Agávový sirup je omyl zdravé výživy. Proč ho nemá cenu kupovat?

Agávový sirup je omyl zdravé výživy. Proč ho nemá cenu kupovat?

Existuje již možná desítky alternativ ke klasickému bílému rafinovanému cukru. Jednou z nich je i agávový sirup, který bývá obecně považován za „zdravější“ náhradu běžného sladila, který najdeme v cukřenkách. Prospěšnost náhražek klasického cukru vždy závisí na složení. A to agávový sirup rozhodně nemá ideální...

Agávový sirup je v podstatě zpracovaným nektarem rostliny agáve pocházející z Jižní Ameriky. V Mexiku se používá již po stovky, možná i tisíce let – to je také dodnes jedním z největších vývozců agávového sirupu. Tradičně se předpokládalo, že agáve má léčivé vlastnosti a její šťáva byla užívána pro výrobu sladkého lahodného sirupu. Cukry v agáve jsou také využívány k výrobě známé alkoholického nápoje – tequily.

Rafinace ničí prospěšné látky
Rafinace, kterou nektar podstupuje, ale ničí většinu prospěšných vlastností agáve. Současně prodávaný sirup má tak dnes velmi málo společného s tím, co bylo v dávných dobách vyráběno v Mexiku. Rostlinka je nejprve natrhána a lisována, aby mohla být extrahována sladká šťáva. Ta vyniká nejen vysokým obsahem cukru, ale také fruktanů, což je druh vlákniny, který je spojován s příznivými účinky na metabolismus a toleranci inzulinu. Při zpracování šťávy do podoby sirupu se ale extrahují a rozkládají na fruktózu vlivem vystavení teplu a enzymům. Tento postup, který je podobný způsobu, jímž jsou vyráběna i jiná podobně nezdravá sladidla, jako třeba kukuřičný sirup, ničí pozitivní vlastnosti agáve. Jinými slovy, agávový sirup je v podstatě vysoko-fruktózový sirup – fruktóza je v něm obsažena až z 90 %.

V hlavní roli fruktóza
Glykemický index (GI) je měřítkem toho, jak rychle se po jídle dostane cukr – glukóza do krevního oběhu a poté do buněk. Obecně řečeno potraviny s vyšším GI zvyšují hladinu cukru v krvi velmi rychle a mohou tak zdraví negativně ovlivnit. Na rozdíl od glukózy ale ovocný cukr, fruktóza, v krátkodobém horizontu hladinu krevního cukru nebo inzulinu v krvi nezvyšuje. To je důvod, proč byl po dlouhou dobu hlavním sladidlem pro diabetiky a také složkou různých dia potravin a to je její pozitivní stránka. Každá buňka v těle umí metabolizovat glukózu. Fruktóza je ale metabolizována pouze v játrech. Nadbytečné množství fruktózy, která se nijak nevyužije pro vydanou energii se pak mění velmi ochotně na tuky. V krajních případech to může vést až ke ztučnění jater a obezitě.

Agávový sirup ne
Přestože fruktóza nezvyšuje hladinu cukru v krvi, může přispívat k inzulinové rezistenci, je-li konzumována ve velkém množství. To může způsobit dlouhodobé zvýšení hladiny cukru i inzulinu v krvi, což výrazně zvyšuje riziko metabolického syndromu a cukrovky druhého typu. Paradox, že? Vysoký příjem fruktózy může navíc zvýšit hladiny špatného LDL cholesterolu stejně jako může zapříčinit hromadění viscerálního, vnitřního břišního tuku. Jak je vidět, fruktóza tedy není neškodná, ačkoliv má nízký glykemický index. A na rozdíl od fruktózy z ovoce, kde se nachází v malém množství, navíc v kombinaci s vlákninou, kdy je pro tělo vhodnější, ji tělo v nadbytku zpracovává tak, jak úplně nechceme. To činí z agávového sirupu jedno z nejméně zdravých sladidel vůbec.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vitamín C je nuda! Dejme na podzim šanci černému česneku, adaptogenům nebo zázvoru, říká Michaela Bebová

Vitamín C je nuda! Dejme na podzim šanci černému česneku, adaptogenům nebo zázvoru, říká Michaela Bebová

S nastupujícím podzimem každoročně stoupá i počet nachlazení, viróz, chřipek a dalších virových i bakteriálních infekcí. Letos na nás navíc v ovzduší číhá i nový typ koronaviru. Lepší než řešit požár poté,...

Čtěte dál
Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje....
Zbavte se zácpy změnou jídelníčku a novými návyky krok po kroku

Zbavte se zácpy změnou jídelníčku a novými návyky krok po kroku

Nafouklé břicho, bolestivé vyprazdňování, tuhá stolice, krev na toaletním papíře a ohromná frustrace. Tyto a další symptomy zácpy znepříjemňují...
Kouzlo hořké čokolády – proč si ji dopřát bez výčitek?

Kouzlo hořké čokolády – proč si ji dopřát bez výčitek?

Sladkosti nejsou obecně doporučované v rámci zdravého stylu života. Nicméně i zde platí určité výjimky. Kvalitní hořká čokoláda je...
Pěstujte si doma aloe vera – léčí, omlazuje, čistí i zahání únavu

Pěstujte si doma aloe vera – léčí, omlazuje, čistí i zahání únavu

Možná i u vás doma mezi pokojovými rostlinami kraluje jedna dužnatá, pichlavá dáma – Aloe. Jde o sukulentní trvalku, hojně využívanou...
Trend neočkovat vznikl na základě mýtu. Proč mu lidé věří, i když byl dávno vyvrácen?

Trend neočkovat vznikl na základě mýtu. Proč mu lidé věří, i když byl dávno vyvrácen?

Ačkoliv je u nás k dispozici řada kvalitních vakcín, podle statistik je proočkovanost české populace stále poměrně nízká. A to nejen...
Potraviny, které mohou usnadnit otěhotnění

Potraviny, které mohou usnadnit otěhotnění

Snažíte se otěhotnět? Pak byste měly do jídelníčku zařadit určité potraviny. I když samozřejmě ani jedna z nich není samospásná, podpoří...
Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným,...
Návštěvu zubaře nezanedbávejte. Zubař může odhalit závažnější problémy než je zubní kaz

Návštěvu zubaře nezanedbávejte. Zubař může odhalit závažnější problémy než je zubní kaz

Na návštěvu zubaře, kterou byste měli absolvovat jednou za půl roku, se většina lidí netěší. Je ale jednou z nejdůležitějších prevencí,...
Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech...
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....
Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení...