Jak se stravovat po infarktu? Inspiraci hledejte u jižních národů

Jak se stravovat po infarktu? Inspiraci hledejte u jižních národů
zdroj: Adobe Stock

Všichni lékaři se shodují na tom, že zdraví kardiovaskulárního systému závisí mimo jiné významnou měrou také na zdravé a vyvážené stravě. Tím spíše v případě, že pacient prodělal infarkt myokardu, angínu pectoris nebo akutní koronární syndrom. Jak by taková strava po infarktu mohla vypadat?

Až do poměrně nedávné doby se dietní doporučení po prodělání srdeční choroby zakládaly spíše na víře než na vědě. Neexistovaly totiž přesvědčivé vědecké důkazy potvrzující přínos výživy pro kardiovaskulární systém. Dnes je to ale jinak. V posledních letech si situace stává jasnější, než tomu bylo kdy dříve.

Hodně ovoce a zeleniny
Současná výživová doporučení Americké kardiologické asociace a Evropské kardiologické společnosti zdůrazňují důležitost konzumace čerstvého ovoce a zeleniny pro eliminaci rizika onemocnění srdce či při stavu následujícím po onemocnění srdce i při něm. Dále je žádoucí vyhýbat se nasyceným tukům, trans mastným kyselinám a mléčným výrobkům s vysokým obsahem tuku. Evropané specifikují doporučení ještě na konzumaci tučných mořských ryb alespoň dvakrát týdně.

Nejlepší cesta z nesnází: středomořská dieta
Výše nastíněné pokyny nejlépe splňuje ucelený systém stravování známý pod názvem středomořská strava. Tento stravovací způsob odráží poměrně tradiční návyky lidí žijících ve středomořských oblastech. Jejich strava je z velké části tvořena stravou rostlinnou. Hodně čerstvého ovoce a zeleniny, dále luštěniny, ořechy a celozrnné obiloviny. Tyto rostlinné potraviny jsou kombinovány s malými porcemi sýrů, vajec, bílého jogurtu a několika týdenními porcemi ryb, jiných mořských živočichů a drůbeže. Charakteristické je časté užívání olivového oleje, který zde figuruje jako hlavní zdroj cenných mononenasycených mastných kyselin, spolu se sklenkou či dvěma červeného vína denně.

Ve prospěch středomoří hovoří i věda
V posledních letech byly publikovány studie, které svědčí o tom, že středomořská strava pomáhá předcházet vzniku chorob srdce a pomáhají zlepšovat stavy po nich nebo během nich. Jedna z takových studií porovnávala výsledky těch, kteří se stravovali „středomořsky“ s nízkotučným jídelníčkem, který bývá nemocným se srdcem v posledních 25 letech hojně doporučován. Po téměř pětiletém pozorování byly výrazně lepší kardiologické výsledky (zahrnující incidence srdečního záchvatu, mrtvice nebo úmrtí související s nemocí srdce) u skupin stravujících se po vzoru středomořských národů. U jiné studie bylo více než 30 tisíc osob ve věku vyšším než 55 let, o nichž bylo známo, že trpí onemocněním srdce, diabetem nebo kardiovaskulárními komplikacemi, seskupeno podle jejich stravovacích návyků a sledováno po dobu 56 měsíců. Ti, kteří následovali stavu středomořského stylu, vykazovali výrazně nižší riziko výskytu srdečního záchvatu, selhání, mrtvice nebo úmrtí z kardiovaskulárních příčin.

Začněte jednoduše a pozvolna
Ve prospěch středomořské stravy nehovoří pouze studie, ale také důkazy nahromaděné od nespočtu spokojených a zdravých strávníků. Dalším pozitivem je fakt, že nastoupit na cestu středomořského stravování není nikterak složité. Vyvarovat byste se měli zpracovaných potravin, základ stravy by naopak měly tvořit rostlinné potraviny zahrnující spoustu ovoce, zeleniny a luštěnin. Sacharidy by měly pocházet převážně z celozrnných obilovin a neměli byste zapomínat ani na hrstku ořechů denně. Místo margarínu a másla upřednostněte olivový a řepkový olej a červené maso si dopřejte jednou až dvakrát do měsíce. Nejméně dvakrát týdně naopak jezte drůbež a ryby.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!