Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?
zdroj: Shutterstock

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě ale obavy nejsou na místě. Pokud dodržíte pár pravidel, provedete mražení šetrně a chytře, můžete si užívat čerstvost surovin kdykoliv během roku. Jak na to? A jaký je rozdíl mezi mraženou a čerstvou zeleninou či ovocem?

Jsou mražené druhy ovoce a zeleniny horší než čerstvé?
Jsou suroviny i pokrmy, u kterých s mražením neváháme. Například jde o maso, pečivo nebo hotová jídla. S ovocem a zeleninou si už ale leckdo tak jistý není. Patří to vůbec do mrazáku? Nepřijdou takové suroviny o vitamíny nebo enzymy, kvůli kterým je jíme? Odborníci mají celkem jasno. Po čerstvém ovoci a zelenině jsou ty mražené verze hned na druhém místě. Jsou ale i případy, kdy je to dokonce lepší (pokud je zmrazení správně provedené). Může pak jít o lepší variantu, než jsou suroviny čerstvé, které ležely několik dní v ledničce nebo naopak v teple na ovocné míse. Pokud tedy ještě váháte s mražením letních plodů, nebojte se toho, přebytky „hoďte k ledu“ a dopřejte si letní sezónu i v zimě!

Několik základních pravidel
Pro zachování maxima živin je nutné zmrazit ovoce a zeleninu v plné zralosti a začerstva. Na vnější vlivy je velmi náchylný třeba vitamín C, který ale při zmražení zůstává relativně stabilní zhruba 90 dnů. Je dobré si promyslet, jaké množství zvládnete spotřebovat ihned, to ostatní dejte rovnou do mrazáku. Předtím ale plody důkladně umyjte, osušte, velké kusy nakrájejte na menší. Při pomalém mražení se tvoří velké krystaly ledu, které pak narušují buněčné struktury. Voda vyplavená při tomto procesu pryč z plodů už nejde vrátit zpět. Proto je lepší mít vše nakrájené na menší kousky a zamrazovat vše po malých porcích, tedy i rychleji. Jednotlivé kousky si můžete i předmrazit na tácku a až poté je zabalit do sáčků nebo krabiček. Díky tomu se kusy k sobě nepřilepí a rozmrazíte si tak vždy jen tolik, kolik zrovna potřebujete. Pro ještě větší urychlení mražení využijte na mrazáku funkci „super freeze“.

Jak je to s následným rozmrazením
Při rozmrazování nespěchejte a ovoce nebo zeleninu přesuňte do ledničky. Vyhnete se tak velkým ztrátám vody, některých vitamínů a zabráníte růstu bakterií. Malé plody jako jsou maliny, borůvky nebo rybíz můžete využít ihned po vyndání z mrazáku, třeba do smoothie nebo je můžete rovnou přidat do těsta na koláč. A pokud se chystáte zeleninu dále tepelně upravovat, také ji nemusíte rozmrazovat a lze ji rovnou vložit do vroucí vody či polévky apod.

Co se nehodí do mrazáku?
Přestože je mražení potravin skvělá věc a zajistíte si tak právě v případě ovoce a zeleniny jejich čerstvost po celý rok, ne všechno patří do mrazáku. Plody s vysokým obsahem vody, jako jsou rajčata, okurky, cukety, melouny nebo saláty se na mražení nehodí. Rovněž nezamrazujte brambory nebo avokádo. Takové potraviny v mrazáku změní svou strukturu, a to natolik, že jejich další využití bude hodně omezené, nebo i nemožné.

Zdroj: autor

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

S podzimem a dlouhými sychravými večery nastává období, kdy s ubýváním světla ubývá i naše energie a tím také chuť k pohybu. Trávíme více času doma, často u televize nebo u počítače, a pokud tomu všemu...

Čtěte dál
Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa patří zcela právem mezi superpotraviny, ale bohužel ji řada z nás neocení, a to kvůli její nakládané verzi, kterou nám...
Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Podzimní období se nese ve znamení sklizně, přičemž toho bývá najednou tolik, že nelze všechno ihned spotřebovat. Přebytky by byla...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Co je zdravé, nemusí být dietní a naopak. Najděte balanc!

Co je zdravé, nemusí být dietní a naopak. Najděte balanc!

Je lepší stravovat se dietně s nízkým obsahem kalorií, nebo jíst zdravě a nehlídat tolik množství? Není úplně jednoduché jasně odpovědět....
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

S příchodem podzimu na trhu již běžně najdeme různé druhy dýně, například hokkaido, máslovou, špagetovou nebo patizon. Sice si své...
Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

V každé potravině se nachází určité spektrum živin důležitých pro náš organismus. Podle toho, co nám právě schází nebo čeho máme nedostatek,...
Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Sezona lokálního ovoce je právě v plném proudu. V našich kuchyních to voní ovocnými koláči s borůvkami nebo s meruňkami. Vrcholí také...
Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Jen málokterý výživový styl se dostal tolik do povědomí a je tak oblíbený, jako je nízkosacharidové stravování. Pokud chcete omezit...
Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Léto se pro většinu z nás nese ve znamení dovolené, výletů a nejrůznějších cest například do přírody. Vždy je ale důležité současně...