Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní nízkokalorická sladidla?
Cukry
Cukry jsou podskupinou sacharidů, kam patří spolu s polysacharidy jako základní složky stravy. Ne všechny cukry jsou hned automaticky špatné. Cukr není jed, ani není nijak toxický. Problém je jeho vysoké množství v našem jídelníčku – to nám škodí. Pokud konzumuje cukr v přirozené míře a prostřednictvím přirozených potravin jako je např. ovoce, jsme aktivní a celkově dbáme na zdravou stravu, pak je pro tělo zcela přirozený a dobrý zdroj energie.
V posledních desetiletích začali lidé vyrábět a objevovat jiné zdroje sladké chuti – umělá sladidla a jiné látky se sladkou chutí, které mají jiné složení než klasická sacharóza, glukóza nebo fruktóza, avšak dokáží klasický cukr nahradit či alespoň snížit jeho zvýšenou konzumaci.
Klasický cukr působí na mozek velmi podobně jako některé drogy, proto na něj vzniká návyk. Dobrou zprávou ale je, že si od sladké chuti lze i odvyknout a přirozeně snížit jeho potřebu a to je cesta ke zdraví. Nesnažit se jen řešit alternativy, jak si stále stejně osladit čaj, ale odvyknout si od potřeby si čaj vůbec sladit.
Moderátorka: Zuzana Košařová
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
