Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen
zdroj: Shutterstock

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje stravování právě podle ročního období, a tedy podle toho, co v dané době roste či dozraje. Zkuste se proto zaměřit také na sezónnost potravin a užijte si je v době, kdy je jejich čas. Vaše tělo tak získá mnohem více živin. Připravili jsme pro vás miniseriál o potravinách, na které byste v daném období rozhodně neměli zapomenout.

Jaro už je v plném proudu a s tímto obdobím je spojena řada skvělých a zdravých potravin. Pro období druhé poloviny jara je ideální vyhledávat suroviny, jako jsou ředkvičky, chřest nebo jahody. Co všechno o nich víme?

Jahody
Tohle drobné ovoce patří neodmyslitelně do doby přelomu jara a léta, kdy rostlinky nejprve zdobí okolí svými bílými květy a poté nám dělají radost samotné plody s nezaměnitelnou vůní a chutí. Na zahradách najdete nejčastěji jahodník velkoplodý, v lesích a na loukách pak jsou lesní jahody, které jsou výrazně menší, mají ale intenzivnější chuť a vůni. Jahody jsou bohaté na vodu a vlákninu, červenou barvu jim pak dávají anthokyany, což jsou červená barviva s antioxidačními účinky. Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínu C, obsahují ale také vitamín E, A, K, z minerálů draslík a mangan. U citlivých osob mohou ale jahody vyvolat kopřivku, což není pravá alergie, ovšem je dobré vědět, že jde o potravinu, která dokáže v těle uvolnit histamin.

Rebarbora
Ačkoliv je lákavé připravit si kyselý rebarborový koláč k odpolední kávě kdykoliv v průběhu roku, nedělejte to. Rebarbora má totiž sezonu jen po určitou dobu a konzumovat ji jindy není zdraví prospěšné. K jídlu navíc využijte vždy jen rebarborový řapík, a to přibližně od poloviny května do poloviny června. Později, když rostlina kvete, narůstá množství kyseliny šťavelové, která není vhodná ve velkém množství pro zdravého, natož nemocného člověka. Váže totiž vápník do sloučenin, které lidský organismus nevyužije. Hrozí poté ledvinové či močové kameny nebo i vznik osteoporózy. A pokud si nyní v sezóně budete chtít dopřát svěží koláč z rebarbory, přidejte do něj nějaký zdroj vápníku, například tvaroh, mléko nebo jogurt. Najdeme v ní také celkem slušné množství vitamínů skupiny B (například B3, B5 nebo B9), z minerálů železo, draslík, hořčík nebo fosfor. Žádné živiny ovšem rebarbora neobsahuje v nějakém významném množství, proto berte jako důvod konzumace spíše její chuť.

Chřest
Sezóna chřestu netrvá příliš dlouho, proto je nejvyšší čas si ho vychutnat co nejvíce právě teď. Chřest je velká lahůdka, ale také zdravá potravina. Známe bílý, zelený i fialový, přičemž bílá odrůda má jemnější chuť a je lahodnější. Zelený chřest pak bývá tužší a blanitý, ale také vyniká křehkostí a výraznější chutí. Nejméně běžný je chřest fialový, podobný chuťově spíše tomu bílému. Chřest obsahuje hodně vody, také je významný pro svůj obsah kyseliny listové a zejména je zdrojem antioxidačních látek, které působí příznivě na hladinu cholesterolu i na zdraví cév. Připravit si z něj můžete lahodné rizoto, chřestový krém, můžete ho ale také jen blanšírovat nebo zapékat.

Ředkvičky
Možná na vás působí ředkvičky až moc obyčejně, navíc někdy až moc pálivé a výrazné chuti, ovšem stojí to za to. Je to doslova výživový poklad, navíc cenově dostupný. Ředkvičkám právě v této době začíná sezóna, tak neváhejte a křupněte si. Obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek, jsou bohaté například na vitamín C, betakaroten, vitamín K, kyselinu listovou, ale také na zinek, fosfor nebo draslík. Hořkou chuť a štiplavost ředkviček způsobuje obsah glukofinolátu, což je sloučenina obsahující síru. Pokud si tuto látku dopřejete v rozumné míře, působí na zdraví velmi pozitivně. Ve velkém množství má tato sloučenina antinutriční účinky (například může narušit funkci štítné žlázy). Malé a pravidelné dávky ovšem mají antimikrobiální i protirakovinné účinky, ředkvičky také udržují mozek v kondici. Ředkvičky mají velmi nízkou energetickou hodnotu, a naopak spoustu vlákniny. Nejlepší jsou ředkvičky syrové, třeba v pomazánce nebo v salátu. Můžete si je ale připravit i zatepla, například s vajíčky.

Zdroje: vimcojim.czwww.vitalia.czjogadnes.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Sezona lokálního ovoce je právě v plném proudu. V našich kuchyních to voní ovocnými koláči s borůvkami nebo s meruňkami. Vrcholí také doba zavařování a výroba domácích marmelád. V této době si užíváme...

Čtěte dál
Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Jen málokterý výživový styl se dostal tolik do povědomí a je tak oblíbený, jako je nízkosacharidové stravování. Pokud chcete omezit...
Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Léto se pro většinu z nás nese ve znamení dovolené, výletů a nejrůznějších cest například do přírody. Vždy je ale důležité současně...
Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Léto už se ukazuje v plné síle a spousta druhů ovoce a zeleniny má právě teď svůj vrchol v podobě zrajících čerstvých plodů. V rámci...
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....
Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!

Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!

Jedná se snad o jednu z nejspornějších potravin vůbec, figuruje dokonce i v aféře známé jako Megxit. Co je na avokádu vlastně tak kontroverzního...
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...