Jak nejlépe ošetřit spálenou pokožku? Pomůže tvaroh, okurka nebo aloe vera

Jak nejlépe ošetřit spálenou pokožku? Pomůže tvaroh, okurka nebo aloe vera
zdroj: Shutterstock

Spálení pokožky od slunce je velmi nepříjemným zážitkem, který může mít mnoho nepříjemných komplikací. Pokud se tak stane, měli bychom alespoň vědět, jak si co nejúčinněji pomoci – co můžeme najít ihned doma a co případně můžeme koupit v obchodě. Tak jako tak bychom měli spálenou pokožku vždy ošetřit a nikdy ji nenechat „jen tak“.

Po dlouhém slunění bez protekce může dojít k méně i více závažným stavům, mezi které patří:

  • Bolest a nepohodlí: Spálená kůže bývá často velmi citlivá na dotek, a to dokonce i při běžném doteku oděvů.
  • Zčervenání a otoky: Postižená oblast může zduřet v důsledku zánětu, na který je třeba myslet vždy pokud chceme se spálenou pokožkou bojovat
  • Olupování: Tento proces vyžaduje skutečně opatrnou péči, aby nedošlo k dalšímu poškození kůže.
  • Dehydratace: Spálení od slunce odvádí tekutiny z těla, proto je důležité dostatečně pít obyčejnou vodu a vyhýbat se alkoholu, který může dehydrataci ještě zhoršit.
  • Infekce: Poškozená kůže je náchylnější k bakteriálním nebo plísňovým infekcím.
  • Pigmentové změny: Opakované spálení sluncem často způsobuje tmavé skvrny nebo předčasný vznik vrásek.
  • Zvýšené riziko rakoviny kůže: Nejzávažnější reakce organismu na slunce, které je možné předcházet.

Každý z těchto bodů vychází z akutní zánětlivé reakce na kůži, která se dostaví po nadměrném vystavení ultrafialovému (UV) záření, ať už ze slunce nebo z umělých zdrojů. Každé spálení pokožky může významně zatížit kůži a zvýšit riziko kožních problémů, včetně rakoviny. Ideální by tedy bylo se spálení vyhnout, ale když už se stane, tak se stane a co pak s tím?

Přírodní péče o spálenou pokožku
Lékárny nabízí hodně produktů, ale i přírodní metody jsou nasnadě. Mají výhodu v tom, že jsou snadno dostupné a cenově přijatelné. Někdy stačí jen otevřít ledničku a léčivý balzám je na dosah ruky.

Tvaroh je známý svými chladivými vlastnostmi, které mohou zmírnit zánět a bolest. Někdy je těžké uvěřit, avšak mechanismus účinku hovoří za sebe.

  • Chladivý efekt: Tvaroh je přirozeně chladný a při aplikaci na pokožku pomáhá snižovat teplotu postižené oblasti, což může zmírnit bolest a nepohodlí způsobené spálením.
  • Vysoký obsah vody: Tvaroh obsahuje vysoké množství vody, to je důležité pro hydrataci pokožky a následné hojení.
  • Mléčné bílkoviny: Bílkoviny obsažené v tvarohu mohou přispět k regeneraci a podpořit obnovu kůže.

Stačí nanést silnou vrstvu tvarohu na spálenou pokožku a nechat působit, dokud se neohřeje. Poté jej opláchněte studenou vodou.

Podobně jogurt, který obsahuje probiotika a má taktéž chladivý efekt. Mléčná kyselina v jogurtu pomáhá jemně exfoliovat pokožku, což může urychlit obnovu kožních buněk. Nechte ho působit 15–20 minut a poté opláchněte vlažnou vodou.

Okurka hadovka, v létě běžná součást našeho jídelníčku, je také oblíbený přírodní prostředek pro ošetření spálené pokožky díky následujícím mechanismům:

  • Chlazení: Okurka je převážně tvořena vodou (asi 95 %) a je přirozeně chladivá, její dotek si tedy zanícená pokožka skutečně užije.
  • Hydratace: Vysoký obsah vody v okurce pomáhá udržovat pokožku hydratovanou a předchází dalšímu vysoušení a podráždění.
  • Antioxidanty: Okurka obsahuje antioxidanty jako vitamín C, který pomůže snížit zánět a podpoří hojení.
  • Protizánětlivé vlastnosti: Okurka má přirozené protizánětlivé účinky, které mohou pomoci zmírnit otok a zarudnutí

Další skvělou přírodní volbou je gel z aloe vera, ten obsahuje polysacharidy (zejména acemannan), které inhibují tvorbu prozánětlivých mediátorů, jako jsou prostaglandiny a leukotrieny, a snižují nárůst cytokinů. Tím se zajistí snížení zčervenání a ústup otoku.

Dále Aloe vera obsahuje polysacharidy a lipidy, které pomáhají udržovat hydrataci kůže tím, že vytvářejí ochranný film na povrchu epidermis. Tento film pomáhá zabránit nadměrné ztrátě vody, což je běžný jev při spálení sluncem, nebezpečný kvůli dehydrataci pokožky. A následně dobře známý allantoin podpoří epitelové buňky důležité pro proces hojení. Za tímto účelem lze použít čerstvý gel přímo z rostliny nebo některý z lékárenských produktů.

Komerční produkty pro ošetření spálené pokožky
Kromě přírodních metod existuje také řada komerčních produktů, které mohou účinně pomoci při ošetření spálené pokožky. Hydratační krémy s vysokým obsahem panthenolu (známý také jako provitamin B5) je další důležitá účinná látka, kterou můžeme najít ve sprejích nebo krémech. Panthenol má regenerační a hydratační vlastnosti, které jsou ideální pro spálenou pokožku. Krémy s vitamínem E jsou rovněž velmi prospěšné. Vitamín E je antioxidant, který pomáhá s regenerací pokožky a může snížit zánět. Chladivé gely, které obsahují mentol nebo jiné chladivé složky, poskytují okamžitou úlevu. A konečně, after-sun lotiony jsou speciálně navrženy tak, aby hydratovaly a uklidnily pokožku po opalování. Tyto produkty často obsahují přírodní složky jako aloe vera, heřmánek nebo levanduli.

Prevence je ovšem základ. Je důležité vyhledat lékařskou pomoc, pokud dojde k vážnějšímu spálení sluncem nebo pokud se vyskytnou jakékoli komplikace. Zbystřeme, pokud se objeví:

  1. Puchýře nebo oteklé uzly: Vznik puchýřů na spálené kůži nebo otok uzlin může signalizovat závažnější poškození, které by měl lékař zhodnotit.
  2. Horečka, nevolnost či závratě nebo jiné příznaky, které naznačují celkovou reakci na spálení, věřte že je to být důvod k vyhledání lékařské pomoci.
  3. Příznaky infekce: Pokud se na spálené kůži objeví známky infekce, jako je zrudnutí, hnisání, horečka nebo zvýšená bolest, je důležité vyhledat lékařskou pomoc.

Ať je slunce v létě příjemným společníkem a ne strašákem.

Zdroje: autor, BLOG tetadrogerie.cz, health.clevelandclinic.org

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Proč nás horké noci připravují o spánek a jak s nimi bojovat

Proč nás horké noci připravují o spánek a jak s nimi bojovat

Letní insomnie, tedy nespavost spojená s letními měsíci, je fenomén, který postihuje mnoho lidí, a to i těch, kteří běžně se spánkem problémy nemají. Tento druh nespavosti je obvykle vyvolán kombinací...

Čtěte dál
Péče o oči v létě – jednoduché SOS tipy pro zdravé oči bez suchosti a zarudnutí

Péče o oči v létě – jednoduché SOS tipy pro zdravé oči bez suchosti a zarudnutí

V létě je důležité věnovat zvláštní pozornost péči o oči, sezóna totiž přináší specifické výzvy. V tomto období oči trpí různými problémy...
Co se děje s tělem při létání a jakou zátěží jsou pro nás dlouhé lety?

Co se děje s tělem při létání a jakou zátěží jsou pro nás dlouhé lety?

Létání k létu patří, ale ne každý je dobře snáší. Někdo létání miluje a nedělá mu sebemenší problémy, někomu naopak způsobuje úzkostné...
Zářivá slunečnice: slunečnicová semínka a olej jako booster pro vaši pleť

Zářivá slunečnice: slunečnicová semínka a olej jako booster pro vaši pleť

Slunečnice je jednou z typických letních květin. Její vysoká majestátnost, tyčící se za ploty chalup nebo projasňující krajinu zářivě...
Jak se oholit, aniž by vám vyskákaly pupínky a zčervenala kůže?

Jak se oholit, aniž by vám vyskákaly pupínky a zčervenala kůže?

Léto si žádá bezchybné oholení, minimálně pokud jde o podpaží a nohy. Pokud ale vyrážíte k vodě, bude to chtít ještě alespoň upravit...
Jak se vypořádat s menopauzou během horkých dnů

Jak se vypořádat s menopauzou během horkých dnů

Klimakterium, známé také jako menopauza, je přirozenou fází života ženy, která obvykle nastává okolo 45. a 55. roku života. Tento přechod...
Péče o vlasy v létě: vhodný šampon a další vychytávky, které vašim vlasům pomohou

Péče o vlasy v létě: vhodný šampon a další vychytávky, které vašim vlasům pomohou

Sluneční záření, slaná mořská voda a chlór z bazénů mohou mít na vlasy nejrůznější negativní dopady. Vlas sám o sobě, byť se to nezdá,...
Horké dny zvyšují riziko zdravotních komplikací, pozor si musí dávat hlavně lidé s chronickými onemocněními

Horké dny zvyšují riziko zdravotních komplikací, pozor si musí dávat hlavně lidé s chronickými onemocněními

Horké letní dny přinášejí nejen radost z teplého počasí, ale také starost, zvláště lidem trpícím nějakým běžným chronickým onemocněním....
Užijte si léto s aromaterapií, ochladí a zažene otravný hmyz

Užijte si léto s aromaterapií, ochladí a zažene otravný hmyz

I když po aromaterapii saháme spíše v obdobích respiračních onemocnění a pro dotvoření slavnostní nálady v rámci posezení přátel nebo...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly spadají pod ta onemocnění, u kterých hovoříme o tzv. meteotropní závislosti. Poruchy žilního systému se totiž obyčejně...