Každým rokem v předvelikonočním období roste spotřeba vajec. Však dodnes vejce dominují takřka ve všech velikonočních pokrmech. Vejce ale kupujeme po celý rok. Co na sebe vejce prozradí prostřednictvím značení písmem? A jak je to s bílou versus tmavou skořápkou při barvení?
Vejce se stalo součástí Velikonoc zhruba ve 13. století, kdy muselo projít posvěcením a plnilo úlohu coby dar duchovním daného chrámu či kostela. Postupem času se tento dar rozšířil i mezi hospodáři a jeho čeledí. Poté se během velikonočních svátků vajíčka převtělila do almužny žebrajícímu lidu a odtud vzešlo obdarovávání mezi koledníky. Zpočátku děvčata obdarovávala vajíčky chlapce, na která potají myslela, následně se zvyk přesunul na všechny koledníky, kteří navštívili stavení.
Vzhled vejce
Vejce se třídí dle jakosti do třídy A a B. Načež pro maloobchodní prodej jsou určena výhradně čerstvá vejce třídy A. Vejce třídy B náleží pro průmyslové zpracování. Vzhled vajec se liší na základě druhu slepice, ale obsah je vždy chráněn pevnějším povrchem, kterému se říká skořápka. Čím je dáno, že některá vejce mají bílou a jiná tmavou skořápku? Závisí to na barvě slepice. Neznamená to však, že světlé slepice snesou bílá vajíčka a hnědé slepice hnědá. Dle odborníků není rozhodující barva peří, ale barva kožních laloků v místě, kde má slepice uši, tj. jestliže slepice má laloky červené až červenohnědé, bude snášet s největší pravděpodobností hnědá vejce, pokud má laloky světlé či bílé, lze očekávat bílá vejce.
Jsou slepice, kde barva laloků nemá zcela vyhraněnou barvu, což se rovněž odrazí na vzhledu skořápky. Bílá slepičí vejce se vyznačují slabší skořápkou než hnědá. Barva skořápky slábne s věkem slepice, což ale neznamená, že slepice, která snášela hnědá vejce, ve stáří bude snášet bílá. Skořápka vajec bude stále hnědá, jen světlejší. V kvalitě ani barvě žloutku není rozdíl, neboť barva žloutku závisí na jiných faktorech, tj. čím je slepice krmena a kolik času tráví venku. Vzhledem k tomu, že barva skořápky nemá vliv na kvalitu a chuť vajec, při koupi tak není rozhodující, jestli koupíte bílé či hnědé vejce. Pokud chcete kvalitu, kupujte vejce od farmářů, kde je větší jistota v rámci podmínek chovu slepic.
Jakou roli hraje velikost vejce?
Coby zákazníka vás zajisté zajímá i velikost vajec. Vejce se řadí dle váhy do 4 hmotnostních skupin. Nejmenší vejce snáší nosnice na počátku snášky. Velikost vajec se zvětšuje úměrně dle stárnutí nosnic. Složení vajec bývá však stejné, je ovlivněno již výše uvedenou krmnou směsí. Jen poměr žloutku a bílku se liší. Obsah žloutku je ve všech vejcích zhruba stejný, avšak s velikostí se zvyšuje obsah bílku.
A jaká je hmotnost jednotlivých vajec?
S = small (malé) – vejce o hmotnosti do 53 g
M = middle (střední) – hmotnost 53 až 63 g
L = large (velké) – hmotnost 63 až 73 g
XL = extra large (extra velké) – vejce o hmotnosti nad 73 g
Jaká vejce chytají lépe barvu?
Možná to bude překvapení, ale na barvě skořápky až tolik nezáleží. Člověk by sice řekl, že na bílou barvu bude barvička chytat lépe, více než na barvě skořápky záleží na samotných barvách. Přírodní barviva budou vždy chytat o něco hůře, než barviva komerčně prodávaná a často syntetická. Pozor si dejte i na případně znečištění vajec – farmářská a vejce z malochovu občas bývají maličko znečištěna. Je dobré je tedy před obarvením omýt v teplé vodě.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga
Dennodenně vídáme krásné tváře na sociálních sítích, a často se divíme, jak to ti lidé dokážou, jak to že vypadají tak skvěle? Hovoříme o běžných lidech, kteří si mohou připsat několik let navíc, a přesto...
Čtěte dál