Jak se stravovat po infarktu? Inspiraci hledejte u jižních národů

Jak se stravovat po infarktu? Inspiraci hledejte u jižních národů
zdroj: Adobe Stock

Všichni lékaři se shodují na tom, že zdraví kardiovaskulárního systému závisí mimo jiné významnou měrou také na zdravé a vyvážené stravě. Tím spíše v případě, že pacient prodělal infarkt myokardu, angínu pectoris nebo akutní koronární syndrom. Jak by taková strava po infarktu mohla vypadat?

Až do poměrně nedávné doby se dietní doporučení po prodělání srdeční choroby zakládaly spíše na víře než na vědě. Neexistovaly totiž přesvědčivé vědecké důkazy potvrzující přínos výživy pro kardiovaskulární systém. Dnes je to ale jinak. V posledních letech si situace stává jasnější, než tomu bylo kdy dříve.

Hodně ovoce a zeleniny
Současná výživová doporučení Americké kardiologické asociace a Evropské kardiologické společnosti zdůrazňují důležitost konzumace čerstvého ovoce a zeleniny pro eliminaci rizika onemocnění srdce či při stavu následujícím po onemocnění srdce i při něm. Dále je žádoucí vyhýbat se nasyceným tukům, trans mastným kyselinám a mléčným výrobkům s vysokým obsahem tuku. Evropané specifikují doporučení ještě na konzumaci tučných mořských ryb alespoň dvakrát týdně.

Nejlepší cesta z nesnází: středomořská dieta
Výše nastíněné pokyny nejlépe splňuje ucelený systém stravování známý pod názvem středomořská strava. Tento stravovací způsob odráží poměrně tradiční návyky lidí žijících ve středomořských oblastech. Jejich strava je z velké části tvořena stravou rostlinnou. Hodně čerstvého ovoce a zeleniny, dále luštěniny, ořechy a celozrnné obiloviny. Tyto rostlinné potraviny jsou kombinovány s malými porcemi sýrů, vajec, bílého jogurtu a několika týdenními porcemi ryb, jiných mořských živočichů a drůbeže. Charakteristické je časté užívání olivového oleje, který zde figuruje jako hlavní zdroj cenných mononenasycených mastných kyselin, spolu se sklenkou či dvěma červeného vína denně.

Ve prospěch středomoří hovoří i věda
V posledních letech byly publikovány studie, které svědčí o tom, že středomořská strava pomáhá předcházet vzniku chorob srdce a pomáhají zlepšovat stavy po nich nebo během nich. Jedna z takových studií porovnávala výsledky těch, kteří se stravovali „středomořsky“ s nízkotučným jídelníčkem, který bývá nemocným se srdcem v posledních 25 letech hojně doporučován. Po téměř pětiletém pozorování byly výrazně lepší kardiologické výsledky (zahrnující incidence srdečního záchvatu, mrtvice nebo úmrtí související s nemocí srdce) u skupin stravujících se po vzoru středomořských národů. U jiné studie bylo více než 30 tisíc osob ve věku vyšším než 55 let, o nichž bylo známo, že trpí onemocněním srdce, diabetem nebo kardiovaskulárními komplikacemi, seskupeno podle jejich stravovacích návyků a sledováno po dobu 56 měsíců. Ti, kteří následovali stavu středomořského stylu, vykazovali výrazně nižší riziko výskytu srdečního záchvatu, selhání, mrtvice nebo úmrtí z kardiovaskulárních příčin.

tip redakce ▾
 
Img

Viscerální tuk zatěžuje vnitřní orgány a škodí našemu zdraví. Jak se ho zbavit?

Viscerální tuk se nachází uvnitř dutiny břišní a obklopuje orgány. I proto se mu také občas říká tuk břišní. Jeho zvýšené množství je pro zdraví velmi škodlivé. Pojí se s vyšším rizikem...

Začněte jednoduše a pozvolna
Ve prospěch středomořské stravy nehovoří pouze studie, ale také důkazy nahromaděné od nespočtu spokojených a zdravých strávníků. Dalším pozitivem je fakt, že nastoupit na cestu středomořského stravování není nikterak složité. Vyvarovat byste se měli zpracovaných potravin, základ stravy by naopak měly tvořit rostlinné potraviny zahrnující spoustu ovoce, zeleniny a luštěnin. Sacharidy by měly pocházet převážně z celozrnných obilovin a neměli byste zapomínat ani na hrstku ořechů denně. Místo margarínu a másla upřednostněte olivový a řepkový olej a červené maso si dopřejte jednou až dvakrát do měsíce. Nejméně dvakrát týdně naopak jezte drůbež a ryby.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Jak poznáte, že máte laktózovou intoleranci?

Jak poznáte, že máte laktózovou intoleranci?

V posledních letech stále přibývá množství lidí se zdravotními problémy, které se nějakým způsobem dotýkají mléka a mléčných výrobků. Potravinové alergie a intolerance jsou něco, co jsme dříve skoro neznali....

Čtěte dál
Jak přirozeně snížit hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi?

Jak přirozeně snížit hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi?

Hladina cholesterolu v krvi se pojí se zdravím srdce. Proto je důležité držet ji v normě. Co dělat, když její výše vystoupá nad doporučené...
Meziobratlové ploténky umí pořádně potrápit. Co se stane při výhřezu?

Meziobratlové ploténky umí pořádně potrápit. Co se stane při výhřezu?

Ploténky působí jako pružné podpory jednotlivých obratlů, které poskytují stabilitu a umožňují páteři jako celku relativně široký rozsah...
Pozor na sladidla na bázi fruktózy – mnohdy jsou horší, než klasický cukr

Pozor na sladidla na bázi fruktózy – mnohdy jsou horší, než klasický cukr

Snažíte se omezit cukr ve stravě a řešíte to výběrem různých alternativních sladidel s menším množstvím kalorií? Nebo máte doporučeno,...
Konopí, marihuana, léčivé konopí: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Konopí, marihuana, léčivé konopí: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Není konopí jako konopí. Nejedná se pouze o drogu s halucinogenními účinky, ale také o lék, který dokáže pomoci i v případech, kdy...
Největší mýty o trávení, kterým možná také věříte

Největší mýty o trávení, kterým možná také věříte

Chodíte raději spát s prázdným žaludkem? Věříte, že abyste tělo očistili od všemožných škodlivin, potřebujete pořádně protáhnout střeva?...
Jaká dávka kofeinu je bezpečná a jak poznáme, že jsme se už předávkovali?

Jaká dávka kofeinu je bezpečná a jak poznáme, že jsme se už předávkovali?

Kofein. Známý stimulant nacházející se v různých potravinách, nápojích a dalších produktech. Technicky vzato je to droga, která půjčuje...
Zhoršuje se vám s postupujícím věkem paměť? Pak vám pomohou tyto doplňky stravy

Zhoršuje se vám s postupujícím věkem paměť? Pak vám pomohou tyto doplňky stravy

Kód dlouhověkosti představuje pro vědce dosud nerozluštěnou záhadu. Ačkoliv důsledné cvičení, kvalitní strava a spánek, mohou účinky...
Alergické rýmy letos přichází dříve – lze se jim nějak bránit?

Alergické rýmy letos přichází dříve – lze se jim nějak bránit?

Rýma, škrábání v krku, pálení očí a zhoršené dýchání může být na jaře signálem nikoli nachlazení, ale pylové alergie. Takto postižení...
Epidemie nadbytku soli v jídelníčku – snižte její množství, než bude pozdě

Epidemie nadbytku soli v jídelníčku – snižte její množství, než bude pozdě

Sůl se nachází téměř ve všem, co jíme a pijeme. Když je jí moc, může se podílet na řadě onemocnění. Totéž ale platí, když je jí málo....
Hlídáte si příjem cukru? Pak si dejte pozor na maltodextrin ve zpracovaných potravinách

Hlídáte si příjem cukru? Pak si dejte pozor na maltodextrin ve zpracovaných potravinách

Maltodextrin je jedna ze seznamu položek, s nimiž se na etiketách a zadních stranách obalů potravin potkáváte poměrně často. Jedná...
Co je SIBO? A může toto onemocnění střev ohrozit i vás?

Co je SIBO? A může toto onemocnění střev ohrozit i vás?

SIBO je méně známý a také méně rozšířený zdravotní problém týkající se střev, který se velmi špatně diagnostikuje. Pokud máte problémy...
Pokud jste nadmíru citliví a empatičtí, možná trpíte hypersenzitivitou. Poznáváte se?

Pokud jste nadmíru citliví a empatičtí, možná trpíte hypersenzitivitou. Poznáváte se?

Hypersenzitivita je nemoc, která svého nositele činí vnímavějším k pocitům sebe sama i všech okolo. Jedná se o velmi hodné jedince,...
Vitamín B1 je všestranné béčko, které je dobré na nervy. Kdy je potřeba jeho vyšší příjem?

Vitamín B1 je všestranné béčko, které je dobré na nervy. Kdy je potřeba jeho vyšší příjem?

Thiamin neboli vitamín B1 se stará o správnou funkci nervového systému, srdce a ledvin, zajišťuje energetickou přeměnu v buňkách a...