Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?
zdroj: Adobe Stock

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období doslova nabité životem a silou ve svých účincích. Pro člověka je to ideální příležitost zpracovat si do zásoby ty, které svým působením prospějí vlastnímu zdraví či zdraví svých blízkých.

U nás máme to štěstí, že nám roste spousta léčivek přímo pod nosem. Víte, jaké neduhy s jednotlivými rostlinkami úspěšně, přirozeně a zcela zdarma léčit? Podívejme se společně na zástupce těch, které mnozí z vás jistě znají přinejmenším od vidění. Důležité je však hledat je na neznečištěných místech. Mělo by se tak jednat o louky či lesy v bezpečné vzdálenosti od silnic, fabrik, ale také například polí, která mohou být zatížena chemickými postřiky.

1. Kopřiva dvoudomá
Kopřivám se většinou snažíme velkým obloukem vyhýbat, ale právě na jaře v období prvního rašení se vyplatí věnovat jim pozornost. Jsou totiž doslova nabité léčivými účinky. V první řadě je třeba zmínit, že jarní lístky můžeme použít v kuchyni obdobně jako špenát, obsahují mnoho vápníku a železa. Díky obsaženému chlorofylu dále působí protizánětlivě a dezinfekčně, s pomocí kyseliny křemičité močopudně, svým obsahem tříslovin zabraňují krvácení a glukokininy snižují hladinu cukru v krvi. Ideální je použít je právě v tomto období k povzbuzení látkové výměny a jarní očistě organismu. Pomoct nám však můžou také při onemocnění močových i dýchacích cest, ke zvýšení tvorby mléka nebo zevně na popáleniny, vředy, ekzémy či jako šampon na podporu kvality a růstu vlasů.

2. Podběl lékařský
Podběl vykvétá jako jedna z prvních léčivek. Jeho žluté kvítky jistě znáte. Znali je i staří Římané a Řekové, kteří se těšili jejich léčivým účinkům, a to především díky obsahu tříslovin, slizu, glykosidických hořčin, silic, inulinu či xantofylu v květech a fytosterolu v listech. Dnes je podběl hojně využíván nejen pro vnitřní, ale i zevní užití. Doporučuje se při onemocnění dýchacích cest, na zahleněné průdušky a plíce nebo při špatném zažívání, neboť upravuje látkový metabolismus. Léčit s ním můžete také ekzémy, otoky, bolavá revmatická místa, nehojící se rány nebo zánět žil a konečníku.

3. Heřmánek lékařský
O heřmánku toho víte možná více než o předchozích dvou bylinkách. Jeho významnými léčivými látkami jsou především silice, flavonoidy, slizy, hořčiny a kumariny, které působí protizánětlivě, dezinfekčně, proti křečím a mírně tiší bolesti. Heřmánek dále pročišťuje organismus od jedovatých látek, snižuje obsah cholesterolu v krvi a obsahem hořčin podporuje trávení. Využít jej můžete při žaludečních i střevních obtížích nebo poruchách menstruace jako čaj, ale také na vnější záněty a ekzémy, popáleniny či hemoroidy jako hojivou mast. V kosmetice se také používá k přírodnímu zesvětlení vlasů. Využít jej lze však také jako kloktadlo či inhalaci, a to při chřipce, rýmě nebo zánětu průdušek.

tip redakce ▾
 
Img

Pijete bylinkové čaje? Pozor na to, že ne vždy vám pomohou

Stále více lidí se v dnešní době vrací k bylinkám. Nic proti tomu, jelikož při některých nemocech mohou významným způsobem přispět k uzdravení, či zlepšení zdravotního stavu. Jejich...

Pokud vás některá z uvedených bylinek nadchla svými účinky, rozhodně stojí zato, nasbírat si ji právě v období jara a prvního rozkvětu. Inspirujte se dále způsoby zpracování podle vlastních potřeb, neboť možností je mnoho.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli, ale stále jste se neodhodlali to zkusit. Rozumíme vám. Pojďme společně...

Čtěte dál
Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal u nás není příliš známý na rozdíl od svého příbuzného, zázvoru. To je ale škoda, protože má neméně zdravotních přínosů pro...
Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Jsou nenápadná, ale výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Drobná sezamová semínka dokáží s tělem učiněné divy. U nás se na ně trochu...
Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky,...
Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací...
V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice...
Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety,...
Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Zapomínáte na vitamíny, ale kávu nevynecháte nikdy. Bez ní jako kdyby den nemohl správně začít. Proč tyto činnosti nespojit a nedostat...
V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Možná jste si všimli, že výživoví odborníci často upřednostňují konzumaci žitného kváskového chleba před klasickým pečivem z bílé mouky....
Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování...
Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, ihned po vodě. Vítaným bonusem jsou prospěšné látky, které jsou v čaji obsaženy. Aby...
Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky....
Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí?...
Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni...
Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného...