Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!
zdroj: Shutterstock

S podzimem a dlouhými sychravými večery nastává období, kdy s ubýváním světla ubývá i naše energie a tím také chuť k pohybu. Trávíme více času doma, často u televize nebo u počítače, a pokud tomu všemu nepřizpůsobíme svůj jídelníček, kila začnou přibývat. Jak tomu předejít?

Nejen pro zdraví a posílení imunity, ale i pro lepší kondici je potřeba zůstat u zdravějšího jídelníčku, který jste si možná úspěšně osvojili během léta. Vitamíny jsou nyní potřeba víc než kdy jindy, podzim na nás totiž co nevidět zaútočí virózami všeho druhu a my se jim musíme umět ubránit. Možná byste to ani neřekli, ale podzim nabízí vskutku pestrý jídelníček plný zdraví a síly, v podobě lokálního ovoce a zeleniny. Vzpomeňte si třeba na tradiční pochutiny svého dětství!

Tradiční české křížaly
Mlsat se dá zdravěji, a přitom velmi chutně! Čerstvě natrhaná jablka a hrušky jsou sice nejchutnější a nejzdravější, ale některé odrůdy nejsou vhodné k dlouhodobějšímu skladování, a tak je uchováváme ve formě kompotů, marmelád, džemů či povidel. Ale co třeba takové křížaly? Omytá jablka osušte, nakrájejte na tenké plátky a zbavte jádřinců. Na ovoci můžete nechat slupku, pokud ji snesete, ale můžete ji také oloupat. Pod slupkou se skrývá nejvíc vitaminů, ale někomu může slupka dráždit žaludek. Pokud děláte křížaly pro děti, ty obvykle ocení spíše variantu bez slupek. Jablka vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a sušte v troubě rozehřáté na 50–60 °C..

Hruškové „štěpány“
Pokud milujete křížaly, i tohle bude ta pravá laskomina pro vás! Věděli jste, že stejným způsobem můžete připravit i hrušky, ale neříká se jim křížaly, nýbrž štěpány? Stejně jako z jablek i z hrušek se vyrábí toto tradiční sušené ovoce. Hrušky jsou sušené teplým vzduchem, bez přidaného cukru či umělých sladidel. Hrušky mají vysoký obsah kyseliny listové, vitamínu C, pektinu, tříslovin, škrobu, železa, zinku, mědi, vápníku, jódu a draslíku. Takto sušené hrušky můžete jíst jen tak jako zdravé mlsání, nebo je přidat třeba do ovesné kaše nebo do jogurtu. Z dalších druhů podzimního ovoce můžeme sušit i švestky nebo hroznové víno.

Pracharanda – tradiční sladidlo našich babiček
Pracharanda je považována za poklad staročeské kuchyně. Používala se běžně jako přírodní sladidlo vyrobené především z hrušek, někdy také v kombinaci s kdoulemi, mrkví, nebo jeřabinkami. Pracharanda se vyrábí pomletím řádně usušených hrušek na jemný prášek. Poté se využívala jako přírodní sladidlo, obvykle se s ní posypaly tradiční škubánky, koláče, buchty a další pečivo. Můžete ji využít při pečení vánočního cukroví či k posypu snídaňových kaší. Ozvláštnit se dá i voňavým kořením, jako je skořice, hřebíček, badyán nebo kardamom.

Dýňové chipsy
Za novodobější podzimní zdravou pochoutkou se dají považovat dýňové lupínky nebo chcete-li chipsy. Dýně si u nás získala velkou oblibu, nejen jako nádherná podzimní dekorace, ale i v kuchyni. Je nadmíru zdravá a přitom lahodná, což z ní dělá skvělou surovinu i pro zdravější způsob mlsání. Dýni Hokkaido omyjeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na velmi tenké plátky, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně pokapeme olivovým olejem. Můžeme dochutit solí a pepřem, popřípadě jiným kořením. Pečeme v troubě na střední mřížce při 140 °C, po půl hodině otočíme a dopečeme asi čtvrt hodiny. Lupínky jsou zlatavé, křupavé a krásně voní.

Batátové, mrkvové a celerové hranolky
Opravdová pochoutka, kterou obvykle najdete i v podzimních menu mnoha restaurací, můžete si je však kdykoliv připravit i doma. Batáty, mrkev a celer omyjte a oškrábejte, nakrájejte na hranolky o délce zhruba 5–7cm a šířce 1 cm. Troubu předehřejte na 200 °C. Hranolky rozložte na plechy s pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem, posolte, opepřete a přidejte dvě špetky sušeného rozmarýnu. Pečeme dozlatova asi čtvrt hodiny, v půlce pečení otočíme nebo prohrábneme, aby byly pěkně zlatavé z obou stran. Podávat je můžeme jako zdravou přílohu nebo samotné s dipem.

Zdroj: pgfoodies.comliving.iprima.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Příroda se pomalu chystá na zimní spánek, zpomaluje tempo, přičemž bychom se tím měli řídit také my lidé. Kromě toho, že budeme více odpočívat a respektovat kratší trvání denního světla, tedy budeme chodit...

Čtěte dál
Posílení imunity během chladného období: vše není jen o pomerančích a vitamínu C

Posílení imunity během chladného období: vše není jen o pomerančích a vitamínu C

Podzimní a zimní dny bývají pro náš organismus zatěžkávací zkouškou. Tělo se v tomto období musí vyrovnat se změnami teplot během rána...
Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa patří zcela právem mezi superpotraviny, ale bohužel ji řada z nás neocení, a to kvůli její nakládané verzi, kterou nám...
Jak váš kašel vypadá a zní? Rozpoznejte ho a zvolte vhodnou léčbu

Jak váš kašel vypadá a zní? Rozpoznejte ho a zvolte vhodnou léčbu

V září jsme si mohli všimnout, že se slavil celosvětový den lékárníků. Česká lékárnická komora vypustila do povědomí pacientů edukační...
Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Podzimní období se nese ve znamení sklizně, přičemž toho bývá najednou tolik, že nelze všechno ihned spotřebovat. Přebytky by byla...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Horké nápoje, které vás prohřejí zvenku i zevnitř

Horké nápoje, které vás prohřejí zvenku i zevnitř

Pravý podzim o sobě dává vědět již skoro každý den a teploty pomalu a jistě klesají. Jen co dorazí pořádné podzimní plískanice, bude...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

S příchodem podzimu na trhu již běžně najdeme různé druhy dýně, například hokkaido, máslovou, špagetovou nebo patizon. Sice si své...
Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Letos jsme si mohli po delší době opět užít léto naplno. Možná jste cestovali, užili jste si mnoho letních akcí, festivalů nebo grilovaček....
Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Když se řekne podzim, tak romantiky napadne barevné listí, horký čaj a heboučká deka, kdo má své zkušenosti pravděpodobně se bude víc...
I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

Sezona čerstvých lokálních potravin stále pokračuje, i pro měsíc září pro vás tedy máme další tipy, co si právě v této době dopřát....