Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim odolá. Třešně i višně patří mezi oblíbené letní ovoce, je voňavé, slaďoučké a také návykové. Nemělo by se jich ale sníst moc najednou, ani se po jejich konzumaci nemají pít tekutiny. Proč? A jak tyto červenohnědé kuličky využít?
V ovocných sadech dnes najdeme více než tisíc odrůd a třešňových kříženců. Během dubna a května třešně s višněmi kvetou, plody pak dozrávají v červnu a v červenci. Třešňové stromy dělají parádu téměř celý rok. Co je ale hlavní, že jejich plody přinášejí našemu tělu mnoho zdravotních benefitů.
Přínos mají plody, pecky i listy
V plodech třešní i višní najdeme přirozené ovocné cukry, pektiny, třísloviny a hodně vitamínů C i B. Z minerálů je dobré zmínit draslík, vápník, zinek nebo železo. Tyto plody obsahují také kyselinu citronovou, jablečnou nebo vinnou. Z pecek třešní se lisuje olej, jenž je zdrojem amygdalinu. Přírodní červené barvivo je velmi účinným antioxidantem, který zpomaluje proces stárnutí a společně s vitamínem C a zinkem obnovuje pružnost vazivových tkání nebo také zmírňuje záněty v těle. Využít můžete rovněž listy třešní, které se přidávají do čajových nebo koupelových směsí.
Třešněmi proti dně i zácpě
Třešně a višně se cení také pro vyšší obsah jódu, zejména pro to, že v našich končinách bývá v těle jódu nedostatek. Pro jeho doplnění se proto určitě těmto plodům nebraňte. Konzumace třešní pozitivně působí také na srdce, krevní oběh, žaludek nebo slezinu, ale účinně bojují také proti onemocnění ledvin, močových cest a zmírňují menstruační bolesti. Plody skvěle pomáhají při zácpě a jsou doporučovány také při onemocnění dnou, protože podporují vylučování kyseliny močové z těla.
Proč není dobré na třešně a višně pít
A co se vlastně v těle děje, když třešně zkombinujeme s tekutinou? Ovocné cukry začnou s vodou kvasit v žaludku, tvoří se plyny, které tlačí v břiše a dokážou vyvolat zvracení, a pokud ne, na pocit tlaku a bolest žaludku se můžete spolehnout. Pokud se tento stav zvládne a nedostaví se zvracení, třešňová hmota později způsobí nepříjemný průjem. A pozor, je jedno, zda pijete před konzumací nebo až po ní. Kromě vody rozhodně zapomeňte také na mléko nebo kysané mléčné výrobky.
Třešně i višně jsou si velmi podobné, jak vzhledem, tak obsahem cenných látek. Višně ovšem bývají o trochu větší a mají tmavší zbarvení. Oproti třešním jsou na tom navíc višně o něco lépe v podobě vyššího obsahu minerálních látek. Ať už ale dáte přednost čemukoliv, svému zdraví prospějete.
Máme doma zásobu třešní a višní – co dál?
Ať už si tyto sladké plody otrháte na stromech, nebo si je donesete z trhu, je na řadě otázka, co nyní s nimi. Čerstvé třešně i višně je dobré zkonzumovat brzy. Bez újmy vydrží v lednici dva až tři dny, pevnější plody vydrží o něco déle. Mějte je vždy v uzavřené misce, protože na sebe snadno vážou různé pachy. V první řadě jsou třešně skvělou ozdobou různých moučníků. Lze je také obalit v hořké čokoládě. Plody můžete také zpracovat v sušičce na ovoce, pak získáte skvělý doplněk do vašeho domácího müsli. Snad nejznámější úpravou je ovšem bublanina, v době třešní i višní je tento skvělý a snadný dezert snad povinností každé kuchyně. Plody se ale moc dobře hodí také na zavařování, pak máte třešně kdykoliv po ruce. Výhodou také je, že po tepelném zpracování nehrozí potíže jako v syrovém stavu. Pustit se můžete také do výroby džemů, likérů nebo kompotů. Zkušení pěstitelé pak neodolají přípravě višňového nebo třešňového vína.
Zdroje: vitalia.cz, jogadnes.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?
Každý den jsme vystaveni slunečnímu záření, které může mít negativní vliv na naši pokožku. Obzvlášť pak o letní dovolené, kdy vyrážíme za sluncem do exotických míst, kde je síla slunečních paprsků extrémní....
Čtěte dál