Pampelišky jsou symbolem nové jarní energie. V dětství jsme z nich pletli věnce, zatímco dnes s nimi na zahrádkách většinou urputně bojujeme ve snaze zbavit se jich coby plevele. Pampeliška však není jen ledajaký plevel. Skrývá se v ní ohromná léčivá síla, která dokáže postavit váš organismus na nohy.
Pro někoho plevel, pro jiného zlatý poklad
Možná jste si všimli, že pampeliška často zdobí obaly nejrůznějších jaterních bylinných směsí. Smetánka lékařská, jak se jí odborně říká, si zaslouží mnohem více pozornosti než jen nálepku plevele. Ještě před pár lety s ní lidé úspěšně léčili jaterní nemoci a používali ji naprosto běžně v kuchyni. V některých evropských lázních se pacientům dokonce denně podávaly saláty z pampeliškových listů. Síla jejich účinků byla známá i za hranicemi Evropy. Například v tradiční čínské medicíně se již stovky let používá smetánka mongolská, velmi podobná a příbuzná druhu smetánky lékařské, která roste u nás.
Hrst pampeliškových květů na játra, žlučník a krev
Máte-li oslabená játra či žlučník, ucítíte blahodárné působení pampelišky velmi rychle. Na tyto dva orgány má velmi příznivý vliv a reguluje jejich činnost. Stačí sníst pět čerstvých umytých květů denně. Rychle pomáhají při hepatitidě (chronickém zánětu jater) a svým obsahem inulinu podpůrně působí i při cukrovce. Čerstvé květy dokážou bezbolestně rozpustit i žlučníkové kameny, úspěšně léčí žloutenku nebo onemocnění sleziny. Cítíte-li se stále unavení, dopřejte si dvoutýdenní kúru s čerstvými pampeliškovými stvoly. Budete mile překvapeni. Pampeliška také skvěle pročišťuje krev a díky tomu zbavuje vyrážek, ekzému či kožního svědění. Tyto účinky působí zároveň proti dně a revmatismu. Trpíte-li těmito problémy, dopřejte si čtyřtýdenní kúru s čerstvými květy. Po této době prý ustoupí i otoky žláz. Obecně navyšuje krvetvorbu a snižuje krevní tlak.
Kořen pampelišky na žaludek
Nezapomínejme ani na kořen pampelišky, který je stejně jako listy a květy vynikajícím tonikem. Právě kořen totiž obsahuje nejvíce léčebně významných látek. Jmenujme např. hořčiny, fytosteroly, inulin, třísloviny, inositol, minerály, vitamíny a mnohé další. Můžeme tak pampelišce připsat další blahodárné účinky, tentokrát na žaludek a trávení. Vylepšuje žaludeční šťávy a pročišťuje žaludek od všemožných usazených látek i naakumulované horkosti, aniž by jej poškodila. Tím napomáhá trávení a podporuje metabolismus.
Využití v kuchyni
Možná jste již slyšeli o náhražce kávy, která se vyrábí právě z praženého kořene pampelišky. Chutí je téměř identická, avšak na rozdíl od kávy působí i na samotný žaludek blahodárně. Z květů lze připravit med či sirup, které nejen chutnají, ale působí i zmíněnými účinky. Skvělým doplňkem v kuchyni jsou do třetice pampeliškové listy, které tvoří výbornou součást salátů. Před použitím je namočte do vlažné slané vody, tím je zbavíte nepříjemné hořkosti.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...
Čtěte dál