Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?
zdroj: Shutterstock

Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim odolá. Třešně i višně patří mezi oblíbené letní ovoce, je voňavé, slaďoučké a také návykové. Nemělo by se jich ale sníst moc najednou, ani se po jejich konzumaci nemají pít tekutiny. Proč? A jak tyto červenohnědé kuličky využít?

V ovocných sadech dnes najdeme více než tisíc odrůd a třešňových kříženců. Během dubna a května třešně s višněmi kvetou, plody pak dozrávají v červnu a v červenci. Třešňové stromy dělají parádu téměř celý rok. Co je ale hlavní, že jejich plody přinášejí našemu tělu mnoho zdravotních benefitů.

Přínos mají plody, pecky i listy
V plodech třešní i višní najdeme přirozené ovocné cukry, pektiny, třísloviny a hodně vitamínů C i B. Z minerálů je dobré zmínit draslík, vápník, zinek nebo železo. Tyto plody obsahují také kyselinu citronovou, jablečnou nebo vinnou. Z pecek třešní se lisuje olej, jenž je zdrojem amygdalinu. Přírodní červené barvivo je velmi účinným antioxidantem, který zpomaluje proces stárnutí a společně s vitamínem C a zinkem obnovuje pružnost vazivových tkání nebo také zmírňuje záněty v těle. Využít můžete rovněž listy třešní, které se přidávají do čajových nebo koupelových směsí.

Třešněmi proti dně i zácpě
Třešně a višně se cení také pro vyšší obsah jódu, zejména pro to, že v našich končinách bývá v těle jódu nedostatek. Pro jeho doplnění se proto určitě těmto plodům nebraňte. Konzumace třešní pozitivně působí také na srdce, krevní oběh, žaludek nebo slezinu, ale účinně bojují také proti onemocnění ledvin, močových cest a zmírňují menstruační bolesti. Plody skvěle pomáhají při zácpě a jsou doporučovány také při onemocnění dnou, protože podporují vylučování kyseliny močové z těla.

Proč není dobré na třešně a višně pít
A co se vlastně v těle děje, když třešně zkombinujeme s tekutinou? Ovocné cukry začnou s vodou kvasit v žaludku, tvoří se plyny, které tlačí v břiše a dokážou vyvolat zvracení, a pokud ne, na pocit tlaku a bolest žaludku se můžete spolehnout. Pokud se tento stav zvládne a nedostaví se zvracení, třešňová hmota později způsobí nepříjemný průjem. A pozor, je jedno, zda pijete před konzumací nebo až po ní. Kromě vody rozhodně zapomeňte také na mléko nebo kysané mléčné výrobky.

Třešně i višně jsou si velmi podobné, jak vzhledem, tak obsahem cenných látek. Višně ovšem bývají o trochu větší a mají tmavší zbarvení. Oproti třešním jsou na tom navíc višně o něco lépe v podobě vyššího obsahu minerálních látek. Ať už ale dáte přednost čemukoliv, svému zdraví prospějete.

Máme doma zásobu třešní a višní – co dál?
Ať už si tyto sladké plody otrháte na stromech, nebo si je donesete z trhu, je na řadě otázka, co nyní s nimi. Čerstvé třešně i višně je dobré zkonzumovat brzy. Bez újmy vydrží v lednici dva až tři dny, pevnější plody vydrží o něco déle. Mějte je vždy v uzavřené misce, protože na sebe snadno vážou různé pachy. V první řadě jsou třešně skvělou ozdobou různých moučníků. Lze je také obalit v hořké čokoládě. Plody můžete také zpracovat v sušičce na ovoce, pak získáte skvělý doplněk do vašeho domácího müsli. Snad nejznámější úpravou je ovšem bublanina, v době třešní i višní je tento skvělý a snadný dezert snad povinností každé kuchyně. Plody se ale moc dobře hodí také na zavařování, pak máte třešně kdykoliv po ruce. Výhodou také je, že po tepelném zpracování nehrozí potíže jako v syrovém stavu. Pustit se můžete také do výroby džemů, likérů nebo kompotů. Zkušení pěstitelé pak neodolají přípravě višňového nebo třešňového vína.

Zdroje: vitalia.czjogadnes.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly spadají pod ta onemocnění, u kterých hovoříme o tzv. meteotropní závislosti. Poruchy žilního systému se totiž obyčejně zhoršují v létě. Vysoké teploty, slunce, vlhkost a další faktory spojené...

Čtěte dál
Zdravé ochlazení v horku: Jak přežít léto bez klimatizace?

Zdravé ochlazení v horku: Jak přežít léto bez klimatizace?

Léto přináší radostné slunečné dny, ale také může být výzvou pro přehřátý organismus. Otázkou tedy zůstává, jak nebýt neustále upocený...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Jak nejlépe ošetřit spálenou pokožku? Pomůže tvaroh, okurka nebo aloe vera

Jak nejlépe ošetřit spálenou pokožku? Pomůže tvaroh, okurka nebo aloe vera

Spálení pokožky od slunce je velmi nepříjemným zážitkem, který může mít mnoho nepříjemných komplikací. Pokud se tak stane, měli bychom...
Cestovní lékárnička – co všechno bychom měli s sebou vozit na dovolenou?

Cestovní lékárnička – co všechno bychom měli s sebou vozit na dovolenou?

Mít dobře vybavenou lékárničku na cesty je klíčové pro každého, kdo se chystá na dovolenou. Bez ohledu na to, zda jedeme na pláž, do...
Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza, infekční onemocnění přenášené klíšťaty, se stává stále větším problémem veřejného zdraví, a to i v městských částech. Riziko,...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešňové květy jsou pro mnohé synonymem lásky. Letos sice pomrzly a tak ti, kteří toužili po polibku pod rozkvetlou třešní museli hledat...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Wakeboarding – vodní sport pro nadšence i amatéry

Wakeboarding – vodní sport pro nadšence i amatéry

Wakeboarding neboli ve zkratce „wake“ je vodní adrenalinový sport, který je jakousi kombinací vodního lyžování, surfování a snowboardingu....
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...