5 tipů, jak nahradit klasickou bílou mouku ve vašem stravování

5 tipů, jak nahradit klasickou bílou mouku ve vašem stravování
zdroj: Adobe Stock

Bílá mouka je v našem jídelníčku hojně zastoupena. Pro tělo přitom není z pohledu výživových hodnot příliš velkým přínosem. Měli bychom se proto aktivně snažit její podíl ve stravě snížit. Jak na to?

Proč je bílá mouka špatná?
Bílá mouka se vyrábí ze zrna, které je zbaveno svého obalu.
Právě ten přitom obsahuje tolik potřebnou vlákninu, spoustu vitaminů a minerálů a dalších zdraví prospěšný látek. V bílé mouce ale tyto látky nejsou. Jediné, co konzumujete, jsou kalorie a lepek. To pro naše tělo není přirozené ani zdravé.

Říkáte si, že pšeničná mouka je součástí naší tradice a byla součástí našich jídelníčků doslova po staletí? Jenže součástí našich jídelníčků byly také pohanka, špalda nebo třeba jáhly. Také oves, ječmen či žito z našich jídelníčků tak trochu vymizely. A mohli bychom pokračovat.

Kromě toho se můžeme bavit o tom, zda je zdravé obecně konzumovat takové množství pečiva z bílé mouky – chleba, rohlíků, ale i moučníků či sušenek – a zda není moudřejší nahradit tuto stravu zeleninou, saláty, vajíčky, oříšky, rybami a další pro tělo mnohem zdravější stravou.

Pokud u nich ale zůstat chcete, můžete alespoň využít mouky alternativní.

1) Špaldová mouka
Špaldová mouka je klasickou moukou s tisíciletou historií, která se vyrábí z nešlechtěné pšenice. Je bohatá na vitaminy, minerály i vlákninu. Navíc má podobné vlastnosti jako bílá mouka, takže ji lze použít jako přímou alternativu za mouku bílou i do tradičních receptů.

2) Mandlová mouka
Tato mouka se vyrábí z mletých oříšků. Má jiné složení – místo sacharidů je bohatá na tuk a bílkoviny. Proto je nezbytné naučit se s ní pracovat. Skvělá je do nepečených dezertů, ale uplatní se i v cukroví a dalších moučnících. Kromě výše zmíněných látek je mandlová mouka bohatá na vitaminy a minerály a lze ji jednoznačně označit za zdraví prospěšnou.

3) Rýžová mouka
Tuto mouku z rozemleté rýže můžete použít pro zahuštění polévek a omáček, zde je skvělou alternativou bílé mouky. Má neutrální chuť, neobsahuje lepek. Ani při pečení se ale rýžová mouka neztratí.

4) Kukuřičná mouka
Pro nás jde o alternativní surovinu, a přitom jde v některých zemích o primárně využívanou mouku. Typická je například pro mexickou kuchyni, využití má ale i v kuchyni italské. Také kukuřičná mouka je bezlepková.

5) Žitná mouka
Tradiční mouka
, kterou byste měli znovu zařadit do svého jídelníčku. Vyrábí se z celých zrn a je proto bohatá na vitaminy, minerály a vlákninu. Skvěle se hodí na pečení – žitný chléb je typickým příkladem. Má také nižší obsah lepku.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte? Budíte se v noci opakovaně v podobnou hodinu a říkáte si, jaká...

Čtěte dál
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Pocit nafouklého břicha známe asi všichni. Podle odborníků není nadýmání samotná diagnóza, ale spíše příznak. Pokud bychom tento příznak...
Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě

Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě

Schválně, odpovězte si na dvě otázky: Co právě teď děláte? Jasně, čtete tento článek. Ale na co při tom myslíte? To už tak jednoznačné...
Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Pokud se řekne slovo závislost, jistě vás napadne závislost na drogách, případně na sladkém. Možná to mnohé překvapí, ale dle mnoha...
Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Trávicí obtíže se stávají častým důvodem návštěvy lékárny – a okolo svátku teprve. Nepříjemné problémy v oblasti břicha dokážou potrápit,...
Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Jde o potravinu levnou, lokální, chutnou a hlavně zdravou. Koncentrovaný zdroj živin a vitamínů, včetně důležitých probiotik. To je...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Letos jsme si mohli po delší době opět užít léto naplno. Možná jste cestovali, užili jste si mnoho letních akcí, festivalů nebo grilovaček....
Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Když se řekne podzim, tak romantiky napadne barevné listí, horký čaj a heboučká deka, kdo má své zkušenosti pravděpodobně se bude víc...