Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku
zdroj: Adobe Stock

Jsou nenápadná, ale výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Drobná sezamová semínka dokáží s tělem učiněné divy. U nás se na ně trochu zapomíná, my vás ale chceme přesvědčit, že byste jim měli ve svém jídelníčku dát šanci.

V lidové medicíně se sezamová semínka používají po tisíce let. Jedná se o drobounké olejnaté plody rostlinky zvané Sezamum indicum, které mají v neloupaném stavu zlatavě hnědý odstín. Bez slupky jsou špinavě bílé, ale při opékání se mění opět na hnědou.

Proč si denně dopřát hrst sezamových semínek?

1. Podpoří imunitu
Sezamová semínka jsou dobrým zdrojem několika živin, které jsou důležité pro váš imunitní systém. Jedná se o zinek, selen, měď, železo, vitamin B6 a vitamin E. Zinek tělo potřebuje k tvorbě a aktivaci bílých krvinek, které bojují proti mikrobům. Mírný až středně závažný nedostatek zinku může snížit aktivitu imunitního systému. Jedním ze způsobů, jak se tohoto stavu vyvarovat, je konzumace sezamových semínek. Ve 3 lžících, což je přibližně 30 gramů, obsahují až 20 procent doporučené denní dávky zinku.

2. Optimalizují hladinu cukru v krvi
Chudé na sacharidy, zato bohaté na bílkoviny a zdravé tuky. Se stabilizací hladiny glukózy pomáhá pinoresinol, látka, která inhibuje působení trávicího enzymu maltázy. Ta rozkládá cukr maltózu na dvě glukózové jednotky.

3. Bojují se záněty
Chronické záněty mohou hrát hlavní roli v řadě zdravotních obtíží, včetně obezity, onemocnění srdce a ledvin, a dokonce i u rakoviny. Jedna studie naznačuje, že každodenní konzumace sezamových semínek může tělo před takovými zrádnými záněty chránit. Za tyto vlastnosti zřejmě nese zodpovědnost sesamin, sloučenina, která byla identifikována jak v semínkách, tak v oleji, který se z nich vyrábí.

4. Snižují krevní tlak
Vysoký obsah hořčíku podporuje snižování krevního tlaku a lignany, vitamin E a další antioxidanty, které v semenech sezamu najdete, zase brání tvorbě plaku v tepnách, což pomáhá příznivý krevní tlak udržovat. Z těchto důvodů, které jsou podloženy řadou studií, se odborníci domnívají, že pravidelná konzumace sezamových semínek se může příznivě odrazit na snížení krevního tlaku.

5. Snižují hladinu cholesterolu
Sezamová semena obsahují přibližně 15 % nasycených, 41 % polynenasycených a 39 % mononenasycených mastných kyselin v závislosti na sklizni. Výzkumy naznačují, že konzumace více polynenasycených a mononenasycených tuků v poměru k nasyceným tukům může snížit hladinu cholesterolu a snížit tak riziko srdečních onemocnění. Snižovat hladinu cholesterolu mohou i dva typy rostlinných sloučenin, které sezam také obsahuje, a to lignany a fytosteroly.

tip redakce ▾
 
Img

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů. Obsahují významný podíl zdraví prospěšných tuků,...

Malý zázrak skvělé chuti i účinků
Sezamová semínka jsou dobrým zdrojem zdravých tuků, bílkovin, vitamínů B, minerálů, vlákniny, antioxidantů a dalších užitečných rostlinných sloučenin. Pravidelná konzumace, ideálně hrst denně, může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi, bojovat proti artritickým bolestem a snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Chcete-li příjem živin ze sezamových semínek optimalizovat, jezte je nejen přímo koupená, ale zkuste jej na sucho opražit, namáčet nebo nechat naklíčit.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období doslova nabité životem a silou ve svých účincích. Pro člověka je to ideální...

Čtěte dál
Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli,...
Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal u nás není příliš známý na rozdíl od svého příbuzného, zázvoru. To je ale škoda, protože má neméně zdravotních přínosů pro...
Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky,...
Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací...
V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice...
Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety,...
Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Zapomínáte na vitamíny, ale kávu nevynecháte nikdy. Bez ní jako kdyby den nemohl správně začít. Proč tyto činnosti nespojit a nedostat...
V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Možná jste si všimli, že výživoví odborníci často upřednostňují konzumaci žitného kváskového chleba před klasickým pečivem z bílé mouky....
Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování...
Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, ihned po vodě. Vítaným bonusem jsou prospěšné látky, které jsou v čaji obsaženy. Aby...
Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky....
Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí?...
Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni...
Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného...