Cukrovka a Vánoce – základní pravidla pro diabetiky

Cukrovka a Vánoce – základní pravidla pro diabetiky
zdroj: Shutterstock

Dietní chyba u svátečního stolu umí poškádlit trávení, ale ve většině případů není život ohrožující. Díky úpravě životního stylu a následné střídmosti po Vánocích naše tělo na spoustu neřestí rychle zapomene a snad nám i odpustí. Jak to ale mají diabetici?

Celodenní čekání na zlaté prasátko ohrožuje pacienty hypoglykémií. Nízká hladina krevního cukru může, ve svém katastrofickém scénáři, zajít hodně daleko. Od poruch koordinace až ke ztrátě vědomí. Glukóza je totiž nezbytná pro životně důležité mozkové funkce, zahrávat si s přísunem jídla u diabetiků může znamenat i trvalé následky, vedoucí k epilepsii nebo poruše kognitivních funkcí. Naopak hyperglykémie snadno vznikne nárazovým příjmem vysokokalorických potravin s nadměrným obsahem sacharidů. I ta je velkým nebezpečím. Organismus diabetika totiž nedokáže zpracovat přijaté množství cukrů. Ty se nedostanou do buňky, kam patří a kde mají svůj účel, ale kolují dál v krvi. Tak poškozují drobné cévy a osmotickým působením zvyšují množství vyloučené moči, poškozují ledviny a další orgány, přičemž hrozí dehydratace a další zdravotní komplikace. Ve vážných případech dochází k výraznému poklesu krevního tlaku, k slabému srdečnímu tepu, k letargii, zmatenosti, křečím a bezvědomí.

Nadměrné množství nezdravého jídla člověka většinou doběhne později, ve formě nadváhy a obezity, nad těmito riziky se dá jednou v roce mávnout rukou. Cukrovkáři však mohou dojít k úhoně mnohem dříve, a proto si vánoční svátky budou muset spojit s jinými věcmi, než je nezdravé jídlo.

Schválně nepíšu chutné jídlo, protože všechny dobroty zakázané nejsou!

Počítejte
Matematika nezradí. Pokud si někde přidáte, jinde bude potřeba ubrat. Možné trochu otrava, ale stojí za to. Ani sladkosti nemusí být s tímto přístupem tabu a když sáhnete po přírodních sladidlech místo po cukru, možná ty počty i trochu ošálíte. Než začnete tedy péct, porozhlédněte se po přírodních sladidlech, které nezvyšují hladinu glykémie – například erythritolu. Má nulovou kalorickou hodnotu, nemění hladinu glukózy v krvi, je chutný a při dodržení maximální dávky 50 g na den nemá žádné vedlejší účinky. Vše se dá vymyslet, jen je třeba spřátelit se s mírou. Už teď můžete uvažovat nad zdravým mlsáním s minimem sacharidů. Co takhle oříšky, kvalitní sýry, šunky či olivy?

Hýčkejte se jinak!
Když se ohlédnete, vidíte za celým rokem kus práce a v cílové rovince, před novým rokem a okolo Vánoc, jste se ještě víc hecli a práskli do koní, teď si zasloužíte mnohé, ale vaše tělo také. Nejen u jídla se dá vypnout a zrelaxovat. Zkuste si užít volno, čas s rodinou a přáteli, pěkné filmy, pohádky a koledy. Těšte se, sněte a odpočívejte. Zimní období k tomu přímo svádí.

Hýbejte se s radostí!
Fyzická aktivita je důležitou součástí léčby i prevence. Pohybem se zvyšuje citlivost tkání k inzulínu a omezuje se tak nežádoucí inzulinová rezistence, která doprovází oba typy diabetu. Užijte si proto odpolední procházku s přáteli, rodinou, dětmi, se psem, o samotě, potichu či s hudbou. Zasportujte se, zalyžujte, vytáhněte ze sklepa běžky. Všechno se přičítá k dobru. Naopak každá chyba bude také vidět.

Pacienti patřící do péče diabetologa se snaží svého lékaře velmi často přechytračit. Období nadbytku zkouší zamaskovat několika denní dietou, vhodně plánovou těsně před vyšetřením krve. Tento způsob ovšem nemá šanci na úspěch, protože odborníci zkoumají tzv. glykovaný hemoglobin. Tento dlouhodobý cukr prozradí každou neřest až 3 měsíce dozadu. A to je přesně ten důvod, proč je cukrovka tak zákeřná, všechny struktury těla jsou pak touto látkou obaleny, což vede k chronickým komplikacím.

Ten nejlepší dárek, který můžeme pod stromečkem najít, je ten samý, na který si pokaždé připíjíme. Jedná se o pevné zdraví. Nemá cenu s ním hazardovat kvůli čokoládovému adventnímu kalendáři, který snadno nahradíme např. stíracím a výherním.

Zdroje: medicinapropraxi.czstobklub.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti spoustou zbylých dobrot, které je třeba rychle spotřebovat nebo dobře...

Čtěte dál
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...
Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Proč se během adventu rádi necháváme unášet písněmi, kterým se obvykle po celý rok vyhýbáme? A proč jsou Vánoce díky hudbě tak výjimečné?...
Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

V adventu a celkově zimním čase rádi saháme po něčem voňavém, uklidňujícím. Prostě skořice je, ať chceme, nebo ne, to, co vyhledávají...
Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoce jsou jedinečným obdobím, kdy chceme své blízké potěšit něčím, co má skutečný smysl. Pokud letos přemýšlíte o tom, jak smysluplně...
Příprava na adventní pečení krok za krokem

Příprava na adventní pečení krok za krokem

Vánoce bez domácího rodinného pečení by v mnoha českých domácnostech snad ani nebyly úplné. Pečení domácího cukroví s maminkou, babičkou,...
Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Tipů na to, jak zůstat v pohodě, když všude kolem zuří nákupní horečka, probíhají povinné vánoční večírky, které musíte absolvovat...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...