Čaj v nás vzbouzí kreativitu

Čaj v nás vzbouzí kreativitu

Lidé, kteří pravidelně pijí čaj, jsou kreativnější. To vyplývá z výsledků posledních studií, které zveřejnil deník Food Quality and Preference, podle nichž čaj činí naši mysl jasnou a zvyšuje kreativnost. Vědci tyto účinky připisují dvěma složkám, které jsou v něm obsaženy. Řeč je o kofeinu a theaninu, po jejichž požití jsme bdělejší a pozornější. Už během prvních pár minut od dopití svého šálku můžeme tento efekt pocítit.

Vědecký tým v oboru psychologie na pekingské univerzitě provedl dva testy na 50 studentech v průměrném věku 23 let. Polovině účastníků byl podán černý čaj, zatímco druhá půlka dostala sklenici vody, v obou případech bezprostředně před testováním jejich úrovně myšlení a kreativity. Úkolem prvního testu bylo poskládat „atraktivní a kreativní“ konstrukci ze stavebnice. Druhý test po studentech pak požadoval vymyslet „originální“ jméno pro smyšlenou restauraci s asijskými nudlemi. Výsledky byly posouzeny na základě kreativnosti jinými studenty, kteří se testu neúčastnili.

Čajová skupina dosáhla v průměru skóre 6.54 za svůj výkon se stavebnicí, zatímco druhá, jež popíjela vodu, získala v průměru 6.03 bodů. Výsledky druhého testu pak přinesly první půlce skóre 4.11 za originalitu jména restaurace, naproti tomu druhá skupina, která čaj nepila, získala pouze 3.78 bodů.

Na základě těchto čísel byly později prezentovány blahodárné účinky čaje na naši kreativitu. Ty vědci následně doplnili tvrzením, že horký nápoj obecně zvyšuje naše kognitivní funkce.I tak je však třeba podotknout, že účastníkům bylo podáno jen relativně malé množství čaje, a tyto účinky lze na základě provedené studie potvrdit jen v rámci krátkodobého časového hlediska po požití čaje.

Vyhodnocení těchto dvou testů nám může pomoct porozumět, jak na nás působí konzumace čaje, a to i ve vztahu vlivu nápojů a stravy na naši schopnost myšlení a jejího případného navýšení. Stojí za tím dvě přírodní složky kofein a theanin, které rozjasňují naši mysl. Účinky theaninu jsou navíc daleko vyšší při konzumaci čaje v dlouhodobém měřítku.

Pokud tedy nemáte vlastní zkušenost, možná stojí za to vyzkoušet dát si místo příštího šálku kávy hrnek čaje.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!