Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek a nápojů. Na tzv. vánoční obžerství se někteří připravují velmi pečlivě a jsou smíření i s nějakým tím kilem navíc. Jiní mají z těchto svátků hrůzu jen kvůli tomu, že budou testovat svoji pevnou vůli, aby se nepřejedli a nepřibrali. Bohužel spousta lidí právě v této době zažije nepříjemné trávicí potíže, jež jsou následkem kombinování různých druhů jídel a nápojů. Přinášíme vám pár rad a tipů, jak jim předejít a jak si pomoci hned v počátcích.
Proč se o svátcích tak přejídáme?
Hodování o Vánocích je tradicí již z dávných dob, nicméně dříve vypadalo jinak – skromněji, než je tomu dnes. Jsme zvyklí, že máme všeho dostatek a můžeme si „dát do nosu“. A kdy jindy je to povoleno více, než právě o Vánocích? Předháníme se v množství druhů upečeného cukroví, nakupujeme potraviny, které ani nepotřebujeme. Nadměrná konzumace jídla může pramenit i z nahromaděného stresu, který v nás je a tyto svátky nám jednoduše pomohou „povolit uzdu“. Tradicí je také navštěvovat příbuzné a blízké, tudíž u nich „musíme“ ochutnat vše, co my nemáme a i to, co doma máme, abychom porovnali, kdo má výtvory lepší. Obecně si většina z nás představuje, že tyto svátky prožije v klidu, a to tak, že budou sedět celé dny na gauči u televize, případně na návštěvách a dopřávat si spousty jídla a pití. Ve finále jsou ale na konci svátků ještě více unavení než před nimi.
Pozor na nadýmání, zácpu či průjem
Naše strava se během svátků skládá převážně z těžkých tučných jídel, spousty jednoduchých cukrů, nedostatku pitného režimu a téměř nulovému příjmu vlákniny. Není divu, že nás postihnou nepříjemné zažívací potíže v podobě plynatosti či zácpy. Avšak ani průjem není nic neobvyklého, neboť „plácáme“ jedno přes druhé, poté to zapijeme smetanovým likérem nebo sníme třeba již ne zrovna čerstvý bramborový salát s majonézou, přeci ho nevyhodíme.
Pokud vás začne trápit nadýmání a zácpa, zařaďte více tekutin, nejlépe čistou vodu. Jezte více ovoce a zeleniny, abyste navýšili příjem vlákniny. Pomůže i pohyb, stačí obyčejná chůze, která napomáhá peristaltice střev. Sáhnout můžete i po šťávě z kysaného zelí či bylinkách, zejména fenyklu, mátě, anýzu, kmínu, heřmánku nebo třeba šalvěji.
Trápí-li vás průjem, je potřeba opět navýšit příjem tekutin, vhodné je i užívání probiotik a zařazení dietního režimu, obsahující např. rýži, strouhané jablko, banány, mrkev, suchary, starší pečivo. Vyzkoušet můžete také černý čaj, odvar z řepíku, heřmánku nebo máty. Pozor na slazení cukrem a medem.
Nepříjemné pálení žáhy
Nekontrolovatelným jezením si také můžeme zadělat na pálení žáhy. V takovém případě vynechejte tučná a kořeněná jídla. Sladkostí, alkoholu i kávy se také na nějakou chvíli vzdejte. Pomoci vám mohou některé dostupné léky z lékárny, chcete-li si ale pomoci přírodní cestou, vyzkoušejte například aloe vera, heřmánek, mátu nebo šťávu z kysaného zelí.
Když žaludek začne naříkat
Podrážděný žaludek není také nic neobvyklého a zažije jej během svátků spousta lidí. Je třeba podpořit trávení, například procházkou. Pijte vodu bez bublinek, udělejte si odvar například z máty, heřmánku, fenyklu nebo meduňky. I v tomto případě jezte s opatrností, malé porce a lehčí pokrmy.
Myslete i na žlučník
Tupá bolest pod pravým žebrem někdy až vystřelující do zad – tak se projevuje podrážděný žlučník. V prvé řadě je důležité změnit stravu a konzumovat lehká jídla a s opatrností. Ulevit nám mohou některé bylinky, a to zejména smetánka lékařská, ostropestřec, máta, jablečník, dobromysl nebo řepík.
Samozřejmostí je vynechání alkoholu při jakýchkoli trávicích potížích!
Několik rad závěrem pro snadnější zvládnutí vánočního hodování
Pitný režim
Mnohdy zapomínáme na dostatek tekutin i v běžných dnech, o to horší je to během Vánoc. Pokud už nějaké nápoje popíjíme, jedná se většinou o přeslazené limonády, džusy či alkoholické nápoje, což nám ve finále vůbec neprospívá. Pokuste se více zařazovat obyčejnou vodu, případně si řeďte džusy vodou, pijte častěji i mezi jídly a díky tomu toho ani tolik nesníte. Neodpustíte-li si nějaký ten alkohol, dejte pozor na množství a upřednostněte například suché víno nebo vinný střik před tvrdým alkoholem a různými likéry.
Jezte pravidelně
Během svátků moc pravidelnost v jídle nedodržujeme, neustále nás lákají dobroty, které jsou všude okolo a my máme tendenci pořád něco jíst. Zkuste si stravu více zpravidelnit, dávejte si menší porce a mezi jídly nic neuždibujte. Máte-li chuť na cukroví či jiné dobroty, započítejte je do jídelníčku.
Zařaďte pohyb
Není nic lepšího než procházka na čerstvém vzduchu, která prospěje nejen vašemu tělu a pomůže nastartovat metabolismus a trávení, blahodárný vliv má ale i na naši psychiku. Vyrazte společně s celou rodinou na nějaké oblíbené místo nebo si můžete zajít třeba zabruslit.
Více nad konzumovaným jídlem přemýšlejte
Velkým problémem bývá i to, že nevěnujeme jídlu takovou pozornost a prostě něco pořád jíme během konverzace či sledování televize. To je ale velká chyba, neboť nemáme pořádně kontrolu nad tím, kolik jsme toho snědli a ani nepřemýšlíme, zda jsme už sytí. Pokud něco jíte, vnímejte to, vychutnejte si to a jezte pomalu. Uvidíte, že toho ve finále nespořádáte tolik.
Nenechte se ovlivnit okolím
Velkým problémem bývají i řeči okolí. Sami bychom se spokojili s pár kousky cukroví, ale pak vám začne například babička nabízet další a další jídlo. Jelikož ji nechcete urazit, jíte. Řeči typu „Ty snad držíš dietu?“ nebo „Jsou Vánoce, dopřej si, hubnout budeš pak.“ a podobné, to jedince, kteří nemají příliš pevnou vůli, prostě zviklá a „jdou s davem“. Nebojte se stát za svým názorem, je to snad lepší, než aby vám pak bylo zbytečně těžko.
Zdroje: kondice.cz, BLOG stob.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá
Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...
Čtěte dál