Agávový sirup je omyl zdravé výživy. Proč ho nemá cenu kupovat?

Agávový sirup je omyl zdravé výživy. Proč ho nemá cenu kupovat?

Existuje již možná desítky alternativ ke klasickému bílému rafinovanému cukru. Jednou z nich je i agávový sirup, který bývá obecně považován za „zdravější“ náhradu běžného sladila, který najdeme v cukřenkách. Prospěšnost náhražek klasického cukru vždy závisí na složení. A to agávový sirup rozhodně nemá ideální...

Agávový sirup je v podstatě zpracovaným nektarem rostliny agáve pocházející z Jižní Ameriky. V Mexiku se používá již po stovky, možná i tisíce let – to je také dodnes jedním z největších vývozců agávového sirupu. Tradičně se předpokládalo, že agáve má léčivé vlastnosti a její šťáva byla užívána pro výrobu sladkého lahodného sirupu. Cukry v agáve jsou také využívány k výrobě známé alkoholického nápoje – tequily.

Rafinace ničí prospěšné látky
Rafinace, kterou nektar podstupuje, ale ničí většinu prospěšných vlastností agáve. Současně prodávaný sirup má tak dnes velmi málo společného s tím, co bylo v dávných dobách vyráběno v Mexiku. Rostlinka je nejprve natrhána a lisována, aby mohla být extrahována sladká šťáva. Ta vyniká nejen vysokým obsahem cukru, ale také fruktanů, což je druh vlákniny, který je spojován s příznivými účinky na metabolismus a toleranci inzulinu. Při zpracování šťávy do podoby sirupu se ale extrahují a rozkládají na fruktózu vlivem vystavení teplu a enzymům. Tento postup, který je podobný způsobu, jímž jsou vyráběna i jiná podobně nezdravá sladidla, jako třeba kukuřičný sirup, ničí pozitivní vlastnosti agáve. Jinými slovy, agávový sirup je v podstatě vysoko-fruktózový sirup – fruktóza je v něm obsažena až z 90 %.

V hlavní roli fruktóza
Glykemický index (GI) je měřítkem toho, jak rychle se po jídle dostane cukr – glukóza do krevního oběhu a poté do buněk. Obecně řečeno potraviny s vyšším GI zvyšují hladinu cukru v krvi velmi rychle a mohou tak zdraví negativně ovlivnit. Na rozdíl od glukózy ale ovocný cukr, fruktóza, v krátkodobém horizontu hladinu krevního cukru nebo inzulinu v krvi nezvyšuje. To je důvod, proč byl po dlouhou dobu hlavním sladidlem pro diabetiky a také složkou různých dia potravin a to je její pozitivní stránka. Každá buňka v těle umí metabolizovat glukózu. Fruktóza je ale metabolizována pouze v játrech. Nadbytečné množství fruktózy, která se nijak nevyužije pro vydanou energii se pak mění velmi ochotně na tuky. V krajních případech to může vést až ke ztučnění jater a obezitě.

Agávový sirup ne
Přestože fruktóza nezvyšuje hladinu cukru v krvi, může přispívat k inzulinové rezistenci, je-li konzumována ve velkém množství. To může způsobit dlouhodobé zvýšení hladiny cukru i inzulinu v krvi, což výrazně zvyšuje riziko metabolického syndromu a cukrovky druhého typu. Paradox, že? Vysoký příjem fruktózy může navíc zvýšit hladiny špatného LDL cholesterolu stejně jako může zapříčinit hromadění viscerálního, vnitřního břišního tuku. Jak je vidět, fruktóza tedy není neškodná, ačkoliv má nízký glykemický index. A na rozdíl od fruktózy z ovoce, kde se nachází v malém množství, navíc v kombinaci s vlákninou, kdy je pro tělo vhodnější, ji tělo v nadbytku zpracovává tak, jak úplně nechceme. To činí z agávového sirupu jedno z nejméně zdravých sladidel vůbec.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?

Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?

Sladká pochoutka s vůní mandlí se hodí nejen k potahování dortů, ale také k výrobě a zdobení cukroví. Milovníci marcipánu jistě dají přednost vlastní výrobě, která je neobyčejně snadná a oproti kupované...

Čtěte dál
Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?

Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?

Vánoce jsou kouzelným obdobím a jednou z tradic, která se na tom bezesporu podílí, je vánoční cukroví. Těšíme se na jeho chuť a vůni...
Oční jóga: nejlepší pomoc pro unavené oči od počítače

Oční jóga: nejlepší pomoc pro unavené oči od počítače

Syndrom suchého oka trápí stále více lidí, a to v důsledku časté práce na počítači, prašného prostředí, ale i rychlých změn teplot....

Videorozhovor