Jak přirozeně snížit hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi?

Jak přirozeně snížit hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi?
zdroj: Adobe Stock

Hladina cholesterolu v krvi se pojí se zdravím srdce. Proto je důležité držet ji v normě. Co dělat, když její výše vystoupá nad doporučené maximum? Ačkoliv přímým a pohodlným řešením jsou léky, jde to i jinak, mnohem přirozeněji.

Cholesterol je látka tukové povahy, kterou tělo potřebuje pro správné fungování. Vše, co potřebuje, ale dokáže vyprodukovat samo. Tělem cholesterol putuje díky apolipoproteinům, které mohou mít vysokou nebo nízkou hustotu a podle toho je také označujeme. Lipoproteiny s nízkou hustotou navázané na cholesterol tvoří LDL cholesterol, který bývá označován za ten špatný. Lipoproteiny s hustotou vysokou pak tvoří HDL cholesterol, který je znám jako ten dobrý, prospěšný.

LDL, HDL a triglyceridy
LDL cholesterol je přenášen do tkání a cév celého těla a když je ho moc, ukládá jej tělo podél stěn cév, což omezuje jejich průchodnost a zvyšuje riziko onemocnění srdce a mrtvice. HDL cholesterol přebírá nadbytek LDL cholesterolu z tkání a cév a vrací jej do jater, která jej mohou vyloučit z těla. HDL tak chrání srdce a na rozdíl od LDL je jeho vyšší hladina žádoucí. Dalším parametrem jsou obecně triglyceridy, tedy tuky celkem. Obecně vysoká hladina triglyceridů v kombinaci s nízkou hladinou HDL také zvyšuje riziko onemocnění srdce, mrtvice a cukrovky.

U LDL je za rizikové množství považováno zhruba nad 3,2 mmol/l. U HDL je zdravé optimum nad 1,2 mmol/l. U triglyceridů je rizikové množství nad zhruba 1,7 mmol/l. Celkový cholesterol by ideálně neměl překročit pomyslnou hranici 5 mmol/l.

Jídelníček pro snížení LDL cholesterolu
Jedním z nejdůležitějších způsobů, jak snížit hladinu LDL cholesterolu a zlepšit celkové zdraví, je změna životního stylu zahrnující jak výživu, tak i pravidelný pohyb. Co se stravy týče, pak je zcela zásadní omezit příjem nasycených tuků a zvýšit množství vlákniny. Nasycené tuky v těle zvyšují tvorbu LDL cholesterolu, proto byste jich denně neměli přijmout více než 10-20 % z tuků a u vlákniny byste naopak měli příjem zvýšit na gramů 30, z nich by 10 g mělo náležet vláknině nerozpustné. Celkové zdraví srdce a těla dokáže podle lékařů také zlepšit strava sestávající z převážně rostlinných výrobků, které škodlivé nasycené tuky neobsahují. Naprosto esenciální je pak přísun polynenasycených mastných kyselin.

Ideální je středomořská strava
Jak by tedy takový jídelníček mohl vypadat? Rozhodně by měl obsahovat spoustu ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin. Dále by měl být zaměřený na nízkotučné mléčné výrobky, nízkotučné bílkoviny, jako jsou ryby, drůbež a luštěniny, zdravé tuky jako jsou ořechy, semínka a vybrané rostlinné oleje – hlavně řepkový, olivový a lněný. Omezit byste kromě nasycených tuků měli sůl, cukr, zpracované potraviny a červené maso. Jednoduše začít jíst opravdové potraviny. Pokud jste doposud nekonzumovali dvě porce ryby týdně, měli byste rozhodně začít – omega-3 MK jsou protizánětlivé a prokazatelně LDL cholesterol snižují. Tomuto schématu částečně odpovídá tzv. středomořská strava typická pro národy žijící v oblasti kolem Středozemního moře.

Nezapomínejte na pohyb
Pro snížení hladiny škodlivého LDL cholesterolu je nezbytný i pohyb. Zvýšit hladinu HDL cholesterolu pomáhá tělu zejména aerobní cvičení, které tak představuje účinnou prevenci před srdečními onemocněními. Pro celkové snížení tělesné hmotnosti se doporučuje věnovat mírnému kardiu, jako je chůze, běh, jízda na kole nebo plavání, alespoň 60 minut denně. Hodí se i tanec nebo dynamická práce na zahrádce. Ačkoliv dieta a cvičení nemusí být pro některé jedince, kteří mají k vysokému LDL cholesterolu genetické dispozice, jediným a trvalým řešením, rozhodně lze říci, že jejich situaci výrazně posune směrem k lepším výsledkům.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon, a proto ovlivňuje kvalitu života mužů v mnoha aspektech. Kromě zdraví obecně ovlivňuje...
Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Čištění zubů je základní součástí každodenní hygieny, ale protože většina z nás nechce trávit pravidelnou hygienou příliš mnoho času,...