Existuje již možná desítky alternativ ke klasickému bílému rafinovanému cukru. Jednou z nich je i agávový sirup, který bývá obecně považován za „zdravější“ náhradu běžného sladila, který najdeme v cukřenkách. Prospěšnost náhražek klasického cukru vždy závisí na složení. A to agávový sirup rozhodně nemá ideální...
Agávový sirup je v podstatě zpracovaným nektarem rostliny agáve pocházející z Jižní Ameriky. V Mexiku se používá již po stovky, možná i tisíce let – to je také dodnes jedním z největších vývozců agávového sirupu. Tradičně se předpokládalo, že agáve má léčivé vlastnosti a její šťáva byla užívána pro výrobu sladkého lahodného sirupu. Cukry v agáve jsou také využívány k výrobě známé alkoholického nápoje – tequily.
Rafinace ničí prospěšné látky
Rafinace, kterou nektar podstupuje, ale ničí většinu prospěšných vlastností agáve. Současně prodávaný sirup má tak dnes velmi málo společného s tím, co bylo v dávných dobách vyráběno v Mexiku. Rostlinka je nejprve natrhána a lisována, aby mohla být extrahována sladká šťáva. Ta vyniká nejen vysokým obsahem cukru, ale také fruktanů, což je druh vlákniny, který je spojován s příznivými účinky na metabolismus a toleranci inzulinu. Při zpracování šťávy do podoby sirupu se ale extrahují a rozkládají na fruktózu vlivem vystavení teplu a enzymům. Tento postup, který je podobný způsobu, jímž jsou vyráběna i jiná podobně nezdravá sladidla, jako třeba kukuřičný sirup, ničí pozitivní vlastnosti agáve. Jinými slovy, agávový sirup je v podstatě vysoko-fruktózový sirup – fruktóza je v něm obsažena až z 90 %.
V hlavní roli fruktóza
Glykemický index (GI) je měřítkem toho, jak rychle se po jídle dostane cukr – glukóza do krevního oběhu a poté do buněk. Obecně řečeno potraviny s vyšším GI zvyšují hladinu cukru v krvi velmi rychle a mohou tak zdraví negativně ovlivnit. Na rozdíl od glukózy ale ovocný cukr, fruktóza, v krátkodobém horizontu hladinu krevního cukru nebo inzulinu v krvi nezvyšuje. To je důvod, proč byl po dlouhou dobu hlavním sladidlem pro diabetiky a také složkou různých dia potravin a to je její pozitivní stránka. Každá buňka v těle umí metabolizovat glukózu. Fruktóza je ale metabolizována pouze v játrech. Nadbytečné množství fruktózy, která se nijak nevyužije pro vydanou energii se pak mění velmi ochotně na tuky. V krajních případech to může vést až ke ztučnění jater a obezitě.
Agávový sirup ne
Přestože fruktóza nezvyšuje hladinu cukru v krvi, může přispívat k inzulinové rezistenci, je-li konzumována ve velkém množství. To může způsobit dlouhodobé zvýšení hladiny cukru i inzulinu v krvi, což výrazně zvyšuje riziko metabolického syndromu a cukrovky druhého typu. Paradox, že? Vysoký příjem fruktózy může navíc zvýšit hladiny špatného LDL cholesterolu stejně jako může zapříčinit hromadění viscerálního, vnitřního břišního tuku. Jak je vidět, fruktóza tedy není neškodná, ačkoliv má nízký glykemický index. A na rozdíl od fruktózy z ovoce, kde se nachází v malém množství, navíc v kombinaci s vlákninou, kdy je pro tělo vhodnější, ji tělo v nadbytku zpracovává tak, jak úplně nechceme. To činí z agávového sirupu jedno z nejméně zdravých sladidel vůbec.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?
Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí se téměř ve všem, co používáme – od obalů přes oblečení až po kosmetiku....
Čtěte dál
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Příprava na adventní pečení krok za krokem

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku
