Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?
zdroj: Shutterstock

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě ale obavy nejsou na místě. Pokud dodržíte pár pravidel, provedete mražení šetrně a chytře, můžete si užívat čerstvost surovin kdykoliv během roku. Jak na to? A jaký je rozdíl mezi mraženou a čerstvou zeleninou či ovocem?

Jsou mražené druhy ovoce a zeleniny horší než čerstvé?
Jsou suroviny i pokrmy, u kterých s mražením neváháme. Například jde o maso, pečivo nebo hotová jídla. S ovocem a zeleninou si už ale leckdo tak jistý není. Patří to vůbec do mrazáku? Nepřijdou takové suroviny o vitamíny nebo enzymy, kvůli kterým je jíme? Odborníci mají celkem jasno. Po čerstvém ovoci a zelenině jsou ty mražené verze hned na druhém místě. Jsou ale i případy, kdy je to dokonce lepší (pokud je zmrazení správně provedené). Může pak jít o lepší variantu, než jsou suroviny čerstvé, které ležely několik dní v ledničce nebo naopak v teple na ovocné míse. Pokud tedy ještě váháte s mražením letních plodů, nebojte se toho, přebytky „hoďte k ledu“ a dopřejte si letní sezónu i v zimě!

Několik základních pravidel
Pro zachování maxima živin je nutné zmrazit ovoce a zeleninu v plné zralosti a začerstva. Na vnější vlivy je velmi náchylný třeba vitamín C, který ale při zmražení zůstává relativně stabilní zhruba 90 dnů. Je dobré si promyslet, jaké množství zvládnete spotřebovat ihned, to ostatní dejte rovnou do mrazáku. Předtím ale plody důkladně umyjte, osušte, velké kusy nakrájejte na menší. Při pomalém mražení se tvoří velké krystaly ledu, které pak narušují buněčné struktury. Voda vyplavená při tomto procesu pryč z plodů už nejde vrátit zpět. Proto je lepší mít vše nakrájené na menší kousky a zamrazovat vše po malých porcích, tedy i rychleji. Jednotlivé kousky si můžete i předmrazit na tácku a až poté je zabalit do sáčků nebo krabiček. Díky tomu se kusy k sobě nepřilepí a rozmrazíte si tak vždy jen tolik, kolik zrovna potřebujete. Pro ještě větší urychlení mražení využijte na mrazáku funkci „super freeze“.

Jak je to s následným rozmrazením
Při rozmrazování nespěchejte a ovoce nebo zeleninu přesuňte do ledničky. Vyhnete se tak velkým ztrátám vody, některých vitamínů a zabráníte růstu bakterií. Malé plody jako jsou maliny, borůvky nebo rybíz můžete využít ihned po vyndání z mrazáku, třeba do smoothie nebo je můžete rovnou přidat do těsta na koláč. A pokud se chystáte zeleninu dále tepelně upravovat, také ji nemusíte rozmrazovat a lze ji rovnou vložit do vroucí vody či polévky apod.

Co se nehodí do mrazáku?
Přestože je mražení potravin skvělá věc a zajistíte si tak právě v případě ovoce a zeleniny jejich čerstvost po celý rok, ne všechno patří do mrazáku. Plody s vysokým obsahem vody, jako jsou rajčata, okurky, cukety, melouny nebo saláty se na mražení nehodí. Rovněž nezamrazujte brambory nebo avokádo. Takové potraviny v mrazáku změní svou strukturu, a to natolik, že jejich další využití bude hodně omezené, nebo i nemožné.

Zdroj: autor

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned. Pro takové chvíle je tu zavařování, metoda, která pomůže plody zužitkovat...

Čtěte dál
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....
Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!

Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!

Jedná se snad o jednu z nejspornějších potravin vůbec, figuruje dokonce i v aféře známé jako Megxit. Co je na avokádu vlastně tak kontroverzního...
Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou...
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Ačkoliv si jej mnozí stále zařazují do škatulky exotické zeleniny, která se na jejich stolech neobjevuje příliš často z důvodu, že...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Strom s neskutečným složením živin, který se využívá nejen v tradiční ájurvédské medicíně v Indii, ale své místo už si získává i všude...