Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?
zdroj: Adobe Stock

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období doslova nabité životem a silou ve svých účincích. Pro člověka je to ideální příležitost zpracovat si do zásoby ty, které svým působením prospějí vlastnímu zdraví či zdraví svých blízkých.

U nás máme to štěstí, že nám roste spousta léčivek přímo pod nosem. Víte, jaké neduhy s jednotlivými rostlinkami úspěšně, přirozeně a zcela zdarma léčit? Podívejme se společně na zástupce těch, které mnozí z vás jistě znají přinejmenším od vidění. Důležité je však hledat je na neznečištěných místech. Mělo by se tak jednat o louky či lesy v bezpečné vzdálenosti od silnic, fabrik, ale také například polí, která mohou být zatížena chemickými postřiky.

1. Kopřiva dvoudomá
Kopřivám se většinou snažíme velkým obloukem vyhýbat, ale právě na jaře v období prvního rašení se vyplatí věnovat jim pozornost. Jsou totiž doslova nabité léčivými účinky. V první řadě je třeba zmínit, že jarní lístky můžeme použít v kuchyni obdobně jako špenát, obsahují mnoho vápníku a železa. Díky obsaženému chlorofylu dále působí protizánětlivě a dezinfekčně, s pomocí kyseliny křemičité močopudně, svým obsahem tříslovin zabraňují krvácení a glukokininy snižují hladinu cukru v krvi. Ideální je použít je právě v tomto období k povzbuzení látkové výměny a jarní očistě organismu. Pomoct nám však můžou také při onemocnění močových i dýchacích cest, ke zvýšení tvorby mléka nebo zevně na popáleniny, vředy, ekzémy či jako šampon na podporu kvality a růstu vlasů.

2. Podběl lékařský
Podběl vykvétá jako jedna z prvních léčivek. Jeho žluté kvítky jistě znáte. Znali je i staří Římané a Řekové, kteří se těšili jejich léčivým účinkům, a to především díky obsahu tříslovin, slizu, glykosidických hořčin, silic, inulinu či xantofylu v květech a fytosterolu v listech. Dnes je podběl hojně využíván nejen pro vnitřní, ale i zevní užití. Doporučuje se při onemocnění dýchacích cest, na zahleněné průdušky a plíce nebo při špatném zažívání, neboť upravuje látkový metabolismus. Léčit s ním můžete také ekzémy, otoky, bolavá revmatická místa, nehojící se rány nebo zánět žil a konečníku.

3. Heřmánek lékařský
O heřmánku toho víte možná více než o předchozích dvou bylinkách. Jeho významnými léčivými látkami jsou především silice, flavonoidy, slizy, hořčiny a kumariny, které působí protizánětlivě, dezinfekčně, proti křečím a mírně tiší bolesti. Heřmánek dále pročišťuje organismus od jedovatých látek, snižuje obsah cholesterolu v krvi a obsahem hořčin podporuje trávení. Využít jej můžete při žaludečních i střevních obtížích nebo poruchách menstruace jako čaj, ale také na vnější záněty a ekzémy, popáleniny či hemoroidy jako hojivou mast. V kosmetice se také používá k přírodnímu zesvětlení vlasů. Využít jej lze však také jako kloktadlo či inhalaci, a to při chřipce, rýmě nebo zánětu průdušek.

Pokud vás některá z uvedených bylinek nadchla svými účinky, rozhodně stojí zato, nasbírat si ji právě v období jara a prvního rozkvětu. Inspirujte se dále způsoby zpracování podle vlastních potřeb, neboť možností je mnoho.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?

Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?

Jedno staré přísloví praví, že když si každý den dáte jedno jablko, zaženete lékaře a budete zdraví. Jak už to tak bývá, na lidových moudrostech bývá vždy špetka pravdy a někdy i o něco více. Jako třeba...

Čtěte dál
Švestky obsahují sorbitol, který vám pomůže od jednoho nepříjemného problému

Švestky obsahují sorbitol, který vám pomůže od jednoho nepříjemného problému

Podzim se blíží a to znamená, že se blíží i sezóna švestek. Švestkový koláč se těší velké oblibě, ale zkuste se zaměřit hlavně na švestky...
Nebojte se luštěnin. Zbavit je nadýmavého efektu je otázka několika triků

Nebojte se luštěnin. Zbavit je nadýmavého efektu je otázka několika triků

Luštěniny měly historicky v našem jídelníčku vždy své místo, ačkoliv jsou stále trochu opomíjenou potravinou. Co pro nás znamenají...