Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?
zdroj: Adobe Stock

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní nízkokalorická sladidla?

Sledujte náš kanál na youtube

Cukry
Cukry jsou podskupinou sacharidů, kam patří spolu s polysacharidy jako základní složky stravy. Ne všechny cukry jsou hned automaticky špatné. Cukr není jed, ani není nijak toxický. Problém je jeho vysoké množství v našem jídelníčku – to nám škodí. Pokud konzumuje cukr v přirozené míře a prostřednictvím přirozených potravin jako je např. ovoce, jsme aktivní a celkově dbáme na zdravou stravu, pak je pro tělo zcela přirozený a dobrý zdroj energie.
V posledních desetiletích začali lidé vyrábět a objevovat jiné zdroje sladké chuti – umělá sladidla a jiné látky se sladkou chutí, které mají jiné složení než klasická sacharóza, glukóza nebo fruktóza, avšak dokáží klasický cukr nahradit či alespoň snížit jeho zvýšenou konzumaci.
Klasický cukr působí na mozek velmi podobně jako některé drogy, proto na něj vzniká návyk. Dobrou zprávou ale je, že si od sladké chuti lze i odvyknout a přirozeně snížit jeho potřebu a to je cesta ke zdraví. Nesnažit se jen řešit alternativy, jak si stále stejně osladit čaj, ale odvyknout si od potřeby si čaj vůbec sladit.

Moderátorka: Zuzana Košařová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!