Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně
zdroj: Shutterstock

Když se řekne podzim, tak romantiky napadne barevné listí, horký čaj a heboučká deka, kdo má své zkušenosti pravděpodobně se bude víc obávat zhoršené nálady a únavy. Málo koho však napadne, že příznaky žaludečního vředu k tomuto ročnímu období neodmyslitelně patří také. Hlavně pacienti, díky svým zkušenostem vědí, že u vředové choroby žaludku se střídá období klidu, tedy bez obtíží, které ovšem neznamená uzdravení, s obdobím akutních bolestí. K tomuto zhoršení obvykle dochází právě na jaře a na podzim. Tato cykličnost nemoci není zatím úplně objasněna, nicméně se stává dobrým diagnostickým vodítkem.

Příznaky žaludečních vředů
Představte si, že každý orgán v našem těle je pokryt tenkou vrstvou, které se říká sliznice. Má řadu funkcí, mimo jiné k nim patří i ochrana samotného orgánu. Pokud sliznici nadměrně dráždíme nevhodnou a nepravidelnou stravou, kouřením, kávou, alkoholem nebo užíváním léků, může dojít k jejímu poškození a v krajním případě až k proděravění stěny pod ní. To je samozřejmě spjato s velkými a nepříjemnými bolestmi. Velmi vzácně může mít vřed tzv. němý průběh a projeví se až náhlou komplikací v podobě krvácení apod.

Bolest se soustředí do oblasti břicha. Při podezření na vředovou chorobu by se lékař měl poptat, jaká existuje spojitost mezi jídlem a vznikem bolesti. Proč? U žaludečních vředů se totiž bolest dostavuje obvykle do dvou hodin po jídle, u dvanáctníkových vředů s jídlem potíže spíše ustupují. Takto sebraná anamnéza hodně pomůže získat všechny potřebné informace, pro co nejefektivnější léčbu. K dalším příznakům se řadí nechutenství, někdy zvracení, zapáchající říhání a úbytek na váze. Velkou komplikací při nedodržování postupů léčby dietou a zdravým životním stylem je tzv. penetrace (pronikání) vředu do sousedního orgánu, nejčastěji jde o slinivku břišní. V takovém případě pacienti popisují bolest, která vystřeluje až do zad do oblasti mezi lopatkami. Pokud dojde až k proděravění stěny žaludku jde o nebezpečnou náhlou příhodu břišní, kterou doprovází opravdu kruté bolesti. V těchto případech je potřeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Kde není kyselina, není vřed
Tuto hypotézu kdysi vyslovil německý lékař K. Schwarz. Vycházel z faktu, že vřed vzniká, když se ochranné mechanismy žaludeční sliznice změní naopak v agresivní. Kyselina chlorovodíková totiž umí oboje. Slouží ke zneškodnění patogenních mikroorganismů ze stravy a mimo jiné také k aktivaci pepsinu, enzymu, který tráví bílkoviny. Pokud jí je ovšem nadmíru, netrpí jen bakterie, ale i my. Nic není „černobílé“, to je třeba zohlednit i v léčbě, bez kyseliny to nejde, ale její nadbytek škodí.

Stres
Na stres se dnes svaluje řada potíží, ovšem souvislost s vředy se skutečně nabízí. Vysoká hladina úzkosti zvyšuje produkci HCl a následně reakce na stres způsobuje dlouhodobé svalové napětí, které zvyšuje tlak v orgánu a vytlačuje kyselinu vzhůru. Ta pak naleptá sliznice i ve vyšších částech traktu.

Bakterie Helicobacter pylori
S kyselinou nebo i bez ní. Helicobacter pylori je zvláštní bakterie, která na rozdíl od jiných přežívá i v kyselém prostředí žaludku. Tato potvora byla prokázána až u 80 % žaludečních vředů. Pro efektivní léčbu je potřeba se jí zbavit, pomocí antibiotik.

Léčba vředů
Základem jsou sice léky snižující tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku, ovšem zdravý životní styl je zásadní. Hlídejte si, co jíte. Dráždivé koření může být nepřítel. Jezte pravidelně a v dostatečném množství. Kolem žaludečních vředů se točí řada mýtů, snažte se jim vyhnout konzultací se svým lékařem nebo lékárníkem. Řada pacientů se také uchylují k doplňkové alternativní terapii. Nápomocné jsou bylinky s obsahem hořčin, ale i heřmánek, ibišek, měsíček apod. U vitamínu C se předpokládá, že brání růstu zmiňované bakterie Helicobacter. Doplnit jej můžete konzumací šípků nebo si nechte v lékárně doporučit nějaký doplněk stravy. Dbejte ovšem na správné dávkování ať si zbytečně nepodráždíte zažívání. K vitamínu C přidejte také zinek. Díky svým účinkům bude pomáhat hojit již vzniklé vředy. Jezte stravu bohatou na vlákninu.

Volně prodejné léky, po kterých saháme, když nás pálí žáha, mohou nebezpečné příznaky jen zakrývat. Tyto přípravky neřeší příčinu jen ulevují od projevů. Objevují-li se vám komplikace častěji či opakovaně nebo se pravidelně vrací na jaře či na podzim, vyhledejte odborníka. Zdraví máme jen jedno a prevence je základ. Mnohým chorobám lze předcházet a jednou z nich jsou i vředy.

Zdroje:

lekarnickekapky.cz

pharmanews.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě, kdo by na takové věci myslel ve chvíli, kdy už se všichni zase po roce...

Čtěte dál
Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Možná i vy uvažujete o tom, jak ochránit své děti, rodiče nebo sebe před nebezpečnými infekcemi způsobenými pneumokokem. Pokud si kladete...
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...