měly ryby, jiné druhy masa, sýry, tofu, luštěninové omáčky apod. A nezapomeňte je zalít kvalitním olejem.

S pečivem je to pak podobné jako u ostatních „náhražek“. Zkusit můžete celozrnné plátky, ve kterých dominují semínka nebo existují také variace tzv. proteinového pečiva. Je ale potřeba důkladně pročíst složení, leckdy se jedná jen o marketingový tah (pozor na názvy jako je fit, večerní apod.). Chcete-li mít domácí pečivo, na internetu a v kuchařkách najdete mnoho receptů na lowcarb chlebové či semínkové placky, bulky, chleby apod. Chutnají skvěle, jsou snadné a pečiva se tak vzdát vůbec nemusíte.

Nenahrazujte za každou cenu všechno
Někteří odborníci tvrdí, že je lepší některá jídla vynechat než se snažit za každou cenu nahradit. Něco na tom je, klasickou přílohu si jednou za čas možná užijete více, než když budete obden do sebe soukat lowcarb celozrnnou variantu. Důležité je nespadnout do koloběhu až „hysterického“ nahrazování čehokoliv, co má trochu více sacharidů. Myslete na to, že je cílem tohoto stravování najít dlouhodobě udržitelný styl, a hlavně vám má být dobře.

Zdroj: autor

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Léto už se ukazuje v plné síle a spousta druhů ovoce a zeleniny má právě teď svůj vrchol v podobě zrajících čerstvých plodů. V rámci našeho seriálu o sezonních potravinách vám i tentokrát poradíme, co...

Čtěte dál
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...
Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou...
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Ačkoliv si jej mnozí stále zařazují do škatulky exotické zeleniny, která se na jejich stolech neobjevuje příliš často z důvodu, že...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Populární a kontroverzní náhražky masa: jedná se opravdu o zdravější volbu?

Populární a kontroverzní náhražky masa: jedná se opravdu o zdravější volbu?

Kdekdo asi již zaznamenal, že jíst hamburger bez masa je teď celkem v kurzu. Výrobky napodobující maso jsou sice průmyslově zpracované,...
Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl

Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl

Veganské jídlo, které si v poslední době získává velkou oblibu, je velmi snadné na přípravu a získá si vás svou originalitou, chutí...
4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce

4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce

Od většiny výživových poradců i lékařů slýcháme, že máme jíst hodně ovoce a zeleniny. Jak to ale udělat a kam zeleninu zařadit, aby...
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...