Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen
zdroj: Shutterstock

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje stravování právě podle ročního období, a tedy podle toho, co v dané době roste či dozraje. Zkuste se proto zaměřit také na sezónnost potravin a užijte si je v době, kdy je jejich čas. Vaše tělo tak získá mnohem více živin. Připravili jsme pro vás miniseriál o potravinách, na které byste v daném období rozhodně neměli zapomenout.

Jaro už je v plném proudu a s tímto obdobím je spojena řada skvělých a zdravých potravin. Pro období druhé poloviny jara je ideální vyhledávat suroviny, jako jsou ředkvičky, chřest nebo jahody. Co všechno o nich víme?

Jahody
Tohle drobné ovoce patří neodmyslitelně do doby přelomu jara a léta, kdy rostlinky nejprve zdobí okolí svými bílými květy a poté nám dělají radost samotné plody s nezaměnitelnou vůní a chutí. Na zahradách najdete nejčastěji jahodník velkoplodý, v lesích a na loukách pak jsou lesní jahody, které jsou výrazně menší, mají ale intenzivnější chuť a vůni. Jahody jsou bohaté na vodu a vlákninu, červenou barvu jim pak dávají anthokyany, což jsou červená barviva s antioxidačními účinky. Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínu C, obsahují ale také vitamín E, A, K, z minerálů draslík a mangan. U citlivých osob mohou ale jahody vyvolat kopřivku, což není pravá alergie, ovšem je dobré vědět, že jde o potravinu, která dokáže v těle uvolnit histamin.

Rebarbora
Ačkoliv je lákavé připravit si kyselý rebarborový koláč k odpolední kávě kdykoliv v průběhu roku, nedělejte to. Rebarbora má totiž sezonu jen po určitou dobu a konzumovat ji jindy není zdraví prospěšné. K jídlu navíc využijte vždy jen rebarborový řapík, a to přibližně od poloviny května do poloviny června. Později, když rostlina kvete, narůstá množství kyseliny šťavelové, která není vhodná ve velkém množství pro zdravého, natož nemocného člověka. Váže totiž vápník do sloučenin, které lidský organismus nevyužije. Hrozí poté ledvinové či močové kameny nebo i vznik osteoporózy. A pokud si nyní v sezóně budete chtít dopřát svěží koláč z rebarbory, přidejte do něj nějaký zdroj vápníku, například tvaroh, mléko nebo jogurt. Najdeme v ní také celkem slušné množství vitamínů skupiny B (například B3, B5 nebo B9), z minerálů železo, draslík, hořčík nebo fosfor. Žádné živiny ovšem rebarbora neobsahuje v nějakém významném množství, proto berte jako důvod konzumace spíše její chuť.

Chřest
Sezóna chřestu netrvá příliš dlouho, proto je nejvyšší čas si ho vychutnat co nejvíce právě teď. Chřest je velká lahůdka, ale také zdravá potravina. Známe bílý, zelený i fialový, přičemž bílá odrůda má jemnější chuť a je lahodnější. Zelený chřest pak bývá tužší a blanitý, ale také vyniká křehkostí a výraznější chutí. Nejméně běžný je chřest fialový, podobný chuťově spíše tomu bílému. Chřest obsahuje hodně vody, také je významný pro svůj obsah kyseliny listové a zejména je zdrojem antioxidačních látek, které působí příznivě na hladinu cholesterolu i na zdraví cév. Připravit si z něj můžete lahodné rizoto, chřestový krém, můžete ho ale také jen blanšírovat nebo zapékat.

Ředkvičky
Možná na vás působí ředkvičky až moc obyčejně, navíc někdy až moc pálivé a výrazné chuti, ovšem stojí to za to. Je to doslova výživový poklad, navíc cenově dostupný. Ředkvičkám právě v této době začíná sezóna, tak neváhejte a křupněte si. Obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek, jsou bohaté například na vitamín C, betakaroten, vitamín K, kyselinu listovou, ale také na zinek, fosfor nebo draslík. Hořkou chuť a štiplavost ředkviček způsobuje obsah glukofinolátu, což je sloučenina obsahující síru. Pokud si tuto látku dopřejete v rozumné míře, působí na zdraví velmi pozitivně. Ve velkém množství má tato sloučenina antinutriční účinky (například může narušit funkci štítné žlázy). Malé a pravidelné dávky ovšem mají antimikrobiální i protirakovinné účinky, ředkvičky také udržují mozek v kondici. Ředkvičky mají velmi nízkou energetickou hodnotu, a naopak spoustu vlákniny. Nejlepší jsou ředkvičky syrové, třeba v pomazánce nebo v salátu. Můžete si je ale připravit i zatepla, například s vajíčky.

Zdroje: vimcojim.czwww.vitalia.czjogadnes.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co zbyl od oběda, je dobré vědět, jak si tuhle práci usnadnit. Co je vlastně...

Čtěte dál
Ranní rituály pro radostnější vstávání – proč nám světlo ráno dělá dobře?

Ranní rituály pro radostnější vstávání – proč nám světlo ráno dělá dobře?

Využijme toho, že tu máme období, kdy je ráno brzy vidět a z postele se nám chce o něco více než v zimě. Tma a šero do pozdních ranních...
Květnové bylinky pro zdraví: Co můžete aktuálně nasbírat na zahradě či ve volné přírodě?

Květnové bylinky pro zdraví: Co můžete aktuálně nasbírat na zahradě či ve volné přírodě?

Měsíc květen s sebou přináší velké bohatství léčivých bylin, které můžeme pěstovat nebo je najít ve volné přírodě. Nejen bylinkářky...
Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day, den, ve kterém můžete sníst úplně cokoliv a vystoupit tak ze své zajeté rutiny zdravého životního stylu nebo redukční diety....
Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Cítíte se často unavení a bez energie? Časté jarní výkyvy teplot vás vyčerpávají? Zkuste dobít energii a načerpat sílu z medvědího...
Jarní péče o pleť – co potřebuje vaše pokožka a jak jí prospěje očista a detoxikace?

Jarní péče o pleť – co potřebuje vaše pokožka a jak jí prospěje očista a detoxikace?

Tak jako se střídají roční období, mění se i metabolismus naší pleti. Na jaře je potřeba, aby se pomalu přizpůsoboval vyšším teplotám...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomické jaro vs. jaro ve vzduchu: Jak nás ovlivňují venkovní vysoké teploty?

Astronomicky první jarní den přijde letos 20. března přesně ve 4:07 hodin. Zároveň bude tento den vycházet Slunce přesně na východě...
Lahůdkové droždí – buchty vám s ním nevykynou, zdraví ale prospěje

Lahůdkové droždí – buchty vám s ním nevykynou, zdraví ale prospěje

Kvasnice, známé také pod pojmem droždí, jsou poměrně běžnou surovinou v naší domácnosti. Mnozí si pod tímto pojmem představí nepříjemně...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...