Pocit nafouklého břicha známe asi všichni. Podle odborníků není nadýmání samotná diagnóza, ale spíše příznak. Pokud bychom tento příznak měli co nejpřesněji definovat či popsat, jedná se o tlak v břišní dutině. Subjektivní pocit bývá ale velice odlišný. Zatímco někdo si bude stěžovat „jen“ na určitý diskomfort, jiní lidé mohou prožívat intenzivní bolestivé pnutí. Jak se s tímto neduhem poprat? A co mu pomáhá předcházet?
Kde se berou plyny
Pokud se stane, že se takto cítíte po konzumaci většího množství jídla, může jít pouze o přejedení. Pocit nafouknutí je však spíše reakce na určité jídlo nebo také příznak problémů s trávením. Jak to v těle vlastně funguje? Většina potravy, kterou přijmeme, se vstřebá v tenkém střevě. Nestravitelné zbytky potravy, vláknina, putují do tlustého střeva a slouží jako potrava pro střevní bakterie. A právě zde dochází během trávicího procesu k přirozenému uvolňování plynů (důsledkem kvašení), které mohou z těla volně odcházet, nebo se zaseknout a způsobit potíže právě s nadýmáním či pocit nafouknutí.
Strava může za všechno
Samozřejmě největší podíl má na celém procesu strava. To, co jíme, ovlivňuje množství plynu, který ve střevě vznikne, ale také skladbu střevního mikrobiomu. Bakterie ovlivňují mnoho procesů v těle, od imunity po mentální zdraví. Vliv mají právě také na ono nafouknutí. Pokud totiž vaše tělo reaguje přehnaně a v tlustém střevě vzniká více plynů, je to příznak nevyrovnaného mikrobiomu. Ano, ten se sice dá ovlivnit přes probiotika. Ale všechny procesy v organismu se navzájem ovlivňují, všechno souvisí se vším – od hormonů po úroveň stresu, kterému se vystavujete. Není to tedy tak jednoduché.
Je tedy jasné, že hlavní vinu na tom, že si musíte rozepnout kalhoty či vás trápí plyny, má hlavně to, co jíte. Jsou potraviny, které takovým stavům nahrávají. Je to například cibule, česnek, brokolice, kapustičky nebo zelí. Během trávení těchto potravin vzniká více plynů. Tolerance určitých druhů potravin se navíc může v průběhu času měnit. Na pocit nafouknutí tedy neexistuje univerzální řešení. Někdo by ho ale mohl (dle odborníků chybně) vidět v záměrném vynechávání některých skupin potravin, které však může vést k nerovnováze mikrobiomu. A nejsou tím myšleny zdravotně odůvodněné případy, kdy člověk musí některé potraviny vyřadit.
Bez čeho se obejdete a co v jídelníčku nesmí chybět?
Pravdou však je, že existují potraviny, bez kterých se tělo v klidu obejde. Jsou to sladká, mastná a vysoce technologicky zpracovaná jídla. Co by ale mělo být základem stravy a dobrým předpokladem pro zdravé trávení, je ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné obiloviny, které obsahují vysoký podíl vlákniny. I v jejich případě se ovšem vyplatí nic nepřehánět. Potraviny přidávejte postupně a dbejte na správnou přípravu. Například u fazolí nadýmavost výrazně snížíte tím, že je několik hodin necháte namáčet a před vařením je dostatečně propláchnete. Začněte tedy i zdravé, avšak nadýmavé potraviny, přidávat pomalu a v malých porcích. Zkoušejte také různé druhy daných potravin, některé vám totiž sednou lépe než jiné.
Zlozvyky při jídle, za které nás tělo potrestá
Pokud i přes konzumaci správných potravin potíže nechtějí zmizet, může být na vině špatné stolování. Jíte ohnutí u počítače, povídáte si při jídle nebo žvýkáte s otevřenou pusou? Kvůli různým nešvarům během jídla můžete spolykat velké množství vzduchu a problém je tu. V horším případě jídlo ještě zapijete limonádou nebo syceným nápojem a pak se nemůžete divit, že vás bolí či tlačí všude možně. Důležité je také dostatečné rozkousání potravy, aby nevznikal přebytečný vzduch kvašením nestrávených zbytků. Jezte proto v klidu, pomalu, vsedě a každé sousto důkladně rozžvýkejte. Bude se tak tvořit dostatek slin, uvolní se všechny důležité trávicí enzymy a trávení bude probíhat o poznání lépe. Máte-li možnost se po jídle krátce projít, skvělé – o to víc pro své trávení uděláte.
Střevní mikrobiom se dostává do nerovnováhy rovněž jednostrannou a nevyváženou stravou. Projděte si v hlavě svůj běžný jídelníček. Opakují se v něm pořád stejná jídla a suroviny? To je ovšem chyba. Pro správné fungování tělo potřebuje rozmanitost. Proto se nebojte zkoušet, volit různé druhy z jednotlivých skupiny potravin a přidejte také fermentované potraviny jako je kefír nebo kysané zelí.
Za potížemi může být také intolerance
A co když za potíže může intolerance? Častěji se jedná podle odborníků spíše o citlivost na určité typy potravin, a to zejména pokud je konzumujete příliš často a ve velkém množství. Řeč je například o pšenici, lepku, mléčných výrobcích apod. Některé potravinové intolerance jsou ale obtížně zjistitelné. Testy jsou například na intoleranci laktózy, v jiných případech je to už složitější. Vyloučí-li lékař celiakii, příčinou vleklých potíží s nadýmáním může být například neceliakální glutenová senzitivita, také syndrom dráždivého tračníku, ale třeba i úzkostná porucha.
Pokud vás dlouhodobě trápí nafouklé břicho nebo nadýmání a nedaří se vám zjistit příčinu, možná to chce začít úplně od začátku. Začněte si vést potravinový deník, do kterého si budete zapisovat reakce na vyřazování a znovuzavádění jednotlivých potravin. Ideálně vyřaďte a znovu zaveďte jen jednu potravinu, pro optimální přehled. A nejlépe se o těchto krocích poraďte s lékařem nebo odborníkem na výživu. Většina lidí mívá nadýmání jako krátkodobý či příležitostný problém. Proto pokud problémy trvají i navzdory všem pokusům dlouhodobě, určitě to řešte s lékařem. Ve vzácných případech může jít i o závažné onemocnění.
zdroj: autor
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá
Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...
Čtěte dál