O jídle je třeba přemýšlet. Toto obecné výživové doporučení platí nejenom během celého roku, ale zejména o Vánocích, kdy na nás číhají chuťové nástrahy téměř z každého talíře nebo hrnku. Víte, jak na ně?
Na rozdíl od našich předků, kteří se živili převážně fyzickou prací, takže jejich metabolismus spaloval o sto šest, my dnes většinou potřebujeme ke správnému fungování mnohem méně paliva. A tuto zásadu by mělo odrážet i vánoční menu. Kapr se dá upravit také na jiné způsoby než pouhým smažením, stejně jako lze nahradit majolku v bramborovém salátu. Vyplatí se zamyslet se i nad jídelníčkem dalších dvou svátků, které tradičně obsazuje kachna, husa, svíčková apod. A tradice jsou od toho, aby se porušovaly...
Moderní pohled
Dnešní gastronomie se rozhodně nezříká zvyků, ke kterým patří ryba u štědrovečerního stolu, nebo maso. Otázkou je typ surovin a způsob přípravy, jenž by měl zohledňovat změnu životního stylu. Takže když už jsme u porušování tradic, co letos vsadit na lososa, candáta nebo dobře propečený steak s pořádnou zeleninovou oblohou či zeleninovým pyré?
S rozumem
Řada lékařů dnes zastává názor, že si můžete dopřát všechno, ale s rozumem. To znamená, že pokud si neumíte představit Štědrý den bez bramborového salátu, zapomeňte na velikost XXL a naložte si porci velikosti jedné lžíce. Z kachny připravte prsa, nejlépe bez kůže, a do menu zařaďte i krůtu. Vařte tak, aby vám v hrncích nic nezbylo, protože jedině tak si nebudete přidávat a nehrozí vám nezdravé přejídání. I cukroví si můžete dopřát, když si budete hlídat množství. Ideální čas je ráno nebo dopoledne, energie z něj se spálí téměř určitě. Pokud jím na několik dní nahradíte snídani, bude to rozhodně menší zlo, než když se jím budete pravidelně přejídat u pohádek po večeři. Snažte se přísun energie rozprostřít do dne a být umírnění večer.
Vsaďte na kvalitu, nikoli na kvantitu
Nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci, říká jedno přísloví. A to samé platí i o jídle. Kvalitní suroviny vás zasytí v menším množství, lépe si na nich pochutnáte a navíc získáte živiny potřebné pro správné fungování organismu. Místo kila salámu nakupte raději zeleninu, ze které se dají připravovat různé saláty nebo chipsy. Když už potřebujete při sledování vánočních pohádek „něco“ uzobávat, nakrájejte si pár kousků kvalitního sýra, a k němu přidejte třeba sušené rajče.
Pozor na skryté kalorie v alkoholu. Asi málokdo si při slavnostním přípitku přiťukne vodou. Místo destilátů bude ale vhodnější sáhnout po kvalitním suchém bílém víně a zůstat u jedné skleničky. Alkoholem lze přesáhnout denní doporučené příjmy energie mnohonásobně. Alkohol navíc podporuje chuť k jídlu a tím se velmi rychle můžete dostat do začarovaného kruhu.
Hlídejte si pitný režim a pohyb
V zimě lidé obecně málo pijí, protože nepociťují žízeň. Jenže obzvlášť při konzumaci jídla, které neodpovídá zásadám zdravé výživy, to může být problém, který zpomalí třeba už tak pomalé trávení. Hlavní složku pitného režimu tvoří neperlivá voda, menší část bylinkové čaje a minerálky. Myslete také na pohyb, bez kterého se při zvýšeném přísunu kalorií neobejdete. Vždy se snažte vyšší příjem vykompenzovat.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Cestovní horečka není výmluva, ale opravdový projev těla. Jak s ní bojovat po psychické stránce?
Cestovní horečka je běžný jev, který přichází, jak při plánování dovolené, tak během samotného cestování. Projevuje se nervozitou a úzkostí, a to z různých důvodů. Její kořeny mohou sahat hluboko do obav...
Čtěte dál