Pampelišky jsou symbolem nové jarní energie. V dětství jsme z nich pletli věnce, zatímco dnes s nimi na zahrádkách většinou urputně bojujeme ve snaze zbavit se jich coby plevele. Pampeliška však není jen ledajaký plevel. Skrývá se v ní ohromná léčivá síla, která dokáže postavit váš organismus na nohy.
Pro někoho plevel, pro jiného zlatý poklad
Možná jste si všimli, že pampeliška často zdobí obaly nejrůznějších jaterních bylinných směsí. Smetánka lékařská, jak se jí odborně říká, si zaslouží mnohem více pozornosti než jen nálepku plevele. Ještě před pár lety s ní lidé úspěšně léčili jaterní nemoci a používali ji naprosto běžně v kuchyni. V některých evropských lázních se pacientům dokonce denně podávaly saláty z pampeliškových listů. Síla jejich účinků byla známá i za hranicemi Evropy. Například v tradiční čínské medicíně se již stovky let používá smetánka mongolská, velmi podobná a příbuzná druhu smetánky lékařské, která roste u nás.
Hrst pampeliškových květů na játra, žlučník a krev
Máte-li oslabená játra či žlučník, ucítíte blahodárné působení pampelišky velmi rychle. Na tyto dva orgány má velmi příznivý vliv a reguluje jejich činnost. Stačí sníst pět čerstvých umytých květů denně. Rychle pomáhají při hepatitidě (chronickém zánětu jater) a svým obsahem inulinu podpůrně působí i při cukrovce. Čerstvé květy dokážou bezbolestně rozpustit i žlučníkové kameny, úspěšně léčí žloutenku nebo onemocnění sleziny. Cítíte-li se stále unavení, dopřejte si dvoutýdenní kúru s čerstvými pampeliškovými stvoly. Budete mile překvapeni. Pampeliška také skvěle pročišťuje krev a díky tomu zbavuje vyrážek, ekzému či kožního svědění. Tyto účinky působí zároveň proti dně a revmatismu. Trpíte-li těmito problémy, dopřejte si čtyřtýdenní kúru s čerstvými květy. Po této době prý ustoupí i otoky žláz. Obecně navyšuje krvetvorbu a snižuje krevní tlak.
Kořen pampelišky na žaludek
Nezapomínejme ani na kořen pampelišky, který je stejně jako listy a květy vynikajícím tonikem. Právě kořen totiž obsahuje nejvíce léčebně významných látek. Jmenujme např. hořčiny, fytosteroly, inulin, třísloviny, inositol, minerály, vitamíny a mnohé další. Můžeme tak pampelišce připsat další blahodárné účinky, tentokrát na žaludek a trávení. Vylepšuje žaludeční šťávy a pročišťuje žaludek od všemožných usazených látek i naakumulované horkosti, aniž by jej poškodila. Tím napomáhá trávení a podporuje metabolismus.
Využití v kuchyni
Možná jste již slyšeli o náhražce kávy, která se vyrábí právě z praženého kořene pampelišky. Chutí je téměř identická, avšak na rozdíl od kávy působí i na samotný žaludek blahodárně. Z květů lze připravit med či sirup, které nejen chutnají, ale působí i zmíněnými účinky. Skvělým doplňkem v kuchyni jsou do třetice pampeliškové listy, které tvoří výbornou součást salátů. Před použitím je namočte do vlažné slané vody, tím je zbavíte nepříjemné hořkosti.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek
Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené převážně z důvodu, že umí snížit zánět, riziko srdečních chorob a jsou...
Čtěte dál
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?
