Michaela Bebová
16. 04. 2019
| 07:58
Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní nízkokalorická sladidla?
Sledujte náš kanál na youtube
Cukry
Cukry jsou podskupinou sacharidů, kam patří spolu s polysacharidy jako základní složky stravy. Ne všechny cukry jsou hned automaticky špatné. Cukr není jed, ani není nijak toxický. Problém je jeho vysoké množství v našem jídelníčku – to nám škodí. Pokud konzumuje cukr v přirozené míře a prostřednictvím přirozených potravin jako je např. ovoce, jsme aktivní a celkově dbáme na zdravou stravu, pak je pro tělo zcela přirozený a dobrý zdroj energie.
V posledních desetiletích začali lidé vyrábět a objevovat jiné zdroje sladké chuti – umělá sladidla a jiné látky se sladkou chutí, které mají jiné složení než klasická sacharóza, glukóza nebo fruktóza, avšak dokáží klasický cukr nahradit či alespoň snížit jeho zvýšenou konzumaci.
Klasický cukr působí na mozek velmi podobně jako některé drogy, proto na něj vzniká návyk. Dobrou zprávou ale je, že si od sladké chuti lze i odvyknout a přirozeně snížit jeho potřebu a to je cesta ke zdraví. Nesnažit se jen řešit alternativy, jak si stále stejně osladit čaj, ale odvyknout si od potřeby si čaj vůbec sladit.
Moderátorka: Zuzana Košařová
Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!
Také by Vás mohlo zajímat
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál
Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...