Letní radovánky jsou jednoznačně spojené nejen s vodou, sluncem a opalováním, ale také s pojídáním cizokrajné kuchyně, poznáváním nových chutí a bohužel také s řadou dietních chyb. Jakási svoboda v konzumaci a snížení tlaku na sebe, co se střídmosti týče, zní úžasně. Na druhé straně takové chování může způsobovat potíže, jako je nafouklé břicho, nevolnost, nadýmání, pocit plnosti, tlaku, bolesti či křečí v žaludku. Podobné příznaky mohou být značně omezující. Jindy se mohou stát dokonce varovným signálem vážnějších komplikací.
Nafouklé břicho
Na nafouklé břicho si pacienti ztěžují nejčastěji, uvádějí pocit kamene v břiše. Byť se často jedná pouze o subjektivní pocit, který se dá objektivně jen obtížně diagnostikovat, nejde o nic příjemného a toužíme se tohoto pocitu brzy zbavit. Lékař v tomto případě bude nápomocný, pokud nafouknutí budou doprovázet další symptomy, jako je bolest břicha, změna ve frekvenci nebo struktuře stolice, zvracení, nevysvětlitelné hubnutí apod. V těchto situacích je důležité navštívit gastrointestinální ordinaci. Banálnější příčiny, vhodné pro samoléčbu, budou spojeny nejspíše s konzumací potravin podporujících tvorbu plynů. Nejde jen o neblaze známé fazole, ale i o mléčné výrobky, zmrzliny a plísňové sýry a sladkosti, dále také může škodit i potenciálně neškodné žvýkání žvýkaček. Pokud přijde utrpění v podobě nafouklého břicha bude potřeba přehodnotit stravování a životní styl i v době volna a dovolené. Doporučuje se při jídle zpomalit a vybírat potraviny, které jsou obvykle dobře snášeny, jako je libové maso, drůbež a ryby, vejce, rajčata, cuketa, rýže.
Nadýmání
Nadýmání často doprovází nafouklé břicho. Přítomnost plynů ve střevě je sice součástí zdravého trávení, ovšem pokud je ho větší množství, nastává problém. Existuje mnoho doporučení, kterými lze nadýmání předcházet. Kromě omezení některých potravin zmiňovaných již výše, pomáhá také masáž břicha, jak to známe u miminek, teplé obklady a také tzv. karminativa. Esenciální oleje v nich usnadňují vypouštění střevních plynů, tedy nadýmání nepředcházejí, jen zajištují postupné a méně nápadné a trapné uvolňování střevních plynů.
Pálení žáhy
Pálení žáhy je dalším velmi častým gastrointestinálním příznakem. Objevuje se velmi běžně při výrazné dietní zátěži, která se na dovolené stane ani nevíme jak. I když výrazná omezení v tomto případě nejsou nutná, vyhýbat se tučným, ostrým a kořeněným pokrmům, kynutému těstu, sladkému pečivu a kávě bude rozhodně užitečné. Rozhodující je také uspořádání jídla během dne, zvláště pak zachování intervalu mezi posledním jídlem a ulehnutím. Jít spát alespoň tři hodiny po jídle, aby se žaludek stihl vyprázdnit, je skvělou prevencí. Pokud sním vše, co mi přijde pod ruku a následně trpím pomohou mi tzv. antacida či v kuchyni běžně dostupná jedlá soda. Naše babičky dokázaly zázraky i s využitím hořčice.
Nevolnost a zvracení
Žaludeční nevolnost by měla být už brána vážněji, a sice jako důležité varování, že s tělem není něco v pořádku. Pravděpodobně na nás v tuto chvíli útočí nějaké patogeny, kterých se organismus hodlá zbavit nejrychlejším možným způsobem – zvracením. Existuje velké množství spouštěčů těchto nepříjemností, od mírných, které lze snadno odstranit, až po závažné, s nutností okamžitého vyhledání lékařské pomoci. Svou roli může sehrát stres, cestování, nadměrné množství kofeinu, velká spotřeba cigaret či alkoholu, také migréna, některé infekce, gastritida, potravinová intolerance, kolika, záněty ledvin nebo slepého střeva. Pokud potíže přetrvávají, opakují se, nelepší nebo se dokonce zhoršují rozhodně je neignorujte a navštivte lékaře. U žaludeční nevolnosti, která nemá vážnou příčinu je opět důležité upravit stravování. Uleví omezení kávy, alkoholu a nikotinu, také je vhodné vynechat pomerančový džus a jiné kyselé nápoje. Fenykl a kmín mohou být vhodným přírodním prostředkem pro zklidnění žaludku. Doma lze připravit nebo v lékárně koupit mrkvovou šťávu, u níž se v lidovém léčitelství předpokládá, že váže toxiny ve střevě a odstraňuje tak původce případné infekce. Při zvracení je navíc důležité doplňovat pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci. Užitečný tedy může být i hrneček mátového, heřmánkového nebo zázvorového čaje.
Bolesti žaludku a křeče
Píchání, táhlá bolest, křeče či tlak v oblasti pod levým obloukem žebra potrápí alespoň jednou za život téměř každého. Příčiny mohou být velmi různorodé. Stres, strava, životní styl, porucha trávicího traktu. Z těchto a dalších důvodů může dojít k narušení motility žaludku.
Pokud jsou svaly v trávicím systému příliš ochablé nebo naopak napnuté dochází po jídle a naplnění žaludku k dalšímu tlaku a k podráždění receptorů bolesti a komplikace je na světě. Silnou bolest mohou způsobovat i některá onemocnění např. gastritida. Pro úlevu od bolestí břicha, kde bylo lékařem vyloučeno organické onemocnění je možné udělat řadu věcí. Od vyhýbání se stresu přes bylinkové lázně s levandulí, masáže břicha, přikládání tepla až po pohyb, který krásně stimuluje trávení i na dovolené. Dobrým způsobem, jak harmonizovat zažívání jsou extrakty či výluhy z léčivých rostlin. Nabízí se známé bylinky jako je kmín, který dokáže mimo jiné potlačovat zánět v gastrointestinálním traktu a má antimikrobiální účinky, heřmánek podporující přirozené pohyby trávicí soustavy, díky svým uvolňujícím vlastnostem působí příznivě na křeče nebo meduňka se silným zklidňujícím efektem. Ostropestřec, známý spíše pro svůj vliv na játra může být užitečný i zde. Jeho plody díky flavolignanům, neolignanům a flavonoidům totiž usnadňují trávení a snižují bolest. Méně známá může být rostlina Iberka hořká nebo andělika lékařská.
Na dovolené se má zapomenout na práci, ale na zdravý životní styl bychom neměli zapomínat ani ve chvílích volna. Tělo má rádo řád a svoje stereotypy. Ochutnávejte exotickou kuchyni, ale s rozumem. Pokud se něco zvrtne, buďte připraveni.
Zdroje: www.internimedicina.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá
Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...
Čtěte dál