Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho
zdroj: Shutterstock

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte? Budíte se v noci opakovaně v podobnou hodinu a říkáte si, jaká je to náhoda? Tak úplně se nemusí jednat o náhodu. Naše jednotlivé orgány mají „své hodiny“ a podle toho funguje i naše tělo a dává nám tak najevo, kde se může nacházet problém. Pojďme se tedy na toto téma podívat podrobněji.

Co jsou orgánové hodiny?
Vycházejí z tradiční čínské medicíny, podle které proudí v orgánech ve dvouhodinových intervalech životní energie. Den (24 hodin), se dělí na 12 cyklů, z nichž každý je spojený s jiným orgánem, který je ve „svém období“ nejaktivnější. Naopak o 12 hodin později je daný orgán v největším útlumu. Platí zde tedy pravidlo den-noc. Tyto cykly jsou spojovány s přirozenými elementy oheň, země, kov, voda, dřevo.

K čemu nám může být tato skutečnost užitečná?
Orgánové hodiny nám pomohou lépe naslouchat svému tělu. S jejich pomocí můžeme sledovat, ve který čas je vhodné dělat nějakou práci, jíst, pít nebo odpočívat. Na jejich základě můžeme využívat aktivitu či útlum různých orgánů v danou dobu, aby naše činnosti byly co nejefektivnější a pro zdraví nejpřínosnější. Jsou-li naše orgány pod tlakem nebo jsou v nerovnováze, dochází k projevům, a to fyzickým (bolest, nemoc) či emočním (deprese, úzkost). Mnoho lidí se také v noci budí nebo trpí nespavostí. Zaměříme-li se na tento problém více, můžeme zjistit, že k tomu dochází přibližně ve stejnou hodinu (nemusí platit vždy). Orgánové hodiny nám tak mohou pomoci přijít na příčinu našeho přerušeného spánku.

Je také důležité mít na paměti, že naše tělo je propojeno s naším vědomím a duší, proto je nutné, nepodceňovat ani tyto aspekty a k případné léčbě přistupovat komplexně.

Kdy a který orgán pracuje a kdy je naopak v útlumu?

1:00–3:00 – játra aktivní x tenké střevo pasivní
Játra jsou důležitá pro regeneraci, očistu, metabolické funkce, a to zejména v této době. Proto se doporučuje v tuto chvíli spát, nekonzumovat těžké, tučné jídlo nebo alkohol. Navíc je v útlumu tenké střevo, ve kterém částečně probíhá trávení a vstřebávání živin, tudíž nemusí docházet k důkladnému zpracování. Budíte-li se pravidelně v rozmezí těchto hodin, může se jednat o problém s játry, detoxikačními cestami nebo se žlučníkem, který je párovým orgánem jater. S nespavostí se mohou potýkat lidé, kteří v sobě mají potlačené pocity hněvu, zlosti, vzteku nebo agrese.

3:00–5:00 – plíce aktivní x močový měchýř pasivní
V tomto čase jsou aktivní plíce, jež jsou důležité pro výměnu kyslíku v těle, podporují imunitní systém a očisťování těla. Často se budí lidé, kteří mají astma, problémy s průduškami, dýchacími cestami nebo také kuřáci. Máte-li problém s močovým měchýřem, můžete v těchto hodinách chodit častěji na toaletu. Z psychického hlediska mohou lidé, trpící nespavostí v tomto čase, trpět úzkostmi nebo depresemi.

5:00–7:00 – tlusté střevo aktivní x ledviny pasivní
Tlusté střevo tráví a vstřebává živiny, je důležité pro odvádění odpadních a toxických látek z těla. V tuto dobu dochází k peristaltickým pohybům, a proto je ideální doba na vyprazdňování. Trpíte-li zácpou, je dobré podpořit jeho činnost, a to například vypitím mírně teplé vody s citronem nebo čisté jablečné šťávy, lehkými cviky apod. Jelikož jsou ledviny touto dobou v útlumu, pozor na pití velkého množství tekutin naráz. Pokud se nedokážete odpoutat od minulosti a trápíte se kvůli tomu, může docházet k zácpě a celkové nespavosti v tomto čase, neboť tyto emoce jsou spjaty právě s tlustým střevem.

7:00–9:00 – žaludek aktivní x oběhový systém pasivní
Doba, kdy se nejlépe zpracovává přijatá potrava, proto je vhodný čas pro snídani, která by měla být vyvážená. Jelikož je oběhový systém ve svém útlumu, dejte si pozor na zimu, vaše tělo by mělo být tuto chvíli v teple. Pozor tedy na chlazené nápoje a studenou sprchu.

9:00­–11:00 – slezina a slinivka aktivní x trojitý ohřívač pasívní
Máte-li rádi sladké, nastává ideální doba na jeho konzumaci, neboť tělo jej dokáže nejlépe zpracovat. Slezina také extrahuje energii z potravy. Vyhněte se konzumaci alkoholu. Je správný čas na to, věnovat se sebelásce a dalším mentálním a fyzickým činnostem.

11:00–13:00 – srdce aktivní x žlučník pasivní
Orgán, který cirkuluje krev do těla, zásobí ho kyslíkem a živinami. Někdo může pociťovat silnější tlukot srdce či naopak celkový útlum. Doporučuje se lehký oběd a odpočinek formou relaxace, dechovým cvičením nebo zdřímnutím. Vyhněte se pití kávy a alkoholu. Není dobré tělo zatěžovat, především, pokud máte problémy s kardiovaskulárním systémem, s tlakem atp.

13:00–15:00 – tenké střevo aktivní x játra pasivní
Tenké střevo zpracovává živiny z potravy a stoupá fyzická výkonnost, proto je vhodná doba pro sport či práci. Není-li v tenkém střevě dostatek energie, budete pociťovat nejspíše větší únavu.

15:00­–17:00 – močový měchýř aktivní x plíce pasivní
Doporučuje se pít hodně tekutin, aby se odstranil filtrovaný odpad z těla. Cévy jsou roztažené, dochází k rychlému toku krve. Nastává druhý výkonnostní vrchol a je tedy ideální doba pro fyzickou aktivitu. Pokud je močový měchýř v nerovnováze, může se projevovat pálením, inkontinenci či kvasinkovou infekcí.

17:00–19:00 – ledviny aktivní x tlusté střevo pasivní
Ledviny udržují rovnováhu tekutin v těle, filtrují odpadní látky, udržují chemickou rovnováhu. Je tedy vhodné doplnit tekutiny a aktivovat lymfatický systém, například jógou, protahováním nebo procházkou. Měli bychom se také vyhnout stresu. Se špatnou funkcí ledvin souvisí cukrovka, chronická únava či nedostatečná činnost štítné žlázy a nadledvinek.

19:00–21:00 – obal srdce aktivní x žaludek pasivní
Čas oběhu krve, která přenáší živiny do celého našeho těla. Doba ideální pro meditaci, relaxaci, čtení apod. Naše psychická vnímavost je zvýšená. V tomto časovém rozmezí je dobré užít poslední léky, bylinky, masti či krémy. Jedná se také o dobu, kdy je vhodná sexuální aktivita.

21:00–23:00 – trojitý ohřívač aktivní x slezina a slinivka pasivní
Podle TČM se jedná o energetický systém, který reguluje tok energie mezi orgány a udává je do rovnováhy. Je tedy přínosné jít spát. Nedoporučuje se konzumovat jídlo, kouřit, pít alkohol nebo cvičit. V činnosti je endokrinní systém, kdy se upravuje homeostáza v našem těle, doplňují se enzymy.

23:00–1:00 – žlučník aktivní x srdce pasivní
Žlučník ukládá a vylučuje žluč, která se podílí na odbourávání tuků. V tuto hodinu mohou mít bolesti či „jen“ trpět nespavostí právě „žlučníkáři“, ale také lidé, kteří v sobě potlačují hněv, zlost, agresi či vztek.

 

Zdroje: cestarelaxace.cz, BLOG purerituals.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak podpořit běžecké výkony vhodnou stravou

Jak podpořit běžecké výkony vhodnou stravou

Běh není pouze fyzickou aktivitou, je to také klíčový prvek pro zlepšení našeho celkového zdraví a psychické pohody. Vhodně nastavený jídelníček je zásadní nejen pro lepší výkony, ale také pro regeneraci,...

Čtěte dál
Avokádo je spojencem zdraví i krásné pleti. Jak ho zakomponovat do péče o tělo?

Avokádo je spojencem zdraví i krásné pleti. Jak ho zakomponovat do péče o tělo?

Oblíbené avokádo je skvělé nejen pro vnitřní výživu organismu, ale také oblíbené jako kosmetický prostředek. Extrakt, olej nebo prostě...
Prodělali jste chřipku nebo nachlazení? Tipy, jak se dostat co nejdříve zpět do kondice

Prodělali jste chřipku nebo nachlazení? Tipy, jak se dostat co nejdříve zpět do kondice

Po boji s chřipkou nebo nachlazením následuje důležité období rekonvalescence, na které se často zapomíná, ale je stejně podstatné,...
Krátké antistresové techniky pro všední dny, které vás uvolní během pár minut

Krátké antistresové techniky pro všední dny, které vás uvolní během pár minut

Hodit se do klidu je důležité. Ale co dělat, když prostě nemáte moc času? Zkuste naše tipy na časově nenáročné formy zklidnění, které...
Spánek jako alfa a omega pro regeneraci sportovců

Spánek jako alfa a omega pro regeneraci sportovců

Spánek je v případě sportovců základním pilířem optimálního výkonu a regenerace. I když to může znít překvapivě, čas věnovaný odpočinku...
Akupresura – terapeutická metoda, která pomáhá ulevit od bolesti

Akupresura – terapeutická metoda, která pomáhá ulevit od bolesti

Vyzkoušeli jste již někdy akupresuru, léčebnou techniku, která vychází z tradiční čínské medicíny? Používá se již tisíce let, nicméně...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Wim Hof známý také jako „Ledový muž“ se proslavil svými výkony, které se nám, běžným smrtelníkům, mohou zdát jako ze světa sci-fi....
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
Glykogen jako rezervoár rychlé energie. Jak navýšit jeho zásoby v těle?

Glykogen jako rezervoár rychlé energie. Jak navýšit jeho zásoby v těle?

S pojmem glykogen se mnozí z vás jistě setkali. Možná i dokonce tušíte, že jde o zdroj energie pro lidské tělo. Co to přesně ten glykogen...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...