Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně
zdroj: Shutterstock

Když se řekne podzim, tak romantiky napadne barevné listí, horký čaj a heboučká deka, kdo má své zkušenosti pravděpodobně se bude víc obávat zhoršené nálady a únavy. Málo koho však napadne, že příznaky žaludečního vředu k tomuto ročnímu období neodmyslitelně patří také. Hlavně pacienti, díky svým zkušenostem vědí, že u vředové choroby žaludku se střídá období klidu, tedy bez obtíží, které ovšem neznamená uzdravení, s obdobím akutních bolestí. K tomuto zhoršení obvykle dochází právě na jaře a na podzim. Tato cykličnost nemoci není zatím úplně objasněna, nicméně se stává dobrým diagnostickým vodítkem.

Příznaky žaludečních vředů
Představte si, že každý orgán v našem těle je pokryt tenkou vrstvou, které se říká sliznice. Má řadu funkcí, mimo jiné k nim patří i ochrana samotného orgánu. Pokud sliznici nadměrně dráždíme nevhodnou a nepravidelnou stravou, kouřením, kávou, alkoholem nebo užíváním léků, může dojít k jejímu poškození a v krajním případě až k proděravění stěny pod ní. To je samozřejmě spjato s velkými a nepříjemnými bolestmi. Velmi vzácně může mít vřed tzv. němý průběh a projeví se až náhlou komplikací v podobě krvácení apod.

Bolest se soustředí do oblasti břicha. Při podezření na vředovou chorobu by se lékař měl poptat, jaká existuje spojitost mezi jídlem a vznikem bolesti. Proč? U žaludečních vředů se totiž bolest dostavuje obvykle do dvou hodin po jídle, u dvanáctníkových vředů s jídlem potíže spíše ustupují. Takto sebraná anamnéza hodně pomůže získat všechny potřebné informace, pro co nejefektivnější léčbu. K dalším příznakům se řadí nechutenství, někdy zvracení, zapáchající říhání a úbytek na váze. Velkou komplikací při nedodržování postupů léčby dietou a zdravým životním stylem je tzv. penetrace (pronikání) vředu do sousedního orgánu, nejčastěji jde o slinivku břišní. V takovém případě pacienti popisují bolest, která vystřeluje až do zad do oblasti mezi lopatkami. Pokud dojde až k proděravění stěny žaludku jde o nebezpečnou náhlou příhodu břišní, kterou doprovází opravdu kruté bolesti. V těchto případech je potřeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Kde není kyselina, není vřed
Tuto hypotézu kdysi vyslovil německý lékař K. Schwarz. Vycházel z faktu, že vřed vzniká, když se ochranné mechanismy žaludeční sliznice změní naopak v agresivní. Kyselina chlorovodíková totiž umí oboje. Slouží ke zneškodnění patogenních mikroorganismů ze stravy a mimo jiné také k aktivaci pepsinu, enzymu, který tráví bílkoviny. Pokud jí je ovšem nadmíru, netrpí jen bakterie, ale i my. Nic není „černobílé“, to je třeba zohlednit i v léčbě, bez kyseliny to nejde, ale její nadbytek škodí.

Stres
Na stres se dnes svaluje řada potíží, ovšem souvislost s vředy se skutečně nabízí. Vysoká hladina úzkosti zvyšuje produkci HCl a následně reakce na stres způsobuje dlouhodobé svalové napětí, které zvyšuje tlak v orgánu a vytlačuje kyselinu vzhůru. Ta pak naleptá sliznice i ve vyšších částech traktu.

Bakterie Helicobacter pylori
S kyselinou nebo i bez ní. Helicobacter pylori je zvláštní bakterie, která na rozdíl od jiných přežívá i v kyselém prostředí žaludku. Tato potvora byla prokázána až u 80 % žaludečních vředů. Pro efektivní léčbu je potřeba se jí zbavit, pomocí antibiotik.

Léčba vředů
Základem jsou sice léky snižující tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku, ovšem zdravý životní styl je zásadní. Hlídejte si, co jíte. Dráždivé koření může být nepřítel. Jezte pravidelně a v dostatečném množství. Kolem žaludečních vředů se točí řada mýtů, snažte se jim vyhnout konzultací se svým lékařem nebo lékárníkem. Řada pacientů se také uchylují k doplňkové alternativní terapii. Nápomocné jsou bylinky s obsahem hořčin, ale i heřmánek, ibišek, měsíček apod. U vitamínu C se předpokládá, že brání růstu zmiňované bakterie Helicobacter. Doplnit jej můžete konzumací šípků nebo si nechte v lékárně doporučit nějaký doplněk stravy. Dbejte ovšem na správné dávkování ať si zbytečně nepodráždíte zažívání. K vitamínu C přidejte také zinek. Díky svým účinkům bude pomáhat hojit již vzniklé vředy. Jezte stravu bohatou na vlákninu.

Volně prodejné léky, po kterých saháme, když nás pálí žáha, mohou nebezpečné příznaky jen zakrývat. Tyto přípravky neřeší příčinu jen ulevují od projevů. Objevují-li se vám komplikace častěji či opakovaně nebo se pravidelně vrací na jaře či na podzim, vyhledejte odborníka. Zdraví máme jen jedno a prevence je základ. Mnohým chorobám lze předcházet a jednou z nich jsou i vředy.

Zdroje:

lekarnickekapky.cz

pharmanews.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Příroda se pomalu chystá na zimní spánek, zpomaluje tempo, přičemž bychom se tím měli řídit také my lidé. Kromě toho, že budeme více odpočívat a respektovat kratší trvání denního světla, tedy budeme chodit...

Čtěte dál
Posílení imunity během chladného období: vše není jen o pomerančích a vitamínu C

Posílení imunity během chladného období: vše není jen o pomerančích a vitamínu C

Podzimní a zimní dny bývají pro náš organismus zatěžkávací zkouškou. Tělo se v tomto období musí vyrovnat se změnami teplot během rána...
Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

S podzimem a dlouhými sychravými večery nastává období, kdy s ubýváním světla ubývá i naše energie a tím také chuť k pohybu. Trávíme...
Jak váš kašel vypadá a zní? Rozpoznejte ho a zvolte vhodnou léčbu

Jak váš kašel vypadá a zní? Rozpoznejte ho a zvolte vhodnou léčbu

V září jsme si mohli všimnout, že se slavil celosvětový den lékárníků. Česká lékárnická komora vypustila do povědomí pacientů edukační...
Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Podzimní období se nese ve znamení sklizně, přičemž toho bývá najednou tolik, že nelze všechno ihned spotřebovat. Přebytky by byla...
Horké nápoje, které vás prohřejí zvenku i zevnitř

Horké nápoje, které vás prohřejí zvenku i zevnitř

Pravý podzim o sobě dává vědět již skoro každý den a teploty pomalu a jistě klesají. Jen co dorazí pořádné podzimní plískanice, bude...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Letos jsme si mohli po delší době opět užít léto naplno. Možná jste cestovali, užili jste si mnoho letních akcí, festivalů nebo grilovaček....
I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

Sezona čerstvých lokálních potravin stále pokračuje, i pro měsíc září pro vás tedy máme další tipy, co si právě v této době dopřát....
Přichází podzim a s ním spojená melancholie a deprese. Jak se vymanit ze špatné nálady?

Přichází podzim a s ním spojená melancholie a deprese. Jak se vymanit ze špatné nálady?

Sychravým počasím, zkracováním dne a úbytkem světla nás příroda vybízí k určitému zpomalení, zvolnění a k přípravě na zimní odpočinek....
5 tipů, jak nahradit klasickou bílou mouku ve vašem stravování

5 tipů, jak nahradit klasickou bílou mouku ve vašem stravování

Bílá mouka je v našem jídelníčku hojně zastoupena. Pro tělo přitom není z pohledu výživových hodnot příliš velkým přínosem. Měli bychom...
Burčák – je tu první vlaštovka vinné sezóny!

Burčák – je tu první vlaštovka vinné sezóny!

S koncem léta k nám dorazila doba burčáku, kterou mnozí z nás očekávají s nadšením. Už máte za sebou první ochutnávku i vy? Pokud ne,...