Chia semínka si titul veleoblíbené superpotraviny vysloužily takřka přes noc. A nutno říci, že to bylo oprávněně. To, že by se neměla jíst ve velkém množství a nebo že obsahují hodně omega-3 mastných kyselin už každý ví. Přece jen je ale několik informací, které jste možná ještě nečetli.
Vysoce výživná, dobrá pro zdraví, zkrátka jedinečná. Poklad starých Aztéků, Májů a dalších starověkých kmenů, které je používaly, aby se při dlouhých cestách a bojích udrželi v kondici odpovídající vítězství. Aztékové je dokonce používali jako zákonné platidlo, jimž jim dobyté národy splácely poddanskou daň. Existuje jeden starobylý dokument, který se zmiňuje o čtyřech tisících tun chia semínek, které se každoročně vyplácely aztécké říši. Dost o historii. Pojďme na další zajímavá fakta.
1. Můžete je nechat naklíčit
Chcete si semínka naklíčit pro použití do salátů? Žádný problém! Stačí jich trošku nasypat na vatu nebo jiný vhodný podklad a udržovat je vlhké po dobu jednoho týdne. Odměnou budou malé klíčky, které jsou ještě výživnější a které můžete užívat podle potřeby.
2. Jsou bohaté na selen
Chia semínka vynikají vysokým obsahem selenu. Ten je důležitou součástí antioxidačních enzymů Známější co do obsahu jsou spíše para ořechy, které obsahují opravdu velké množství.
3. Není snadné je vypěstovat
Možná, že si chia semínka snadno naklíčíte. S pěstováním je to ale o mnoho těžší. Chia rostlinka je velmi temperamentní a pro pěstování vyžaduje velmi specifické podmínky. Netoleruje mráz, ale k produkci vysokých hladin omega-3 mastných kyselin potřebuje studené počasí. Ideální místo pro její růst je mezi 23° severní a 23° jižní šířky. Tato oblast poskytuje některé z nutných předpokladů jejího úspěšného pěstování.
4. Prospívají dětem
Z přínosů chia semínek mohou začít těžit děti již v poměrně brzkém věku – starší šesti měsíců. Smíchaná s čerstvým ovocem a dalšími potravinami poskytnou vysoké množství omega-3 mastných kyselin důležitých pro zdravý vývoj mozku. Před dosažením šesti měsíců věku mohou děti z benefitů chia dokonce těžit i tehdy, když je konzumuje matka, která kojí.
5. Dokáží navázat až 12násobek své vlastní hmotnosti
Malinká chia semínka se po kontaktu s vodou mohou až 12násobně zvětšit. Vodu váží, jsou tzv. hygroskopická, a vytváří tak kolem sebe gelovitou strukturu, která při vaření a pečení vykazuje podobné vlastnosti jako vejce. Namočte je do vody na pouhých 10 minut a sledujte, jak ji chia semínka změní v gel. Ten pak můžete všestranně využít.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál