Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen
zdroj: Shutterstock

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje stravování právě podle ročního období, a tedy podle toho, co v dané době roste či dozraje. Zkuste se proto zaměřit také na sezónnost potravin a užijte si je v době, kdy je jejich čas. Vaše tělo tak získá mnohem více živin. Připravili jsme pro vás miniseriál o potravinách, na které byste v daném období rozhodně neměli zapomenout.

Jaro už je v plném proudu a s tímto obdobím je spojena řada skvělých a zdravých potravin. Pro období druhé poloviny jara je ideální vyhledávat suroviny, jako jsou ředkvičky, chřest nebo jahody. Co všechno o nich víme?

Jahody
Tohle drobné ovoce patří neodmyslitelně do doby přelomu jara a léta, kdy rostlinky nejprve zdobí okolí svými bílými květy a poté nám dělají radost samotné plody s nezaměnitelnou vůní a chutí. Na zahradách najdete nejčastěji jahodník velkoplodý, v lesích a na loukách pak jsou lesní jahody, které jsou výrazně menší, mají ale intenzivnější chuť a vůni. Jahody jsou bohaté na vodu a vlákninu, červenou barvu jim pak dávají anthokyany, což jsou červená barviva s antioxidačními účinky. Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínu C, obsahují ale také vitamín E, A, K, z minerálů draslík a mangan. U citlivých osob mohou ale jahody vyvolat kopřivku, což není pravá alergie, ovšem je dobré vědět, že jde o potravinu, která dokáže v těle uvolnit histamin.

Rebarbora
Ačkoliv je lákavé připravit si kyselý rebarborový koláč k odpolední kávě kdykoliv v průběhu roku, nedělejte to. Rebarbora má totiž sezonu jen po určitou dobu a konzumovat ji jindy není zdraví prospěšné. K jídlu navíc využijte vždy jen rebarborový řapík, a to přibližně od poloviny května do poloviny června. Později, když rostlina kvete, narůstá množství kyseliny šťavelové, která není vhodná ve velkém množství pro zdravého, natož nemocného člověka. Váže totiž vápník do sloučenin, které lidský organismus nevyužije. Hrozí poté ledvinové či močové kameny nebo i vznik osteoporózy. A pokud si nyní v sezóně budete chtít dopřát svěží koláč z rebarbory, přidejte do něj nějaký zdroj vápníku, například tvaroh, mléko nebo jogurt. Najdeme v ní také celkem slušné množství vitamínů skupiny B (například B3, B5 nebo B9), z minerálů železo, draslík, hořčík nebo fosfor. Žádné živiny ovšem rebarbora neobsahuje v nějakém významném množství, proto berte jako důvod konzumace spíše její chuť.

Chřest
Sezóna chřestu netrvá příliš dlouho, proto je nejvyšší čas si ho vychutnat co nejvíce právě teď. Chřest je velká lahůdka, ale také zdravá potravina. Známe bílý, zelený i fialový, přičemž bílá odrůda má jemnější chuť a je lahodnější. Zelený chřest pak bývá tužší a blanitý, ale také vyniká křehkostí a výraznější chutí. Nejméně běžný je chřest fialový, podobný chuťově spíše tomu bílému. Chřest obsahuje hodně vody, také je významný pro svůj obsah kyseliny listové a zejména je zdrojem antioxidačních látek, které působí příznivě na hladinu cholesterolu i na zdraví cév. Připravit si z něj můžete lahodné rizoto, chřestový krém, můžete ho ale také jen blanšírovat nebo zapékat.

Ředkvičky
Možná na vás působí ředkvičky až moc obyčejně, navíc někdy až moc pálivé a výrazné chuti, ovšem stojí to za to. Je to doslova výživový poklad, navíc cenově dostupný. Ředkvičkám právě v této době začíná sezóna, tak neváhejte a křupněte si. Obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek, jsou bohaté například na vitamín C, betakaroten, vitamín K, kyselinu listovou, ale také na zinek, fosfor nebo draslík. Hořkou chuť a štiplavost ředkviček způsobuje obsah glukofinolátu, což je sloučenina obsahující síru. Pokud si tuto látku dopřejete v rozumné míře, působí na zdraví velmi pozitivně. Ve velkém množství má tato sloučenina antinutriční účinky (například může narušit funkci štítné žlázy). Malé a pravidelné dávky ovšem mají antimikrobiální i protirakovinné účinky, ředkvičky také udržují mozek v kondici. Ředkvičky mají velmi nízkou energetickou hodnotu, a naopak spoustu vlákniny. Nejlepší jsou ředkvičky syrové, třeba v pomazánce nebo v salátu. Můžete si je ale připravit i zatepla, například s vajíčky.

Zdroje: vimcojim.czwww.vitalia.czjogadnes.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou životní energii. V gastronomii má pevné místo při přípravě různých...

Čtěte dál
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Typicky jarní potraviny, které obohatí váš jídelníček

Typicky jarní potraviny, které obohatí váš jídelníček

Jaro už je nějakou dobu s námi a my si tak užíváme delší dny, více slunce a také stoupající teploty. Společně s tím přichází na řadu...
Klíšťata a prevence: postupy na výrobu přírodních repelentů, které si připravíte doma

Klíšťata a prevence: postupy na výrobu přírodních repelentů, které si připravíte doma

Jak už dnes víme, klíšťata nepotřebují ke své aktivitě nijak velké oteplení, stačí už pár stupňů nad nulou. Dnes si připomeneme pár...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Ačkoliv si jej mnozí stále zařazují do škatulky exotické zeleniny, která se na jejich stolech neobjevuje příliš často z důvodu, že...
Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

S olivovým olejem a sójovou omáčkou tvoří základní vybavení většiny spíží. Začátečníci i ostřílení kuchtíci jej používají při přípravě...
Máte dost serotoninu, hormonu dobré nálady? Nyní je ideální čas na jeho doplnění

Máte dost serotoninu, hormonu dobré nálady? Nyní je ideální čas na jeho doplnění

Jaro je obdobím, které vlivem slunce výrazně působí na vyplavování serotoninu. To nám zvedá náladu, přináší naději a dobré pocity....
Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec je jedním z tradičních symbolů českých Velikonoc, spolu s velikonočním beránkem, kraslicemi a pomlázkou, nebo například mísou...
Velikonoční pokrmy – tipy, jak vytvořit lehká a stravitelná tradiční jídla

Velikonoční pokrmy – tipy, jak vytvořit lehká a stravitelná tradiční jídla

Velikonoce jsou mimo jiné také svátky dobrého jídla a pití. Každoroční tradicí je pečení a vaření nejrůznějších svátečních dobrot,...